Lucyfer - prośba o wyjaśnienie
Autor |
Wiadomość |
Norma
|
BLyy napisał(a): Oto Cesarz i dziewięciu Książąt Piekła, jak mówi przepowiednia.
Ty ich wszystkich znasz ?
|
Śr maja 07, 2008 23:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
BLyy napisał(a): Macie tutaj opcje EDYTUJ na tym forum?
nie majo!
takie rzeczy u protestantów i ateistów tylko...
tu panuje wszak WOLNA WOLA.
|
Cz maja 08, 2008 0:14 |
|
 |
Norma
|
BLyy napisał(a): To co sie Normo stało, że tak stwierdzasz?
Ty jesteś 26 - ty duch ?
|
Cz maja 08, 2008 0:37 |
|
|
|
 |
BLyy
|
Kto powiedział, że ja ich znam? Podałem tutaj tylko informacje o nich, jakie mówią wszystkie pisma. Nikt nie zna prawdy, dopiero ją pozna po śmierci.
Mam wrażenie że traktujesz mnie jak kogoś złego...
|
Cz maja 08, 2008 11:04 |
|
 |
Jacson
czasowo zablokowany
|
Lucyfar a diabeł to zupełnie inne osoby
Lucyfer czyli niosacy światło nazywa się tak bo był najwyższym ze wszystkich aniołów - tak Bóg go wyróżnił, jednak przez swoją pychę uważał się za wyzszego od Syna Bożego, a nawet równego Bogu, namawiał wierne mu anioły do nieposłuszeństwa (pychy) i przez to po wypowiedzeniu posłuszeństwa Bogu został potępiony - po starciu z wojskami dowodzonymi przez Michała - Któż jak Bóg !
Znam taką właśnie teorię, choć niewiem czy jest oficjalnym stanowiskiem Kościoła
|
Cz maja 08, 2008 20:53 |
|
|
|
 |
Jacson
czasowo zablokowany
|
niosący światło bo jako najwyższy sługa Boży miał świadczyć o Bogu
"Niosący światło" stał się niosącym potępienie ...
a skąd Kościół bierze informajce na ten temat, to zbyt dokładnie niewiem, ale przypuszczam, że z Pisma Świętego (choć akurat nieznajduje w Biblie informacji akurat odnośnie tych teorii ale pewnie by sie jakies wątki znalazło), i Objawienia - pisma świętych itp.
Dużo na ten temat wydaje się być w działach św. Anny Katarzyny Emmerich - choć nieczytałem, więc niemoge potwierdzić
|
Cz maja 08, 2008 21:17 |
|
 |
BLyy
|
Lucyfer jako ten niosący światło. On nie był najbliżej Boga moi Państwo.
Najbliżej Boga był Serafin Samael (Szatan). Był doradcą Boga. Obecnie zastępuje go Melchizedek.
Zaś Lucyfer chciał być najbliżej Boga, a nawet mu równy. Ale Bóg wybrał Jezusa jako swego najukochańszego Syna, a nie Lucyfera. Był zazdrosny o to. Cherub Lucyfer był najpiękniejszym i najwspanialszym aniołem jakiego stworzył Bóg. Stąd pewnie jego imię takie jest. Dlatego chyba stąd pojawiła sie zazdrość gdy Bóg wybrał innego który będzie mu równy.
Takie moje zdanie powtarzam. nie musicie sie zgadzać z tym.
|
So maja 10, 2008 0:00 |
|
 |
niktszczególny
|
BLyy napisał(a): Najbliżej Boga był Serafin Samael (Szatan). Był doradcą Boga. Obecnie zastępuje go Melchizedek.
To Bóg potrzebuje doradców?
|
So maja 10, 2008 0:06 |
|
 |
hitman
|
niktszczególny napisał(a): BLyy napisał(a): Najbliżej Boga był Serafin Samael (Szatan). Był doradcą Boga. Obecnie zastępuje go Melchizedek.
To Bóg potrzebuje doradców?
Tak, ale to najlepszych  Np. przed stworzeniem człowiek się zastanawiał.
|
So maja 10, 2008 0:08 |
|
 |
niktszczególny
|
A tak na poważnie. Co to jest z tą całą mitologią anielsko-szatańską? Skąd to się bierze i czy jest jakkolwiek "podawane przez Kościół do wierzenia"? Można sobie tak ot po prostu takie duby smalone opowiadać o jakichś tronach, wojnach itp? To jakaś Tradycja podaje te wszystkie szczegóły i imiona?
|
So maja 10, 2008 0:16 |
|
 |
BLyy
|
Jeśli chodzi o Anioła imieniem Melchizedek to:
Melchizedek jest obecnie Pierwszym Aniołem Boga. Zaufanym, Doradcą, Pierwszym Posłem. Czy jest Zwierzchnikiem wszystkich Aniołów ? Raczej nie. Jego rola jest inna. Melchizedek jest Bożym Doradcą i tym, który przekazuje Bożą Wolę innym Aniołom.
Dawniej funkcję tą pełnił Samael.
W niebie jak i w piekle są hierarchie i nie ma w tym nic dziwnego.
Najwyższy jest Melchizedek, później Metatron. Za nimi Gabriel.
|
Wt maja 13, 2008 16:59 |
|
 |
niktszczególny
|
A skąd to wiadomo? Taka była istota mojego pytania.
|
Wt maja 13, 2008 17:01 |
|
 |
BLyy
|
Z pism. Niektóre z nich są z Judaizmu, inne z Islamu, i jeszcze z innych religii. Też z wierzeń które dawno już przestały istnieć. No i z apokryfów Nowego i Starego Testamentu.
Biblia to też zbiór pism, przez kościół uznawanych za objawione. Więc czemu pisma z Biblii mają być uważane za dobre, a wszystkie reszta pism za złe? Obiektywizm polega na kierowaniu sie wszystkimi źródłami, a nie tylko z pewnego zakresu. Poza tym w Biblii o aniołach jest bardzo mało, gdyż Biblia zajmować sie ma sprawami boskimi, a nie anielskimi.
|
Wt maja 13, 2008 18:50 |
|
 |
niktszczególny
|
OK, rozumiem. Ja mam w domu taki zbiór polskich bajek o diabłach. To też prawda?
|
Wt maja 13, 2008 18:52 |
|
 |
BLyy
|
Idąc twoim tokiem myślenia Biblia to też bajka
|
Wt maja 13, 2008 20:10 |
|
|
|