Odpowiem na kazde pytanie
| Autor |
Wiadomość |
|
dobry_dziekan
|
No na razie widzę, że ateiści muszą tłumaczyć Sewerynowi znaczenie Biblii.
Tak, to odgryzienie się za Twoje podobne uwagi.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
| Pt lis 09, 2007 10:22 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Aztecu , Crosis jako niewierzący jest dość obiektywny więc jeśli on to zrozumiał to i ty się postaraj .
Sewerynie, Aztec doskonale to zrozumiał, a Ty zaczynasz używać moich słów niezgodnie z ich przeznaczeniem, co mi się nie podoba.
Umówmy się tak - nie firmuj swoich postów moimi, dobra?
Aztec nie zanegował mojego twierdzenia - pokazał tylko nagą prawdę. W obliczu tego, o czym pisałem, pewien margines własnej interpretacji pozostaje. Oczywiście, zawsze jest oficjalna interpretacja, ale nawet ona nie dotyczy całości Biblii. To zdaje się skończyło się wraz z reformacją, kiedy to zerwano z tradycją, że maluczkim niepotrzebne jest Słowo Boże, a jedynie to, co powiedzą im kapłani.
Tak więc słowa moje i Azteca nie wykluczają się wzajemnie, a są komplementarne.
Na drugi raz proszę, zebyś ostrożnie używał moich słów do potwierdzania własnych teorii.
Crosis
|
| Pt lis 09, 2007 10:54 |
|
 |
|
Seweryn
|
Crosis napisał(a): Cytuj: Aztecu , Crosis jako niewierzący jest dość obiektywny więc jeśli on to zrozumiał to i ty się postaraj . Sewerynie, Aztec doskonale to zrozumiał, a Ty zaczynasz używać moich słów niezgodnie z ich przeznaczeniem, co mi się nie podoba. Umówmy się tak - nie firmuj swoich postów moimi, dobra? Aztec nie zanegował mojego twierdzenia - pokazał tylko nagą prawdę. W obliczu tego, o czym pisałem, pewien margines własnej interpretacji pozostaje. Oczywiście, zawsze jest oficjalna interpretacja, ale nawet ona nie dotyczy całości Biblii. To zdaje się skończyło się wraz z reformacją, kiedy to zerwano z tradycją, że maluczkim niepotrzebne jest Słowo Boże, a jedynie to, co powiedzą im kapłani. Myśle , że nie powinieneś wstydzić się swoich słów ,w końcu wiesz co mówisz ,a ja użyłem twoich słów ponieważ gdy usłyszę coś mądrego to staram się przekazywac to dalej osobom , które ... , potrzebują tej mądrości . Ale skoro prosisz to będę używał twoich słów ostrożnie . Tak więc słowa moje i Azteca nie wykluczają się wzajemnie, a są komplementarne. Na drugi raz proszę, zebyś ostrożnie używał moich słów do potwierdzania własnych teorii. Crosis
Myśle , że nie powinieneś wstydzić się swoich słów ,w końcu wiesz co mówisz ,a ja użyłem twoich słów ponieważ gdy usłyszę coś mądrego to staram się przekazywać to dalej osobom , które ... , potrzebują tej mądrości .
Ale skoro prosisz, to będę używał twoich słów ostrożnie .

_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pt lis 09, 2007 13:05 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Czyli jak ? Rozumiem, że doszliśmy do wspólnych przekonań ?
Czyli Pan Bóg kazał odcinać kobietom ręce, gdy sobie na to zasłużą.
Różne przekłady biblijne przemawiają za tym.
Może zastanówmy się nad tym, skąd takie surowe prawo w narodzie Izraela. Wiadomo, że odcięcie komuś ręki było niczym w porównaniu ze śmiercią przez ukamionowanie żywcem.
Jak sądzicie, dlaczego bóg nie wybrał drogi:
"Przez rozum do głowy". Dlaczego nie kazał mężczyznom chodzić w jakichś ochronnych spodniach, aby ich miejsca intymne były chronione przed dotykiem żony?
Dlaczego propagował grupowe wyzwalanie agresji typu kamionowanie. Dlaczego nie wydzielił konkretnej osoby, kata, która wykonywała by wyrok, tylko pozwalał aby każdy mógł sobie porzucać w kogoś kamieniem. Przecież to trzeba być sadystą, żeby rzucać do bezbronnej osoby kamieniami, aż się wykończy. Dlaczego bóg propagował sadyzm ?
|
| Pt lis 09, 2007 17:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Bóg nigdy nie wymaga od ludzi więcej niż to możliwe- stopniowo dźwigał człowieka z dna moralnego i na początku takie prawo bylo konieczne...
Cytuj: "Przez rozum do głowy". Dlaczego nie kazał mężczyznom chodzić w jakichś ochronnych spodniach, aby ich miejsca intymne były chronione przed dotykiem żony? no nieeee..... bo nie chodziło o ochronę genitaliów, tylko o wyplenienie niemoralnych zachowań, używania mechanizmów biologicznych do manipulowania człowiekiem...Zresztą pomyślmy logicznie, czy takiej kobiecie chodziło o zatrzymanie bójki- jesli unieszkodliwiła jednego z walczących trzymając go za jądra- to drugi w tym czasie mógł go okładać... Grzech rozpoczyna się w sercu- jesli ta kobieta miała intencję złapania kogoś za jądra a przeszkodziło jej w tym ochronne ubranie - to grzech jest taki sam... Cytuj: Może zastanówmy się nad tym, skąd takie surowe prawo w narodzie Izraela Takie wtedy byly warunki i poziom ludzi- i trzeba miec złą wolę, by tego nie rozumieć... Cytuj: Przecież to trzeba być sadystą, żeby rzucać do bezbronnej osoby kamieniami, aż się wykończy.
Jesli o to chodzi, to czy to jest gdzieś powiedziane, ze kazdy mogł kamieniować??
Są gorsze rodzaje smierci np. pogrzebanie żywcem stosowane chociazby u prekolumbijskich Inków już w naszym wieku...Jesli kamień trafi w glowę- smierć następuje szybko...
|
| Pt lis 09, 2007 18:46 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Teresse, pod warunkiem, że nie są to tysiące kamieni, które zanim trafią w głowę łamią kości, wybijają żeby, oczy, niszczą mięśnie i uszkadzają narządy wewnętrzne. To baaardzo, baaardzo bolesna śmierć.
Ale jak nigdy uwaga!, muszę się z Tobą zgodzić.
Ateiści mimo wszystko bardzo często wykazują się antyreligijnością. A ponieważ żyją na kontynencie, na którym chrześcijaństwo jest religią dominującą, wykazują się często antychrześcijaństwem. Polega to właśnie na tym, co pisałaś - starają się zdyskredytować źródło wierzeń chrześcijan choćby za pomocą takich zabiegów jak tutaj - starają sie dosłownie interpretować to, co dla każdego chrześcijanina jest symbolem. Ewentualnie próbują udowodnić racjonalnie to, co dla wierzących jest kwestią wiary. A prawda jest taka, że ateista ideii wiary nigdy nie zrozumie. I co za tym idzie, przy takim podejściu, nigdy nie zrozumie istoty religii.
Crosis
|
| Pt lis 09, 2007 19:18 |
|
 |
|
rolnik
|
Zencognito napisał(a): Człowiek stworzył śmierć? Nie wydaje mi się. A zabijanie niewinnych ludzi dla udowodnienia kto tu jest szefem, pominę milczeniem, bo to po prostu żenada i zbrodnia. BIBLIA adpowiada tak: Rzymian 5:12 Dlatego jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech — śmierć, i w taki sposób śmierć rozprzestrzeniła się na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli... ..... Rzymian 5:17 Bo jeśli wskutek wykroczenia jednego człowieka śmierć królowała przez tego jednego, to tym bardziej ci, którzy otrzymują obfitość niezasłużonej życzliwości i wspaniałomyślnego daru prawości, będą królować w życiu przez jednego — Jezusa Chrystusa. ....1 Koryntian 15:21 Skoro bowiem śmierć jest przez człowieka, to i zmartwychwstanie umarłych jest przez człowieka. nie polemizował bym z BOGIEM.
_________________ ...poznajcie prawdę a prawda was wyzwoli.
|
| Pt lis 09, 2007 20:56 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Bóg nigdy nie wymaga od ludzi więcej niż to możliwe- stopniowo dźwigał człowieka z dna moralnego i na początku takie prawo bylo konieczne... Tak tak podobnie jak zabijanie wrogów klasowych tudzież żydów wszystko to było konieczną ofiarą na drodze do budowania lepszego społeczeństwa... Ciekawe, że to Boże prawo pokrywało się mniej więcej także z prawem innych ludów żyjących na Bliskim Wschodzi bynajmniej nie monoteistów... Cytuj: bo nie chodziło o ochronę genitaliów, tylko o wyplenienie niemoralnych zachowań, używania mechanizmów biologicznych do manipulowania człowiekiem... Cytuj: Zresztą pomyślmy logicznie, czy takiej kobiecie chodziło o zatrzymanie bójki- jesli unieszkodliwiła jednego z walczących trzymając go za jądra- to drugi w tym czasie mógł go okładać... Raczej chodziło nie tyle o przerwanie bójki co bicia jej męża Cytuj: Takie wtedy byly warunki i poziom ludzi- i trzeba miec złą wolę, by tego nie rozumieć...
Możesz to jakoś uargumentować?
|
| Pt lis 09, 2007 22:15 |
|
 |
|
rolnik
|
Lucyna napisał(a): Czlowiek to nie tylko cialo ale i dusza wiec jezeli cialo umiera, to nie caly czlowiek umiera. A na ziemi nikt wiecznie zyc nie bedzie. w Bibli jest napisane że , ziemia będzie zamieszkana czy nie takie BYŁO i JEST zamierzenie Boga co do ziemi? Rodz .1:28 Potem Bóg ich pobłogosławił i rzekł do nich Bóg: „Bądźcie płodni i stańcie się liczni oraz napełnijcie ziemię i opanujcie ją, .... tak mialo Być... i to nie w "niebie " tylko w raju na ziemi.....Izajasza 55:9 „Gdyż jak niebiosa przewyższają ziemie, tak moje drogi przewyższają wasze drogi, a moje myśli — wasze myśli. 10 Bo jak ulewny deszcz oraz śnieg spada z niebios i tam nie wraca, dopóki nie nasyci ziemi i nic sprawi, że ona rodzi i porasta, i daje siewcy nasienie, a jedzącemu chleb, 11 tak też będzie z moim słowem, które wychodzi z moich ust. Nie wróci do mnie bezowocne, lecz uczyni to, w czym mam upodobanie, i pomyślnie spełni to, z czym je posłałem. ....IZ. 46:10 Tym, który od początku oznajmia zakończenie i od dawna — to, czego jeszcze nie uczyniono; Tym, który mówi: ‚Mój zamiar się ostoi i uczynię wszystko, w czym mam upodobanie’; Rodz.18 Bo tak powiedział Jehowa, Stwórca niebios, On, prawdziwy Bóg, Ten, który ukształtował ziemię i który ją uczynił, który ją mocno ugruntował, który nie stworzył jej po prostu na nic, który ukształtował ją po to, żeby była zamieszkana: „Jam jest Jehowa i nie ma nikogo innego.”... Mateusza 6:9 „Macie więc modlić się w ten sposób: „’Nasz Ojcze w niebiosach, niech będzie uświęcone twoje imię. 10 Niech przyjdzie twoje królestwo. Niech się dzieje twoja wola, jak w niebie, tak i na ziemi..Psalm 37:11 Lecz potulni posiądą ziemię i naprawdę
będą się wielce rozkoszować obfitością pokoju. 22 Bo ci, którym on błogosławi, posiądą ziemię,
ale ci, którym złorzeczy, zostaną wytraceni. 29 Prawi posiądą ziemię i będą na
niej przebywać na zawsze. ..........W niebie ma przebywac 144000 tyss ludzi w postaci istot duchowych ajko współkrolow i kapłanów rzadzacych NAD ZIEMIĄ Obj5:9 I śpiewają nową pieśń, mówiąc: „Godzien jesteś wziąć zwój i otworzyć jego pieczęcie, ponieważ zostałeś zabity i swoją krwią kupiłeś Bogu ludzi z każdego plemienia i języka, i ludu, i narodu, 10 i uczyniłeś ich Bogu naszemu królestwem i kapłanami, i mają królować nad ziemią”. ....Obj 4:4 I ujrzałem trony, i byli ci, którzy na nich zasiedli, i dano im władzę sądzenia. Tak, ujrzałem dusze tych, których stracono toporem za świadczenie o Jezusie i za mówienie o Bogu, tych, którzy nie oddali czci ani bestii, ani jej wizerunkowi i którzy nie przyjęli znamienia na swe czoło ani na rękę. I ożyli, i królowali z Chrystusem przez tysiąc lat.OBJ.14 I ujrzałem, a oto Baranek stojący na górze Syjon, a z nim sto czterdzieści cztery tysiące mających napisane na swych czołach jego imię i imię jego Ojca......napisane jest ze ziemia bedzie zamieszkana na zawsze i nie będzie niegodziwców... Ja Bogu ufam......... a co do DUSZY nigdzie nigdzie nie jest napisane ze jest czastka człeka która zyje po smierci BIBLIA GDŃSKA tak podaje ......RODZ.7:7 Stworzył tedy Pan Bóg człowieka z prochu ziemi, i natchnął w oblicze jego dech żywota. I stał się człowiek duszą żywiącą. .... nie dostal duszę tylko stał się duszą ...bo dusza to zywe stworzenie czy to człowiek czy to zwierzę Ezechiela 18: 4 Oto dusze wszystkie moje są, jako dusza ojcowska tak i dusza synowska moje są; dusza, która grzeszy, ta umrze. Prosze sie zastanowic nad tym niektóre religie glosza poza niesmiertelnoscia duszy zmartwychwstanie w ciele np: KRK co sie stanie z "dusza w niebie " jak człowiek zmartwychwstanie w ciele? pewnie dusza za kare wróci do ciała ........ i do pługa
|
| Pt lis 09, 2007 22:18 |
|
 |
|
Seweryn
|
Crosis napisał(a): .
Ateiści mimo wszystko bardzo często wykazują się antyreligijnością. A ponieważ żyją na kontynencie, na którym chrześcijaństwo jest religią dominującą, wykazują się często antychrześcijaństwem. Polega to właśnie na tym, co pisałaś - starają się zdyskredytować źródło wierzeń chrześcijan choćby za pomocą takich zabiegów jak tutaj - starają sie dosłownie interpretować to, co dla każdego chrześcijanina jest symbolem. Ewentualnie próbują udowodnić racjonalnie to, co dla wierzących jest kwestią wiary. A prawda jest taka, że ateista ideii wiary nigdy nie zrozumie. I co za tym idzie, przy takim podejściu, nigdy nie zrozumie istoty religii. Crosis
W kwestii tłumaczenia Biblii miałeś rację są przekłamania odnośnie słów . Wielu cytowało co innego , jeden "uciąć ręke" , inny "odetniesz rękę" ,a może w rzeczywistości chodziło o odepchniesz rękę . Jednak zostawmy to .
Nie mogę się zgodzić co do stwierdzenia , że wielu Ateistów nigdy nie zrozumie idei wiary i religii .Jest wiele osób , które były Ateistami jednak przyjęli wiarę ,niektórzy nawet stali sie głeboko wierzący.Więc nie możesz mówić , nigdy nawet w stosunku do siebie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| Pt lis 09, 2007 22:21 |
|
 |
|
rolnik
|
Seweryn napisał(a): Aztec napisał(a): Fajnie, że jest w końcu ktoś taki jak Ty, który chętnie odpowie na moje pytania.  Mnie dręczy jedno, na które nikt dotychczas nie udzielił mi wyczerpującej odpowiedzi. W księdze Pwt 25,11-12 Pan Bóg wyraźnie mówi, że gdyby żona ujęła się w obronie za swoim mężem należy uciąć jej rękę i nie litować się nad nią. Co Pan Bóg miał na myśli dając ten nakaz  ? Czy może źle interpretuję biblię  Też mam żonę, ale mimo, że jestem ateistą jakoś nie miałbym sumienia tego zrobić... Skoro cie to dręczy spróbuje zrobić to przed rolnikiem. Więc jeśli bijesz się z bratem, a żona chce was rozdzielić łapiąc cię ręką , a ty nie mając litości dla brata , odetniesz ją od bójki , bo chcesz walczyć dalej ,to czy coś w tym złego? .Czy nigdy się od niczego nie odcinałeś . Przecież odcinasz się od Wiary i wcale nie używasz do tego noża . Surowe prawo ale prawo ,nie nam bogu wytykać ... Jezus kiedys powiedzial do Piotra "precz szatanie" myslisz po ludzku nie po bożemu , ale przecież i tak go kochał Powt. Pr. 25
11 „Jeśli mężczyźni będą się bić i podejdzie żona jednego, by wyzwolić swego męża z ręki tego, który go bije, i wyciągnąwszy rękę, chwyci go za części wstydliwe, 12 to odetniesz jej rękę. Twoje oko się nie użali.
|
| Pt lis 09, 2007 22:32 |
|
 |
|
No
|
Cytuj: Nie mogę się zgodzić co do stwierdzenia , że wielu Ateistów nigdy nie zrozumie idei wiary i religii .Jest wiele osób , które były Ateistami jednak przyjęli wiarę ,niektórzy nawet stali sie głeboko wierzący.Więc nie możesz mówić , nigdy nawet w stosunku do siebie.
To, że przyjęli nie znaczy, że zrozumieli sami wierzący jej tak naprawdę nie rozumieją min. właśnie dlatego wierzą nie wiedzą.
|
| Pt lis 09, 2007 22:40 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Seweryn napisał(a): W kwestii tłumaczenia Biblii miałeś rację są przekłamania odnośnie słów.
Jeżeli w bibli są przekłamania, to czy możemy mówić, że biblia jest księgą natchnioną przez boga ? Pisaną i tłumaczoną z bożą pomocą 
|
| Pt lis 09, 2007 23:08 |
|
 |
|
rolnik
|
profos20 napisał(a): Tak to jest, gdy ktos przeczyta Biblie i wpada w zadufanie, pewny że zna odpowiedź na wszystko. Guzik prawda! Ludzkość od wieków bada biblijny przekaz i jeszcze nie słyszałem by ktoś z normalnych badaczy powiedział, że zna odpowiedź na wszystkie pytania. Tak może powiedzieć tylko ktoś zagubiony w rzeczywistości lub sekciarz. Rolniku - musisz się jeszcze wiele nauczyć, zanim zapodasz taki temat. Dedykuję ci przeto słowa przypisywane pewnemu bardzo mądremu człowiekowi, żyjącemu ponad dwa tysiące lat przed nami.
Oida ouden eidos.
Gdybyś jednak nie zastosował się do tych słów, to proszę byś mi powiedział które słonie znalazły się na Arce Noego - indyjskie, czy afrykańskie? Mateusza 22:15 Wtedy faryzeusze odeszli i wspólnie się naradzili, żeby go na czymś przyłapać w mowie. ..... Tak ,oczywiscie ja się ucze codziennie ....z Bibli ...cóz ..mogę tylko dodać że wszelka madrosć pochodzi od BOGA
|
| Pt lis 09, 2007 23:09 |
|
 |
|
Seweryn
|
Aztec napisał(a): Seweryn napisał(a): W kwestii tłumaczenia Biblii miałeś rację są przekłamania odnośnie słów. Jeżeli w bibli są przekłamania, to czy możemy mówić, że biblia jest księgą natchnioną przez boga ? Pisaną i tłumaczoną z bożą pomocą 
Biblia tak ,natomiast tłumaczenia mogą zawierać błędy ,gdyż tłumaczy człowiek który jest zawodny Aztecu.
|
| Pt lis 09, 2007 23:17 |
|
|
|