Ateizm,czyli urojona wizja człowieka
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
"Gazda to nie był Jakub - ich styl pisania jest całkiem inny. Jak an forum wpadnie gazda i napisze jedno zdanie, to od razu widać, że to on"
No,fakt,byc może tym podejrzeniem obraziłam Jakuba.
Ale kto wie,jaka pod jaka postacią Jakub jeszcze nawiedzi to forum 
|
Śr sty 07, 2009 15:31 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Musimy śledzić tematy o dowodach na istnienie Boga 
|
Śr sty 07, 2009 15:33 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Seweryn ja to czuje, ze jeszcze kilka Twoich wypowiedzi i wiki zmienia na
jeden wielki link do forum. wiara- Seweryn. 
|
Śr sty 07, 2009 15:36 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@Seweryn
Żelazo nie zalicza się do systematyki , a tam obowiązuje ściśle określone nazewnictwo , aby uniknąć nieporozumień typu: człowiek to małpa , lub trzmiel to nie trzmiel tylko pszczoła.
Jestem technikiem weterynarii (5 letnie technikum), co jak sądzę daje mi podstawę aby wypowiadać się o zwierzętach.
Jestem magistrem chemii (5 letnie studia magisterskie, specjalizacja: chemia fizyczna), co jak sądzę daje mi podstawę aby wypowiadać się o metalach.
Powiem Ci jedno: bredzisz jak potłuczony ("tam obowiązuje ściśle określone nazewnictwo" - niby jakie? Wiesz cokolwiek na ten temat? Np. dlaczego dany pierwiastek jest metalem? Czy żelazo może być szkłem? itp.).
To tyle w tym temacie. Tkwij w swoim matriksie. Miłych doznań.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Śr sty 07, 2009 15:52 |
|
 |
Seweryn
|
greg(R) napisał(a): Jestem technikiem weterynarii (5 letnie technikum), co jak sądzę daje mi podstawę aby wypowiadać się o zwierzętach. .
Z nieba mi spadłeś, więc powiedz czy faktycznie człowiek to małpa?
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr sty 07, 2009 16:09 |
|
|
|
 |
greg(R)
|
@Seweryn
Z nieba mi spadłeś, więc powiedz czy faktycznie człowiek to małpa?
PLONK
http://pl.wikipedia.org/wiki/Plonk
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Śr sty 07, 2009 17:00 |
|
 |
Seweryn
|
Cały czas rozmawiasz, a teraz nie chcesz odpowiedzieć , ale rozumiem że człowiek nie jest małpą bo gdyby był to odpowiedziałbyć twierdząco . To nie jest dobra wiadomość dla Witolda  .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr sty 07, 2009 17:44 |
|
 |
Ókaż
|
Eandil napisał(a): Wikipedia napisał(a): Niektóre Kościoły protestanckie i starokatolickie udzielają błogosławieństw parom osób tej samej płci. Wymienić można tu takie kościoły jak Kościół Anglikański w Kanadzie, Kościół Episkopalny w USA, Kościoły Starokatolickie Unii Utrechckiej, Kościół Baptystów, Kościół Szkocki (od 2006), Ewangeliczny Luterański Kościół Kanady, Kościół Szwecji, Kościół Danii, niektóre Kościoły działające we wspólnocie Kościoła Ewangelicznego Niemiec, Prezbiteriański Kościół USA, Kościół Metodystów Wielkiej Brytanii, Kościół Morawian, Kościół Protestancki w Holandii. Kilka innych kościołów udziela małżeństw osób tej samej płci np. Zjednoczony Kościół Kanady, Metropolitalna Wspólnota Kościelna, Międzynarodowe Braterstwo Adwentystów Dnia Siódmego, Przywrócony Kościół Jezusa Chrystusa (zob. więcej w Bless same-sex unions)
W Polsce związki osób tej samej płci błogosławi wspólnota Wolnego Kościoła Reformowanego a sakramentu małżeństwa udziela Reformowany Kościół Katolicki.[ Proszę - pary homoseksualne korzystają z błogosławieństw różnych związków wyznaniowych. Moją tezą było, że jest ich dużo - także masz tutaj przesłanki co do tego :) Teraz czekam na dowody Ókaża (choć jestem niemal pewien, że znowu odbije piłeczke)
Musisz mi wybaczyć. Jestem człowiekiem grzesznym i omylnym, cóż zrobić. Moja wypowiedź była wypowiedzią nie przemyślaną i niesprawiedliwą a przedewszystkim niepełną. To że aborcja, eutanazja i śluby homoseksualistów są uważane w "dzisiejszym świecie" za rzecz jak najzupełniej normalną (nie przez wszystkich oczywiście) jest "osiągnięciem" nie tylko (choć nigdzie nie pisałem że tylko) myśli ateistycznej lecz także związanych z nią środowisk lewackich, lewicowych, libertyńskich oraz takich "chrześcijan" jak Ci których znalazłeś w wikipedii.
Ich doktryna jest dla mnie tak chrześcijańska jak dla Ciebie twierdzenie osoby że jest ateistą ale wierzy w anioły, cuda i to że życie pochodzi od Boga.
W moim przekonaniu trzeba odrzucić Boga albo zdradzić jego przykazanie aby stanąć po stronie wymienionych przeze mnie zachowań. Jak można nazywac siebie kościołem Chrystusa i powoływać sie na NT orędzie skoro przeczy sie nauce płynącej z Biblii: "Podobnie też mężczyźni, porzuciwszy normalne współżycie z kobietą, zapałali nawzajem żądzą ku sobie, mężczyźni z mężczyznami uprawiając bezwstyd i na samych sobie ponosząc zapłatę należną za zboczenie" 1 Rz 1,27
|
Śr sty 07, 2009 17:49 |
|
 |
Witold
|
Sądzę Sewerynie, że to raczej reakcja na twoje ostetacyjne wręcz robienie z siebie głupiego. Bez obrazy. Podawaliśmy ci proste fakty dotyczące systematyki nie raz w tym temacie, które dowodzą, że się mylisz, a ty dalej tkwisz w swoich wyimaginowanych przekonaniach.
Nie wiem jednak czy zauważyłes, poważnie się wkopałeś we własnej argumentacji. Uparcie broniłeś odróżniania ludzi od zwierząt i krytykowałeś stwierdzenie, że człowiek jest małpą. Po czym przyznałeś, że człowiek jest małpą dokładnie w takim samym stopniu, jak szympans:
Cytuj: Szympans nie jest małpą ,a jedynie rodzajem małpy Pies to gatunek z rodziny psowate należący do królestwa zwierząt ,ale potocznie mówi się, że jest zwierzęciem ,tak się przyjęło .
W połączeniu z jego poprzednimi tezami z rodzaju "człowiek tylko zalicza się do małp, ale nie jest małpą": Seweryn niniejszym zrównał człowieka z szympansem i stwierdził, że człowiek jest zwierzęciem w dokładnie takim samym stopniu jak pies.
Dobra robota, Sewerynie. Robisz postępy.
|
Śr sty 07, 2009 18:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Musisz mi wybaczyć. Jestem człowiekiem grzesznym i omylnym, cóż zrobić. Moja wypowiedź była wypowiedzią nie przemyślaną i niesprawiedliwą a przedewszystkim niepełną. To że aborcja, eutanazja i śluby homoseksualistów są uważane w "dzisiejszym świecie" za rzecz jak najzupełniej normalną (nie przez wszystkich oczywiście) jest "osiągnięciem" nie tylko (choć nigdzie nie pisałem że tylko) myśli ateistycznej lecz także związanych z nią środowisk lewackich, lewicowych, libertyńskich oraz takich "chrześcijan" jak Ci których znalazłeś w wikipedii. Ich doktryna jest dla mnie tak chrześcijańska jak dla Ciebie twierdzenie osoby że jest ateistą ale wierzy w anioły, cuda i to że życie pochodzi od Boga.
Dobrze, że przyznałeś się do błędu - mam nadzieję, że nie bolało
Ludzie tacy mogą należeć sobie to jakichkolwiek środowisk, co nei czyni ich od razu ateistami (nie będę powtarzał czego zaprzeczeniem jest ateizm). Jeśli ktoś nie jest ateistą, jest teistą (ewentualnie agnostykiem).
I jezszcze jedno - nie każdy chceścijanin musi być katolikiem 
|
Śr sty 07, 2009 18:12 |
|
 |
Ókaż
|
Eandil napisał(a): I jezszcze jedno - nie każdy chceścijanin musi być katolikiem :)
Oczywiście. Ale pozwolisz mi ża ja nim będę i będę głosił swoje przekonania?
Cieszę się również z tego że spotkałem ateiste który walczy tak bardzo o swoje dobre imię i uważa aborcję, eutanazję i zachowania homoseksualne za niemoralne. Prawda?
|
Śr sty 07, 2009 18:27 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Uparcie broniłeś odróżniania ludzi od zwierząt Poniżej masz najlepszy dowód na zasadność odróżniania ludzi od zwierząt. greg(R) napisał(a): Jestem technikiem weterynarii (5 letnie technikum), co jak sądzę daje mi podstawę aby wypowiadać się o zwierzętach.
Jeśli nie odróżniasz ludzi od zwierząt, to idź do grega na wizytę lekarską. Niech Tobie wytłumaczy dlaczego nie może Cię przebadać .
|
Śr sty 07, 2009 19:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eandil napisał(a): Wikipedia napisał(a): Niektóre Kościoły protestanckie i starokatolickie udzielają błogosławieństw parom osób tej samej płci. Wymienić można tu takie kościoły jak Kościół Anglikański w Kanadzie, Kościół Episkopalny w USA, Kościoły Starokatolickie Unii Utrechckiej, Kościół Baptystów, Kościół Szkocki (od 2006), Ewangeliczny Luterański Kościół Kanady, Kościół Szwecji, Kościół Danii, niektóre Kościoły działające we wspólnocie Kościoła Ewangelicznego Niemiec, Prezbiteriański Kościół USA, Kościół Metodystów Wielkiej Brytanii, Kościół Morawian, Kościół Protestancki w Holandii. Kilka innych kościołów udziela małżeństw osób tej samej płci np. Zjednoczony Kościół Kanady, Metropolitalna Wspólnota Kościelna, Międzynarodowe Braterstwo Adwentystów Dnia Siódmego, Przywrócony Kościół Jezusa Chrystusa (zob. więcej w Bless same-sex unions)
W Polsce związki osób tej samej płci błogosławi wspólnota Wolnego Kościoła Reformowanego a sakramentu małżeństwa udziela Reformowany Kościół Katolicki.[ Proszę - pary homoseksualne korzystają z błogosławieństw różnych związków wyznaniowych. Moją tezą było, że jest ich dużo - także masz tutaj przesłanki co do tego  Teraz czekam na dowody Ókaża (choć jestem niemal pewien, że znowu odbije piłeczke)
Nie odbije - bo nie ma co odbijać...nie jesteś odkrywczy
"niektóre Kościoły" - te, które interpretują Biblę na własny obraz i upodobania swoje.
|
Śr sty 07, 2009 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ókaż napisał(a): Eandil napisał(a): I jezszcze jedno - nie każdy chceścijanin musi być katolikiem  Oczywiście. Ale pozwolisz mi ża ja nim będę i będę głosił swoje przekonania? Cieszę się również z tego że spotkałem ateiste który walczy tak bardzo o swoje dobre imię i uważa aborcję, eutanazję i zachowania homoseksualne za niemoralne. Prawda?
Co uważam to napiszę:
homoseksualizm - ja nikomu do sypialni wchodził nie będę, nie uważam, żeby relacja pomiędzy dwoma dorosłymi ludźmi była czymś, o czym powinienem dyskutować jako o moralności - krzywdy nikt nikomu nie robi (a wręcz przeciwnie), także nosa nie wtykam. Uważam jednak, że homoseksualiści nie powinni wychowywac dzieci - należy zachować tradycyjny model rodziny (choć niestety myślę, że tak nie będzie)
aborcja - uważam, że powinna być dozwolona w niektórych przypadkach (kobieta ofiarą gwałtu, płód zagraża życiu kobiety, dziecko zfeformowane itp.) lecz powinno być to wykonane, zanim wykształci się układ nerwowy.
eutanazja - jestem zagorzałym zwolennikiem, pod warunkiem, że będzie to niezaprzeczalnie własna wola osoby zainteresowanej z zaznaczeniem, że posiada pełne informacje medyczne na temat swojego przypadku.
|
Śr sty 07, 2009 19:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eandil napisał(a): eutanazja - jestem zagorzałym zwolennikiem, pod warunkiem, że będzie to niezaprzeczalnie własna wola osoby zainteresowanej z zaznaczeniem, że posiada pełne informacje medyczne na temat swojego przypadku.
Raczej nigdy medycyna nie będzie wyrocznią - umierają ludzie po drobnych zabiegach, a zdiagnozowani terminalnie żyją wbrew zapewnieniom wielu lekarzy.
Znam osobiście przypadek kobiety, której lekarze postawili diagnozę - przeżyje kilka tygodni.
Mało tego wyraźnie nie chcieli podejmować leczenia, przypadek beznadziejny, nowotwór.
Wbrew diagnozie znajoma zabiegała usilnie, gdzie się tylko dało o leczenie - żyje dotychczas (oczywiście leczy się nadal) a miała już nie żyć 9 lat temu 
|
Śr sty 07, 2009 20:08 |
|
|
|