Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 22:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona
 Dlaczego fałszywa religia może mieć miliony wyznawców? 
Autor Wiadomość

Po prostu chodzi o to, by zaspokoić potrzeby społeczne i umysłowe. Społeczne, bo ludzie tak robią i ja też muszę, a umysłowe, bo w dzisiejszych czasach brakuje odpowiedzi na pytania egzystencjalne. Wystarczy tylko wyłączyć rozum i ślepo uwierzyć. Nie wszyscy przecież chcą się męczyć, zastanawiając się np. co będzie po śmierci, po co to wszystko, jaki jest sens istnienia. Po prostu to wiedzą. :? I właśnie to najbardziej nie odpowiada mi w wierze.

Wt wrz 09, 2008 17:04

Nic dziwnego że Tobie reczula to nie pasuje, skoro to błędne podejście, nie na tym co pisałaś polega wiara.

Wt wrz 09, 2008 17:11

Wiem. Wiem o co chodzi. Tylko chciałem napisać o powodach niemetafizycznych.

Wt wrz 09, 2008 17:16

Troche nie rozumiem, wiesz i dalej podtrzymujesz to co napisałeś?

Wt wrz 09, 2008 17:18

Tak. Na pierwszym miejscu są powody metafizyczne, a potem pozostałe.

Wt wrz 09, 2008 17:50

zbyszek58-61 napisał(a):
Proroctwa biblijne już wypełnione, chronologia biblijna, to przekonało mnie do tego, że Bóg jest jej Autorem.

Mógłbyś szerzej to opisać? Niby co Cię przekonało?

Oczywiście, że mogłbym. Czy to jednak ma sens, bo jak słusznie zauważył Wist
Cytuj:
Widać zresztą ze niektórzy przeskoczyli na hasełka, w Biblii są błędy, sprzeczności itd. nie ma konkretów, są zarzuty.

Tak prowadzić dyskusję mozna długo, ale żadnych konstruktywnych wniosków z tego nie bedzie.
Chciałbym odpowiadając na pytanie powiedzieć, co w Biblii na samym poczatku z Jej zapoznawaniem sie mnie przekonało, że nie jest to normalna ksiązka jak wiele innych. Były to proroctwa odnośnie Mesjasza i ich wypełnienie. Zresztą bardzo dokładne w czasie i szczegułach. Nawet tak drobnych, że normalnie nikt nie zwróciłby na to uwagi.
Jeżeli poświęcisz troszeczkę czasu, na sprawdzenie tego, co poniżej zanieszczam, to przekonasz się, że taka zbieżność w tak dużej przestrzeni czasu, nie może być dziełem przypadku. To przekazać ludziom mógł tylko Wszechmocny Bóg. Mnie to przekonało i spowodowało, ze zapragnąłem dowiadywać się więcej z tego żródła a mniej ufać przekazom ludzkim.

WAŻNIEJSZE PROROCTWA MESJAŃSKIE

PROROCTWO - WYDARZENIE - SPEŁNIENIE

POCZĄTKOWY OKRES ŻYCIA

Izajasza 7:14 Urodzony przez dziewicę Mateusza 1:18-23

Jeremiasza 31:15 Rzeź dzieci po jego Mateusza 2:16-18
narodzinach

SŁUŻBA

Izajasza 61:1, 2 Posłany przez Boga Łukasza 4:18-21

Izajasza 8:23; 9:1 Dzięki jego służbie ludzie Mateusza 4:13-16

ujrzeli wielkie światło

Psalm 69:10 Gorliwość o dom Jehowy Jana 2:13-17

Izajasza 53:1 Nie wierzono w niego Jana 12:37, 38

Zachariasza 9:9; Wjazd do Jeruzalem Mateusza 21:1-9

Psalm 118:26 na źrebięciu oślicy;witany jako król i jako przychodzący w imieniu Jehowy

ZDRADZONY I ZABITY

Psalm 41:10; 109:8 Jeden z apostołów Dzieje 1:15-20

okazuje się niewierny;

zdradza Jezusa i zostaje

zastąpiony kimś innym

Zachariasza 11:12 Zdradzony za 30 srebrników Mateusza 26:14, 15

Psalm 27:12 Postawiono przeciw niemu Mateusza 26:59-61

fałszywych świadków

Psalm 22:19 Rzucono losy o jego szaty Jana 19:23, 24

Izajasza 53:12 Zaliczono go do przestępców Mateusza 27:38

Psalm 22:8, 9 Lżono go, gdy umierał Marka 15:29-32

Psalm 69:22 Podano mu ocet Marka 15:23, 36

Izajasza 53:5, BT; Został przebity Jana 19:34, 37

Zachariasza 12:10

Izajasza 53:9, BT, Pochowany w grobie bogacza Mateusza 27:57-60
przypis

Psalm 16:8-11, BT Wskrzeszony, zanim ciało Dzieje 2:25-32;

doznało skażenia 13:34-37

Oczywiście to tylko nie wielka część tego co przekonało mnie o Boskim pochodzeniu Pisma Świetego - Bibli.

Cz wrz 11, 2008 19:32

Według mnie to, zależy na czym skupiamy się w życiu. Jeśli jest to materializm to religie są zgubne dla nas. Jeśli skupiamy się na rozwoju duchowym to religie są dobrym przewodnikiem do pewnego momentu gdzie pomocy już nie potrzebujemy.

So wrz 27, 2008 18:02
zbanowany na stałe

Post Re: Dlaczego fałszywa religia może mieć miliony wyznawców?
R6 napisał(a):
Mniejsza o to które uważam za fałszywe. Interesuje mnie głownie to co się dzieje w umysłach milionów ludzi, że zdolni są wierzyć w nieprawdziwe twierdzenia i przy tym potrafią przekonać innych do uwierzenia w tę nieprawdę. Dla przykładu można spytać dlaczego wielu wierzy w Allaha ( i jeszcze wielu uwierzy) i wielu wierzy w Jahwe. Albo Bóg jest Jeden w Trzech Osobach albo nie. Oba te poglądy mają po setki milionów zwolenników . Nie mogę się nadziwić jak to możliwe. Jak to się dzieje? Czy naprawdę rozum ma tu decydujące znaczenie? Jedni i drudzy twierdza że myślą lepiej. To też jest zabawne. :-D

w umysłach milionów ludzi nic sie nie dzieje.
tradycja, lek przed rodzicami, przed sąsiadami powoduje że robia to co im każą.
a przecież nawet Biblia mówi że prawdziwa wiara zależny od rozumu, poznania Boga i jego zasad i praw .
i latwiej jest nic nie mysleć bo nie potrzeba wtedy samodzielnie podejmować decyzji.

N wrz 28, 2008 11:56
Post Re: Dlaczego fałszywa religia może mieć miliony wyznawców?
jafo napisał(a):

w umysłach milionów ludzi nic sie nie dzieje.

święte słowa.

N wrz 28, 2008 21:42

W naszej kulturze najpowszechniejsze są religie chrześcijańskie, głównie katolicyzm. Takie też przygotowanie do życia wynosimy z naszych domów - to główne powody, że większość z nas deklaruje wyznawanie tej właśnie wiary. Zgadzam się z wcześniejszymi wypowiedziami, że nasza znajomość wyznawanej religii jest b.wątła, a i z praktykowaniem jej w życiu świeckim nie jest najlepiej. To smutne - czasem wolałabym zamienić ilość na jakość. Ale bez religii, bez wiary w sprawiedliwego ale miłosiernego, przebaczającego Boga nie umiałabym żyć - to jedyne pewne oparcie w tym niespokojnym, niesprawiedliwym świecie.

N wrz 28, 2008 22:06

I może o to chodzi, religia daje oparcie, jest naturalna "bo wszyscy wierzą", ale to nie sprawia że jest fałszywa. Ale taką może być. Zależy jaka jest nasza świadomość, czy wnikamy w wiarę głębiej, pozatymi którzy nie wiadomo po co obchodzą święta i chodzą na Mszę jak i tak nie zamierzają zmieniać życia, nie widzą problemu w tym aby "po światowemu radzić sobie w świecie".

N wrz 28, 2008 22:25
zbanowany na stałe

Ale bez religii, bez wiary w sprawiedliwego ale miłosiernego, przebaczającego Boga nie umiałabym żyć - to jedyne pewne oparcie w tym niespokojnym, niesprawiedliwym świecie.

Oczywiście masz rację .
Tyle że wiara w sprawiedliwego,miłosiernego i przebaczającego Boga nie ma nic do religii która jest obłudna ,fałszywa, i kłamliwa.
Ap 18:4 BT "I usłyszałem inny głos z nieba mówiący: Ludu mój, wyjdźcie z niej, byście nie mieli udziału w jej grzechach i żadnej z jej plag nie ponieśli:"

N wrz 28, 2008 22:37

W grzechach religii znaczy się :D interesująca interpretacja.

N wrz 28, 2008 22:57

W grzechach religii znaczy się :D interesująca interpretacja.

To co jafo napisał Wiście, nie jest bez potstawne. Myślę, że to rozumiesz tylko chwytasz za słówka. Są setki religii podających się za chrześcijańskie. Uznają ofiarę Jezusa Chrystusa a jednak ich wyznawcy wzajemnie się zwalczają. To już czyni z nich grzeszne religie, bo nie stosują się do nauk Jezusa. Nie muszę Ci przypominać znaczenia słowa grzech. Jeżeli wyznawcy jakiejś religii nie stosują się do tych słów - "Jn 13:34-35
34. Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie.
35. Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali.

(BT)
- to "chybiają celu" bycia chrześcijaninem. Grzeszą po prostu.
Jeżeli czyni to znaczna większość wyznawców danej religii, razem z ich przywódcami - to jak nazwać taką religię? Dodam jeszcze, że nie żadko słyszę od takiej osób stwierdzenia w rodzaju - "urodziłem się w takiej religii", lub "moja religia tak nakazuje"
Myślę, Jn 13:34-35
34. Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali tak, jak Ja was umiłowałem; byście i wy tak się miłowali wzajemnie.
35. Po tym wszyscy poznają, żeście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali.
(BT)
Jak można określić postępowanie osoby podającej się za chrześcijanina, która nie stosuje w swoim życiu powyższego przykazania?

Pn wrz 29, 2008 15:35

Ja odniosłem się do tego fragmentu który jafo podał. Postawił teże i dopasował zdanie z Biblii które jakby ją potwierdza.

Pozatym to mi nic nie mówi że religia jest obłudna, fałszywa itd. Właściwie to dziwie się że ludzie tak nieprecyzyjnie, na podstawie swoich uprzedeń, wypowiadają się. Tzn. że co - wedle słownika religia taka jest, czy może każdy religijny człowiek tak się zachowuje. O co chodzi bo nie wiem...

Pn wrz 29, 2008 15:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 11  Następna strona