Dlaczego Bóg nie daje równych szans na zbawienie?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Lubię, bardzo lubię. Mądry człowiek i zacny.
|
Cz maja 08, 2008 13:18 |
|
|
|
 |
TutajDaniel
|
Cytuj: Bóg daje równe szanse wszystkim, wierzącym i ateisto, ale czy my z tej szansy zbawienia i możliwości życia wiecznego skorzystamy, to już osobisty wybór każdego z nas.
A co z sytuacją noworodka i młodzieńca?
Odnośnie reinkarnacji - czytałem co nieco. Dla mnie to bujda - dlaczego nie mam żadnej zachowanej świadomości z poprzedniego wcielenia? Jeśli nawet odrodzę się jako inny człowiek, czy mrówka znowu nie będę niczego pamiętał z poprzedniego wcielenia. Super...
|
Cz maja 08, 2008 14:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A masz świadomość tego co dzieje się kiedy śpisz? Czy pamiętasz okres bycia płodem 9 miesięcznym? Poród? No człowiek, ty mię tu naprawdę proste strasznie pytania zadajesz =P
Nie chodzi o to, żeby wszystko pamiętać. Zupełnie nie.
|
Cz maja 08, 2008 14:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: ty mię tu naprawdę proste strasznie pytania zadajesz
no - piekna lacinska skladnia  ACI
|
Cz maja 08, 2008 14:29 |
|
 |
zbyszek58-61
|
Hunahpu napisał(a): No wiem. Ja się dopiero uwalniam, byłbym pyszny jakbym twierdził, że jestem wyzwolony. Mam się w garści i nie puszczam. Cytuj: o. Pacyfik OFM PostWysłany: Czw Maj 08, 2008 13:11 Temat postu: Lubisz Mertona?
Jakbym znowu oglądał "Bitę pod Grunwaldem". Te dwa miecze to pacyfka i krzyż w Waszych obrazkach.
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
Cz maja 08, 2008 15:11 |
|
|
|
 |
Adamek
|
Hunahpu napisał(a): A masz świadomość tego co dzieje się kiedy śpisz? Czy pamiętasz okres bycia płodem 9 miesięcznym? Poród? No człowiek, ty mię tu naprawdę proste strasznie pytania zadajesz =P
Nie chodzi o to, żeby wszystko pamiętać. Zupełnie nie.
Z dyskusji wnioskuję, że jesteś zwolennikiem Zen... ale to co piszesz powyżej temu zaprzecza... obawiam się, że mówisz o czymś co zaledwie liznąłeś... pewnie niestety tak samo jest z Twoją wiedzą o katolicyzmie...
Echhh ...
Proponuję temat zgłębić w życiu, i wtedy wypowiadać się autorytatywnie (choć wtedy zazwyczaj właśnie nabiera się pokory...)
Jeśli chodzi o odpowiedź na temat wątku, to właśnie w Chrystusie Bóg daje równe szanse... reinkarnacja, kastowość, Yin i yang, itp. prowadzą do samotności... i w założeniach mają brak powszechności, a wybiórczość... wynika to z ich naturalnej (przyrodniczej) genezy... Miłosierdzie, Miłość (Objawienie) przekracza naturę... tu czas nie kręci się w kółko, jej obrazem jest półprosta... 
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
Cz maja 08, 2008 15:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Moj avatar - to herb Zakonu Franciszkanskiego (dostepny na wiara.pl).....
Nie widze zadnych mieczy...
Polecam mocna kawe 
|
Cz maja 08, 2008 15:13 |
|
 |
zbyszek58-61
|
o. Pacyfik OFM napisał(a): Moj avatar - to herb Zakonu Franciszkanskiego (dostepny na wiara.pl)..... Nie widze zadnych mieczy... Polecam mocna kawe 
Dziękuję zaraz skorzystam, a narazie polecam - . Cóż za krnąbrni ludzie! Mają oczy, lecz nie widzą, i uszy, lecz nie słyszą.
- fragment z Jeremiasza
_________________ "Żaden człowiek nie umocni się niegodziwością, lecz korzeniami prawych nic nie zachwieje"
(Przysłów 12:3)
|
Cz maja 08, 2008 15:31 |
|
 |
Adamek
|
Czy uprzejmości nie wymienia się na Prywatnych Wiadomościach? guzik: pw
_________________ Wszystkie rzeki płyną do morza, a morze wcale nie wzbiera;
|
Cz maja 08, 2008 15:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Adamek napisał(a): Z dyskusji wnioskuję, że jesteś zwolennikiem Zen... ale to co piszesz powyżej temu zaprzecza... obawiam się, że mówisz o czymś co zaledwie liznąłeś...
Cytuj: reinkarnacja, kastowość, Yin i yang
Nom, zaledwie liznąłem, nie wiem nic o yin yang 
|
Pt maja 09, 2008 8:39 |
|
 |
hitman
|
TutajDaniel napisał(a): Twierdzisz, że nie istnieje coś takiego, jak szansa na zbawienie.
Czy możliwości do popełnienia grzechów przez noworodka, który umiera tuż po narodzinach są równe z możliwościami nastolatka, który umiera pod kołami ciężarówki?
Przecież na podstawie naszych czynów będziemy osądzani...
Owszem. Ale i tak decyzja należy do Pana Boga. Jesteśmy całkowicie zdani na Jego łaskę i się od tego nikt nie oderwie za pomocą koszyka pełnego dobrych uczynków.
|
Pt maja 09, 2008 23:40 |
|
 |
niktszczególny
|
Ale chyba taki koszyk się przyda? Bo inaczej to jakiś absurd tu mamy!
|
Pt maja 09, 2008 23:42 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Odpowiem krótko odnośnie tematu.
Wszytsky mamy taką samą szansę na zbawienie
"Komu się wiele dało od tego się będzie wiele wymagać"
Ja żeby zostać zbawiony, muszę chodzić do kościoła, być w stanie łaski uświęcającej, stale pracować nad sobą itd itp.
Dziecko w Etiopii, które nawet nie ma świadomości istnienia Boga nie musi robić tych wszystkich rzeczy bo byłoby to conajmniej dziwne gdyby musiało je robić by dostąpić zbawienia.
A więc wszyscy mamy takie same szanse na zbawienie, każdy będzie rozpatrywane indywidualnie - nie ma żadnych tablic matematycznych.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Pt maja 16, 2008 11:58 |
|
 |
hitman
|
niktszczególny napisał(a): Ale chyba taki koszyk się przyda? Bo inaczej to jakiś absurd tu mamy!
Owszem, przyda się, ale tylko przyda się a poza tym tylko "tu", a nie "tam". Tam będzie już musztarda po obiedzie.
|
Pt maja 16, 2008 12:01 |
|
 |
TutajDaniel
|
Jakie TU i jakie TAM? Nic z tego nie rozumiem...
|
N maja 25, 2008 1:11 |
|
|
|