Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
humalog napisał(a): Kael A tego nie zauważyłeś? Cytuj: Przed Najświętszym Sakramentem zamkniętym w tabernakulum lub wystawionym publicznie, należy zachować czcigodny zwyczaj przyklękania na znak uwielbienia Teraz wystarczy logicznie pomyśleć. Skoro przed tabernakulum, to przed samym Chrystusem NIE? Ten w tabernakulum lub w monstrancji jest inny niż Ten udzielany podczas Komunii ? Ja mysle logicznie. W trakcie Mszy sw juz przynajmniej 2 razy kleczales przed Najswietszym Sakramentem. Od ciebie oczekuje nie myslenia, ale zalinkowania wyraznego nakazu, ze tylko przyklekniecie przed przyjeciem Komunii sw jest odpowiednia i jedyna oznaka czci. W tekstach zalinkowanych przeze mnie jest wyraznie powiedziane, ze w pewnych warunkach nalezy Komunie sw przyjmowac na stojaco, ze osoby chore w ogole nie musza przyjmowac Komunii sw na kleczaco i ze nalezy uczynić taki akt czci(...) zanim przyjmie sie Najświętszy Sakrament; by nie zakłócać porządku w przystępowaniu do Komunii świętej. Czyli jezeli wszyscy zaczna przyklekac przed przyjeciem Komunii sw na Mszy sw na zakonczenie rekolekcji wielkopostnych, to kolejna Msze sw trzeba bedzie rozpoczac z opoznieniem... Nie mowiac o paru zadeptanych "poboznych", szczegolnie dzieciach. Wiem, wiem, akurat ta logika ci nie odpowiada.
|
N sty 06, 2013 19:36 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak powiem, ze humalog jest debilem lub powiem o debilizmie humaloga to praktycznei nie ma tu duzej roznicy bo obydwa okreslenia maja negatywny wydzwiek i sa obrazliwe. Dla mnie jest róznica. Tak jak pomiedzy powiedzeniem do kogos "Jestes idiotą", a "Zachowujesz sie jak idiota" Tak "Idiotyzm" jak i "debilizm" to dawniejsze określenie niepełnosprawnosci intelektualnej. Debilizm - Niepełnosprawnośc w stopniu lekkim Idiotyzm - w stopniu głebokim Jak tak sie mamy zgłebiac to nawet nazwanie kogos "debilem" jest o wiele łagodniejsze od nazwania go "idiotą"  Poza tym jako rodowity Slązak mam juz taka nature, ze wale wprost, a nie przez ogródek... Cytuj: Clown byl na tyle porzadny, ze wycofal sie z tego procederu.
Chwała więc "clownowi" i juz nie będe wnikał czy sam w koncu zrozumiał, ze robi źle czy ktos mu to uzmysłowił. Druga sprawa. Braminie Nie jestem "tropicielem" wszelakich nadużyć, a jedynie obserwatorem. Nie param sie fotografowaniem tychże i podsyłaniem na wspomniana tutaj stronkę. Na tym forum tez nic takiego nie wklejam. Natomiast to, ze mi sie cos nie podoba to moje prawo. To, ze wale prosto z mostu wielu sie moze nie podobać....ale ja sie nie zmienię, a na pewno nie pod wpływem wirtualnego świata, skoro nawet w rzeczywistym robie to samo. To, ze czasem określe zachowanie jakiejś niedookreslonej grupy jako "debilne, idiotyczne, kretyńskie...itd" wcale nie oznacza, że w ten sam sposób okrelę konkretnego Kowalskiego (no chyba, ze mnie totalnie wku...rzy ). Cieszę sie, że w Polsce jeszcze nie jest tak strasznie, że jeszcze mamy powołania i że tylu naszych księzy może posługiwać za granicą. To jednak nakłada na Polaków wielki obowiązek.....musimy wyjatkowo silnie dbac o wszelka poprawność, oraz trzymac sie wszelkich zaleceń Watykanu. Jak to zaniedbamy.....to będzie naprawdę źle i wzorem zachodu światynie będa zamieniane na ...kawiarnie , galerie lub na cos jeszcze gorszego. Jako Slązak, co roku pielgrzymuje do Piekar Sląskich, tam tez sa tłumy, ale zachowanie ludzi podczas przyjmowania Komunii św jest całkiem inne od tego jakie mielismy okazje zobaczyć w Berlinie. Tak samo zachowanie szafarzy (czy to zwyczajnych czy nadzwyczajnych). W Piekarach widac sacrum.....w Berlinie widziałem go tylko w kilku przypadkach i wcale nie chodzi o sposób i postawę podczas przyjmowania. To trzeba widzieć bo opisac nie potrafię. Co wcale nie znaczy, że w Piekarach nie zdarzaja sie "owieczki rodzaju meskiego", którym Jezus pomylił sie z wigilijnym opłatkiem.....ale to wyjatki, a nie reguła. W Berlinie widziałem odwrotną regułę z małymi wyjatkami.
|
N sty 06, 2013 19:50 |
|
 |
noOne
|
Kael napisał(a): Czyli jezeli wszyscy zaczna przyklekac przed przyjeciem Komunii sw na Mszy sw na zakonczenie rekolekcji wielkopostnych, to kolejna Msze sw trzeba bedzie rozpoczac z opoznieniem... Nie mowiac o paru zadeptanych "poboznych", szczegolnie dzieciach.
Wiem, wiem, akurat ta logika ci nie odpowiada. argumentacja adekwatna do sklepu mięsnego i kolejki po kiełbasę, jakieś parę minut spóźnienia czy też przydepnięta nogawka drogich nowych dżimsów, zadaj sobie bracie pytanie, czy w ogóle wierzysz w to że w tej małej Hostii jest BÓG twój ZBAWICIEL ? który w całości i bez reszty, bezbronny oddaje się tobie ? który cierpiał niewyobrażalne katusze żeby zbawić cie od piekła ? a tobie sie nie chce oddać NAJWYŻSZEJ CZCI JEZUSOWI CHRYSTUSOWI i uklęknąć przed NIM ? bo pare minut dłużej to potrwa i nowe dżimsy sobie ubrudzisz ? bracie czy ty wierzysz ?
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
N sty 06, 2013 19:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@noOne, ty tak ni z gruszki ni z pietruszki i jak zwykle madrzejszy od Episkopatu i Kosciola. Poczytaj od poczatku, a jezeli ci sie nie chce, to moze chociaz ty zalinkujesz za humaloga stanowczy nakaz przyklekania przed przyjeciem Komunii sw? Na pewno masz na podoredziu.
|
N sty 06, 2013 19:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Czyli jezeli wszyscy zaczna przyklekac przed przyjeciem Komunii sw na Mszy sw na zakonczenie rekolekcji wielkopostnych, to kolejna Msze sw trzeba bedzie rozpoczac z opoznieniem... Nie mowiac o paru zadeptanych "poboznych", szczegolnie dzieciach.
Bzdura! W mojej parafii jest ogromny kosciół i jakos nigdy nikt nikogo nie zadeptał, ani krzywdy nie zrobił. Powyżej pisze o Piekarach Slaskich...tak sa dziesiatki tysięcy ludzi....i też zadeptanych nie uswiadczysz. Tak wiec bzdurny argument. Cytuj: W trakcie Mszy sw juz przynajmniej 2 razy kleczales przed Najswietszym Sakramentem. No tak to jest argument! Trzeci raz mógłby bowiem poskutkowac zwichnieciem lub zwyrodnieniem kolana..... Skoro przyjmowanie Komunii sw to taki niebezpieczny proceder (mozliwośc zadeptania, zwichnięcia kolana lub też zarazenia sie jakimis wirusami) to moze lepiej Msze oglądać w TV, a Jezusa wysyłac kurierem w sterylnym opakowaniu... Cytuj: ze osoby chore w ogole nie musza przyjmowac Komunii sw na klecza Kolejny "super" argument (cos błyszczysz dzisiaj). Osoby chore to....osoby chore. Niejedna z nich wolałaby przykleknąc byleby tylko byc zdrową! No ale dla zdrowych jest to doskonała argumentacja by sie zbytnio nie przemęczać!.
|
N sty 06, 2013 19:59 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@humalog, czyli zadnych oficjalnych dokumentow, tylko twoje osobiste zdanie? No coz, przezyje i to.
|
N sty 06, 2013 20:06 |
|
 |
noOne
|
Kael napisał(a): @noOne, ty tak ni z gruszki ni z pietruszki i jak zwykle madrzejszy od Episkopatu i Kosciola. Poczytaj od poczatku, a jezeli ci sie nie chce, to moze chociaz ty zalinkujesz za humaloga stanowczy nakaz przyklekania przed przyjeciem Komunii sw? Na pewno masz na podoredziu. jeśli potrzebujesz nakazów, aby sie przed Bogiem uniżyć.... to bardzo biedna będzie twoja dusza..
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
N sty 06, 2013 20:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: to moze chociaz ty zalinkujesz za humaloga stanowczy nakaz przyklekania przed przyjeciem Komunii sw? Na pewno masz na podoredziu. Acha...ty potrzebujesz stanowczego nakazu. Nie wystarczy ci tradycja w której przykleknięcie jest wyrazem czci. No cóż.....szkoda komentować. Widac niezbyt zrozumiałes to co sam wkleiłes na poprzedniej stronie, a co zaleca Episkopat Polski. Medrcy "upadli na twarz"....ale co poniektórym mogłaby sie stac krzywda gdyby przyklękneli. Najwyraźniej ludzkość "dziadzieje" No ale zawsze można powiedzieć "Stanowczego nakazu - brak"
|
N sty 06, 2013 20:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Kael napisał(a): @humalog, czyli zadnych oficjalnych dokumentow, tylko twoje osobiste zdanie? No coz, przezyje i to. Dałem ci przykład zalecający przyklęknięcie przed tabernakulum. Nie zrozumiałeś....nic na to nie poradzę. Widac nie potrafisz, a mnie szkoda sie powtarzać.
|
N sty 06, 2013 20:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@noOne, tez nic oficjalnego? Tylko prywatne negatywne opinie o nieznanej osobie? To ja tez pozostane przy moim zdaniu (potwierdzonym przez Kosciol).
I @humalog jeszcze raz. Pewnie nie zauwazyles, ale nie dyskutujemy tu o tym, co ty czy ja robimy przy przyjmowaniu Komunii sw, tylko jakie jest zalecenie Kosciola. Ale rozumiem, ze latwiej jest ci ludzi, ktorzy nie przyklaskuja twoim tezom atakowac, niz rozmawiac o faktach, szczegolnie takich, ktore ci nie odpowiadaja.
Dopoki nie pojawia sie nowe dokumenty, dla mnie dyskusja jest zakonczona.
|
N sty 06, 2013 20:17 |
|
 |
noOne
|
dodam tylko, że prawdziwy katolik bierze przykład z pierwszego Wikariusza na ziemi.. to najlepszy wzór dla katolika.. bo przeciętny katolik nie zna biegle "prawa" i nowinek w "prawie" zna jednak Tradycję od ojca i dziada i patrzy na pierwszego Wikariusza
|
N sty 06, 2013 20:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Dopoki nie pojawia sie nowe dokumenty, dla mnie dyskusja jest zakonczona.
Inaczej! Dopóki nie zaczniesz posługiwac sie rozumem.....ta dyskusja traci sens.
|
N sty 06, 2013 20:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
noOne napisał(a): dodam tylko, że prawdziwy katolik bierze przykład z pierwszego Wikariusza na ziemi.. to najlepszy wzór dla katolika.. bo przeciętny katolik nie zna biegle "prawa" i nowinek w "prawie" zna jednak Tradycję od ojca i dziada i patrzy na pierwszego Wikariusza Dokładnie - biorę przykład z pierwszego wikariusza bł Jana Pawła II, który udzielał Komunii penitentom w postawie klęczącej, stojącej, na język i na rękę.
|
N sty 06, 2013 20:39 |
|
 |
noOne
|
mamy już kolejnego Wikariusza, od paru lat już..
|
N sty 06, 2013 20:53 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): noOne napisał(a): dodam tylko, że prawdziwy katolik bierze przykład z pierwszego Wikariusza na ziemi.. to najlepszy wzór dla katolika.. bo przeciętny katolik nie zna biegle "prawa" i nowinek w "prawie" zna jednak Tradycję od ojca i dziada i patrzy na pierwszego Wikariusza Dokładnie - biorę przykład z pierwszego wikariusza bł Jana Pawła II, który udzielał Komunii penitentom w postawie klęczącej, stojącej, na język i na rękę. Alus Nie o to toczy sie spór....ten to inksza inkszość
|
N sty 06, 2013 20:54 |
|
|
|