Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 3:21

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Następna strona
 Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ? 
Autor Wiadomość
Ja proponuje dać sobie spokój ze złośliwościami. Ludzie jak widzicie że się nie dogadacie to oszczędzcie sobie nerwów, po tylu stronach tekstu widać że to tylko strata Waszych nerwów.
ja tam nie mówię złośliwie a prawdziwie...
jak ktoś nie zna teorii mnogości to nie powinien się brać za systematykę bo zgłupieje do reszty (jak seweryn). potrzeba elementarnej znajomości działań na zbiorach by wiedzieć że:
może być tak, że wszystkie X są Yrekami i nie wszystkie Yreki są Xami, a nazywa się toto zawieranie zbioru X zw zbiorze Y i żadne tu cuda nie mają miejsca.
usiłowałem towykazać sewerynowi ale jedyne co udałomi się zeń wydusić to , że "szczury to nie ludzie."
wniosek:
z głupim nie pogadasz.

Pn sie 25, 2008 0:43

Rozumiem, skoro zatem wykazałeś to pozostaw reszte ocenie tych którzy to czytają. Rozumiem też że chodzi o określenie człowieka tak jak się okresla kogoś mądrym, nie przez złośliwość, czy słodzenie. Mimo to wole prosić o powstrzymanie się niż obserwować kolejne ileś postów wyzywających się nawzajem ludzi. Zatem prosze nie rezygnowac z poglądów, ale ułatwić prace modom.

Pn sie 25, 2008 0:48
1
nie da się eytowaćpostów
2
posty znikają
3
nawet jeśli nie znikają uzasadnienie wycięcia jest arbitralne - nie podaje się punktu regulaminu który został złamany
4
wszelkie uwagi wobec modów są kwitowane przez: <to nie ten dział>

czemu zatem JA mam być życzliwy choćby Tobie Wiście? (jakkolwiek jesteś jednym z mych ulubionych DYSPUTANTÓW)
jak kuba bogu tak bóg kubańczykom.

dalej:
czy nie wolno mi wyciągać wniosków z rozumowań?

Pn sie 25, 2008 1:06

Idioto z poszanowania mojej funkcji i tego że Cie prosze. Ja Ciebie chyba jeszcze nie skrzywdziłem tutaj? No i nie ma co robić off topów, ale nie chce mi się pisać na poczte, wybacz. Co napisałeś to jest, wnioski Twoje są cały czas na miejscu. Poprostu spełnij moją prośbę i nie ma o czym dalej mówić w tej kwestii. A jak coś jest nie tak, to pisz, chętnie odpowiedzi na pytanie i zarzut.

Pn sie 25, 2008 1:12

Aż żal bierze, że pewni ludzie biorą się za obronę wiary. Twierdzę to bez złośliwości ale z pewnym poirytowaniem.

Pn sie 25, 2008 7:42

człowiek jest w królestwie zwierzą, oraz logiczny wniosek Seweryna - ale zwierzęciem nie jest. Czyli samochód należy do rubryki pojazdów mechanicznych, ale nie znaczy to że jest pojazdem mechanicznym.

Oczywiście bo zwierzęta nie wchodzą do rodzaju człowiek, więc nie są ludźmi .

Powinno być samochód należy do pojazdów mechanicznych, ale nie każdy pojazd mechaniczny to samochód. Samolot też jest pojazdem mechanicznym, a przecież nie jest samochodem. Nie jest to zbyt skomplikowane do zrozumienia dla człowieka.

Pn sie 25, 2008 8:33

Post Re: Czy wszyscy ateiści uważają się za zwierzęta ?
Seweryn napisał(a):
Są na forum osoby uważające się za zwierzęta i małpy.

Po prostu dostosowują się do ludzi, którzy się mają za ludzi a zachowują jak zwierzęta. Sewerynie- przesadzasz.
Seweryn napisał(a):
To co odróżnia człowieka od zwierząt to posiadanie rozumu i intelektu , gdyż zwierzęta takowego nie posiadają.

Obserwując zwierzęta dochodzę do skrajnie innych wniosków. "Prawdę wiary" o braku rozumu u zwierząt już dawno wrzuciłem do śmieci.

http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)

Pn sie 25, 2008 8:44

Każdy ssak(S) jest zwierzęciem(Z), S zawiera się w Z
Każdy człowiek(C) jest ssakiem(S), C zawiera się w S

Każdy człowiek(C) jest zwierzęciem(Z), C zawiera się w Z

Oczywiście, nie każdy ssak jest człowiekiem.

A jeśli ktoś nie chce nazywać człowieka zwierzęciem to jego decyzja.

Proszę o bezlitosną krytykę :)

Pn sie 25, 2008 9:32
zbanowany na stałe

Jako ewolucjonista potwierdzam fakt, iż człowiek jest zwierzęciem.
Ponadto stwierdzam, że katolicyzm poprzez zaprzeczanie temu banalnemu faktu i alienowaniu człowieka od świata zwierzęcego krzywdzi wszystko, co dobre w zwierzęciu, czyli popęd, instynkt, drapieżność i chęć przetrwania. Dlatego też muszą zajść pewne nieporozumienia związane z tzw. zaświatami (no bo człowiek nie jest częścią przyrody, więc przysługuje mu pozaprzyrodnicza rzeczywistość).

A ja powiadam: skarb człowieka tkwi w rozumnym obsługiwaniu się swoją zwierzęcością. To nie jest grzech, lecz ENERGIA, potężna energia, której żaden człowiek nie może się przeciwstawić. Dowód? faszym... nazizm... stalinizm. A więc? Czy nie wszyscy jesteśmy ludźmi? Czy nie wszyscy jesteśmy powołani do bycia potężnymi? A przecież Mussolini, Hitler i Stalin pokazali nam drogę, a choć brak w niej człowieczeństwa, to wcale nas nie zwalnia od prawdziwej inspiracji.

Ludzie! Opamiętajcie się! Człowiek jest najpotężniejszym zwierzęciem!
Czerpmy z tego, co nas tworzy i twórzmy to, co nas przekracza!

Pn sie 25, 2008 10:10
Tak, zgadzam się. Dlatego szczerze przyznaję, że nie rozumiem problemu.

I nie jest to jedyna rzecz, której nie rozumiesz. Ja przecież napisałam wyraźnie o co chodzi, nie trzeba nic rozumieć. Dlaczego Bóg nie poprowadził nerwu krtaniowego wstecznego najkrótszą drogą, tylko na około? Skoro Bóg tworzył zwierzęta, to dlaczego odwalił taką fuchę prowadząc ten nerw naokoło? Czy najdłuższa droga dla tego nerwu zwiększa szanse przetrwania?? Stawiam Ci piwo jak zdołasz wytłumaczyć ten fakt Inteligentnym Projektem :D

Co do innych Twoich pytań, to wybacz, ale każde trzeba by rozpatrywać osobno. Ty nie rozumiesz totalnie co to jest rachunek kosztów i zysków, stąd Twoje pomysły że sto nóg, oczy i uszy na całym ciele byłyby lepsze niż to co mamy. Mimo wszystko, zarówno nasze doskonałości, jak i niedoskonałości z łatwością dają się wytłumaczyć w kontekście ewolucji.

Ja tylko ogólnie tutaj napiszę o ograniczeniach ewolucji. Ja nie jestem zwolenniczką adaptacjonizmu w jego fanatycznej odmianie. Ewolucja ma ograniczenia, które nie pozwalają "wyprodukować" idealnych organizmów. Jest kilka powodów, dla których tak się dzieje. Przede wszystkim jednak to ograniczenia czasowe, ograniczona zmienność genetyczna oraz rachunek zysków i strat, czyli ograniczone zasoby materiałowo-energetyczne. To wszystko skutkuje tym, że organizmy są po prostu przystosowane na tyle, na ile mogły. Nie są idealne (tak jak w przypadku nerwu krtaniowego). Należy także brać pod uwagę, że zanim powiemy, że coś jest nam zbędne należy dogłębnie się nad tym zastanowić. Tak samo nierozsądne jest mówienie, iż lepiej byłoby mieć dodatkową parę oczu, czy uszu. Zanim orzekniemy, że powinniśmy mieć skrzydła i ogony, zastanówmy się, czy aby na pewno jest to dobry pomysł. Każda dodatkowa funkcja to dodatkowy nakład materiałowo-energetyczny. Należy być tutaj niezwykle ostrożnym, bo łatwo popełnić błąd.

Pn sie 25, 2008 10:24

Czy najdłuższa droga dla tego nerwu zwiększa szanse przetrwania?? Stawiam Ci piwo jak zdołasz wytłumaczyć ten fakt Inteligentnym Projektem

Ha! Więc to nie może być wynik ewolucji - chcę Lecha.

Cytuj:
y nie rozumiesz totalnie co to jest rachunek kosztów i zysków, stąd Twoje pomysły że sto nóg, oczy i uszy na całym ciele byłyby lepsze niż to co mamy.

Ależ rozumiem... Jaką stratą byłoby kolejne ucho? Właściwie żadną a korzyści byłyby niebagatelne. Podobnie para kończyn, czy w reszcie ogon, którego niestety nie mamy.

Cytuj:
Mimo wszystko, zarówno nasze doskonałości, jak i niedoskonałości z łatwością dają się wytłumaczyć w kontekście ewolucji.

A ja się z tobą nie zgodzę, bo kontekst ewolucji nie tłumaczy całego ogromu spraw, choćby głupich pawich ogonów.

Pn sie 25, 2008 11:11

Każda dodatkowa funkcja to dodatkowy nakład materiałowo-energetyczny.

Rozumiem twoje podejście do sprawy ale powiedz do słoniom, czy hipopotamom. Gdyby tak było, to pewnie pozostalibyśmy na poziomie bakterii/prostych wielokomórkowców.

Pn sie 25, 2008 11:24

Inny_punkt_widzenia napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Oczywiście ,że ludzie należą do królestwa zwierząt ,niemniej jednak należenie do królestwa nie jest tożsame z byciem zwierzęciem, bo zwierzęta nie zaliczją się do rodziny człowiek .
I co z tego , że zwierząt nie zaliczyliśmy do naszej rodziny skoro królestwo w którym żyjemy jest również królestwem zwierząt . To tak samo jakbyś powiedział , że twój sąsiad nie jest człowiekiem , bo nie mieszka w twoim domu .

Tylko to z tego, że zwierzęta nie wchodzą do rodzaju człowiek, więc nie są ludźmi. No chyba, że uważasz iż zwierzęta są ludźmi.

Dokłądnie na tej samej zasadzie możesz udawadniać, że pies nie jest zwierzęciem.

Pn sie 25, 2008 12:44

Niektóre zwierzęta są ludźmi a niektóre nie są. np. ryby, płazy, gady, wszystkie ssaki poza ludźmi ( w tyn małpy i szczury)

Ale każdy człowiek jest zwierzęciem.

Sewerynie, chyba musisz iść do spowiedzi oraz prosić Ducha Świętego o mądrość tak jak to innym zalecasz. Poproś też dla mnie. Co prawda ja już prosiłem ale na nic sie to zdało

Pn sie 25, 2008 13:16
Każdy ssak(S) jest zwierzęciem(Z), S zawiera się w Z
Każdy człowiek(C) jest ssakiem(S), C zawiera się w S

Każdy człowiek(C) jest zwierzęciem(Z), C zawiera się w Z

Oczywiście, nie każdy ssak jest człowiekiem.

A jeśli ktoś nie chce nazywać człowieka zwierzęciem to jego decyzja.

Proszę o bezlitosną krytykę :)

czyli ssaki nie zawierają się w ludziach!
seweryn wygrał!

Pn sie 25, 2008 13:31
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 525 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 35  Następna strona