BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
 Re: BOGA NIE MA I NIE BYŁO- OTO DOWODY
romulus napisał(a): Wydaje mi się że pytanie skąd się wziął wszechświat jest taki samo jak skąd się wziął Bóg nie widzę tu nic bez sensu Ale przecież kreacjoniści i głosiciele argumentów kosmologicznych i teleologicznych uważają pytanie o to skąd się wziął Bóg za całkowicie bezzasadne, bezsensowne i mijające się z celem...
|
Śr lut 10, 2010 0:29 |
|
|
|
 |
booker
Dołączył(a): Pn cze 18, 2007 10:06 Posty: 625 Lokalizacja: Londyn
|
Tak w sumie... co ateistom daje udowadnianie nieistnienia Boga?
_________________ "Mądrość jest umiejętnością widzenia rzeczy z różnej perspektywy"
|
Śr lut 10, 2010 8:20 |
|
 |
Kancermeister
|
booker napisał(a): Tak w sumie... co ateistom daje udowadnianie nieistnienia Boga? Korzyści są przynajmniej trzy: - Można nawracać wierzących i zwiększać w ten sposób uczestników swego światopoglądu.
- Przekonuje się samego siebie, gdyż publiczne przyznawanie się do jakiegoś poglądu powoduje (mocą zasady zmniejszania dysonansu poznawczego) identyfikację z głoszonym poglądem, o ile oczywiście nie jesteśmy płatnym mówcą, aktorem lub kimś takim; nie wkręcamy kogoś dla własnej satysfakcji itp.
- Obrona dowolnych poglądów w dyskusji sprzyja myśleniu.
Pewnie są jeszcze inne, może nawet bardziej przyziemne, ale nie chcę nikogo obrażać.
Śr lut 10, 2010 8:43 |
|
|
|
 |
romulus
|
Cytuj: Witold napisał Ale przecież kreacjoniści i głosiciele argumentów kosmologicznych i teleologicznych uważają pytanie o to skąd się wziął Bóg za całkowicie bezzasadne, bezsensowne i mijające się z celem... Wiesz nie wiem co ktoś uważa ja uważam że dla osoby wierzącej Bogu ,a nie dla wierzącego w Boga bo szatan też wierzył w Boga ale nie wierzył Bogu jet bez zasadne bo wiara Jemu jest wiara w Jego słowo.A jego słowem jest Biblia,a Piśmie Świetym jest napisane miedzy innymi w Heb.7,3 Bez ojca, bez matki, bez rodowodu, nie mający ani początku dni, ani końca życia.I ja temu wierze nie potrzeba mi innych dowodów,choć mam ich wiele cała przyrodę którą oglądam każdego dnia ,narodziny ,pokarm który spożywam ,dla mnie jest to cud stworzenia . Natomiast ateista powie że jest to ewolucja i nie widzę w tym nic bezsensownego w zadaniu takiego pytania bo nie wszyscy ateiści są w 100pr.ateistami.Tak samo jak ten temat ktory ktoś założył a ty bierzesz w nim udział ,czy jet to bez sensu ,wydaje mi się że nie bronisz wiary w to że nie ma Boga, natomiast ja zadaję pytanie skoro nie ma Boga to skąd się wzieła MATERIA i ENERGIA która była potrzebna do zaistnienia tego wszystkiego. W księdze Koheleta 3/(11)mamy piękne zdanie Wszystko pięknie uczynił w swoim czasie, nawet wieczność włożył w ich serca; a jednak człowiek nie może pojąć dzieła, którego dokonał Bóg od początku do końca.
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Śr lut 10, 2010 9:01 |
|
 |
Witold
|
romulus napisał(a): Tak samo jak ten temat ktory ktoś założył a ty bierzesz w nim udział ,czy jet to bez sensu ,wydaje mi się że nie bronisz wiary w to że nie ma Boga Faktycznie, nie bronie, bo nie ma czegoś takiego jak "wiara w to że nie ma Boga". W każdym razie nie bardziej niż np. wiara w to że nie ma potworów spaghetti. Cytuj: natomiast ja zadaję pytanie skoro nie ma Boga to skąd się wzieła MATERIA i ENERGIA która była potrzebna do zaistnienia tego wszystkiego. Pytanie "skąd się wzięła materia i energia" jest w porządku, ale pytanie "skąd się wzięła materia i energia skoro nie ma Boga" jest już całkowicie chybione. Pytasz o to jakbyś wiedział, skąd się wzięła i pytał się o wyjaśnienie alternatywne. Podczas gdy ty zwyczajnie nie masz pojęcia skąd się wzięła materia i energia i tą dziurę w wiedzy łatasz sobie Bogiem. Skąd to "skoro nie ma Boga"? A co takiego wyjaśnia Bóg? "Bóg zrobił, Bóg stworzył", gdybyśmy się zadowalali takimi wyjaśnieniami tajemnic wszechświata, to nadal byśmy myśleli że Słońce i inne planety krążą dookoła Ziemi ciągnięte przez anioły. W gruncie rzeczy wyjaśnienie równie dobre, jak i to że materia i energia musiały zostać w magiczno-cudowny sposób stworzone.
|
Śr lut 10, 2010 9:57 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Witold napisał(a): A co takiego wyjaśnia Bóg? "Bóg zrobił, Bóg stworzył", gdybyśmy się zadowalali takimi wyjaśnieniami tajemnic wszechświata, to nadal byśmy myśleli że Słońce i inne planety krążą dookoła Ziemi ciągnięte przez anioły. W gruncie rzeczy wyjaśnienie równie dobre, jak i to że materia i energia musiały zostać w magiczno-cudowny sposób stworzone. Tyle tylko, że okryciem ruchu ciał niebieskich nie zajął sie jakiś ateista, ale duchowny K. Kopernik, co w żadnej mierze nie zmieniło jego zdania, że "Bóg stworzył, zrobił" 
|
Śr lut 10, 2010 10:03 |
|
 |
romulus
|
Witold napisał Cytuj: Pytanie "skąd się wzięła materia i energia" jest w porządku, ale pytanie "skąd się wzięła materia i energia skoro nie ma Boga" jest już całkowicie chybione Dlaczego?Przecież jako ateista masz jakąś wiarę że to jakoś inaczej zaistniało. Cytuj: . Pytasz o to jakbyś wiedział, skąd się wzięła i pytał się o wyjaśnienie alternatywne. Ja wierzę że stworzył to Bóg Psalm89(12) Twoje są niebiosa, twoja też ziemia: Tyś ugruntował świat i to, co go wypełnia. (13) Tyś stworzył północ i południe A jakie jest twoje wyjaśnienie. Cytuj: gdybyśmy się zadowalali takimi wyjaśnieniami tajemnic wszechświata, to nadal byśmy myśleli że Słońce i inne planety krążą dookoła Ziemi Gdyby ludzie mieli dostęp do Biblii w wiekach ciemnoty i mieli by ją przetłumaczoną to nie było by takiego zacofania ,gdyż Biblia wiele wyjaśnia.Wiele opowieści zawartych tylko w Bibli archeolodzy obecnie potwierdzają innymi dowodami.
_________________ Wszystkiego doświadczajcie, co dobre, tego się trzymajcie.1Tes.5.21
|
Śr lut 10, 2010 12:14 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Korzyści są przynajmniej trzy: Jesli chodzi o mnie to kieruje sie checia zrozumienia ludzi, ktorzy zyja z calkowicie innym spojrzeniem na swiat, no i ewentualnie, wytkniecia ich bledow. Mysle tez o wygodnictwie, chcialbym dostosowac otoczenie do moich wlasnych wymogow. Np. nie potrzebuje dzwonow, pielgrzymek, kosciolow itp. Uwazam religie za czesc kultury to znaczy, za bilety, ogladanie TV i inne placimy, mamy przyjemnosc ale i panstwo dochody, chce by podobnie bylo z religia. Rowniez mierzi mnie wtracanie sie do spraw ogolu, ludzi siedzacych za murem "Najlepiej Poinformowani Nietykalni Nam Wolno Bo Tak". Dlatego chce oslabic katolikow.  Cytuj: Pewnie są jeszcze inne, może nawet bardziej przyziemne, ale nie chcę nikogo obrażać. No ja to wiem, ze mam jeszcze inne, ale nie chce Was obrazac. 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
Śr lut 10, 2010 12:36 |
|
 |
ateista1993
|
atryda napisał(a): Znowu ateiści gonią w piętkę. Dyskutują o Bogu choć uważają, że Jego nie ma, musi to być frustrujące nie wierzyć, a jak to się mówi trzepać pianę. Lub jak to postrzegają wierzący, ateiści w tych dyskusjach próbują tłumić ból swego sumienia o rzesze im podobnych. Ja - wręcz przeciwnie - jestem bardzo szczęśliwy, że jestem ateistą.
|
Śr lut 10, 2010 12:44 |
|
 |
ateista1993
|
Almeida napisał(a): Albo ci co mieli wizję..np.Święty Paweł. To czemu Pan objawił się św. Pawełkowi, a nie objawił się innym ludziom?
|
Śr lut 10, 2010 12:46 |
|
 |
ateista1993
|
greg(R) napisał(a): @atrydaZnowu ateiści gonią w piętkę.Czyli taktyka „nie widzę i nie słyszę”.  Walkower bez choćby próby skonstruowania merytorycznego argumentu. Bo to jest taktyka wierzących.
|
Śr lut 10, 2010 12:47 |
|
 |
ateista1993
|
booker napisał(a): Tak w sumie... co ateistom daje udowadnianie nieistnienia Boga? A co wam daje udowadnianie istnienia Boga?
|
Śr lut 10, 2010 12:48 |
|
 |
ateista1993
|
Alus napisał(a): Witold napisał(a): A co takiego wyjaśnia Bóg? "Bóg zrobił, Bóg stworzył", gdybyśmy się zadowalali takimi wyjaśnieniami tajemnic wszechświata, to nadal byśmy myśleli że Słońce i inne planety krążą dookoła Ziemi ciągnięte przez anioły. W gruncie rzeczy wyjaśnienie równie dobre, jak i to że materia i energia musiały zostać w magiczno-cudowny sposób stworzone. Tyle tylko, że okryciem ruchu ciał niebieskich nie zajął sie jakiś ateista, ale duchowny K. Kopernik, co w żadnej mierze nie zmieniło jego zdania, że "Bóg stworzył, zrobił"  Niestety, Kościół, którego duchownym był Kopernik, umieścił to dzieło w Indeksie Ksiąg Zakazanych.
|
Śr lut 10, 2010 12:49 |
|
 |
Witold
|
romulus napisał(a): Dlaczego?Przecież jako ateista masz jakąś wiarę że to jakoś inaczej zaistniało. A z jakiej racji miałbym mieć? Ja po prostu nie wiem jak to zaistniało. Ty zresztą też nie. Ale tylko jeden z nas się do tego otwarcie przyznaje. Drugi cytuje starożytne teksty religijne i myśli że w ten sposób wyjaśnia wszystkie tajemnice świata. Cytuj: Gdyby ludzie mieli dostęp do Biblii w wiekach ciemnoty i mieli by ją przetłumaczoną to nie było by takiego zacofania Ciekawe jak, kiedy zdecydowana większość populacji nie umiała czytać. Elity intelektualne tamtych czasów łacinę znać musiały, więc mogli sobie spokojnie czytać Biblię bez jej tłumaczenia na poszczególne języki. Tymczasem większość ludzi nie umiała czytać ani po łacinie ani w żadnym innym języku, a nawet gdyby umieli, to czego by się dowiedzieli? Pewnie tego samego co wnioskował z Biblii np. Marcin Luter, który w swojej wierze w prawdziwość Słowa Bożego, był przekonany o tym, że Słońce krąży dookoła Ziemi. Nie wiem czy sprecyzował, przez kogo ciągnięte, ale co za różnica. Do dziś, choć to wielka rzadkość nawet wśród kreacjonistów, istnieją tacy, którzy na podstawie Biblii wnioskują, że Ziemia jest wsparta na filarach, jak donosi Księga Hioba - innymi słowy, że Ziemia jest płaska. Cytuj: Wiele opowieści zawartych tylko w Bibli archeolodzy obecnie potwierdzają innymi dowodami. Pewnie włącznie z tą o filarach Ziemi i zatrzymanym Słońcu (nie Ziemi, tylko Słońcu! - na co zwracał uwagę Luter).
|
Śr lut 10, 2010 15:09 |
|
 |
Miłujący prawde
|
Czy na widok pięknego budynku zastanawiałeś się kiedyś, kto go zbudował? A czy uwierzyłbyś, gdyby ci powiedziano, że nikt go nie zbudował, tylko powstał sam przez się? Chyba nie! Jeden z pisarzy Biblii mówi: „Każdy dom ktoś zbudował”. Wszyscy to wiedzą. Czy nie należałoby się zatem zgodzić z logicznym wnioskiem, do którego doszedł ów pisarz Biblii: „Tym, który zbudował wszystko, jest Bóg”? (Hebrajczyków 3:4).
|
Śr lut 10, 2010 21:33 |
|
|
|