Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 54  Następna strona
 Ateizm,czyli urojona wizja człowieka 
Autor Wiadomość
Eandil,w odpowiedzi na twoje poglądy,teraz ja
1.Aborcja jest morderstwem i to w sposób niekwestionowalny.Istota która sie rozwija-właśnie rozwija sie-czyli żyje.Nieistotne na jakim etapie rozwoju jest,jest ŻYWA.Choć z reguły jestem otwarta na dialog,w tym przypadku kwestia jest dla mnie oczywista i niepodlegająca dyskusji.
Dawniej sadziłam,ze w przypadku gwałtu ustępstwo byc musi,ale z czasem zdałam sobie sprawe,że to dziecko jest niewinnie od początku kojarzone z gwałcicielem;a przecież ono nie jest dla kobiety agresorem,ale wraz z ta kobieta oboje są ofiarami gwałtu.Tak na to patrząc,skreślam i to ustępstwo.

2.Na żadnym etapiue rozwoju człowieka jego życie nie moze byc przerwane.Nawet odwołując się do Kaina i Abla,cóż rzekł Bóg,gdy Kain zmordował Abla?"Ktokolwiek by zabił Kaina siedmiokrotną pomstę poniesie".
Czyz to nie wyklucza wszelkich egzekucji?Nie wspominając nawet,iż Pan Jezus nie zrobiłby nigdy żadnego wyjątku... Oczywiście to jest moje chrześcijańskie argumentowanie.

3.Eutanazja:żaden człowiek nie chce umierać.Jeżeli pragnie poddać się eutanazji,to najczęściej z powodu poczucia iż jest nikomu niepotrzebny bądz bedąc np.chorym powoduje innym jeszcze problemy.Tak naprawdę MIŁOŚĆ jest lekiem na wszelkie pragnienie śmierci.Gdyby ci ludzie,często samotni,nie czujący potrzeby życia dla kogokolwiek ludzie poczuli miłość,nie wierze,że obstaliby przy pragnieniu śmierci.
Lub choćby przykład słynnego u nas pana Janusza,który pisał prośbę o eutanazję-wystarczyła dobra wola jednej cudownej kobiety-Anny Dymnej,by on radykalnie zmienił decyzje. Eutanazja ponadto prowadzi do przestraszliwych nadużyc,drastycznych i przerażających ludzkich wyroków na starsza osoby.Nie od parady staruszkowie uciekali z Holandii.

Nie muszę chyba dodawać,że Jezus nigdy nie zrobiłby zadnych ustępstw dla uśmiercania ludzi..
Nie uważam,by człowiek w kwestii swego życia miał prawo decydowania.Oczywiście mówię z perspektywy chrześcijańskiej,więc całkowicie jednostronnej,ale bardzo mnie to cieszy.Z własnej woli sie nie urodziłeś-z własnej woli nie umrzesz.I tak należysz do Pana Boga,czy tego chcesz czy nie.

Śr sty 07, 2009 23:47

Kolejna sprawa to usuwanie dziecka w momencie tzw. zagrożonego zdrowia matki. Czytaj - wygodna wymówka dla lekarzy aby nie ratować obydwu stworzeń tylko jedno terminować skazując na śmierć. Lekarze powinni tak długo ratować oba życia jak długo jest nadzieja na przeżycie obojga. Tymczasem kobiety sa namawiane do terminacji aby szpital uniknął odpowiedzialności w przypadku powikłań. Drugą sprawą jest to że i tutaj najczęściej po jednej stronie mamy zdrowie a po drugiej życie. Co wybieracie?

Śr sty 07, 2009 23:57
Nie chce rozpoczynać kolejnej burzliwej dyskusji an te tematy, jednak chciałbym odpowiedzieć.

Cytuj:
Dawniej sadziłam,ze w przypadku gwałtu ustępstwo byc musi,ale z czasem zdałam sobie sprawe,że to dziecko jest niewinnie od początku kojarzone z gwałcicielem;a przecież ono nie jest dla kobiety agresorem,ale wraz z ta kobieta oboje są ofiarami gwałtu.Tak na to patrząc,skreślam i to ustępstwo.

Powiedzmy, że kobieta padła ofiarą gwałtu, a dodatkowo ciąża zagraża w dużym stopniu jej życiu - również nie ma prawa nic z tym zrobić?

Cytuj:
1.Aborcja jest morderstwem i to w sposób niekwestionowalny.Istota która sie rozwija-właśnie rozwija sie-czyli żyje.Nieistotne na jakim etapie rozwoju jest,jest ŻYWA.

Do pewnego momentu jest zlepkiem komórek tak samo świadomym swojego istnienia co moja noga.

I nie uważam, że aborcja ma być "wyjściem awaryjnym nieodpowiedzialmych gówniarzy" lecz alternatywą w skrajnych przypadkach.

Cytuj:
Jeżeli pragnie poddać się eutanazji,to najczęściej z powodu poczucia iż jest nikomu niepotrzebny bądz bedąc np.chorym powoduje innym jeszcze problemy.

Raczej z bólu, cierpienia, utraty godności i bezsensu dalszej egzystencji.

Cytuj:
Tak naprawdę MIŁOŚĆ jest lekiem na wszelkie pragnienie śmierci.Gdyby ci ludzie,często samotni,nie czujący potrzeby życia dla kogokolwiek ludzie poczuli miłość,nie wierze,że obstaliby przy pragnieniu śmierci.

jak wyżej

Cytuj:
Eutanazja ponadto prowadzi do przestraszliwych nadużyc,drastycznych i przerażających ludzkich wyroków na starsza osoby.Nie od parady staruszkowie uciekali z Holandii.

Dlaczego zawsze eutanazja jest przedstawiana przez przeciwników rodem z "usówania" kalek i niedołężnych z nazistowskich Niemiec.

Cytuj:
Nie muszę chyba dodawać,że Jezus nigdy nie zrobiłby zadnych ustępstw dla uśmiercania ludzi..

Dla skrócenia ich cierpień może by i zrobił.

Cytuj:
Nie uważam,by człowiek w kwestii swego życia miał prawo decydowania.Oczywiście mówię z perspektywy chrześcijańskiej,więc całkowicie jednostronnej,ale bardzo mnie to cieszy.Z własnej woli sie nie urodziłeś-z własnej woli nie umrzesz.I tak należysz do Pana Boga,czy tego chcesz czy nie.

Czy chcesz tego czy nie Twoja nieweryfikowalna hipoteza, nie może pozbawiać człowieka możliwości wyboru. Chrześcijanie mogą robić sobie prawa jakie chcą, nie powinni jednak na siłe wciagać w to innych :(

Śr sty 07, 2009 23:59
Dlaczego zawsze eutanazja jest przedstawiana przez przeciwników rodem z "usówania" kalek i niedołężnych z nazistowskich Niemiec.

oczywiście "usuwania" - przepraszam bardzo

Cz sty 08, 2009 0:00
Z góry zaznaczam,mówię,jako chrzescijanka i to moje poglądy,które -wiem-nie moga mieć ogólnego zastosowania,choc bardzo bym chciała.

'Powiedzmy, że kobieta padła ofiarą gwałtu, a dodatkowo ciąża zagraża w dużym stopniu jej życiu - również nie ma prawa nic z tym zrobić? '

Myslę,że chrześcijanka nie miałaby dylematu.A poza religia,to już jest kwestia osobistego sumienia.

"Do pewnego momentu jest zlepkiem komórek tak samo świadomym swojego istnienia co moja noga. "

A jeśli drzewo nie jest świadome własnego istnienia,to należy je usunąć?Ono żyje.A to jest itsota ludzka,która zyje.

"Raczej z bólu, cierpienia, utraty godności i bezsensu dalszej egzystencji."
Wciąż uważam,ze nikt naprawdę nie chce umierać.Trzeba mu tylo przywrócić poczucie godności przez miłość.

Cz sty 08, 2009 0:06
A jeśli drzewo nie jest świadome własnego istnienia,to należy je usunąć?Ono żyje.A to jest itsota ludzka,która zyje.

Jak bez Twojej woli wrośnie Ci w brzuszek zagrażając życiu, to oczywiście :)

Cytuj:
Wciąż uważam,ze nikt naprawdę nie chce umierać.

Historyjka:

"Żołnierz wszedł na minę, leżąc na ziemii bez kończyn, z wnętrznościami na wierzchu, drżąc w agonii prosi swojego towarzysza broni przyjaciela "dobij". Przyjaciel ów jest katolikiem i odpowiada - tak naprawdę nie chcesz jeszcze umierać, nie zabiję Cię, bo w oczach Boga będę mordercą, pomęcz się jeszcze 10 minut i sam umrzesz"

moralnie chwalebne?

Cz sty 08, 2009 0:14

Opowieść w stylu: Czyż nie dobija się małp wąskonosych?

Cz sty 08, 2009 0:17
:D Nie no,z tym żołnierzem to popadasz w ekstremę.
Ale fakt,że jest to ciekawy przykład.Tylko że nie na eutanazje.
Problem w tym,że jak powiedziałam,to sytuacja ekstremalna,i dochodzą do tego jeszcze ekstremalne warunki-wojna rządzi sie innymi prawami,tak jak obozy koncentracyjne.

Eutanazja z wikipedii:

W Holandii prawo zezwala na eutanazję tylko wówczas, jeżeli spełnione są łącznie następujące warunki:

-cierpienie pacjenta jest nie do zniesienia, przy czym nie ma szans na polepszenie się kondycji chorego
-żądanie przez pacjenta eutanazji musi być dobrowolne i powinno utrzymywać się przez z góry określony czas, nie może być spełnione, jeżeli osoba jest pod wpływem narkotyków, cierpi na zaburzenia psychiczne lub pozostaje pod wpływem innych osób
-pacjent musi mieć pełną świadomość swojego stanu zdrowia, rokowań i przysługujących mu praw
konieczna jest konsultacja z co najmniej jednym niezależnym lekarzem, który musi potwierdzić stan zdrowia pacjenta i przesłanki, o których mowa powyżej
-eutanazja musi być dokonana w medycznie odpowiedni sposób przez lekarza lub pacjenta w obecności lekarza
-pacjent musi mieć co najmniej 12 lat (pacjenci w wieku od 12 do 16 lat muszą otrzymać zgodę rodziców

Cz sty 08, 2009 0:20

"Żołnierz wszedł na minę, leżąc na ziemii bez kończyn, z wnętrznościami na wierzchu, drżąc w agonii prosi swojego towarzysza broni przyjaciela "dobij". Przyjaciel ów jest ateistą i nie czekając ani chwili (a nuż umrze przed, wkońcu ile można żyć z wnętrznościami na wierzchu?)wyciąga pistolet i strzela przyjacielowi między oczy (dla pewności dwa razy).
Moralnie chwalebne?[/quote]

Cz sty 08, 2009 0:31

1.Aborcja jest morderstwem

Dlaczego zatem Bóg pozwala na masową eksterminację zarodków? Czy wiesz jaki jest procent tzw. "naturalnych aborcji"? Tj. takich gdzie zarodek nie zagnieżdża się się w śluzówce macicy lecz jest wydalany przez organizm kobiety? W literaturze fachowej szacuje się tę liczbę na poziomie 60%.

Dziwne, prawda? Według kościoła mamy pełnoprawną istotę ludzką, obdarzoną nieśmiertelną duszą a tu takie "marnotrawstwo". Dlaczego rzekomy Stwórca w swojej doskonałości i dobroci pozwala aby 6 na 10 zarodków nie zagnieżdżało się i było wydalanych z organizmu kobiety?

2.Na żadnym etapiue rozwoju człowieka jego życie nie moze byc przerwane. (...) Czyz to nie wyklucza wszelkich egzekucji?

Za wyjątkiem np. tej przeprowadzonej przez Boga na Onanie za stosunek przerywany? ;-)

Cz sty 08, 2009 2:27
Przecież wszyscy umieramy - i co z tego ? Czy to znaczy że wolno mordować ?

Cz sty 08, 2009 2:46

Przecież wszyscy umieramy - i co z tego ? Czy to znaczy że wolno mordować ?

1. Owszem. Umieramy jednak z reguły ze starości.
2. Powtórzę jednak pytanie: "Dlaczego rzekomy Stwórca w swojej doskonałości i dobroci pozwala aby 6 na 10 zarodków nie zagnieżdżało się i było wydalanych z organizmu kobiety?"
3. Bogu wolno mordować, przykładowy Onan, śmierć za stosunek przerywany, proporcja przewinienia i kary ma iście Boski rozmach.

Cz sty 08, 2009 2:59
Historyjka:

"Żołnierz wszedł na minę, leżąc na ziemii bez kończyn, z wnętrznościami na wierzchu, drżąc w agonii prosi swojego towarzysza broni przyjaciela "dobij". Przyjaciel ów jest ateistą i nie czekając ani chwili (a nuż umrze przed, wkońcu ile można żyć z wnętrznościami na wierzchu?)wyciąga pistolet i strzela przyjacielowi między oczy (dla pewności dwa razy).
Moralnie chwalebne?

Ókaż wg mnie tak. Tutaj jednak jest problem pomocy w eutanazji.

Drugi wariant. Żołnierz ów wyciąga pistolet i przykłada sobie do skronii. Przyjaciel katolik wyrąca mu go z ręki mówiąc" Co robisz? Tylko Bóg może CI odebrać życie wtedy kiedy uzna za stosowne"

I jak?

Cz sty 08, 2009 9:12
I jak?

A tak, że nie pewności czy rzeczony żołnierz umrze :)
Pooglądaj kiedy program "Zone reality" i zobaczysz przypadki ekstremalnych, beznadziejnych okaleczeń, gdzie wbrew lmedycynie, logice, ludzie przeżywali.
I wcale nie funkcjonowali później jako "roślina".

Cz sty 08, 2009 10:45
zbanowany na stałe

Mnie ciekawi ilu z przeciwnikow eutanazji widzialo szpital z ludzmi
nieuleczalnie chorymi, konajacymi w bolu, czy dom starcow gdzie
leza poltrupy podtrzymywane sztucznie przy zyciusrodkami medycznymi.

Cz sty 08, 2009 11:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 805 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 54  Następna strona