Autor |
Wiadomość |
Idący
|
 Re: święci i aniołowie.
Ale uroczystości przeniesione na niedzielę: https://radosc.parafia.info.pl/?p=main&what=130Jeśliś z W-wy lub południowo-wschodnich jej okolic, to zapraszam.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt sie 02, 2024 9:54 |
|
|
|
 |
białogłowa
|
 Re:
Może kiedyś skorzystam, choć mam kawałek, bo u mnie się wychodzi na pole, a u Was zdaje się na dwór. szumi napisał(a): Zdecydowanie lepiej być człowiekiem! Anioł nie jest dzieckiem Boga w takim sensie jak człowiek nim może być! Anioł może powiedzieć że jest Bożym dzieckiem tylko jako dziecko Ojca-Stworzyciela (jak się mówi np. że jakiś wynalazca jest ojcem swojego wynalazku), człowiek natomiast oprócz tego stowrzeniowego synostwa jest także dzieckiem Boga poprzez fakt chrztu, w którym Bóg (w Trzech Osobach) przygarnia nas jako swoje dzieci. Ja także, choć wyboru nie mam  wolę być człowiekiem. Wg. prywatnych objawień aniołowie zazdroszczą nam Eucharystii i cierpienia, czyli tego, czego przeciętny człowiek nie docenia, a drugą z tych rzeczy przeklina.
_________________ Tylko Bogu chwała
|
Pt sie 02, 2024 10:12 |
|
 |
Jerzy_67
|
białogłowa napisał(a): u mnie się wychodzi na pole, a u Was zdaje się na dwór O, to chyba nie tak daleko mieszkamy od siebie, bo tu się też na pole z domu wychodzi... Ale pytam: a gdy ktoś z domu wychodzi nie tylka 2 kroki za próg, czyli na dwór (a tu: na pole), ale idzie na takie PRAWDZIWE POLE, gdzie się uprawia rośliny i wypasa bydło - to na co się wtedy wychodzi?... Wciąż na pole, prawda?... Wychowałem się tam, gdzie wychodziło się na dwór i było się na dworze; ale bliżej Bałtyku, to się jest na dworz u, co jest oficjalnie błędną formą, bo prawidłowo jest: na dworze...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt sie 02, 2024 10:19 |
|
|
|
 |
białogłowa
|
Jerzy_67 napisał(a): białogłowa napisał(a): u mnie się wychodzi na pole, a u Was zdaje się na dwór O, to chyba nie tak daleko mieszkamy od siebie, bo tu się też na pole z domu wychodzi... Ale pytam: a gdy ktoś z domu wychodzi nie tylka 2 kroki za próg, czyli na dwór (a tu: na pole), ale idzie na takie PRAWDZIWE POLE, gdzie się uprawia rośliny i wypasa bydło - to na co się wtedy wychodzi?... Wciąż na pole, prawda?... W takiej sytuacji "do pola". - Gdzie jest wujek, ciociu? - Poszedł do pola.
|
Pt sie 02, 2024 10:23 |
|
 |
Jerzy_67
|
Dzięki za wyjaśnienie: "do pola"; sam nie mam pola i w mieście mieszkając, nie mam kogo zapytać, ale teraz już wiem! Fajnie; regionalizmy są OK i nie ma co na siłę tego zmieniać...
_________________ "Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj" (Rz 12,21). Gdy ROZUMIESZ, że DOBRO jest CENNIEJSZE od zła — to WYBIERAJĄC DOBRO, zwyciężasz zło… +++ "Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).
|
Pt sie 02, 2024 10:33 |
|
|
|
 |
Idący
|
białogłowa napisał(a): W takiej sytuacji "do pola". - Gdzie jest wujek, ciociu? - Poszedł do pola. Logiczne. Ale o tym nie wiedziałem. Bywając u dziadka wychodziło się do ogródka albo na pole. Dla mnie bardzo śmiesznym było wychodzenie na pole Długosza (nazwa ulicy). Kiedyś regionalizmy śmieszyły. Teraz widzę w tym piękno. I doceniam. Szanuję. Jerzy_67 napisał(a): Wychowałem się tam, gdzie wychodziło się na dwór i było się na dworze; ale bliżej Bałtyku, to się jest na dworzu, co jest oficjalnie błędną formą, bo prawidłowo jest: na dworze.... Ano nie wiem, czy to błędna forma. Należy wziąć pod uwagę, że ten "dwór" na który się wychodzi, wcale nie pochodzi od dworu, ale od podwórza. Zatem końcówki powinny być zachowane takie, jakie występują przy odmianie słowa "podwórze". Ale zgodnie z zasadą Bralczyka, poprawną formą jest ta, której używa większość. Nie potrafię sie z tym zgodzić, jako regułą. Ale czasem ma to sens.
_________________ Wierzący chrześcijanin, w szczególności katolik to ktoś, kto codziennie i permanentnie stara się być coraz lepszym.
|
Pt sie 02, 2024 13:38 |
|
 |
Jerzy_67
|
Ponieważ to forum biblijne, to posłużę się cytatami (tylko po 2 z obu Testamentów; więcej jest tego): Rdz 24:31 BT5 "rzekł do niego: Pójdź, błogosławiony przez Pana, czemu stoisz tu na dworze! Przygotowałem dom dla ciebie i miejsce dla twych wielbłądów."
Pwt 24:11 BT5 "Na dworze będziesz stał, a człowiek, któremu pożyczyłeś, wyniesie ci ten zastaw na zewnątrz."
Mt 12:46 BT5 "Gdy jeszcze przemawiał do tłumów, oto Jego Matka i bracia stanęli na dworze i chcieli z Nim rozmawiać."
Łk 13:25 BT5 "Skoro Pan domu wstanie i drzwi zamknie, wówczas, stojąc na dworze, zaczniecie kołatać do drzwi i wołać: „Panie, otwórz nam!”, lecz On wam odpowie: „Nie wiem, skąd jesteście”." Wyróżnione zwroty są różnie tłumaczone - nie wszędzie: "na dworze", bo też: "na zewnątrz"... A w Biblii Gdańskiej jest "przede drzwiami" (to wiek XVII więc staropolski język).
|
Pt sie 02, 2024 14:41 |
|
 |
Idący
|
Zatem należy uznać to za oprawną formę. Sądzę, że poloniści tak uznali.
|
Pt sie 02, 2024 15:47 |
|
 |
Jerzy_67
|
Idący napisał(a): Zatem należy uznać to za oprawną formę. Sądzę, że poloniści tak uznali. Z pewnością poprawnie jest posługiwać się formą: "na dworze"; dowód ze strony PWN: https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/na-dworze-czy-na-dworzu;3368.htmlCzy poprawne jest używanie zwrotu na dworzu? Często spotykam się z tym w Warszawie i razi mnie to. Uważam że jest to błąd i że powinniśmy mówić na dworze. Proszę o rozwianie mojej wątpliwości. Pozdrawiam i dziękuję K. Wiśniewska
Rzeczywiście konstrukcja na dworzu jest częsta w Warszawie i na Mazowszu. Mogłaby być traktowana jako mazowiecki regionalizm, ale słowniki poprawnej polszczyzny dyskwalifikują ją jako błąd. Jego źródłem może być analogia do bliskoznacznego na podwórzu. W Małopolsce mówią w tym samym znaczeniu na polu. „Idę na pole” – mówi mieszkaniec Krakowa i wychodzi na rynek. Dla tej konstrukcji słowniki są łaskawsze: aprobują ją z zastrzeżeniem, że jest regionalna, a więc nie powinna być używana w kontaktach ponadregionalnych. Mirosław Bańko ------------ Mam ustawioną kontrolę pisania, i forma "dworzu" jest podkreślana na czerwono jako błędna.
|
Pt sie 02, 2024 16:09 |
|
 |
Idący
|
Jerzy_67 napisał(a): Mam ustawioną kontrolę pisania, i forma ... Jo tyz. Teraz już rzadko. Ale ćwierć wieku temu, niemal codziennie Microsoft Office podawało błędne formy jako poprawne. Musiałem robić własny słownik. Niestety, nie potrafiłem z fabrycznego usuwać błędnych form. Ale teraz, tytułowi święci i aniołowie, pomóżcie. W będzie kolejna reforma językowa. Ma przykład już nie będzie słowa "gdyby", boom będzie obowiązywać pisownia "gdy by". I teram mogę jeszcze sobie pogdybać, bo po rozdzieleniu nie będzie to możliwe. (chyba, że "po gdy bać" - co jednak wygląda idiotycznie i podobnie może być rozumiane). Zmian będzie sporo. Na razie jednak nie zanosi się na ujednolicenie pisowni ż - rz, ó - u, ch - h... I dobrze, bo w tym także tkwi piękno naszego języka.
|
N sie 04, 2024 9:00 |
|
 |
białogłowa
|
Idący napisał(a): Ma przykład już nie będzie słowa "gdyby", boom będzie obowiązywać pisownia "gdy by". I teram mogę jeszcze sobie pogdybać, bo po rozdzieleniu nie będzie to możliwe. (chyba, że "po gdy bać" - co jednak wygląda idiotycznie i podobnie może być rozumiane). Zmian będzie sporo.
Myślę, że gdybać zostanie bez zmian, podobnie gdybanie. Zmiany, o których piszesz mnie jakoś nie przerażają. Bardziej mnie wczoraj zmartwiło, czy to już nadchodzi ten moment, kiedy przestanę rozumieć ludzi całkiem młodych, czy jeszcze jakiś czas będę rozumieć z kontekstu, o czym mowa  Ktoś coś napisał o dissowaniu i w panice zaczęłam przeglądać dyskusję wstecz, żeby zrozumieć, o co chodzi.
|
Pn sie 05, 2024 16:54 |
|
 |
Idący
|
białogłowa napisał(a): Ktoś coś napisał o dissowaniu i w panice zaczęłam przeglądać dyskusję wstecz, żeby zrozumieć, o co chodzi. Nie znam tego słowa. Nie słyszałem. Czasem sięgam do słownika miejskiego. Teraz jest mnóstwo nowych słów. Ale czy półwieku temu albo dekadę wcześniej, nie było słów używanych wyłącznie przez młodych? Były. Było ich zdecydowanie mniej. Ale były. Reforma mnie martwi. Bo uczę się języka polskiego. Usiłuję pisać po polsku, a nie polskiemu. Jeszcze nie opanowałem rodzimej mowy, a tu pojawią się kolejne pułapki. Lubię język polski. I rozumiem i akceptują to, że język jest żywy. Rozumiem, że muszą być zmiany. Ale się obawiam tego, że zostanę w tyle.
|
Pn sie 05, 2024 20:22 |
|
|
|