O ateistach słów kilka...
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam napisał(a): Cytuj: G.Bruno to zbuntowany mnich(...)Wyrok wydano nie za badania, teorie naukowe, ale za herezję. Rozumiem. To wszystko wyjaśnia.
Wyjaśnia - bo usiłujesz udowodnić, że Kościół tępił naukę i naukowców palił na stosach.
Smutne, że kiedyś karano herezję śmiercią
Gdybyś nie zauważył - chrześcijanie od wieków nie stosują takich praktyk - a współcześnie w Islamie tylko za zmianę wyznania grozi kara skrócenia o głowę
Tyle, że te "obrzydliwe prawdy" swobodnie do końca życia kontynuował 
|
| Pt paź 17, 2008 14:17 |
|
|
|
 |
|
Przepraszam
|
Alus napisał(a): Wyjaśnia - bo usiłujesz udowodnić, że Kościół tępił naukę i naukowców palił na stosach.
Udowodnić, że nauka była służką teologii. Jak widać udało mi się. 
|
| Pt paź 17, 2008 14:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam napisał(a): Udowodnić, że nauka była służką teologii. Jak widać udało mi się. 
Grunt to mieć dobre samopoczucie  ...fakty się nie zgadzają, tym gorzej dla faktów.
|
| Pt paź 17, 2008 14:47 |
|
|
|
 |
|
Przepraszam
|
Alus napisał(a): Grunt to mieć dobre samopoczucie  ...fakty się nie zgadzają, tym gorzej dla faktów.
Jeśli tak się oceniasz, Twoja sprawa, a odpowiedź jest parę postów wstecz.
|
| Pt paź 17, 2008 19:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przepraszam napisał(a): Jeśli tak się oceniasz, Twoja sprawa, a odpowiedź jest parę postów wstecz.
Taa...zwłaszcza ta o "naukowcu" G. Bruno.
|
| Pt paź 17, 2008 19:23 |
|
|
|
 |
|
Przepraszam
|
Alus napisał(a): Przepraszam napisał(a): Jeśli tak się oceniasz, Twoja sprawa, a odpowiedź jest parę postów wstecz. Taa...zwłaszcza ta o "naukowcu" G. Bruno.
Nigdzie nie napisałem, że G.Bruno był naukowcem.
|
| Pt paź 17, 2008 19:36 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
alus tak się święcie oburzyła, że już nie wie o czym rozmowa jest...
pytanie było:
czy Kościelne uniwersytetu przyczyniły się do rozwoju świeckiej wiedzy?
ja myślę że tak.
pod koniec średniowiecza, jeśli kogoś Kościół nie potępił, to znaczyło że ten ktoś nic ciekawego nie napisał.
potępieni byli:
mistrz ekchart, albert wielki, św. tomasz akwinita, piotr abelard... i wielu pomniejszych.
tzn. nie oni ale ich tezy. mniejsza - spłonąć mogli.
|
| Pt paź 17, 2008 20:12 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dagon napisał(a): tzn. nie oni ale ich tezy. mniejsza - spłonąć mogli.
I co sie porobiło  ...zamiast spalić, na przekór Kościół ogłosił ich świętymi  .
|
| Pt paź 17, 2008 20:41 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dagon napisał(a): alus tak się święcie oburzyła, że już nie wie o czym rozmowa jest...
pytanie było: czy Kościelne uniwersytetu przyczyniły się do rozwoju świeckiej wiedzy?
ja myślę że tak. pod koniec średniowiecza, jeśli kogoś Kościół nie potępił, to znaczyło że ten ktoś nic ciekawego nie napisał
Bo taki podstawowy brak wiedzy może budzić oburzenie i zdecydowanie stanowi przeszkodę w merytorycznej dyskusji wierzacych z ateistami  .
Słyszałes kiedys co oznacza słowo "protorenesans"?
http://portalwiedzy.onet.pl/93393,,,,pr ... haslo.html
|
| Pt paź 17, 2008 20:51 |
|
 |
|
R6
|
Smutne jest też to że kościół zgrywa obrońcę wartości ale sam nie raz się mylił co do tego co nią jest. Przykładem jest spalenie Bruno.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Pt paź 17, 2008 22:24 |
|
 |
|
R6
|
Wtedy palenie było ok a teraz nie jest.
_________________ Wadą wiary jest to, że jest wiarą.
http://wiadomosci.onet.pl/2084260,12,zl ... ,item.html
|
| Pt paź 17, 2008 22:25 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
lubie ateistóww ale tych którzy nie wojują.
to samo z wierzącymi i religijnymi.
ok, wierzysz, nie wierzysz twoja sprawa, to po jakiego grzyba "nawracać"
innych skoro i tak sie nie wie czy reprezentuje sie słuszne poglądy? 
|
| So paź 18, 2008 7:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
R6 napisał(a): Smutne jest też to że kościół zgrywa obrońcę wartości ale sam nie raz się mylił co do tego co nią jest. Przykładem jest spalenie Bruno.
"Błądzenie jest rzeczą ludzką, lecz dobrowolne trwanie w błędzie jest rzeczą diabelska" - św. Augustyn.
Uczciwość, mądrość obliguje, aby doświadczeni własnymi błędami starać się, usiłować, przestrzec innych przed ich popełnianiem.
I nie jest o "zgrywanie" ale obowiązek.
Nie po to np. rodzice "przynudzają" aby zgrywać przed dziećmi obrońców wartości, ale z miłości, aby ustrzec ich przed popełniem błędów przez które oni przeszli.
|
| So paź 18, 2008 8:11 |
|
 |
|
Seweryn
|
20 Cze 2008 napisał(a): lubie ateistóww ale tych którzy nie wojują. to samo z wierzącymi i religijnymi. ok, wierzysz, nie wierzysz twoja sprawa, to po jakiego grzyba "nawracać" innych skoro i tak sie nie wie czy reprezentuje sie słuszne poglądy? 
Ten nie robi błędów kto nic nie robi ,chociaż nic nie robienie to błąd.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
| So paź 18, 2008 8:20 |
|
 |
|
Przepraszam
|
Alus napisał(a): "Błądzenie jest rzeczą ludzką, lecz dobrowolne trwanie w błędzie jest rzeczą diabelska" - św. Augustyn.
Jak zwykle prowokujesz Alus. Autorzy 'Młotu na czarownice' też wychodzili z takich założeń.
|
| So paź 18, 2008 10:59 |
|
|
|