Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 0:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 45  Następna strona
 Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco? 
Autor Wiadomość
Post Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
humalog napisał(a):
nawet Prawosławie odpada, gdyz zenic to oni sie moga, ale przed swięceniami. Nigdy po

Ale Ty przecież nie masz święceń, a żonę masz :D
humalog napisał(a):
A jak zona umrze to drugiej mu wziąc nie wolno.
Ale wziąć ropzwód i ożenić się z drugą już wolno, tyle że nie batiuszce :)

N sty 06, 2013 14:22

Wazne ze przyjmuje sie Boga do serca z należnym szacunkiem
Ja jednak wole klekac i nie ze wzgledu na objawienia pani Szymon
Przyjmowac godnie i z szacunkiem czystym sercem ja klekam przed Chrystusem

N sty 06, 2013 14:38
felixculpa napisał(a):
Wazne ze przyjmuje sie Boga do serca z należnym szacunkiem
Ja jednak wole klekac i nie ze wzgledu na objawienia pani Szymon
Przyjmowac godnie i z szacunkiem czystym sercem ja klekam przed Chrystusem

Czasem nie ma takiej możliwości np. kiedy idzie procesja do Komunii św. Uklękniesz komuś przed nosem i .... domino :). Ja przyklękam w momencie, kiedy osoba przede mną przyjmuje Ciało Chrystusa. W mojej parafii coraz więcej osób przyklęka.

N sty 06, 2013 14:48
Cytuj:
Ja przyklękam w momencie, kiedy osoba przede mną przyjmuje Ciało Chrystusa. W mojej parafii coraz więcej osób przyklęka.

A powinni wszyscy bez wyjątku. Księzy zas obowiązkiem jest ich o tym pouczyc.
Gdyz tak nakazuje wspominana tutaj Instrukcja:

Cytuj:
Gdy chodzi o sposób przystępowania do Komunii św., wierni mogą ją przyjmować zarówno w postawie klęczącej jak i stojącej, stosownie do norm ustalonych przez konferencję Episkopatu. Kiedy wierni przyjmą Komunię św. klęcząc, nie wymaga się od nich żadnego innego znaku czci wobec Najświętszego Sakramentu, ponieważ samo klęczenie wyraża akt uwielbienia. Kiedy natomiast przyjmują Komunię św. na stojąco winni - podchodząc procesjonalnie do ołtarza - uczynić akt czci zanim przyjmą Najświętszy Sakrament; powinni to uczynić w odpowiednim miejscu i w taki sposób, by nie zakłócić porządku w przystępowaniu do Komunii św.

N sty 06, 2013 14:55
@humalog a gdzie tu jest mowa o klekaniu?
Cytuj:
Kiedy natomiast przyjmują Komunię św. na stojąco winni - podchodząc procesjonalnie do ołtarza - uczynić akt czci zanim przyjmą Najświętszy Sakrament; powinni to uczynić w odpowiednim miejscu i w taki sposób, by nie zakłócić porządku w przystępowaniu do Komunii św.

Przeciez mozesz sie poklonic, przezegnac....

N sty 06, 2013 15:00
Weź Kael poczytaj całośc, a potem dyskutuj...
Jak na razie nie wiesz o czym gadasz..

N sty 06, 2013 15:26
Chyba o tym samym "specjalisto" w jednym temacie...
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... 41980.html

Prosze oswiec mnie, niedouczonego, gdzie tu jest mowa o tym, ze musisz kleknac przed przyjeciem Komunii sw? No?

Albo zalinkuj inny dokument koscielny, ktory wyraznie klekania (moze jeszcze na oba kolana?) wymaga. Zawsze warto sie douczyc.

Polecam np
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR ... 32004.html

Gdzie o obowiazku kleczenia nic nie ma
90. „Wierni przyjmują Komunię świętą w postawie klęczącej lub stojącej, zgodnie z postanowieniem Konferencji Episkopatu”, zaaprobowanym przez Stolicę Apostolską. „Jeśli przystępują do niej stojąc, zaleca się, aby przed przyjęciem Najświętszego Sakramentu wykonali należny gest czci, który winien być określony tym samym postanowieniem”.

91. Przy udzielaniu Komunii świętej należy pamiętać, że „święci szafarze nie mogą odmówić sakramentów tym, którzy właściwie o nie proszą, są odpowiednio przygotowani i prawo nie zabrania im ich przyjmowania”. Stąd każdy ochrzczony katolik, któremu prawo tego nie zabrania, powinien być dopuszczony do Komunii świętej. W związku z tym nie wolno odmawiać Komunii świętej nikomu z wiernych, tylko dlatego, że na przykład chce ją przyjąć na klęcząco lub na stojąco.

http://www.kkbids.episkopat.pl/index.php?id=58
75. Najczęściej powraca pytanie o postawy dotyczy sposobu przyjmowania Komunii świętej. Przepisy w tej dziedzinie ulegały w ostatnich latach zmianie:

a. Instrukcja Inaestimabile donum (3.04.1980): "Gdy chodzi o sposób przystępowania do Komunii świętej, wierni mogą ja przyjmować zarówno w postawie klęczącej jak i stojącej, stosownie do norm ustalonych przez Konferencję Episkopatu Polski. Kiedy wierni przyjmują Komunię święta klęcząc, nie wymaga się od nich żadnego innego znaku czci wobec Najświętszego Sakramentu, ponieważ samo klęczenie wyraża akt uwielbienia. Kiedy natomiast przyjmują Komunię świętą na stojąco, winni - podchodząc procesjonalnie do ołtarza - uczynić akt czci, zanim przyjmą Najświętszy Sakrament; powinni to uczynić w odpowiednim miejscu i w taki sposób, by nie zakłócać porządku w przystępowaniu do Komunii świętej".
b. Przepisy wykonawcze Konferencji Episkopatu Polski do instrukcji Inaestimabile donum (11.12.1980): "Zgodnie z uchwałą Konferencji Plenarnej Episkopatu, w diecezja Polski przyjmuje się Komunię świętą z rąk celebransa do ust w postawie klęczącej. Przepisy te należy zachować także w Mszach dla grup specjalnych. W szczególnych okolicznościach, w których uklęknięcie jest bardzo utrudnione, na przykład przy tłumnym udziale wiernych i ścisku alby gdy wierni uczestniczą we Mszy świętej poza kościołem po deszczu, można przyjąć Komunię świętą na stojąco. Nie można wymagać klękania od ludzi obciążonych kalectwem lub chorobą".
c. Instrukcja Episkopatu Polski dla duchowieństwa (11.03.1987): "Wierni przyjmują Komunię świętą w postawie klęczącej. Mogą również stać, jeśli przemawiają za tym szczególne okoliczności. Jeżeli udziela się Komunii pod dwiema postaciami, przyjmujący ją stoją. W czasie procesji do Komunii należy się troszczyć o zachowanie wzorowego porządku".
d. "Synod Plenarny potwierdza i wyraża szacunek dla zwyczaju przyjmowania Komunii św. "do ust" w postawie zarówno klęczącej, jak i stojącej, nie wykluczając jednak innych form przyjmowania Komunii św., z zachowaniem najwyższej czci dla Eucharystii".
e. W przepisach Konferencji Episkopatu Polski widać coraz większe zrozumienie dla postawy stojącej w czasie Komunii świętej. Synod Plenarny dopuszcza obydwie postawy. Każda z nich jest wyrazem czci wobec Najświętszej Eucharystii.

76. Przy wyjaśnianiu postaw stojącej lub klęczącej należy więcej uwagi poświęcić ich symbolice. Obydwie postawy mogą być wyrazem szacunku i pomagać w dobrym przeżyciu Komunii świętej:

a. Symbolika postawy stojącej w czasie Komunii świętej związana jest przede wszystkim z pielgrzymowaniem. Gdy podchodzi się procesyjnie do ołtarza, przyjmuje się Komunii świętą i wraca się na swoje miejsce, ukazuje się w znaku prawda o tym, że Eucharystia jest pokarmem na drogę ludzkiego życia. Idziemy jako pielgrzymi, umacniamy się chlebem życia i z Chrystusem wracamy do swoich zajęć. Chodzi więc nie o sam fakt "stania" w czasie przyjmowania Komunii świętej, ale o podkreślenie prawdy, że jesteśmy pielgrzymami, a Chrystus jest naszym pokarmem i siłą.
b. Symbolika postawy klęczącej nawiązuje do adoracji i uniżenia. Człowiek klękając wyraża swoją niegodność i małość. Chce też okazać Chrystusowi cześć.

Ale za to jest o spowiedzi podczas Mszy sw (grzech powszechny w polskim Kosciele)
86 Należy przyzwyczajać wiernych do tego, aby przystępowali do sakramentu pokuty poza Mszą świętą, szczególnie w wyznaczonych godzinach, tak aby jego sprawowanie było spokojne i przynosiło im prawdziwy pożytek oraz by nie przeszkadzało im w czynnym uczestnictwie we Mszy świętej. Tych, którzy mają zwyczaj codziennie albo bardzo często przystępować do Komunii świętej, należy pouczyć, aby przystępowali do sakramentu pokuty regularnie, według własnych potrzeb i możliwości.

N sty 06, 2013 15:51
Cytuj:
Bramin w swoim "świetym oburzeniu" poleciał na skargę

Skarżypyty te księża.....

No więc nie bede pisał o "pajacach" i "debilach", ale zgodnie z "INAESTIMABILE DONUM" o "trwoniących energie i obrażających zmysł koscielny" - fałszerzach

Teraz lepiej? Tak ci bardziej pasuje?Bramin
Nie unos sie tak w swoim "świetym" oburzeniu.
Przeczytaj powyższy dokument, a potem blablaj o "dbałości"
Jaw widac powyżej ta "niedbałośc" nie została tylko przeze mnie zauważona....ale ty dalej brnij w swoj wymyslony swiat.
No własnie dałes przykład wszystkim na to co wczesniej opisali....Przykład zacietrzewienia i zachowania księzy w momencie gdy świecki zwraca im jakąs uwagę.
Meliski braminie sie napij....bo nerwy szkodzą.
No tak....mogłyby cie za bardzo zaboleć te filmiki. Dlatego wolisz je lekceważyć, gdyz wyraźnie ukazuja pajaców w sutannach
No i dobrze wiesz, że na tym forum sa one momentalnie cenzurowane dla "spokoju ducha" pewnych siebie kapłanów. Mogli by sie zbytnio zdenerwowac poczynaniami swoich kolegów, a cięzko sie krytykuje "kumpli z korporacji"

To jest poziom dyskusji humaloga. :D
Czy to gimnazjum jeszcze czy przedszkole? :D Choc raczej przypomina mi to poziom panow pod sklepem, ktorzy sa po kilku piwach.

Swiete oburzenie nie dotyczylo filmikow bo na podstawie paru filmikow nie zamierzam dyskutowac o liturgicznych przegieciach.
Oburzenie dotyczylo chamskiego jezyka.

Blablac to ty sobie mozesz. Znowu , niestety wychodzi na wierzch kultura jezyka. Na stronie 5 tego watku podalem dokumenty.

@Humalog, swoja gorliwoscia w tropieniu nieprawidlowosci liturgicznych nie przykryjesz swojego chamstwa.
Jestem za krytyka ale pewne formy musza byc zachowane. Czlowiek z kultura a tym bardziej chrzescijanin powinien o tym pamietac.

N sty 06, 2013 17:07
Cytuj:
Swiete oburzenie nie dotyczylo filmikow bo na podstawie paru filmikow nie zamierzam dyskutowac o liturgicznych przegieciach.
Oburzenie dotyczylo chamskiego jezyka.

Dla WAS (księzy), kazde zwrócenie uwagi jest chamstwem.
Nie jestes pierwszym reprezentantem, który tak reaguje....tak wiec niczemu sie nie dziwię.
To norma wśród księzy i mało jest takich, którzy sie spod tej normy wyłamują.

Ale jak to sie mawia "Uderz w stół, a nozyce sie odezwą"

Miłej niedzieli zyczę..... :D

N sty 06, 2013 17:27
Kael

A tego nie zauważyłeś?

Cytuj:
Przed Najświętszym Sakramentem zamkniętym w tabernakulum lub wystawionym publicznie, należy zachować czcigodny zwyczaj przyklękania na znak uwielbienia

Teraz wystarczy logicznie pomyśleć. Skoro przed tabernakulum, to przed samym Chrystusem NIE?
Ten w tabernakulum lub w monstrancji jest inny niż Ten udzielany podczas Komunii ?

N sty 06, 2013 17:33
@Humalog, czy to co napisalem jest tak trudne do zrozumienia?

Nie chodzi o krytyke , tylko o forme w jakiej sie krytykuje.
Nie mozesz czy nie chcesz tego zrozumiec?

Czy ja neguje krytyke? Jako przyklad podajesz Msze sw. z Papiezem, piszesz o jakichs garsonkach, potem okazuje sie , ze tych garsonek te biedne kobiety jednak nie maja na sobie.
To co piszesz o stroju dla szafarzy Komunii sw. to zgoda, o godnym przyjmowaniu jej , tez zgoda.

Tylko Kosciol to nie jest tylko Kosciol w Polsce. Zrozum to na milosc Boska.

Kazda konferencja biskupow ma prawo wprowadzic inne regulacje za aprobata Stolicy Apostolskiej. I sa pewne "innosci" bo ludzie sa inni, innne zwyczaje, pewne tradycje itd. i na tym polega powszechnosc i bogactwo Kosciola.
A przegiecia byly, sa i beda.Tylko nie wyciagajmy pochopnych wnioskow na podstawie paru filmow.

Jesli w ten sposob "zwracasz uwage" ksiezom to nie dziwie sie ich reakcji.

Widzisz, rozmawiam nieraz z roznowiercami, ateistami lub z tymi , ktorzy bezpardonowo krytykuja i atakuja Kosciol ale nie spotkalem sie nigdy z tym , ze podczas dyskusji, ktos by powiedzial, ze w kosciele np. jakis ksiadz,lektor, diakon, rozdajacy Komunie itp. to debile i pajace.

N sty 06, 2013 17:43
Bramin

Czy ja wymieniłem kogos konkretnego? (dopiero wymienie)
Mogłem wstawic tutaj konkretne prawie ze imienne przykłady. Nie zrobiłem tego nie tyle z powodu tego, ze moderacja wytnie, ale dlatego, ze nie chcę.

No i kolejna rzecz. Napisałem "debilizm cyrko-kapłanów", a nie "debile kapłani". Pojmujesz róznice?
Nie napisałem, że oni sa debilami, ale, ze ich poczynania cechuje debilizm.

Dla mnie to róznica, ale jeżeli dla Ciebie nie....to juz trudno.

teraz co do "pajaca".....wielu pewnie widziało ten filmik wklejony tutaj przez Noone (juz wyciety). Jak nie widziałes to popros moderacje, a wklei ci na PW.
Ale owszem przesadziłem! tamten kapłan nie był pajacem ale....clownem! A Msza od cyrku rózniła sie tylko tym, ze zabrakło tresowanych tygrysów.

Na koniec podam przykład rażącego naruszenia i specyficznego "fałszerstwa".
Ks. Paul Vlaar i jego "Pomarańczowa Msza" - skutkiem było zawieszenie ( i bardzo słusznie)

N sty 06, 2013 18:18
humalog napisał(a):
Kael

A tego nie zauważyłeś?

Cytuj:
Przed Najświętszym Sakramentem zamkniętym w tabernakulum lub wystawionym publicznie, należy zachować czcigodny zwyczaj przyklękania na znak uwielbienia

Teraz wystarczy logicznie pomyśleć. Skoro przed tabernakulum, to przed samym Chrystusem NIE?
Ten w tabernakulum lub w monstrancji jest inny niż Ten udzielany podczas Komunii ?

Droczysz się o oczywistości.
Wiele osób pisało o oczywistym zachowaniu przed Komunią, w trakcie i po:
- klęczymy na "Oto Baranek Boży....",
- procesyjnie przystępujemy, przyklękając przed przyjęciem Pana,
- po przyjęciu w pozycji klęczącej adorujemy Pana.
W czym jeszcze problem?

Jeden kapłan ubrał się w pomarańczową sutannę, inny przyprowadził kiboli aby na Jasnej Górze demonstrowali wrogość...jak widzisz dziwactwa nie są domeną zachodu.

N sty 06, 2013 18:28
Cytuj:
Jeden kapłan ubrał się w pomarańczową sutannę, inny przyprowadził kiboli aby na Jasnej Górze demonstrowali wrogość...jak widzisz dziwactwa nie są domeną zachodu.

Alescie sie przyczepili tego Zachodu :D

Tyle razy juz pisałem, ze w Polsce tez idealnie nie jest.

No ale.....jaki to piekny obrazek. U stóp Maryi spiewać "....będą wisieć komuniści".
A niedawno tak grzmiano o zbezczeszczeniu obrazu przez jakiegoś szaleńca......Jak nazwać to co robiła ta chołota?

N sty 06, 2013 18:37
Humalog
Jest pewien niuansik miedzy debilem a przypisywaniem komus debilizmu. To prawda.

Tylko co, uwazasz, ze takie okreslenie to komplement? pochwala? albo cos moralnie obojetnego?

Jak powiem, ze humalog jest debilem lub powiem o debilizmie humaloga to praktycznei nie ma tu duzej roznicy bo obydwa okreslenia maja negatywny wydzwiek i sa obrazliwe.

Clowna raz widzialem na zywo przy oltarzu. Clown byl na tyle porzadny, ze wycofal sie z tego procederu.

"Pomaranczowa Msze" tez widzialem. Tak, celebransa suspendowano.

N sty 06, 2013 18:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 671 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41 ... 45  Następna strona