Autor |
Wiadomość |
Koren
|
Akurat głód nie należy do uczuć. Chyba, że całkowicie nie wierzysz w świat duchowy. W takim razie wszelkie uczucia to oddziaływania elektrochemiczne.
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
Pn gru 17, 2007 18:04 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
No raczej nie wierzę w "świat duchowy". Jeśli nie podoba ci się głód - to przyjemność należy do uczuć i wiadomo, iż to mózg ją generuje.
|
Pn gru 17, 2007 18:11 |
|
 |
mcfunthomas
|
Radaromontis napisał(a): przyjemność należy do uczuć i wiadomo, iż to mózg ją generuje. Co znaczy wg. Ciebie "generuje"? Że jest pierwotną przyczyną? Czy tylko, że przerabia informacje dochodzące z zewnątrz, by nasze ciało je poczuło? Czy jeszcze inaczej?
_________________ Indifference of the GOoD is enough for the EviL to succeed
|
Śr gru 19, 2007 1:33 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Na odpowiednie boćce zewnętrzne odowiada "generowaniem przyjemności".
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Śr gru 19, 2007 8:20 |
|
 |
mcfunthomas
|
Radaromontis napisał(a): Na odpowiednie boćce zewnętrzne odowiada "generowaniem przyjemności". Chyba taka odpowiedź nie jest wg. mnie wyczerpująca, patrząc na moje powyższe pytania... 
|
Śr gru 19, 2007 23:34 |
|
|
|
 |
Radaromontis
|
Cytuj: Co znaczy wg. Ciebie "generuje"? Że jest pierwotną przyczyną? Czy tylko, że przerabia informacje dochodzące z zewnątrz, by nasze ciało je poczuło? Czy jeszcze inaczej?
Generuje ~ tworzy - w nim powstaje to, co my odczuwamy.
Pierwotną przyczyną nie jest tak do końca, bo nie generuje jakichś uczuć bezpodstawnie i bezprzyczynowo - w naturze są one tylko "odpowiedziami". Więc zarówno to, że kochasz, denerwujesz się, odczuwasz przyjemność - te uczucia są tworzone w mózgu.
Nie wiem, czy można powiedzieć "przerabia" informacje z zewnątrz... Raczej odpowiada na nie.
_________________ By wierzyć należy odrzucić wszelki sens, rozsądek i zrozumienie - Marcin Luter.
|
Cz gru 20, 2007 16:46 |
|
 |
Koren
|
Według mnie miłości nie można sprowadzić jedynie do hormonów czyli do źródła jakim jest nasz fizyczny organizm. Oczywiście, że jak się ktoś zakocha to chodzi jak na prochach i widzi świat w różowych okularach. Miłość fizyczna jest dalszą konsekwencją pójścia w stronę doznań cielesnych. Jednak w najgłębszym sensie słowa miłość, jest to uczucie czysto duchowe. Miłość może oznaczać, że jesteś z daną osobą fizycznie czy w myślach nawet jeśli leży przykuta do szpitalnego łóżka lub jeśli nie żyje. Z miłości można nawet poświęcić swoje życie dla kogoś. Te sytuacje nie mają źródła w organizmie i w poziomie hormonów.
_________________ Dokądże głupcy mają kochać głupotę, szydercy miłować szyderstwo, a nierozumni pogardzać nauką? (Prz 1,22)
|
Cz gru 20, 2007 22:44 |
|
 |
mcfunthomas
|
Radaromontis napisał(a): Generuje ~ tworzy - w nim powstaje to, co my odczuwamy. [...] Nie wiem, czy można powiedzieć "przerabia" informacje z zewnątrz... Raczej odpowiada na nie. Dzięki za odpowiedź. 
|
Pt gru 21, 2007 1:42 |
|
|
|