BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
Autor |
Wiadomość |
buscador
|
 Re: BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
Dural napisał(a): To sa moje logiczne "dowody" na to, ze Boga chrzescijan nie ma. Dobrze, że wyprowadziłeś mnie z błędu, cały czas byłem przekonany, że istnieje tylko jeden Bóg Witold napisał(a): Ten Bóg jest maksymalnym abstraktem, to idea zbyt oderwana od rzeczywistości, żeby móc myśleć o dowodzeniu czegokolwiek. A jednak ktoś myśli na tym forum, proponuję Ci to samo motto co w moim podpisie,  Myślę, że zgodzisz się z nim: Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Wt lut 09, 2010 1:35 |
|
|
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A jednak ktoś myśli na tym forum, Buscador, co Ty znowu chcesz od moderacji? Ja uwazam, ze dobrze pracuja!  Z bledu wyprowadzony nie jestes, na tym forum Bog chrzescijan jest tym obowiazkowym, jednak swiat nie konczy sie na wiara.pl. UWIERZ. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Wt lut 09, 2010 9:15 |
|
 |
ateista1993
|
Witold napisał(a): ateista1993 napisał(a): A tak w ogóle to stwierdzenie, że Bóg jest doskonały, wszechmocny, wszechwiedzący, że to pomysłodawca i władca Wszechświata, główny przedmiot wiary i kultu w religii, nasuwa człowiekowi myślącemu racjonalnie pytanie: "Czy to aby możliwe, by taka istota istniała naprawdę?" Wszystko fajnie, tylko że nadal żadnego naukowego dowodu tutaj nie ma. No może to i nie dowód, ale ja sam kiedyś wierzyłem w tego Boga i biegałem do kościółka. Modliłem się kiedyś do Boga (było to jeszcze w podstawówce), aby wyleczył moją ciężko chorą babcię (nota bene katoliczkę). I co? Babcia zmarła, więc powiedziałem sobie: "Bóg ponoć jest wszechmogący i miłujący każde bez wyjątku. Gdyby istniał, wysłuchałby i ciebie. Nie wysłuchał, więc nie istnieje".
|
Wt lut 09, 2010 9:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ateista1993 napisał(a): No może to i nie dowód, ale ja sam kiedyś wierzyłem w tego Boga i biegałem do kościółka. Modliłem się kiedyś do Boga (było to jeszcze w podstawówce), aby wyleczył moją ciężko chorą babcię (nota bene katoliczkę). I co? Babcia zmarła, więc powiedziałem sobie: "Bóg ponoć jest wszechmogący i miłujący każde bez wyjątku. Gdyby istniał, wysłuchałby i ciebie. Nie wysłuchał, więc nie istnieje". A gdzie i komu Bóg obiecał, że będzie wiecznie żył na ziemi, wystarczy tylko zmówić paciorek??
|
Wt lut 09, 2010 10:07 |
|
 |
ateista1993
|
Alus napisał(a): ateista1993 napisał(a): No może to i nie dowód, ale ja sam kiedyś wierzyłem w tego Boga i biegałem do kościółka. Modliłem się kiedyś do Boga (było to jeszcze w podstawówce), aby wyleczył moją ciężko chorą babcię (nota bene katoliczkę). I co? Babcia zmarła, więc powiedziałem sobie: "Bóg ponoć jest wszechmogący i miłujący każde bez wyjątku. Gdyby istniał, wysłuchałby i ciebie. Nie wysłuchał, więc nie istnieje". A gdzie i komu Bóg obiecał, że będzie wiecznie żył na ziemi, wystarczy tylko zmówić paciorek?? Po pierwsze: nie chciałem, by ktoś żył wiecznie, lecz by wyleczono go. Po drugie: Pan jest chyba wszechmogący, więc niezależnie, czy chodzi o życie na Ziemi czy życie po życiu - że się tak wyrażę - powinien mą prośbę spełnić. Po trzecie: Kiedyś na religii katecheta kazał modlić się nam: "Módlcie się, aby JPII wyzdrowiał". Czy to też nie odnosi się do życia na Ziemi?
|
Wt lut 09, 2010 10:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ateista1993 napisał(a): Po drugie: Pan jest chyba wszechmogący, więc niezależnie, czy chodzi o życie na Ziemi czy życie po życiu - że się tak wyrażę - powinien mą prośbę spełnić. A jakie to specyficzne modlitwy zanosiłeś do Boga, że On "powinien".....bo ta jedyna, której nauczył nasz Pan, zawiera zasadniczy wers: - "Bądź wola Twoja".
|
Wt lut 09, 2010 12:31 |
|
 |
ateista1993
|
Alus napisał(a): ateista1993 napisał(a): Po drugie: Pan jest chyba wszechmogący, więc niezależnie, czy chodzi o życie na Ziemi czy życie po życiu - że się tak wyrażę - powinien mą prośbę spełnić. A jakie to specyficzne modlitwy zanosiłeś do Boga, że On "powinien".....bo ta jedyna, której nauczył nasz Pan, zawiera zasadniczy wers: - "Bądź wola Twoja". Ach, na wszystko znajdujecie odpowiedź. Ciekawe jednak, czemu Pan tak rzadko, żeby nie powiedzieć, że wcale, okazuje dobrą wolę. Czyżby chciał trzymać lud w niepewności swego istnienia lub nieistnienia?
|
Wt lut 09, 2010 14:07 |
|
 |
mazli
|
ateista1993 napisał(a): Ach, na wszystko znajdujecie odpowiedź. Czyżby chciał trzymać lud w niepewności swego istnienia lub nieistnienia? Dał czas aby człowiek i szatan sami "gospodarowali" ziemią wedle własnego uznania. Różnie im to wychodzi. Natomiast Bóg powróci do pierwotnego porządku tworząc Nowe Jeruzalem na końcu czasów. ateista1993 napisał(a): Ciekawe jednak, czemu Pan tak rzadko, żeby nie powiedzieć, że wcale, okazuje dobrą wolę. Podtrzymuje całe istnienie, daje życie nowym ludziom, daje wielu czas na nawrócenie, daje np. mnie rodzinę oraz zdrowie. Bóg więc skory jest do okazywania dobrej woli.
|
Wt lut 09, 2010 18:36 |
|
 |
atryda
|
Znowu ateiści gonią w piętkę. Dyskutują o Bogu choć uważają, że Jego nie ma, musi to być frustrujące nie wierzyć, a jak to się mówi trzepać pianę. Lub jak to postrzegają wierzący, ateiści w tych dyskusjach próbują tłumić ból swego sumienia o rzesze im podobnych.
|
Wt lut 09, 2010 20:36 |
|
 |
Almeida
|
Nie macie dowodów że Pan istnieje...albo i nie istnieje.Zbawił nas i to się liczy a nie czy gogoś wysłucha czy nie. Tu chodzi o słowo boże...że będziemy mieli życie wieczne..ale i tak was to nie obchodzi.Stygmaty to co? Też jakiś znak nieprawdaż?Albo ci co mieli wizję..np.Święty Paweł.
_________________ A Jezus rzekł:
"Królestwo Boże jest w Tobie i wokół Ciebie, nie w budowlach z drewna i kamienia...Rozłup belkę, a będę w niej... Podnieś głaz, a znajdziesz mnie..."
|
Wt lut 09, 2010 20:48 |
|
 |
romulus
|
Witold napisał Cytuj: gdyby załóżmy nauka odkryła i zrozumiała naturalistyczne wyjaśnienia na cały wszechświat, 100%, od początku do końca.. W 100procentach. To skąd się wzięła materia we wszechświecie  ???????????????????????????????
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Wt lut 09, 2010 21:23 |
|
 |
Witold
|
A romulus nie umie czytać. Za to wykorzysta każdą okazję do zademonstrowania swoich kreacjonistycznych wynaturzeń, choćby nie wiem jak nie na temat, absurdalne i bez sensu to było
Normalne.
|
Wt lut 09, 2010 21:59 |
|
 |
romulus
|
Sorry,przeoczyłem jeden wyraz. Witold napisał Cytuj: , absurdalne i bez sensu to było
Wydaje mi się że pytanie skąd się wziął wszechświat jest taki samo jak skąd się wziął Bóg nie widzę tu nic bez sensu
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Wt lut 09, 2010 22:09 |
|
 |
Acro
|
Cytuj: Albo ci co mieli wizję..np.Święty Paweł. Dasz, paniusiu, na flaszkie, to ja ci po niej takie wizje zaprezentuje, ze te Pawły wysiadają...
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
Wt lut 09, 2010 22:32 |
|
 |
greg(R)
|
@atrydaZnowu ateiści gonią w piętkę.Czyli taktyka „nie widzę i nie słyszę”.  Walkower bez choćby próby skonstruowania merytorycznego argumentu.
_________________ Radio Italia, solo musica italiana
|
Wt lut 09, 2010 23:50 |
|
|
|