Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:04

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona
 Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła! 
Autor Wiadomość

Post Re: Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła!
niewazny12 napisał(a):
Szatan przedstawia Boga jako byt nieskończenie nikczemniejszy od siebie (od szatana) i między innymi dlatego jest tyle grzechu i nieszczęscia. Udało mu się wtłoczyć ludziom do głowy paskudne kłamstwo na temat Stwórcy.

Tak Ci Boga przedstawiał? Co jeszcze mówił? :P

Pn lip 16, 2012 15:36

Kolega się pewnie La Veya obczytał. : D

Orkiestra!

Pn lip 16, 2012 20:57

Nie satanistyczna literatura, ale niestety... popełniający kardynalne błędy chrześcijanie (na przykład predystynarianizm, dysteizm) i niedoskonałe tłumaczenia nauk religijnych (zwłaszcza biblijnych)! Trzeba to jasno powiedzieć...

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Wt lip 17, 2012 12:48

Post Niestety, opinia Stwórcy jest bardzo zła
Wśród chrześcijan fałsz o okrutnym Bogu wydaje się być naprawdę powszechny. Stwórca wielu kojarzy się z sadystą, despotą, okrutnikiem, kimś zwyrodniałym, obrzydliwym moralnie, kim oczywiście nie jest. Niektóre badania pokazują, że niewierzący średnio wydają się być bardziej moralni od chrześcijan...

Cytuj:
Przeciętni niewierzący są inteligentniejsi od przeciętnych wierzących. Badania z zastosowaniem efektu Stroopa wykazały, że im człowiek ma większą wiarę religijną tym trudniej dostrzega własne błędy. Teiści częściej od ateistów przerywają edukację w szkole.

Stosunkowo więcej wierzących od niewierzących popełnia przestępstwa: ateiści stanowią 0,2% amerykańskich więźniów wobec 6% w całym społeczeństwie. W innych krajach te proporcje są podobne. Wierzący stosunkowo częściej popełniają przestępstwa, by zdobyć alkohol lub narkotyki.

Niejasny jest związek religijności i jej braku ze zdrowiem psychicznym (m.in. depresją): jedne badania wykazują, że teiści mają pod tym względem przewagę, inne, że nie ma różnic, a jeszcze inne, że to ateiści rzadziej cierpią na choroby psychiczne.

W USA stosunkowo więcej wierzących od niewierzących:

poddaje się aborcji,
wśród nastolatek jest w ciąży,
jest zwolennikami stosowania tortur,
jest zwolennikami stosowania kary śmierci,
bierze rozwody,
cechuje się złym zachowaniem, słabymi wynikami i niechęcią do uczestniczenia w zajęciach w miejscu pracy,
jest nacjonalistami, uprzedzonymi, antysemitami, rasistami, etnocentrykami, ogranionymi („klapki na oczach”) i osobami autorytarnymi,
popiera zemstę, surowsze wyroki i konflikt w Iraku (2003-2010).

Cytuj:
Rozwody wśród osób wierzących (poza katolikami i luteranami) są częstsze niż w przypadku ateistów i agnostyków. Zgodnie z wynikami, częstotliwość rozwodów wśród żydów wynosi 30%, wśród członków różnych ewangelickich wspólnot wyznaniowych (non-denominational) – 34%, wśród baptystów – 29%, wśród nawróconych chrześcijan (born-again Christians) – 27%, wśród protestantów głównego nurtu (mainline Protestants) – 25%, wśród mormonów – 24%, wśród katolików i luteranów – 21%, wśród pozostałych chrześcijan – 24%, a wśród agnostyków i ateistów – 21%

Surowość, brutalność nie jest czymś dobrym. Kara jest złem.

Bóg jest tylko jeden. Nie ma boga poza BOGIEM. Nie chcę iść do piekła! Nie chcę być potępiony bez końca! Wszystko, co nie jest Bogiem, jest stworzeniem jedynego Boga, jaki istnieje we wszechbycie. Bóg jest niezmienny, bez początku, bez końca.

Śr lip 18, 2012 10:17

Post Re: Niestety, opinia Stwórcy jest bardzo zła
niewazny12 napisał(a):
Wśród chrześcijan fałsz o okrutnym Bogu wydaje się być naprawdę powszechny. Stwórca wielu kojarzy się z sadystą, despotą, okrutnikiem, kimś zwyrodniałym, obrzydliwym moralnie, kim oczywiście nie jest. Niektóre badania pokazują, że niewierzący średnio wydają się być bardziej moralni od chrześcijan...

To Tobie wydaje się że tak uważają

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Śr lip 18, 2012 13:40
@ Andy72

Cóż, niektórym rzeczywiście tak się wydaje, co jest całkiem kiepskie. Postrzeganie Boga jako surowego sędziego jest niestety pospolite.

Śr lip 18, 2012 17:22

Cytuj:
Stwórca wielu kojarzy się z sadystą, despotą, okrutnikiem, kimś zwyrodniałym, obrzydliwym moralnie, kim oczywiście nie jest. Niektóre badania pokazują, że niewierzący średnio wydają się być bardziej moralni od chrześcijan...

Ja życzę panu Bogu dobrego samopoczucia :-D

Śr lip 18, 2012 17:37

Gdybyśmy żyli w idealnym świecie Dobro nie miałoby się jak przejawić. Weźmy przypadek gdy ktoś daje prezent na imieniny czy pod choinkę, dobro polega że go to kosztuje a mimo to daje choć mógłby przeznaczyć środki dla siebie. Możliwe jest bohaterstwo świętych. Jest możliwość przebaczania - czy było by przebaczanie gdyby nic nie było do przebaczenia?
Widocznie te okruchy dobra są dla Boga znacznie bardziej cenne niż zło i woli aby było zło wraz z dobrem niż aby nie było zła ani dobra. Nie wyrywa się kąkolu do końca aby nie wyrwać pszenicy.
Jestem optymistą, więc nie wierzę że ten świat jest nieudany bo miał być raj ale nie wyszło, ale że ten świat jest pod pełną kontrolą i jest dokładnie taki jaki mam być, a Jezus powiedział Juliannie z Norwich że "wszystko będzie dobrze".

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

So lip 21, 2012 16:39

Boga dobro nic nie kosztuje, a pomimo to to On kocha najwięcej! Nie bądźmy sadystami duchowymi!

Ja bym nikogo na wieczną mękę osobiście nie skazał, bo wiem, co to jest cierpienie i jakie to jest nieprzyjemne. Ludzkość tworzy sobie najpaskudniejszych i najobrzydliwszych bożków, takich jak ból czy przemijanie i sądzi, że to one nadają smaczek istnieniu... Nic dziwnego, że tyle głupstwa jest na świecie!

Wszystko, co istnieje, jest jedną rodziną. Materializm nie musi tak uważać, po prostu jest smutny i obrzydliwy. "Gniewam" się na cierpienie i zniszczenie, te obrzydliwe, nie mające racji bytu rzeczy.

Pn lip 30, 2012 11:24

niewazny12 napisał(a):
Boga dobro nic nie kosztuje, a pomimo to to On kocha najwięcej! Nie bądźmy sadystami duchowymi!

Jak to nie kosztuje? A ukrzyżowanie Jezusa? A cierpienie powodowane grzechami miliardów ludzi?

Pn lip 30, 2012 14:42

Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła gdyby tylko tego chciał bo jest wszechmogący i nieograniczony żadnymi prawami ,nakazami czy zakazami ,wszechmoc wyklucza jakąkolwiek inną opcje i wasze wywody niczego nie zmienią chyba że zaprzeczacie jego wszechmocy wtedy można się zgodzić z tą tezą ,boicie się po prostu przyznać że ludzie na świecie cierpią bo Bóg tak chciał ,to ujmuje nieskalanej ,nieskończenie miłosiernej i dobrotliwej istocie Boga jaką widzicie lub chcielibyście widzieć ,jaką sobie ubzduraliście ,z resztą wystarczy przeczytać stary testament i widać jak na dłoni jaki potrafi być Bóg a to tylko zapewne kropla w morzu tego co się działo w przeszłości bo tam nie ma wszystkiego.A to czy istnieje szatan i on jest przyczynkiem zła na świecie czy może Bóg jest po prostu wszystkim dobrem i złem i szatan nie istnieje to jest bez znaczenia.Nic nie dzieje się bez przyczyny i nic poza jego wiedzą ,ma on możliwości których człowiek nie ma.Także wasze pokrętne usprawiedliwianie stwórcy i tłumaczenia nic nie zmienią.Nie widze pola do dyskusji wobec przytoczonych przeze mnie argumentów także temat uważam za zamknięty ,dziękuje do widzenia.

Pn lip 30, 2012 15:10

DrzewoMalinowe napisał(a):
Chwała Pana mogła się w pełni objawić bez zła gdyby tylko tego chciał bo jest wszechmogący i nieograniczony żadnymi prawami ,nakazami czy zakazami ,wszechmoc wyklucza jakąkolwiek inną opcje i wasze wywody niczego nie zmienią chyba że zaprzeczacie jego wszechmocy wtedy można się zgodzić z tą tezą ,boicie się po prostu przyznać że ludzie na świecie cierpią bo Bóg tak chciał ,to ujmuje nieskalanej ,nieskończenie miłosiernej i dobrotliwej istocie Boga jaką widzicie lub chcielibyście widzieć ,jaką sobie ubzduraliście ,z resztą wystarczy przeczytać stary testament i widać jak na dłoni jaki potrafi być Bóg a to tylko zapewne kropla w morzu tego co się działo w przeszłości bo tam nie ma wszystkiego.A to czy istnieje szatan i on jest przyczynkiem zła na świecie czy może Bóg jest po prostu wszystkim dobrem i złem i szatan nie istnieje to jest bez znaczenia.Nic nie dzieje się bez przyczyny i nic poza jego wiedzą ,ma on możliwości których człowiek nie ma.Także wasze pokrętne usprawiedliwianie stwórcy i tłumaczenia nic nie zmienią.Nie widze pola do dyskusji wobec przytoczonych przeze mnie argumentów także temat uważam za zamknięty ,dziękuje do widzenia.

Wszedzie sie ze wszystkimi zegnasz i jaki to ma sens ? :)
Rozumiem ze szukasz swojego miejsca tylko ze bez Boga tego miejsca nie znajdziesz :)

Pn lip 30, 2012 15:47

jak mnie cytujesz to się odnieś do tego co napisałem chociaż nie jesteś pewnie w stanie bo postawiłem zbyt silne argumenty na które nie potrafisz znaleźć riposty a nie łap za słówka.dziękuje do widzenia

Pn lip 30, 2012 15:54

DrzewoMalinowe napisał(a):
jak mnie cytujesz to się odnieś do tego co napisałem chociaż nie jesteś pewnie w stanie bo postawiłem zbyt silne argumenty na które nie potrafisz znaleźć riposty a nie łap za słówka.dziękuje do widzenia

W takim razie do widzenia i nich Bog cie prowadzi :)

Pn lip 30, 2012 16:00

tobie również życze wszystkiego najlepszego i niech Ci Bóg błogosławi ,dziękuje i nie do zobaczenia.

Pn lip 30, 2012 16:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 637 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43  Następna strona