Autor |
Wiadomość |
Tomcio Paluszek
|
 Re: Zadaj pytanie ateiście
Jeśli struktura matematyczna ma się stać teorią fizyczną to elementom tej struktury trzeba nadać jakiś mierzalny sens. Po drugie akurat w powyższych rozważaniach masa była potrzebna do definiowania pędu i rozważanie jej istoty nie było konieczne. Natomiast teraz wiemy, że masa to wynik mechanizmu Higgsa, polegającego na sprzężeniu pól kwantowych materii (pola fermionowe, jak pole elektronowe, pola kwarkowe, pola bozonowe – jak pola W i Z itp.) z dodatkowym skalarnym polem kwantowym, zwanym polem Higgsa, w wyniku którego poprzez spontaniczne złamanie symetrii bezmasowe cząstki modelu standardowego stają się masywne. Czyli masa też wywodzi się z geometrii. Z kolei dzięki stałości c wiemy, ze mamy wybrać geometrię Minkowskiego a nie jakąś inną. c to tylko czynnik skalujący wymiary czasowe na przestrzenne i odwrotnie. Oba rodzaje wymiarów dzięki stałemu c okazują się de facto jednym. Podsumowując wszystko sprowadza się do czystej geometrii. Tylko takich czystych geometrii jest wiele, stałość c mówi nam, którą konkretnie wybrać - hiperboliczną geometrię Minkowskiego. Bardzo ciekawym jest pytanie czy mogą istnieć wszechświaty oparte o inna geometrie...
Z tym E=mc2 to już jest kompletne rżnięcie głupa. Nie sprawdzałem możliwości pisania indeksów górnych na forum. Może jest, może nie ma, co nie zmienia faktu, że powyższy zapis jest oczywisty i raczej każdy poza biednym grubociosanym zefciem domyślił się o jaki wzór chodzi. Podobnie z energią kinetyczną.
Widzisz zefciu, zamiast zgodnie z zasadami swej wiary pokornie się skłonić i powiedzieć przepraszam to brniesz w coraz większe chamstwo. Pójdziesz do piekła!
Dżony - herbatki pijam tylko ziołowe. Do czekolady mam pewną słabość ale nie zauważyłem jej jakiegokolwiek wpływu. Ale zjadam najwyżej kilka kostek na raz.
_________________ Sapere aude!
|
Śr lis 26, 2014 9:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomcio Paluszek napisał(a): Jeśli struktura matematyczna ma się stać teorią fizyczną to elementom tej struktury trzeba nadać jakiś mierzalny sens. Po drugie akurat w powyższych rozważaniach masa była potrzebna do definiowania pędu i rozważanie jej istoty nie było konieczne. Natomiast teraz wiemy, że masa to wynik mechanizmu Higgsa, polegającego na sprzężeniu pól kwantowych materii (pola fermionowe, jak pole elektronowe, pola kwarkowe, pola bozonowe – jak pola W i Z itp.) z dodatkowym skalarnym polem kwantowym, zwanym polem Higgsa, w wyniku którego poprzez spontaniczne złamanie symetrii bezmasowe cząstki modelu standardowego stają się masywne. Czyli masa też wywodzi się z geometrii. Z kolei dzięki stałości c wiemy, ze mamy wybrać geometrię Minkowskiego a nie jakąś inną. c to tylko czynnik skalujący wymiary czasowe na przestrzenne i odwrotnie. Oba rodzaje wymiarów dzięki stałemu c okazują się de facto jednym. Podsumowując wszystko sprowadza się do czystej geometrii. Tylko takich czystych geometrii jest wiele, stałość c mówi nam, którą konkretnie wybrać - hiperboliczną geometrię Minkowskiego. Bardzo ciekawym jest pytanie czy mogą istnieć wszechświaty oparte o inna geometrie... Co nie zmienia faktu, że Twoje wcześniejsze zdanie jest błędne. Nie można bezpośrednio z samej geometrii wyprowadzić zasady zachowania energii. Cytuj: Z tym E=mc2 to już jest kompletne rżnięcie głupa. Nie sprawdzałem możliwości pisania indeksów górnych na forum. Może jest, może nie ma, co nie zmienia faktu, że powyższy zapis jest oczywisty i raczej każdy poza biednym grubociosanym zefciem domyślił się o jaki wzór chodzi. Ja wiem o jaki wzór chodzi, ale fakt, że przekleiłeś go tak bezmyślnie oznacza, że zwyczajnie nie rozumiesz, co przeklejasz.
|
Śr lis 26, 2014 10:12 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
Jak to nie można skoro to zrobiono. Trzeba miec tylko informację o tym, jakiej z wielu geometrii użyć. Do tego celu są potrzebne pewne dane empiryczne. No chyba że grubociosany zefciu myśli, że istnieje tylko jedna geometria. zefciu napisał(a): Ja wiem o jaki wzór chodzi, ale fakt, że przekleiłeś go tak bezmyślnie oznacza, że zwyczajnie nie rozumiesz, co przeklejasz.
Prze-sy-la-bi-zuj sobie jeszcze raz: Tomcio Paluszek napisał(a): Z tym E=mc2 to już jest kompletne rżnięcie głupa. Nie sprawdzałem możliwości pisania indeksów górnych na forum.
|
Śr lis 26, 2014 10:51 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomcio Paluszek napisał(a): Jak to nie można skoro to zrobiono. Nie, tego nie zrobiono. Dokonano uogólnienia energii kinetycznej oraz energii związanej z masą. Ale nie "wyprowadzono zasady zachowania energii" Cytuj: grubociosany zefciu I już się zaczyna obrażanie. Standardzik. Za chwilę polecą wersaliki, czy się powstrzymasz? Cytuj: Prze-sy-la-bi-zuj sobie jeszcze raz: "Nie-wiem-co-to-są-en-cje-ha-te-em-el-a-ni-u-ni-code-bo-nie-znam-się-na-kom-pu-te-rach-tak-sa-mo-jak-na-fi-zy-ce." Dobrze przesylabizowałem?
|
Śr lis 26, 2014 11:40 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
Zdaje się, ze teza brzmiała iż nie wiem co to E=mc2 a nie że nie wiem jak tu wpisać indeks górny. Ta druga teza jest o tyle ciekawa, że sam od razu wprost napisałem, że nie sprawdzałem jak to zrobić. Wobec tego zdecydowanie musisz sobie przesylabizować jeszcze raz: Cytuj: Nie sprawdzałem możliwości pisania indeksów górnych na forum.
Może też coś do wąchania? To podobno poszerza horyzonty. A czy się znam na fizyce? Należałoby zdefiniować co to fizyka? Czy teoria sprężystości i plastyczności, mechanika klasyczna, reologia to fizyka? Jeśli tak to się znam dość dobrze bo to mój zawód. Inne dziedziny znam na poziomie tzw. oczytanego amatora. A obrażanie zaczęło się tutaj: zefciu napisał(a): Co wąchałeś?
i nie było to czymkolwiek spowodowane z mojej strony. Grubociosanemu zefciowi po prostu nie przyszło do głowy, że można inaczej zapytać...
|
Śr lis 26, 2014 14:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tomcio Paluszek napisał(a): Zdaje się, ze teza brzmiała iż nie wiem co to E=mc2 a nie że nie wiem jak tu wpisać indeks górny. Teza brzmiała, że przekleiłeś niezrozumiały dla siebie tekst tak bezmyślnie, że nawet nie zauważyłeś, że popsuły się wzory. Cytuj: Ta druga teza jest o tyle ciekawa, że sam od razu wprost napisałem, że nie sprawdzałem jak to zrobić. Gdyby chodziło tylko o Twoją indolencję internetową, to byś zmienił na E=mc^2. Więc nie tylko o indolencję internetową chodzi. Cytuj: A czy się znam na fizyce? Należałoby zdefiniować co to fizyka? Czy teoria sprężystości i plastyczności, mechanika klasyczna, reologia to fizyka? Jeśli tak to się znam dość dobrze bo to mój zawód. Inne dziedziny znam na poziomie tzw. oczytanego amatora. A nie lepiej po prostu w takiej sytuacji przyznać się do błędu? Bo raczej ciężko się wierzy w takie deklaracje, jak ktoś przed chwilą pochwalił się niezrozumieniem prostego tekstu. Cytuj: A obrażanie zaczęło się tutaj: Konkretnie w jaki sposób Cię obraziłem? Jaką konkretnie inherentną cechę negatywną Ci przypisałem? Widać na tym, co jest, a co nie jest obrażaniem znasz się tak samo dobrze, jak na fizyce i HTML-u.
|
Śr lis 26, 2014 14:49 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
No comments. Czytelnicy sami rozstrzygną, czy nie wiem co to E=mc(kwadrat). Po raz kolejny przypominam, że: Cytuj: Nie sprawdzałem możliwości pisania indeksów górnych na forum.
Kopiowałem teks z legalnie posiadanego ebooka w formacie epub. W tekście było dużo wzorów, część w formie czysto tekstowej, część w HTML (epub to taki zzipowany HTML) a część w formie grafik. Cały rozdział jest bardzo długi, wybierałem z niego tylko główne tezy. stąd taka a nie inna forma. Zapis E=mc2 jest ABSOLUTNIE OCZYWISTY biorąc pod uwagę kontekst całej wypowiedzi. Trzeba być niezłym intelektualnym młotkiem by biorąc pod uwagę ów kontekst widzieć w tym wzorze coś innego niż najsłynniejsze równanie fizyki. Wobec powyższego tudzież mojej nieznajomości znaczników pozwalających na uzyskanie indeksu górnego (do której to się w sposób otwarty od razu przyznałem) oraz z braku czasu na ręczną edycję tak długiego tekstu nie dokonałem jego edycji. Każdy, kto chce zapoznać się z dobrze sformatowaną całością sięgnie do książki, której dane podałem i która jest niemal za grosze dostępna w każdej księgarni. Niestety zefcia zrozumienie tych prostych rzeczy nieco przerosło...
|
Śr lis 26, 2014 15:15 |
|
 |
proteom
|
Zefciu - mam pytanko: czy Ty zawsze jesteś taki upierdliwy, czy tylko na tym forum? Tomcio Paluszek wyjaśnił Ci przyczynę takiego, a nie innego zapisu wzoru E=mc2, a Ty obrzucasz Go inwektwami: Cytuj: przekleiłeś go tak bezmyślnie oznacza, że zwyczajnie nie rozumiesz, co przeklejasz. Czy nie możesz odpuścić sobie "wycieczek" osobistych?
|
Śr lis 26, 2014 15:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@proteom - wskaż jedną inwektywę, którą "obrzuciłem" Tomcia. To on nazwał mnie "grubo ciosanym", a teraz "młotkiem". A wszystko dlatego, że zwróciłem uwagę na jego nadinterpretację.
@Tomcio Paluszek - wiesz, co to znaczy E=mc². Nigdzie nie napisałem, że nie wiesz. Napisałem, że cały ten tekst wkleiłeś na odwal, nie rozumiejąc go (bo w tym tekście nie ma "wyprowadzenia zasady zachowania energii z samej geometrii", a jest unifikacja energii kinetycznej i energii związanej z masą przy pomocy geometrii). Teraz rozumiesz o co mi chodzi, czy dalej będziesz wyzywał mnie od "młotków" i "grubo ciosanych" jednocześnie oskarżając, że Cię obrażam?
|
Śr lis 26, 2014 15:39 |
|
 |
proteom
|
Odpuśćcie sobie te inwektywy - nie stać Was na merytoryczną dyskusję, tylko argumentum ad personam? @Zefciu napisałeś: Cytuj: Ja wiem o jaki wzór chodzi, ale fakt, że przekleiłeś go tak bezmyślnie oznacza, że zwyczajnie nie rozumiesz, co przeklejasz. To zdanie może być odebrane jako obraźliwe: uznajesz Tomcia przez to, że napisał wzór w sposób nieakceptowalny dla Ciebie, iż jest bezmyślny i niekompetentny.
|
Śr lis 26, 2014 15:56 |
|
 |
proteom
|
Impactor Cytuj: Pierwsza opcja głosi, że powstanie życia i człowieka było nieuniknione. Niby dlaczego? Nie znam prawa fizyki, które twierdziłoby coś takiego? Impactor Cytuj: termin „przypadek” nie znaczy właściwie nic zrozumiałego. Jeżeli jest od odniesienie do prawdopodobieństwa, to wiemy że ta opcja jest fałszywa, bo coś takiego jak prawdopodobieństwo nie istnieje, i jeżeli coś się stało, to znaczy że stać się musiało, a inny przebieg wydarzeń był całkowicie niemożliwy. Nie słyszałeś o tym? http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawdopodobie%C5%84stwo Nie słyszałeś o mechanice(fizyce) kwantowej? http://www.wiw.pl/Fizyka/Ewolucja/Esej. ... cp=1&ce=43Cytuj: Prawa fizyki kwantowej mają charakter statystyczny. Znaczy to, że dotyczą one nie poszczególnych układów, lecz zbiorowiska identycznych układów; nie można ich potwierdzić przez pomiar dokonany na jednym osobniku, lecz tylko przez serię powtarzanych pomiarów. Jednym z wielu zjawisk, dla których fizyka kwantowa stara się sformułować rządzące nimi prawa, jest rozpad promieniotwórczy, polegający na samorzutnej przemianie pierwiastków. Wiemy na przykład, że w ciągu 1600 lat połowa grama radu rozpadnie się, a połowa pozostanie. Możemy przewidzieć w przybliżeniu, ile atomów rozpadnie się w ciągu najbliższej pół godziny, nie potrafimy jednak, nawet teoretycznie, odpowiedzieć na pytanie, dlaczego te właśnie, a nie inne atomy są skazane na zagładę. Według tego, co dziś wiemy, nie ma sposobu na to, by wskazać poszczególne atomy skazane na rozpad. Los atomu nie zależy od jego wieku. Nie widać śladu praw, które by rządziły zachowaniem się każdego atomu z osobna. Jedyne prawa, jakie można sformułować, to prawa statystyczne, rządzące wielkimi zbiorowiskami atomów. Impactor Cytuj: Kosmos w FORMIE jaką znamu wydaje się mieć początek, owszem. i Cytuj: WSZYSTKO co wiemy o kosmosie rozumianym jako cała zawarta w nim energia / materia wskazuje na to, że początku nie miał Zdecyduj się: miał Kosmos początek czy nie? Przypuszczam, że opowiadasz się za wiecznością Kosmosu, ale co ma tego dowodzić? impactor Cytuj: To, że teoria Wielkiego Wybuchu, czy jakakolwiek inna, nie wyjaśnia skąd wzięły się prawa przyrody nie znaczy że jest z nią coś nie tak. Być może nigdy nie dowiemy się skąd się one wzięły, ale w żaden sposób nie usprawiedliwia to wysysania sobie z palca odpowiedzi, której nie da się odróżnić od fałszu, ponieważ nie jest ona falsyfikowalna W tzw. erze Plancka http://pl.wikipedia.org/wiki/Era_Plancka ( ma podstawie kosmologicznego modelu rozszerzającego się Wszechświata przyjmuje się, że era ta trwała od t = 0 do t = 10- 43 s) właściwości materii nie opisuje żadna z uznanych i potwierdzonych teorii fizycznych – zawodzi tu zarówno ogólna teoria względności jak i mechanika kwantowa. Fizycy przypuszczają, że przy tej gęstości wszystkie oddziaływania ulegają unifikacji w jedną podstawową siłę, która kształtuje podstawowe własności naszego Wszechświata. Czy to siłą nie może być Absolut? To, że hipoteza ta nie jest dzisiaj falsyfikowalna, nie zaprzecza jej prawdziwości.
|
Śr lis 26, 2014 18:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
proteom napisał(a): Odpuśćcie sobie te inwektywy Prosiłem o wskazanie jednej inwektywy, której użyłem. Nie potrafiłeś. Cytuj: To zdanie może być odebrane jako obraźliwe: uznajesz Tomcia przez to, że napisał wzór w sposób nieakceptowalny dla Ciebie, iż jest bezmyślny i niekompetentny. To że potęgowanie jest inną operacją niż mnożenie i wymaga innego zapisu to nie jest mój kaprys. Natomiast to czy Tomcio rzeczywiście jest niekompetenty, czy po prostu wewalił ten tekst, bo uważał, że ja i tak go nie przeczytam - tego nie wiem. proteom napisał(a): Czy to siłą nie może być Absolut? Dla chrześcijanina nie może. Dla Ciebie może tak.
|
Cz lis 27, 2014 8:55 |
|
 |
Tomcio Paluszek
|
|
Cz gru 04, 2014 19:18 |
|
 |
kooool
|
_________________ Mt.22.37-40 Miłość-na tym opiera się całe Prawo i Prorocy Ef.4.30-32 Nie zasmucajcie Bożego Ducha Świętego, którym zostaliście opieczętowani na dzień odkupienia... Przebaczajcie sobie, tak jak i Bóg nam przebaczył w Chrystusie.
|
Cz lut 05, 2015 14:09 |
|
 |
impactor
|
Odświeżam wątek i czekam na pytania.
_________________ Czy istnieją dobre podstawy by wierzyć w istnienie jakiegokolwiek boga (np. judeo-chrześcijańskiego Jahwe)? Sprawdźmy: http://czywierzyc.ml
|
Cz lis 02, 2017 12:17 |
|
|
|