Niepodważalne dowody na istnienie boga
Autor |
Wiadomość |
No
|
Wątpię by ofiary cywilne też wyrzucały gdzieś Boga...
|
Wt lip 28, 2009 14:33 |
|
|
|
 |
Sylwia A.
|
MrCozmic napisał(a): A ja myślałem, że Bóg jest wszędzie. 
Ale nie wszędzie ludzie mają z Nim kontakt.
Bezbożnik jest jak rozładowana komórka. Nawet jeśli zgodnie z konstrukcją powinna łapać zasięg, to i tak nie złapie
Trzeba ją za pośrednictwem zasilacza modlitwy naładować zawczasu Łaską Bożą!
[Kurczę, ja to bym się nadawała na apostołkę w tych czasach. Co za szkoda, że porzuciłam Kościół jak ta owieczka zbłąkana...  ]
|
Wt lip 28, 2009 14:48 |
|
 |
Szekspir
|
Witam!
Z góry przepraszam jeżeli coś powtórze co było wcześniej, przyznam się, że nie przeczytałem wszystkich postów w tym temacie.
cir77 napisał(a): Witam! Szukałem dowodów na istnienie boga w wielu źródłach. Ale nie znalazłem żadnego niepodważalnego lub prawie niepodważalnego dowodu na istnienie boga. Sam filozoficzny bełkot. Dlatego proszę o podanie w tym temacie niezbitych lub prawie pewnych dowodów na istnienie boga.
- myślę, że samo istnienie Pisma Świętego jest niezbitym dowodem na istnienie Boga. Ciężko uwierzyć [przynajmniej mi], że bez bożej opieki tak stare manuskrypty zachowałyby się w tak dobrym stanie i w takiej ilości. Z resztą w Biblii jest zawarta taka wiedza, że trudno powiedzieć, iż została wymyślona przez człowieka.
- wykopaliska archeologiczne świadczące o faktach historii biblijnej. Przynajmniej te przedmioty, które świadczą o życiu Jezusa.
- sumienie człowieka, bo skąd by się wzięło jak nie od Boga?
Pozdrawiam!
|
Śr lip 29, 2009 14:58 |
|
|
|
 |
r4dz10
|
Cytuj: - myślę, że samo istnienie Pisma Świętego jest niezbitym dowodem na istnienie Boga. Ciężko uwierzyć [przynajmniej mi], że bez bożej opieki tak stare manuskrypty zachowałyby się w tak dobrym stanie i w takiej ilości. Z resztą w Biblii jest zawarta taka wiedza, że trudno powiedzieć, iż została wymyślona przez człowieka. - wykopaliska archeologiczne świadczące o faktach historii biblijnej. Przynajmniej te przedmioty, które świadczą o życiu Jezusa. - sumienie człowieka, bo skąd by się wzięło jak nie od Boga?
-to co powiesz o prehistorycznych narzędziach człowieka, które też się dobrze zachowały?
- dowód, że istniał Jezus nie świadczy o Jego boskości
- nie wiem, co to/skąd jest, więc na pewno pochodzi od Boga...?
rozumiem, że traktujesz Biblię jako podstawę swojej wiary - ale nie jest to dowód.
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
Śr lip 29, 2009 15:05 |
|
 |
Sylwia A.
|
Szekspir napisał(a): Z resztą w Biblii jest zawarta taka wiedza, że trudno powiedzieć, iż została wymyślona przez człowieka. Daj jakiś konkretny przykład takiej wiedzy Szekspir napisał(a): Przynajmniej te przedmioty, które świadczą o życiu Jezusa.
Jakie to przedmioty świadczą o życiu Jezusa? Napisz konkretnie Szekspir napisał(a): - sumienie człowieka, bo skąd by się wzięło jak nie od Boga?
Co rozumiesz przez sumienie.
|
Śr lip 29, 2009 15:19 |
|
|
|
 |
Szekspir
|
r4dz10 napisał(a): -to co powiesz o prehistorycznych narzędziach człowieka, które też się dobrze zachowały? - dowód, że istniał Jezus nie świadczy o Jego boskości - nie wiem, co to/skąd jest, więc na pewno pochodzi od Boga...?
- prehistoryczne narzędzia przeważnie zrobione z kamienia i drewna a zwoje papierowe to na prawdę ogromna różnica. Papier szybciej się niszczy niż kamień, nie jest tak trwały. A jednak tyle ksiąg się zachowało.
- o Jego boskości świadczą uczniowie i Apostołowie, którzy zakładali pierwsze zbory chrześcijańskie, wiec pamięć o czynach Jezusa nie zaginęła.
- sumienie to dar od Boga dla człowieka dzięki któremu ludzie łatwiej mogą rozpoznawać jakie uczynki są dobre, a jakie złe [sumienie popycha człowieka do tych dobrych]. Jeśli masz inna niż ja teorię na temat sumienia to proszę opowiedz. Pozdrawiam!
|
Śr lip 29, 2009 15:22 |
|
 |
MrCozmic
|
Szekspir napisał(a): - myślę, że samo istnienie Pisma Świętego jest niezbitym dowodem na istnienie Boga. Ciężko uwierzyć [przynajmniej mi], że bez bożej opieki tak stare manuskrypty zachowałyby się w tak dobrym stanie i w takiej ilości. Nawet jeśli założyć, że to coś wyjątkowego (a są przecież inne równie stare zachowane teksty), to nie widzę w tym oznak boskiej interwencji. Cytuj: Z resztą w Biblii jest zawarta taka wiedza, że trudno powiedzieć, iż została wymyślona przez człowieka. Jaka? Np. że Ziemia jest płaska? Gdy czytam Biblie niemal na każdym kroku trafiam na przesłanki, że to tekst napisany przez ludzi (w dodatku prymitywnych). Cytuj: - wykopaliska archeologiczne świadczące o faktach historii biblijnej. Przynajmniej te przedmioty, które świadczą o życiu Jezusa.
Jakieś konkrety? Cytuj: - sumienie człowieka, bo skąd by się wzięło jak nie od Boga? Pozdrawiam!
Sumienie, moralność itd ukształtowało się wraz z rozwojem struktur społecznych. Zresztą, nawet patrząc na historie zawarte w samej Biblii, oraz np. na zachowanie państw, które teoretycznie postępowały wg. tzw. "tradycji chrześcijańskiej" widać, że moralność to rzecz bardzo płynna, a nie ustanowiona i nadana przez jakiegoś stwórcę.
Również pozdrawiam.
_________________ "Lips that would kiss form prayers to broken stone"
|
Śr lip 29, 2009 15:23 |
|
 |
Szekspir
|
Sylwia A. napisał(a): Daj jakiś konkretny przykład takiej wiedzy - przepowiedziano w Piśmie, że wiedza się rozmnoży - Objawienie Jana - przypowieści Jezusa Sylwia A. napisał(a): Jakie to przedmioty świadczą o życiu Jezusa? Napisz konkretnie
"Gawęda dr Bożeny Fabiani o Bazylice Świętego Krzyża Jerozolimskiego (Santa Croce in Gerusalemme) w Rzymie. Jest to miejsce pielgrzymek, gdyż w świątyni przechowywane są najcenniejsze relikwie chrześcijaństwa – relikwie Męki Pańskiej: trzy kawałki Krzyża Świętego, dwa kolce korony cierniowej, gwóźdź, którym była przebita dłoń Chrystusa, oraz fragment tabliczki z napisem „I.N.R.I.” (titulus crucis). Relikwie te przywiozła do Rzymu z Ziemi Świętej matka cesarza Konstantyna – Helena, której kaplica znajduje się również w kościele, a wybudowano ją na warstwie ziemi pochodzącej z Golgoty."
|
Śr lip 29, 2009 15:34 |
|
 |
MrCozmic
|
Szekspir napisał(a): elikwie Męki Pańskiej: trzy kawałki Krzyża Świętego, dwa kolce korony cierniowej, gwóźdź, którym była przebita dłoń Chrystusa, oraz fragment tabliczki z napisem „I.N.R.I.” (titulus crucis).
Których jedynym potwierdzeniem autentyczności jest słowo matki cesarza, który absolutnie nie posiadał motywów, żeby je spreparować dla wzmocnienia nowej wiary (nawiasem mówiąc używanej przez niego do celów politycznych)?
Aha 
_________________ "Lips that would kiss form prayers to broken stone"
|
Śr lip 29, 2009 15:56 |
|
 |
Kancermeister
|
Szekspir napisał(a): - myślę, że samo istnienie Pisma Świętego jest niezbitym dowodem na istnienie Boga. Ciężko uwierzyć [przynajmniej mi], że bez bożej opieki tak stare manuskrypty zachowałyby się w tak dobrym stanie i w takiej ilości. Z resztą w Biblii jest zawarta taka wiedza, że trudno powiedzieć, iż została wymyślona przez człowieka. Istnienie Pisma Świętego przy jednoczesnym braku istnienia innych dokumentów, choćby i takich, które wskazywałyby na dziwne zbieżności pomiędzy Biblią a innymi religiami... Św. Justyn napisał(a): Gdy ponadto twierdzimy, iż słowo, pierwszy twór Boga, zostało poczęte bez udziału mężczyzny i że jest nim Jezus Chrystus, nasz nauczyciel, który umarł na krzyżu, zmartwychwstał i wstąpił do nieba, to nie mówimy niczego, co mogłoby razić, jeśli porównacie to z losami synów Zeusa... Gdy zaś stwierdzamy, iż urodził się dzięki całkiem odmiennemu poczęciu, jako słowo Boże i z Boga, wówczas ujawnia się coś, co jest wspólne dla nas i dla was, którzy nazywacie Hermesa głosicielem słowa Bożego. Ale jeśliby kogoś raziło to, że został on ukrzyżowany, niech wie, iż Chrystus podobny jest w tym do wymienionych wcześniej synów Zeusa, którzy też cierpieli; o nich bowiem mówi się, że nie umierali jednakową śmiercią, lecz rozmaicie, Chrystus nie jest tedy gorszy, skoro spotkała go śmierć jemu tylko właściwa... Jeśli następnie stwierdzimy, iż porodziła go dziewica, to będziecie musieli przyznać, że Chrystus jest w tym podobny do Perseusza. Jeśli wreszcie powiemy, iż uzdrawiał on paralityków, ludzi cierpiących na podagrę i od urodzenia chorowitych, a ponadto wskrzeszał umarłych, to będziecie mogli odnaleźć podobieństwo do rzeczy opowiadanych o Asklepiosie (...) Ale żądamy, by przyjęto naszą naukę nie tylko dlatego, że głosimy to samo (!), co oni (poganie), lecz dlatego, że mówimy prawdę. ...tak, że pozostały wyłącznie wzmianki o nich w dokumentach Kościoła (np. Contra Celsum), świadczy nie tyle o szczególnej bożej opiece, co raczej o misyjnej skrupulatności chrześcijan w tropieniu i niszczeniu tychże dokumentów pogańskich.
Śr lip 29, 2009 15:57 |
|
 |
Sylwia A.
|
Szekspir napisał(a): a zwoje papierowe
Jakie "zwoje papierowe" masz na myśli?
|
Śr lip 29, 2009 16:00 |
|
 |
Sylwia A.
|
Szekspir napisał(a): Sylwia A. napisał(a): Daj jakiś konkretny przykład takiej wiedzy - przepowiedziano w Piśmie, że wiedza się rozmnoży - Objawienie Jana - przypowieści Jezusa Ja prosiłam o przykłady WIEDZY. Czy mógłbyś być więc bardziej konkretny? Szekspir napisał(a): najcenniejsze relikwie chrześcijaństwa
Relikwie są świadectwami wiary tych, którzy je czcili, ale to nie są świadectwa historyczne w rozumieniu współczesnej nauki.
Żaden naukowiec badając jakiś tam gwóźdź, nawet pochodzący z epoki, nigdy nie stwierdzi, że jest to gwóźdź, którym przybito Jezusa (czy też nie przybito).
|
Śr lip 29, 2009 16:10 |
|
 |
Szekspir
|
Cofając się do roku 1000 podczas zjazdu w Gnieźnie Otton III podarował Bolesławowi Chrobremu gwóźdź z krzyża Jezusa. Czyli namacalny przedmiot świadczący o tym, że Jezus był tu na ziemi.
Sylwia A. napisał(a): Jakie "zwoje papierowe" masz na myśli?
Podałem ogólną zależność między papierem a kamieniem. Wiadomo, że papier ulega szybciej rozkładowi. A z tego co mi wiadomo to najstarsze wczesnochrześcijańskie księgi biblijne były rękopisami na papirusach.
|
Śr lip 29, 2009 16:16 |
|
 |
Szekspir
|
Sylwia A. napisał(a): Ja prosiłam o przykłady WIEDZY.
Czy mógłbyś być więc bardziej konkretny?
Wiedza zawarta jest w tych wszystkich księgach. Morały z przypowieści biblijnych, wiedza na temat przyszłości świata. Czyż nie jest to wszystko nauką, wiedzą, przekazaną przez Boga? Dobrze szukając w Biblii można znaleźć odpowiedź na każde nurtujące pytanie, drugiego takiego zbioru ksiąg przekazanego przez Boga dla ludzi nie ma.
|
Śr lip 29, 2009 16:25 |
|
 |
rybeczka
|
@Szekspir
Z resztą w Biblii jest zawarta taka wiedza, że trudno powiedzieć, iż została wymyślona przez człowieka.
Ot, na przykład wiedza kiedy kogo ukamienować. (ot. jedzenie owoców morza)
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
Śr lip 29, 2009 16:28 |
|
|
|