Ateizm,czyli urojona wizja człowieka
Autor |
Wiadomość |
Ókaż
|
Eandil napisał(a): Ókaż napisał(a): Eandil napisał(a): I jezszcze jedno - nie każdy chceścijanin musi być katolikiem :) Oczywiście. Ale pozwolisz mi ża ja nim będę i będę głosił swoje przekonania? Cieszę się również z tego że spotkałem ateiste który walczy tak bardzo o swoje dobre imię i uważa aborcję, eutanazję i zachowania homoseksualne za niemoralne. Prawda? Co uważam to napiszę: homoseksualizm - ja nikomu do sypialni wchodził nie będę, nie uważam, żeby relacja pomiędzy dwoma dorosłymi ludźmi była czymś, o czym powinienem dyskutować jako o moralności - krzywdy nikt nikomu nie robi (a wręcz przeciwnie), także nosa nie wtykam. Uważam jednak, że homoseksualiści nie powinni wychowywac dzieci - należy zachować tradycyjny model rodziny (choć niestety myślę, że tak nie będzie) aborcja - uważam, że powinna być dozwolona w niektórych przypadkach (kobieta ofiarą gwałtu, płód zagraża życiu kobiety, dziecko zfeformowane itp.) lecz powinno być to wykonane, zanim wykształci się układ nerwowy. eutanazja - jestem zagorzałym zwolennikiem, pod warunkiem, że będzie to niezaprzeczalnie własna wola osoby zainteresowanej z zaznaczeniem, że posiada pełne informacje medyczne na temat swojego przypadku.
Czyli w sumie nie masz nic przeciwko żadnej z trzech przedstawionych przeze mnie sytuacji. Jest tak jak mówiłem - jesteś ateistą i nie dostrzegasz nic złego w związkach dwojga ludzi tej samej płci (rozumiem że gdy zawiorą jakąś formę ślubu między sobą to ci to nie przeszkadza? Prawda?). Usunięcie płodu ludzkiego z powodów wymienionych też byś poparł a eutanazji jesteś "zagorzałym zwolennikiem". I teraz odpowiedz mi czy jesteś jedynym ateistą o takich poglądach? Chyba nie!
Czy nie jest tak, że katolik który miałby podobne poglądy stawiałby się poza kościołem? Natomiast wśród ludzi niewierzących twoje poglądy sa chyba normalne? Wyjaśnij mi więc dlaczego tak się oburzyłeś na mnie?
|
Śr sty 07, 2009 20:53 |
|
|
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Witold napisał(a): Uparcie broniłeś odróżniania ludzi od zwierząt Poniżej masz najlepszy dowód na zasadność odróżniania ludzi od zwierząt. greg(R) napisał(a): Jestem technikiem weterynarii (5 letnie technikum), co jak sądzę daje mi podstawę aby wypowiadać się o zwierzętach. Jeśli nie odróżniasz ludzi od zwierząt, to idź do grega na wizytę lekarską. Niech Tobie wytłumaczy dlaczego nie może Cię przebadać .
Jesteś po prostu niepoważny. Dobrze wiesz, o co mi chodziło. Twoja argumentacja już dawno osiągnęła poziom żenady, nic dziwnego że Greg cię spławił tym PLONKIEM (ale ty oczywiście, jak małe dziecko w piaskownicy, zinterpretowałeś to po swojemu), a dodatkowo sam sobie zaprzeczasz własnymi argumentami (człowiek nie jest zwierzeciem i pies też nie - to właściwie wniosek jest taki, że zwierzęta w ogóle nie istnieją).
Człowiek jest zwierzęciem, ale zwierzeciem rozumnym, niemniej są wyjątki od tej reguły.
|
Śr sty 07, 2009 21:17 |
|
 |
taktoon
|
pedalom mowimy stanowcze nie!
jak chca sie gzic to niech siedza cicho i nie wylaza na forum publiczne a tymbradziej zdala od dzieci!
eutanazja oczywiscie za
aborcja nie (oczywsice chyba ze ofiara gwaltu itp ale tego nawet nie trzeba rozwazac)
|
Śr sty 07, 2009 21:23 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli w sumie nie masz nic przeciwko żadnej z trzech przedstawionych przeze mnie sytuacji. Jest tak jak mówiłem - jesteś ateistą i nie dostrzegasz nic złego w związkach dwojga ludzi tej samej płci (rozumiem że gdy zawiorą jakąś formę ślubu między sobą to ci to nie przeszkadza? Prawda?). Usunięcie płodu ludzkiego z powodów wymienionych też byś poparł a eutanazji jesteś "zagorzałym zwolennikiem". I teraz odpowiedz mi czy jesteś jedynym ateistą o takich poglądach? Chyba nie! Czy nie jest tak, że katolik który miałby podobne poglądy stawiałby się poza kościołem? Natomiast wśród ludzi niewierzących twoje poglądy sa chyba normalne? Wyjaśnij mi więc dlaczego tak się oburzyłeś na mnie?
1. Wcale nie uważam, że moje poglądy są haniebne (wszak to moje poglądy  )
2. Ja jestem ateistą, ale nie reprezentuje ateistów, ateizm to doktryna, moje poglądy są osobiste.
|
Śr sty 07, 2009 21:49 |
|
 |
Witold
|
Ókaż, to może ja też napiszę, co uważam.
Homoseksualizm - krótko mówiąc mam owo zjawisko całkowicie gdzieś. Nie wiem po co sobie tym w ogóle głowę zawracać.
Aborcja - sytuacja bardzo trudna do rozstrzygnięcia. Ale postaw się w roli kobiety, która zwyczajnie nie chce urodzić dziecka (a np. jest to "owoc" gwałtu), ale musi to zrobić bo... mężczyźni odebrali jej prawo do decyzji. Podonbno ponad 3/4 przeeciwników aborcji to mężczyźni. Co my możemy w ogóle na ten temat powiedzieć? Poza tym: religia wykazuje się zwyczajną głupotą, zakazując jednocześnie aborcji i antykoncepcji. Przecież to jest już tak bezdennie głupie, że po prostu żal <wyraz do którego angramem jest "udęp" > ściska.
Eutanazja - TAK. Wielki sprzeciw wobec eutanazji, nazywanie jej zabijaniem czy nawet morderstwem, to jeden z najlepszych przykładów głupoty i hipokryzjii religii. Każdy człowiek ma prawo zadecydować o swoim życiu. Ponadto, ogromną hipokryzją jest mówienie o humanitaryźmie i moralności, kiedy mówicie "Niech sobie cierpią i umierają w bólach, nie możemy im ulżyć bo to wbrew woli Boga".
Wbrew woli Latającego Potwora Spaghetti i wbrew woli zwyczajnej ludzkiej moralności jest odbieranie ludziom prawa, do decydowania o własnym życiu. Wbrew woli ludzkiej moralności i zwyczajnej przyzwolitości, jest nazywanie przyznania im tego prawa "morderstwem". Ich życie, ich wybór. Nikt nie ma najmniejszego prawa, żeby się do tego wtrącać, uzasadniając to swoimi religijnymi bajeniami.
|
Śr sty 07, 2009 21:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: pedalom mowimy stanowcze nie!
jak chca sie gzic to niech siedza cicho i nie wylaza na forum publiczne a tymbradziej zdala od dzieci!
Sam jestem przeciwnikiem przeróżnych parad (nie tylko równości). Jednak dyskryminacji homoseksualitów i nazywanu ich "pedałami", mówię stanowcze NIE ! Każdy ma prawo głosić jakie chce poglądy. Nikogo nie wiolno znieważać z uwagi na to co uważa/kim jest. Wtrącać nos w nieswoje sprawy możemy dopiero gdy dzieje się krzywda osóbom trzecim.
|
Śr sty 07, 2009 21:58 |
|
 |
Witold
|
Parady to dla katolików świetna sprawa. Na moje, to im częściej geje domagają się praw dla siebie, tym bardziej reszta ludzi nie chce im ich dać i tym więcej agresywnych sprzeciwów to wywołuje....
|
Śr sty 07, 2009 22:12 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Ókaż, tutaj widzisz, ze poglady ateistow pokrywaja sie w olbrzymiej mierze. Inaczej jest z wierzacymi, jak myslisz dlaczego?
|
Śr sty 07, 2009 23:02 |
|
 |
Oraltor
|
Nie czytam całego tematu, bo nie wyrobiłbym się do sądu ostatecznego
Patrząc na nagłówek tematu powiem że to bardziej wiara jest urojeniem i potrzebą człowieka niż ateizm. Jak powiedział jeden z filozofów bodajże Wolter "Gdyby Bóg nie istniał, należałoby go wymyślić."
Człowiek potrzebuje takiego poczucia bezpieczeństwa, że jest ktoś nad nim, do kogo może się zwrócić w każdej chwili, pomodlić, poprosić - lepiej się z tym czuje myśląć że interesuje się nim jakaś nadprzyrodzona siła.
|
Śr sty 07, 2009 23:08 |
|
 |
Ókaż
|
Witold napisał(a): Ókaż, to może ja też napiszę, co uważam. Ok! Super! [/quote]Homoseksualizm - krótko mówiąc mam owo zjawisko całkowicie gdzieś. Nie wiem po co sobie tym w ogóle głowę zawracać. Aborcja - sytuacja bardzo trudna do rozstrzygnięcia. Ale postaw się w roli kobiety, która zwyczajnie nie chce urodzić dziecka (a np. jest to "owoc" gwałtu), ale musi to zrobić bo... mężczyźni odebrali jej prawo do decyzji. Podonbno ponad 3/4 przeeciwników aborcji to mężczyźni. Co my możemy w ogóle na ten temat powiedzieć? Poza tym: religia wykazuje się zwyczajną głupotą, zakazując jednocześnie aborcji i antykoncepcji. Przecież to jest już tak bezdennie głupie, że po prostu żal <wyraz do którego angramem jest "udęp" > ściska. Cytuj: Dal mnie osobiście dużo wiekszym bezsensem jest promowanie przez środowiska lewicowe aborcji i antykoncepcji równocześnie z metodą in vitro. Traktują w ten sposób jako coś niechcianego zarówno płodność jak i niepłodność (w zależności co się w danej chwili opłaca). 3/4 przeciwników aborcji jest mężczyznami? Możliwe choć słyszałem że stanowią również większość zwolenników. Natomiast 100% tych którzy opowiadają sie za prawem do aborcji już się urodziło. To są dopiero ciekawe dane. Prawda (niestety nie mam żadnych statystyk Eandil)? Co czuje kobieta zgwałcona nosząca dziecko gwałciciela w sobie? Nie mam pojęcia ale nie mam również pojęcia co czuje dziecko rozrywane podczas zabiegu jego usunięcia. Mogę być jedynie pewny że po jednej stronie jest ból psychiczny a po drugiej stronie życie ludzkie. Po jednej stronie mamy ofiare a po drugiej kogo? Zło -czy- niewinne dziecko. Wierz mi widziałem mojego synka w brzuszku gdzy miał 12, 21 i więcej tygodni. Widziałem jak ssie paluszek a teraz śpi słodko w swoim łóżeczku. Dziecko gwałciciela nie jest w niczym gorsze od niego. Jest tak samo niewinne i bezbronne jak każdy noworodek na świecie. W moim przekonaniu osoba, ktora została zgwałcona może zawsze oddać swoje dziecko do adopcji i niech to zostanie jej jedyną winą.
Eutanazja - TAK. Wielki sprzeciw wobec eutanazji, nazywanie jej zabijaniem czy nawet morderstwem, to jeden z najlepszych przykładów głupoty i hipokryzjii religii. Każdy człowiek ma prawo zadecydować o swoim życiu. Ponadto, ogromną hipokryzją jest mówienie o humanitaryźmie i moralności, kiedy mówicie "Niech sobie cierpią i umierają w bólach, nie możemy im ulżyć bo to wbrew woli Boga". Wbrew woli Latającego Potwora Spaghetti i wbrew woli zwyczajnej ludzkiej moralności jest odbieranie ludziom prawa, do decydowania o własnym życiu. Wbrew woli ludzkiej moralności i zwyczajnej przyzwolitości, jest nazywanie przyznania im tego prawa "morderstwem". Ich życie, ich wybór. Nikt nie ma najmniejszego prawa, żeby się do tego wtrącać, uzasadniając to swoimi religijnymi bajeniami. Cytuj: Eutanazja jest zwyczajnym samobójstwem. Drogą na skróty tak jak każde samobójstwo. Działaniem w myśl zasady: Jestem zdrowy używajmy, jestem chory umierajmy!! Kto z nas nie był nigdy w stanie ducha w którym żałował tego, że żyje, że musi cierpieć, być czasami ciężarem dla innych jednak większość nie odbiera sobie w tym momencie życia. Największym w tym dla mnie nonsensem jest jednak zabijanie siebie w momencie kiedy stoje jedną nogą w grobie. To tak jakby wbiegiwać z rozpędem do pociągu który spokojnie zatrzymuje sie na stacji. Mówisz że KK nazywa eutanazję morderstwem. Morderstwem jest pomagać osobie chorej i zmęczonej w odebraniu sobie życia oraz wprowadzanie sprzyjającemu temu prawodawstwa (i takie jest stanowisko kościoła)
|
Śr sty 07, 2009 23:29 |
|
 |
Ókaż
|
Sorry cos mi tu sie poprzekrecało. Cytaty są moje treśc kolegi Witolda.
|
Śr sty 07, 2009 23:31 |
|
 |
Ókaż
|
Dural napisał(a): Ókaż, tutaj widzisz, ze poglady ateistow pokrywaja sie w olbrzymiej mierze. Inaczej jest z wierzacymi, jak myslisz dlaczego?
Może bardziej jesteście dogmatyczni niż wierzący. A tak sie ciskacie gdy wasze poglądy nazywa sie wiarą!
|
Śr sty 07, 2009 23:34 |
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Twoja argumentacja już dawno osiągnęła poziom żenady. Rozumiem, że naukowe definicje, na które nie odpowiadasz są dla Ciebie żenujące. Nauka nie operuje pojeciami, że człowiek to zwierzę czy małpa. Nie przedstawiłeś żadnej tezy naukowej na poparcie tego, że jesteś małpą.Nauka badająca człowieka to antropologia ogólna - nauka ta nie bada zwierząt http://pl.wikipedia.org/wiki/AntropologiaNauka badająca zwierzęta to zoologia jest odrębną nauką. http://pl.wikipedia.org/wiki/Zoologia- nauka ta bada wszystkie zwierzęta w tym małpy, nie bada ludzi ,znaczy to, że cżłowiek zwierzęciem nie jest ,bo zoologia nie robi wyjątków dla żadnych zwierząt w tym małp , gdyż bada je wszystkie. Podważasz powyższą naukę Nie akceptując ogólnie dostępnych definicji . W innym temacie kwestionujesz logikę mówiąc o kwadracie z trzema bokami . I to podobnio nie ty, tylko ja: Witold napisał(a): Jesteś po prostu niepoważny. Usprawiedliwiam Twoje zachowanie tylko tym że jesteś ateistą ,ale i tak myślę, że możesz śmiało udać się do grega na wizytę. greg(R) napisał(a): Jestem technikiem weterynarii (5 letnie technikum), co jak sądzę daje mi podstawę aby wypowiadać się o zwierzętach.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
Śr sty 07, 2009 23:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Nauka badająca zwierzęta to zoologia jest odrębną nauką.
Trochę konsekwencji. Nie zwierzęta, a gatunki należące do zwierząt.
|
Śr sty 07, 2009 23:39 |
|
 |
Ókaż
|
Ókaż napisał(a): Witold napisał(a): Ókaż, to może ja też napiszę, co uważam. Ok! Super! Cytuj: Homoseksualizm - krótko mówiąc mam owo zjawisko całkowicie gdzieś. Nie wiem po co sobie tym w ogóle głowę zawracać. Aborcja - sytuacja bardzo trudna do rozstrzygnięcia. Ale postaw się w roli kobiety, która zwyczajnie nie chce urodzić dziecka (a np. jest to "owoc" gwałtu), ale musi to zrobić bo... mężczyźni odebrali jej prawo do decyzji. Podonbno ponad 3/4 przeeciwników aborcji to mężczyźni. Co my możemy w ogóle na ten temat powiedzieć? Poza tym: religia wykazuje się zwyczajną głupotą, zakazując jednocześnie aborcji i antykoncepcji. Przecież to jest już tak bezdennie głupie, że po prostu żal <wyraz do którego angramem jest "udęp" > ściska. Dal mnie osobiście dużo wiekszym bezsensem jest promowanie przez środowiska lewicowe aborcji i antykoncepcji równocześnie z metodą in vitro. Traktują w ten sposób jako coś niechcianego zarówno płodność jak i niepłodność (w zależności co się w danej chwili opłaca). 3/4 przeciwników aborcji jest mężczyznami? Możliwe choć słyszałem że stanowią również większość zwolenników. Natomiast 100% tych którzy opowiadają sie za prawem do aborcji już się urodziło. To są dopiero ciekawe dane. Prawda (niestety nie mam żadnych statystyk Eandil)? Co czuje kobieta zgwałcona nosząca dziecko gwałciciela w sobie? Nie mam pojęcia ale nie mam również pojęcia co czuje dziecko rozrywane podczas zabiegu jego usunięcia. Mogę być jedynie pewny że po jednej stronie jest ból psychiczny a po drugiej stronie życie ludzkie. Po jednej stronie mamy ofiare a po drugiej kogo? Zło -czy- niewinne dziecko. Wierz mi widziałem mojego synka w brzuszku gdzy miał 12, 21 i więcej tygodni. Widziałem jak ssie paluszek a teraz śpi słodko w swoim łóżeczku. Dziecko gwałciciela nie jest w niczym gorsze od niego. Jest tak samo niewinne i bezbronne jak każdy noworodek na świecie. W moim przekonaniu osoba, ktora została zgwałcona może zawsze oddać swoje dziecko do adopcji i niech to zostanie jej jedyną winą. Cytuj: Eutanazja - TAK. Wielki sprzeciw wobec eutanazji, nazywanie jej zabijaniem czy nawet morderstwem, to jeden z najlepszych przykładów głupoty i hipokryzjii religii. Każdy człowiek ma prawo zadecydować o swoim życiu. Ponadto, ogromną hipokryzją jest mówienie o humanitaryźmie i moralności, kiedy mówicie "Niech sobie cierpią i umierają w bólach, nie możemy im ulżyć bo to wbrew woli Boga". Wbrew woli Latającego Potwora Spaghetti i wbrew woli zwyczajnej ludzkiej moralności jest odbieranie ludziom prawa, do decydowania o własnym życiu. Wbrew woli ludzkiej moralności i zwyczajnej przyzwolitości, jest nazywanie przyznania im tego prawa "morderstwem". Ich życie, ich wybór. Nikt nie ma najmniejszego prawa, żeby się do tego wtrącać, uzasadniając to swoimi religijnymi bajeniami.
Eutanazja jest zwyczajnym samobójstwem. Drogą na skróty tak jak każde samobójstwo. Działaniem w myśl zasady: Jestem zdrowy używajmy, jestem chory umierajmy!! Kto z nas nie był nigdy w stanie ducha w którym żałował tego, że żyje, że musi cierpieć, być czasami ciężarem dla innych jednak większość nie odbiera sobie w tym momencie życia. Największym w tym dla mnie nonsensem jest jednak zabijanie siebie w momencie kiedy stoje jedną nogą w grobie. To tak jakby wbiegiwać z rozpędem do pociągu który spokojnie zatrzymuje sie na stacji.
Mówisz że KK nazywa eutanazję morderstwem. Morderstwem jest pomagać osobie chorej i zmęczonej w odebraniu sobie życia oraz wprowadzanie sprzyjającemu temu prawodawstwa (i takie jest stanowisko kościoła)
|
Śr sty 07, 2009 23:42 |
|
|
|