Skoro Szatan wie, że poniesie karę, to dlaczego...
Autor |
Wiadomość |
Zencognito
|
kyob napisał(a): Bóg jest poza czasem i jest od zawsze. Pytanie: kiedy stworzył aniołów?
A niby skąd ktokolwiek miałby to wiedzieć?
|
Śr sie 29, 2007 5:54 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
czy ktoś mógłby mi teraz odpowiedziec na pytanie,które zadałem w innym temacie,ale tu będzie bardziej na miejscu:gdzie w Biblii opisana jest cała ta historia z buntem Lucyfera ?
|
So wrz 01, 2007 13:03 |
|
 |
wieczny_student
|
kyob napisał(a): wybacz za off-topic, ale nie mogłem się powstrzymać:
Bóg jest poza czasem i jest od zawsze. Pytanie: kiedy stworzył aniołów?
Pytanie ma tyle sensu, co pytanie, "gdzie jest koniec kuli". Aniołowie nie zostali stworzeni w jakiejś konkretnej chwili czasu, więc pytanie "kiedy" odnośnie ich stworzenia nie ma sensu.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So wrz 01, 2007 13:18 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
w jakim sensie człowiek jest stworzony bardziej na podobieństwo Boga niż aniołowie?
i-ponawiam moje postawione w poprzednim poście pytanie.
|
So wrz 01, 2007 13:29 |
|
 |
wieczny_student
|
WaszJudasz napisał(a): czy ktoś mógłby mi teraz odpowiedziec na pytanie,które zadałem w innym temacie,ale tu będzie bardziej na miejscu:gdzie w Biblii opisana jest cała ta historia z buntem Lucyfera ?
Zajrzyj do artykułu [color="blue"] http://www.kosciol.pl/article.php?story ... 3213301888 [/color], tam masz wiele odnośników.
_________________ "Nie jesteś byle kim, więc nie możesz żyć byle jak."
|
So wrz 01, 2007 13:31 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
dziękuję,znalazłem tam mniej więcej to samo,co wyczytałe wcześniej sam.
a wynika z tego wszystkiego tylke,iż;
1.nie ma mowy o strąceniu aniołów przed czasem czy tez przed/wobec człowieka,a jedynie o strąceniu jakie nastąpi po na końcu świata
2. nie ma nic z czego wynikałoby jakoby Diabeł obecnie przebywał w piekle,jest za to sporo fragmentów w których swobodnie działa On na Ziemi i staje przed obliczem Boga
3. nie ma jednoznacznej identyfikacji węża z raju z Szatanem,zawsze zastanawiało mnie skąd taki pomysł,skoro wyraźnie napisane jest,że wąż był najprzebieglejszym spośród zwierząt
|
So wrz 01, 2007 13:50 |
|
 |
Bolo
|
Dzisiaj idąc przez las i rozmyślając o różnych ciekawych sprawach:) I wpadłem na racjonalną, wydaje mi się, odpowiedź na pytanie zawarte w temacie(Skoro Szatan wie, że poniesie karę, to dlaczego się nie nawróci?)
Moim zdaniem Szatan jest jak facet który szalenie kocha kobiete, która Go nie chce. I uważa że musi umrzeć bo On ją kocha i nie zniesie innego faceta. No i chociaż wie, że to nic nie da i nie ma szans żeby wyszedł z tego na dobrej pozycji to i tak chce ją zabić i bardzo często jest w tym bardzo dobry. Jest "profesjonalistą" jak to mówią w filmach. Np. bez problemu dostaje się do do domu w którym mieszka chociaż ten dom jest strzeżony jak sam Biały Dom(Mam tu na myśli film "bodygard")
Co o tym myślicie...?:d Bądzie delikatni w swoich opiniach. 
_________________ Owocem ciszy jest modlitwa. Owocem modlitwy jest wiara. Owocem wiary jest miłość. Owocem miłości jest służba. Owocem służby jest pokój.
|
N wrz 02, 2007 21:27 |
|
 |
tommy
|
Fantazja Cie poniosla
Podoba mi sie osobiscie wierzenie kosciola Mormonskiego. Otoz jego wyznawcy wierza, ze Lucyfer upadl poniewaz chcial zabrac miejsce Jezusa(ie. byc wyslannikiem Boga do ludzi) oraz uwazal, ze ludziom nalezy odebrac wolna wole(i tym samym zagwarantowac wejscie do nieba) - poglad z ktorym Bog sie oczywiscie nie zgadzal.
|
Pn wrz 03, 2007 9:14 |
|
 |
buscador
|
Anioły zostały stworzenie jako byty duchowe (bezcielesne), które pozazdrościły człowiekowi właśnie ciała, przecież tylko nim można doświadczać, a chodziło tu szczególnie o rozkosze cielesne  których Bóg im rzekomo poskąpił. To niezadowolenie niektórych aniołków skutkowało że po pewnym czasie ich dusze zaczęły się odradzać w ziemskiej rzeczywistości czyli rodzili się tak samo jak ludzie. Tylko nie wzięli pod uwagę, że takie odrodzenie się w ciele pociąga za sobą amnezje czyli zapomnienie kim się było poprzednio oraz pozbawiało dodatkowych zdolności duchowych i intelektualnych. Być może to właśnie wydarzenie symbolizowało owe strącenie z nieba na ziemię po „buncie” tychże aniołów.
Spotkałem się nawet z takimi osobami które kategorycznie twierdzą że są wcielonymi aniołami i że obecnie mają jakieś przebłyski tego że kiedyś nimi byli.
Widocznie coś w tym jest bo w każdym symbolu tkwi ziarnko prawdy
_________________ Nie wierzę w Boga którego istnienia można by dowieść
|
Pn wrz 03, 2007 12:14 |
|
 |
Kijaszek
|
Szatan jest zbyt pyszny zeby sie ukorzyc.
My, jako ludzie dysponujemy prawem ostatecznego wyboru. Swoja droga kto przy zdrowych zmyslach odwrocilby sie od Boga?
swoja droga.. wierzyc a wiedziec.. lapiecie? 
|
Pt wrz 21, 2007 23:56 |
|
 |
Kijaszek
|
buscador napisał(a): Anioły zostały stworzenie jako byty duchowe (bezcielesne), które pozazdrościły człowiekowi właśnie ciała, przecież tylko nim można doświadczać, a chodziło tu szczególnie o rozkosze cielesne  których Bóg im rzekomo poskąpił. To niezadowolenie niektórych aniołków skutkowało że po pewnym czasie ich dusze zaczęły się odradzać w ziemskiej rzeczywistości czyli rodzili się tak samo jak ludzie. Tylko nie wzięli pod uwagę, że takie odrodzenie się w ciele pociąga za sobą amnezje czyli zapomnienie kim się było poprzednio oraz pozbawiało dodatkowych zdolności duchowych i intelektualnych. Być może to właśnie wydarzenie symbolizowało owe strącenie z nieba na ziemię po „buncie” tychże aniołów. Spotkałem się nawet z takimi osobami które kategorycznie twierdzą że są wcielonymi aniołami i że obecnie mają jakieś przebłyski tego że kiedyś nimi byli.  Widocznie coś w tym jest bo w każdym symbolu tkwi ziarnko prawdy
Ogladales Constantine? 
|
Pt wrz 21, 2007 23:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Szatan nie wie ze poniesie kare. Ma zbyt pusty leb. To kawal tempaka i prostego prymitywa. Tylko my katolicy to wiemy, bo jestesmy bystrzaki i czytamy biblie.
Ja to wogole diabla to nie lubie. Glownie dlatego ze jest brzydki jak czarna listopadowa noc gradowa.
|
N wrz 23, 2007 7:32 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Gdyby Szatan był taki tępy - skąd miałby pomysł, aby sprzeciwić się Bogu
Skąd tyle pomysłów, jak człowieka zwodzić
Bo chyba nie z nudów.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N wrz 23, 2007 9:15 |
|
 |
filippiarz
|
ToMu napisał(a): Gdyby Szatan był taki tępy - skąd miałby pomysł, aby sprzeciwić się Bogu?
Skąd pomysł, że sprzeciwił się on Bogu?
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
N wrz 23, 2007 9:34 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Jeśli zdecydował się na nieposłuszeństwo, chciał być "wyżej" niż Bóg 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
N wrz 23, 2007 10:41 |
|
|
|