Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N wrz 07, 2025 18:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość
Post Re: Tydzień apostazji
Daniel86 napisał(a):
ale nie czuję się zobowiązany pisać "boga" z dużej litery, tak samo jak Wy nie musicie pisać "budda*" z dużej litery.

A może by tak czytać regulamin, który zaakceptowałeś?

§ I pkt.5. Językiem używanym na forum jest język polski. Dopuszcza się zamieszczanie krótkich wypowiedzi w języku obcym pod warunkiem, że autor przetłumaczy je na język polski.

Ze wzgledu na coraz czestsze przypadki manifestowania przez niektórych uzytkowników swojej niewiary w Boga i odmowy naleznej Mu czci, a tym samym ranienie uczuc religijnych innych poprzez (swiadome) niestosowanie wielkich liter w nazwach osobowych: Bóg, Pan Bóg, Pan, itd. zobowiazuje sie wszystkich uzytkowników do przestrzegania zasad pisowni slownictwa religijnego zgodnie z obowiazujacymi normami ortograficznymi jezyka polskiego. Zasada ta dotyczy równiez imion bóstw oraz osób darzonych szacunkiem w innych wyznaniach.

A tutaj masz zasady o których mówi regulamin, a które ustaliła Rada Języka Polskiego przy Prezydium Polskiej Akademii Nauk. Mam nadzieję, że masz na tyle szacunku do języka polskiego, że weźmiesz pod uwagę jej zasady -> Zasady słownictwa religijnego
Więc proszę tu nie tworzyć alternatywnej wersji regulaminu, ok?

Martyna92 specjalnie dla takich osób jak ty, które nie chcą kaleczyć swych oczu czytaniem postów, które nie są pisane w duchu katolickim jest dział "Żyć wiarą"
Poniżej masz odnośnik, żebyś się nie męczyła:
http://forum.wiara.pl/viewforum.php?f=50

N cze 03, 2012 17:52
Tylko że ja widzę, że tu bardzo mało jest katolików.
Sami ateiści, innowiercy i psudo-katolicy, coś jak produkt czekoladopodobny.

Oj ludzie za duzo tvn-u, polsatów ogladacie.
Że o Michnikowym szmatławcu nie wspomnę.

N cze 03, 2012 17:59

Michnikowy szamtławiec promuje Jedyną Prawdziwą Wiarę w Latającego Potwora Speghetti? Zacznę prenumerować...

N cze 03, 2012 18:09

Cytuj:
Oj ludzie za duzo tvn-u, polsatów ogladacie.

Proponujesz zapewne ReligięTV, a może i TV Trwam ;)

N cze 03, 2012 18:14
ReligiaTV nie ma nic wspólnego z katolicyzmem.

To skandal, ze w katolickim kraju, jedyna telewizja katolicka jaka jest telewizja Trwam ma takie kłopoty, jest tak dyskryminowana.

Widać diabeł nie próżnuje.

N cze 03, 2012 18:21

Val napisał(a):
zobowiazuje sie wszystkich uzytkowników do przestrzegania zasad pisowni slownictwa religijnego zgodnie z obowiazujacymi normami ortograficznymi jezyka polskiego

Znam język polski, więc wiem, że w polskim nie pisze się zwykłych rzeczowników z dużej litery. Z dużej litery pisze się tylko imiona, nazwy własne i początek zdań. W niemieckim i owszem, każdy rzeczownik jest pisany z dużej litery.

Ostatnio edytowano N cze 03, 2012 18:26 przez Daniel86, łącznie edytowano 1 raz

N cze 03, 2012 18:25

Cytuj:
To skandal, ze w katolickim kraju, jedyna telewizja katolicka jaka jest telewizja Trwam ma takie kłopoty, jest tak dyskryminowana.

Mam nadzieję ,że Trwam jak najdłużej nie uzyska koncesji na nadawanie :)

N cze 03, 2012 18:26

Kris65 napisał(a):

Propagujesz mit, który służy o. Rydzykowi. TV Trwam nie grozi likwidacja. Cyfryzacja telewizji naziemnej, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy wyłącznie telewizji naziemnej. Czyli dla użytkowników telewizji satelitarnej i kablowej nic się nie zmieni. Oni nadal będą mieli możliwość oglądania TV Trwam. Ta afera nie dotyczy obrony TV Trwam tylko próby zwiększenia zasięgu o naziemną telewizję cyfrową.

N cze 03, 2012 18:32
Martyna92 napisał(a):

Widać diabeł nie próżnuje.

Oj nie próżnuje,skoro takie osoby jak Martyna92 posyła tutaj

N cze 03, 2012 18:33
To skoro znasz język polski, to zapewne wiesz, że również nazwy własne to również słowo Bóg. Jest o tym mowa w linku, jaki podałam

Mykitos- to było do Daniela86 :D

Ostatnio edytowano N cze 03, 2012 18:55 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N cze 03, 2012 18:36
Val napisał(a):
To skoro znasz język polski, to zapewne wiesz, że również nazwy własne pisze się z dużej litery.

A co ja takiego napisałem?

N cze 03, 2012 18:51

mykitos napisał(a):
Val napisał(a):
To skoro znasz język polski, to zapewne wiesz, że również nazwy własne pisze się z dużej litery.

A co ja takiego napisałem?

To nie było do Ciebie lecz do @Daniela86.
(Widzę, że mocne, debiutanckie wejście @Martyny92 na forum, przysparza użyszkodnikom niemałego zdenerwowania :razz: - Wyluzujcie - szkoda nerw).

N cze 03, 2012 18:58

Val napisał(a):
To skoro znasz język polski, to zapewne wiesz, że również nazwy własne pisze się z dużej litery. To nic nowego.
Wpisuje się w to słowo Bóg.

A z jakiej paki "bóg" jest imieniem lub nazwą własną? Znalazłem w internecie coś takiego:

np. Zeus był bogiem ale nie Bogiem. Bóg z dużej to jakby imię bóstwa (boga z małej) które wyznajemy. Podkreślamy też przez to szacunek który jako wyznawcy mieć powinniśmy. Natomiast inne bóstwa, w które nie wierzymy piszemy małą literą (jak na przykład bogowie greccy czy rzymscy)

Ja nie wierzę w Waszego boga, więc wszystko się zgadza.

N cze 03, 2012 18:59
Otto_Katz napisał(a):

To nie było do Ciebie lecz do @Daniela86.

Nie ma sprawy
Otto_Katz napisał(a):
(Widzę, że mocne, debiutanckie wejście @Martyny92 na forum, przysparza użyszkodnikom niemałego zdenerwowania :razz: - Wyluzujcie - szkoda nerw).

Nie ma co się przejmować. Ona sama wyluzuje :) Inaczej nie zagrzeje tutaj miejsca

N cze 03, 2012 19:01

Cytuj:
Daniel86 napisał(a):
Kris65 napisał(a):

Propagujesz mit, który służy o. Rydzykowi. TV Trwam nie grozi likwidacja. Cyfryzacja telewizji naziemnej, jak sama nazwa wskazuje, dotyczy wyłącznie telewizji naziemnej. Czyli dla użytkowników telewizji satelitarnej i kablowej nic się nie zmieni. Oni nadal będą mieli możliwość oglądania TV Trwam. Ta afera nie dotyczy obrony TV Trwam tylko próby zwiększenia zasięgu o naziemną telewizję cyfrową.

W sumie to nie jestem w temacie,ale osobiście TVTrwam nie dałbym koncesji na nadawanie w Europie.Może gdzieś w Papui Nowej Gwinei... :D

N cze 03, 2012 19:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43 ... 119  Następna strona