Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Stop aborcji!
To jest dokładnie to o czym pisałem jakiś czas temu w tym wątku. Chcę wiedzieć od antykatolickiej PO która wspiera mordowanie polskich dzieci w aborcji i invitro, czy kiedy trafię do szpitala czy ten szpital nie morduje dzieci. Dziś już wiemy, za PO ten mord dzieje się nawet w miejscach o nazwie ,,pro rodzinne''. Nie chciałbym bym być leczony w miejscu gdzie morduje się dzieci, a także chciałbym wiedzieć czy morderca nie zajmuje się mną czy bliską mi osobą. ,,Minister zdrowia powinien ujawnić szpitale dokonujące aborcji
Senator Kazimierz Jaworski z Polski Razem stoi na czele obywatelskiego projektu, który dąży do tego, by minister zdrowia ujawnił polskie szpitale, które dokonują aborcji.
Kazimierz Jaworski mówi dla "Rzeczpospolotej": "Chcemy wprowadzić coś, co umownie nazwaliśmy „klauzulą sumienia pacjenta". Uważamy, że ma on prawo wybrać szpital, którego personel jedynie ratuje życie, a nie je odbiera". I trzeba się zgodzić z tym, że każdy człowiek ma prawo wiedzieć czy szpital, który ma ratować życie a nie je odbierać, dokonuje aborcji czy nie. Dlaczego mamy być pozbawieni tak elementarnej i ważnej wiedzy?
Projekt obywatelski Jaworskiego już wywołął emocje, oczywiście po stronie tych, którzy akceptują zabijanie dzieci nienarodzonych. "Inicjatorom chodzi głównie o to, by piętnować te złe szpitale i ograniczać dostęp do przerywania ciąży – oburza się Wanda Nowicka, wicemarszałek Sejmu współpracująca z Twoim Ruchem.
Inicjatywa powstanie projektu obywatelskiego powstała po sprawie pani Agaty Rejman, położnej z rzeszowskiego szpitala Pro Familia, która ujawniła że w jej szpitalu dokonuje się aborcji. Szpital żadą 50 tys. złotych zadośćuczynienia. Dlatego Jaworski mówi: "W gruncie rzeczy szpital zwrócił uwagę na ważny problem: czy my jako pacjenci mamy prawo wiedzieć, jakie standardy moralne są uznawane w danej placówce". Powstało Stowarzyszenie Wsparcia Położnych „Ręce Życia”, które jest wraz z senatorem inicjatorem projektu obywatelskiego.
O aborcji w Polsce wiemy tylko tyle, co przedstawi nam minister zdrowia pod koniec roku. I tak w 2013 roku było ich 752. "Dane w raporcie uszeregowane są pod kątem przesłanek, według których można legalnie przerywać ciążę, np. zagrożenia zdrowia matki lub upośledzenia płodu". Natomiast inicjatorzy zmian chcą, "by w raporcie znalazły się też nazwy szpitali wykonujących zabiegi. Dodatkowo takie informacje resort zdrowia zamieszczałby w internecie."
Projekt musi podpisać 100 tys. osób. Na chwilę obecną podpisało już 50 tys osób. – Pomagają ludzie Kościoła i środowiska katolików świeckich. Powinniśmy zdążyć przed wakacjami – zapowiada Jaworski. O inicjatywie będziemy jeszcze pisać!
mod/Rzeczpospolita'' http://www.fronda.pl/a/minister-zdrowia ... 36889.html
|
Wt kwi 29, 2014 22:00 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Śr lip 02, 2014 11:22 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
A czy nie jest tak, że wszystkie szpitale z oddziałami ginekologicznymi, finansowane z budżetu państwa mają obowiązek wykonywać zabiegi aborcji w ramach przewidzianych prawem? Zdaje się, że do tego zobowiązuje szpital umowa na finansowanie świadczeń medycznych, jaką podpisał z NFZem. Czy taki szpital może podpisać kolejną umowę wyłączając zabiegi aborcji? Nie wiem. Może i może. A czy może wyłączyć przepisywanie środków antykoncepcyjnych? Nie wiem. Może NFZ się zgodzi? A czy może zaznaczyć, że do ginekologa mogą przychodzić tylko żony mężom, bo pomaganie osobom niemoralnie prowadzącym się (to znaczy współżyjącym bez ślubu, kościelnego oczywiście) jest sprzeczne z misją szpitala? Nie wiem. Bo jak ktoś ma prywatną praktykę, to niech robi co chce, ale jak robi to za pieniądze publiczne, to zupełnie co innego.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So lip 05, 2014 19:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): A czy nie jest tak, że wszystkie szpitale z oddziałami ginekologicznymi, finansowane z budżetu państwa mają obowiązek wykonywać zabiegi aborcji w ramach przewidzianych prawem? Zdaje się, że do tego zobowiązuje szpital umowa na finansowanie świadczeń medycznych, jaką podpisał z NFZem. Tak, o ile szpital zawarł umowę na usługi ginekologiczno-położnicze (może nie mieć takiego oddziału, mieć w remoncie albo co tam...). Jajko napisał(a): Czy taki szpital może podpisać kolejną umowę wyłączając zabiegi aborcji? Nie ma takiej możliwości. NFZ rozpisuje konkurs ofert na określony typ usług, według określonych warunków. Konkretny szpital jest tylko jednym ze startujących do takiego konkursu i nie może być traktowany na odmiennych warunkach ("będziemy robić, ale bez tego i owego"). Jajko napisał(a): A czy może wyłączyć przepisywanie środków antykoncepcyjnych? Nie wiem. Może NFZ się zgodzi? Ditto. NFZ ma dbać o zapewnienie uprawnionym świadczeń gwarantowanych, więc operuje całymi pakietami świadczeń danego typu, nie będzie się babrał w jakieś idiotyzmy, że jakiś pojedynczy świadczeniodawca POZ chciałby wyłączyć z umowy przepisywanie pacjentom np. witaminy C, inny znowu środków antykoncepcyjnych, a jeszcze inny nie wykona szczepień, bo to zuo. Jajko napisał(a): A czy może zaznaczyć, że do ginekologa mogą przychodzić tylko żony mężom, bo pomaganie osobom niemoralnie prowadzącym się (to znaczy współżyjącym bez ślubu, kościelnego oczywiście) jest sprzeczne z misją szpitala? Zgodnie z umową ma zapewniać świadczenia wszystkim uprawnionym, więc takich warunków nie może nakładać.
|
Pn lip 07, 2014 13:43 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tymczasem, przypadkowo przeglądając sobie 4chana... Cytuj: Fun fact: gdyby mojej młodszej siostrze przytrafił się wypadek uliczny i potrzebowałaby ona transfuzji by przeżyć, a ja byłabym jedyną osobą na świecie mogącą oddać jej krew, to pomimo że transfuzja jest względnie prostym, bezpiecznym i łatwym zabiegiem, nikt nie mógłby mnie do tego zmusić. Tak jest: nawet jeśli chodzi o ratowanie życia dorosłej osobie, ZMUSZANIE mnie do oddania krwi jest NIELEGALNE, jeśli ja sobie tego nie życzę.
Otóż jest na świecie coś takiego jak koncepcja "cielesnej autonomii". Jest to taka... kulturowa idea, że dla danej osoby władza nad jej własnym ciałem jest najważniejsza i nie może być naruszana przez prawo.
Tak samo nie możemy pobrać organów ze ZWŁOK, nawet jeśli URATOWAŁOBY TO KOMUŚ ŻYCIE, o ile ta zmarła osoba nie wyraziła świadomej zgody [consent - EP] przed śmiercią. Cielesna autonomia obejmuje nawet martwych.
I teraz: mówienie ludziom, że MUSZĄ zapomnieć o swojej cielesnej autonomii na 9 miesięcy wbrew własnej woli dla niesłychanie wyczerpującego, inwazyjnego, trudnego procesu [porodu - EP] by ocalić to, co WY uważacie za ludzkie życie (a jest to dyskusyjne twierdzenie we wczesnych stadiach ciąży, kiedy dokonuje się PRZEWAŻAJĄCEJ większości aborcji), jest rozpaczliwie nieetyczne. Nie możecie nawet prosić ludzi, by zapomnieli o swojej cielesnej autonomii i oddali wam swoje organy, dla nich bezużyteczne skoro już umarli.
Innymi słowy, żądacie od ciężarnych, żeby przyjęły do wiadomości, że pod względem cielesnej autonomii znaczą mniej niż trupy. (Liternictwo oryginalne.)
|
Śr lip 09, 2014 2:11 |
|
|
|
 |
natalka77
Dołączył(a): Wt sie 26, 2014 16:37 Posty: 3 Lokalizacja: Warszawa, Mazowieckie
|
Ja uważam że aborcja powinna być stosowana w jakiś przypadkach koniecznych lub jesli wystepuje zagrożenie życia.
|
Wt sie 26, 2014 17:40 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Ba, ale co to jest przypadek konieczny? Dla każdego co innego.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt sie 26, 2014 17:45 |
|
 |
andej
|
natalka77 napisał(a): Ja uważam że aborcja powinna być stosowana w jakiś przypadkach koniecznych lub jesli wystepuje zagrożenie życia. Przypadkiem koniecznym jest ratowanie życia. Jedynym. Ratowanie życia matki lub dziecka, a najlepiej, gdyby dało się ratować jedno i drugie równocześnie. Dopuszczanie aborcji wyłącznie w celu zwiększania popularności PO i nabijania kasy aborcyjnemu lobby nie jest wystarczającym uzasadnieniem.
|
Wt sie 26, 2014 18:11 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Andej, wyjaśnij mi w jaki sposób aborcja ratuje życie dziecka? Już wiele dane mi było przeczytać ale z taką anomalią się nie spotkałem.
No i kto zmusza te biedne kobiety do aborcji? Krzyczą i wierzgają nogami w obronie przed tajnymi służbami aborcyjnymi czy też może grzecznie drepczą z własnej woli bez nacisku rządu. Dlaczego twoja opinia ma być ważniejsza niż kogoś innego. Nikt przecież cię na siłę tam nie zaciągnie, więc dlaczego ty bronisz komuś skorzystać?
|
Wt sie 26, 2014 18:18 |
|
 |
Johnny99
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Nikt przecież cię na siłę tam nie zaciągnie, więc dlaczego ty bronisz komuś skorzystać? Nikt ci przecież nie każe nikogo zabijać, więc dlaczego bronisz tego innym?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sie 27, 2014 6:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Przypadkiem koniecznym jest ratowanie życia. Jedynym. Ratowanie życia matki lub dziecka, a najlepiej, gdyby dało się ratować jedno i drugie równocześnie.
Dopuszczanie aborcji wyłącznie w celu zwiększania popularności PO i nabijania kasy aborcyjnemu lobby nie jest wystarczającym uzasadnieniem. Uporczywie zapominasz wywiad w GN ze śp L. Kaczyńskim, współtwórca obowiązującej ustawy - też nabijał sobie popularności???
|
Śr sie 27, 2014 7:51 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
Cytuj: Nikt ci przecież nie każe nikogo zabijać, więc dlaczego bronisz tego innym? Co ma aborcja do zabijania?
|
Śr sie 27, 2014 13:58 |
|
 |
Johnny99
|
Wszystko. Jest zabijaniem dzieci nienarodzonych.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sie 27, 2014 14:01 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
A ja mówię, że aborcja nie jest zabójstwem. No i co teraz? Ty mówisz coś zupełnie sprzecznego względem tego co myślę. Dlaczego ty niby masz mieć racje?
|
Śr sie 27, 2014 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Prawdziwie_nieprawdziwy napisał(a): Nikt przecież cię na siłę tam nie zaciągnie, więc dlaczego ty bronisz komuś skorzystać? Skorzystać to se można z WC, a nie z zabicia dziecka. Jak już jesteś taki otwarty to pewnie poparłbyś postulat aby lekarze mogli korzystać z klauzuli sumienia i nie musieli wskazywać kata. Prześladowanie katolików za odmowę udziału w morderstwie jest właśnie formą zaciągania na siłę do aborcji. Prześladowanie wierzących za sprzeciw wobec aborcyjnego mordu jest przymuszaniem na siłę. Argument siły jest używany przez grupy proaborcyjne, to one go stosują. ,,Obama uderzy w katolickie zakonnice!
Administracja Baracka Obamy ujawniła, że zamierza zmienić prawo na niekorzyść obrońców życia. To oznacza, że ogromne kary finansowe mogą zostać nałożone na przykład na katolickie zakonnice
Chodzi tu o tzw. „HHS mandate”, a mianowicie o przymuszenie pracodawców do finansowania bezbożnych praktyk pracownikom: antykoncepcji (także o możliwym działaniu wczesnoporonnym) oraz sterylizacji. możliwym działaniu wczesnoporonnym. Co więcej prawo może dotknąć także organizacje non profit.
Według kongresmena Chrisa Smitha, Barack Obama wprowadza przymus i masowe kary wobec organizacji pro-life oraz grup religijnych, które z powodów moralnych nie godzą się z barbarzyńskim prawem. Kongresmen podkreśla, że kary, jakie mogą spotkać katolickie zakonnice i zakonników, mogą sięgnąć nawet 36 tysięcy dolarów rocznie.
Dodaje, że prawo spowoduje ogromne straty przede wszystkim dla odbiorców pomocy katolickich organizacji: dzieci uczących się w katolickich szkołach, biednych, chorych, niepełnosprawnych, osoby starsze – słowem wszystkich, którym katolickie grupy niosą pomoc. Teraz mogą zostać zrujnowane przez administrację Obamy, która nałoży na nie ogromne kary, jeżeli tylko odrzucą promocję praktyk sprzecznych z Bożym prawem.
O. Frank Pavone, dyrektor amerykańskiej organizacji Księża dla Życia powiedział, że jego grupa pozwała administrację Obamy za złamanie praw religijnych, zmuszając katolików do płacenia za środki wczesnoporonne.''http://www.fronda.pl/a/obama-uderzy-w-k ... 40996.html
|
Śr sie 27, 2014 14:53 |
|
|
|