Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 1:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Dowód braku logiki ateistów? 
Autor Wiadomość

Cytuj:
ad1. Wszechmogący czyli mogący zrobić wszystko. Ten termin jest wewnetrznie sprzeczny. HA a więc ateiści zdemaskowali teistów. Boga nie ma bo nie może istniec byt WSZECHMOGĄCY. A tu Zonk. Bo nigdzie w pismach nie powiedziano że istota boska jest WSZECHMOGĄCA. Wręcz powiedziano że "Bóg nie może kłamać"(ani tworzyć kwadratów o trzech bokach) a wiec Bóg nie jest WSZECHMOGĄCY bo i zaden byt taki byc nie może. I co więcej Bóg do tego prawa sobie nie rości.

Nicejskie wyznanie wiary napisał(a):
Wierzymy w jednego Boga Ojca Wszechmocnego...

WTF :| ??

No co sie tak dziwisz?
Jak byś nie zauważył wszechMOGĄCY a wszechMOCNY

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt sty 06, 2009 15:34
zbanowany na stałe

moim zdaniem Bóg moze wszystko i moze czynić dookoła siebie tyle dwubocznych kwawdratów ile Mu, sie spodoba, przy czym nie zobowiązuje Go to wcale do jednoczesnego generowania istot zdolnych takie dwuboczne kwadraty pojmować .,. Amen.

hmmm,ale niektórych może razem z tymi kwardatami zsyłać do piekła, gdzie wciaż będą próbowali

urocze

Wt sty 06, 2009 16:21

Eandil napisał(a):

No co sie tak dziwisz?

No właśnie, w życiu jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś odmawiał wyznanie wiary przy użyciu słowa "wszechmocny". Zawsze wytaźnie pada WSZECHMOGĄCY.

Zresztą tak też podaje większość źródeł, choćby tu:
http://pl.wikisource.org/wiki/Wyznanie_wiary

Wt sty 06, 2009 16:58
Eandil napisał(a):
Cytuj:
ad1. Wszechmogący czyli mogący zrobić wszystko. Ten termin jest wewnetrznie sprzeczny. HA a więc ateiści zdemaskowali teistów. Boga nie ma bo nie może istniec byt WSZECHMOGĄCY. A tu Zonk. Bo nigdzie w pismach nie powiedziano że istota boska jest WSZECHMOGĄCA. Wręcz powiedziano że "Bóg nie może kłamać"(ani tworzyć kwadratów o trzech bokach) a wiec Bóg nie jest WSZECHMOGĄCY bo i zaden byt taki byc nie może. I co więcej Bóg do tego prawa sobie nie rości.

No co sie tak dziwisz?

Mój bląd przepraszam, tyle razy słyszałem to wyznanie wiary, że jak skopiowałem z wikipedii to nawet nie zwróciłem uwagi, że piszą inaczej

jednakże:

KATECHIZM KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO napisał(a):
"276 Kościół wierny świadectwu Pisma świętego często kieruje swoją modlitwę do "wszechmogącego i wiecznego Boga" (Omnipotens sempiterne Deus...), mocno wierząc, że nie ma nic "niemożliwego dla Boga" (Rdz 18, 14; Łk 1, 37; Mt 19, 26)."

Nazwa paragrafi pierwszego : ""WIERZĘ W BOGA OJCA WSZECHMOGĄCEGO,
STWORZYCIELA NIEBA I ZIEMI"

Paragraf pierwszy

WIERZĘ W BOGA"

"272 Wiara w Boga Ojca wszechmogącego może być wystawiona na próbę przez doświadczenie zła i cierpienia."

"306 Bóg jest niezależnym Władcą swego zamysłu. W jego realizacji posługuje się jednak współudziałem stworzeń. Nie jest to znakiem słabości, lecz wielkości i dobroci Boga wszechmogącego."

"288 Objawienie prawdy o stworzeniu jest więc nieodłączne od Objawienia i urzeczywistnienia Przymierza Boga, Jedynego, z Jego ludem. Prawda o stworzeniu została objawiona jako początek tego Przymierza, jako pierwsze i powszechne świadectwo miłości wszechmogącego Boga"

"279 "Na początku Bóg stworzył niebo i ziemię" (Rdz 1,1). Tymi uroczystymi słowami zaczyna się Pismo święte. Symbol wiary podejmuje te słowa, wyznając Boga Ojca wszechmogącego jako "Stwórcę nieba i ziemi", "wszystkich rzeczy widzialnych i niewidzialnych"."

Więc jednak jest gdzieś napisane :)

arcana, a dla mojej wiadomości, skąd wziąłeś owe definicje?

Wt sty 06, 2009 17:07

Widać ktoś popełnił błąd w KKK przyznając Bogu więcej niż on sam sobie :D Fakt że w Biblii nie ma pojęcia wszechMOGĄCY.
Zaś semantyczne rozróżnienie tych pojęc jest użyteczne do niwelowania paradoksów jakimi głowy zaprzatają sobie forumowicze ;-)
Zresztą jak zauwazył w innym wątku pewien uzytkownik to problem tylko w języku polskim bo już np. w angielskim jest jedno wyrażenie ALLMIGHTY czy odpowiednik naszedo wszechMOCNY. wszechMOGĄCY to słowny wytwór jedynie naszego języka doprowadzajacy do omawianych paradoksów. Więc wyraz WszechMOGĄCY tak naprawdę nie ma żadnych desygnatów, zaś problem wyniknął tylko i jedynie ze struktóry naszego ojczystego języka.
1. wszechMOGĄCY - Bóg odnacza się wszechMOCĄ
2 wszechMOCNY- Bóg odnacza się wszechMOCĄ
Tak więc to nie sprawa teologiczna tylko czysto lingwistyczna że nasz język pozwala na istnienie takiego słowa jak wszechMOGĄCY które to wprowadza takie zamieszanie.
Eandil
Te definicje nie pochodzą z jakiegoś konkretnego źródła, są wynikiem pewnej wiedzy i przemyślenia znaczenia obu zwrotów z uwzględnieniem ich konsekwencji teologicznych.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Wt sty 06, 2009 20:48

Wszechmogący - posiada wszech-możność

Wszechmocny - posiada wszech-moc

I teraz tak, właściwie te pojęcia oznaczają to samo. Jeśli masz wszechmoc, masz moc wszystkiego - ja to tak rozumiem. Kościół w swej nauce zresztą nie wyjaśnia innego znaczenia tego pojęcia, a sam paradoks omnipotencji nie istnieje jedynie w języku polskim

Wt sty 06, 2009 21:07

Post Re: Dowód braku logiki ateistów?
Wyciągasz wniosek że :

Witold napisał(a):

Logika wykazuje, że pojęcie "wszechmogący" jest wewnętrznie sprzeczne, oraz że inne cechy Boga również są sprzeczne.

Twierdzisz tak na podstawie np. tego zdania:

Witold napisał(a):

Czy Bóg może narysować kwadrat o trzech bokach?

Mam jedno pytanie? Czy według Ciebie zdanie powyższe jest sensowne ,logiczne i racjonalne ?

Wt sty 06, 2009 21:26
Seweryn widzę, że lecimy tą samą śpiewką. Specjalnie dla Ciebie przykład:

A: "Potrafię zjeść wszystko"
B: "Zjedz sam siebie"
A: "To jest nielogiczne"
B: "Mówiłeś, że wszystko"

Łapiesz o co chodzi?

Wt sty 06, 2009 21:29

Ja to widzę tak:

Wszechmogący - posiada wszech-możność

Wszechmocny - posiada wszech-moc

I teraz tak, właściwie te pojęcia oznaczają to samo. Jeśli masz wszechmoc, masz moc wszystkiego - ja to tak rozumiem. Kościół w swej nauce zresztą nie wyjaśnia innego znaczenia tego pojęcia, a sam paradoks omnipotencji nie istnieje jedynie w języku polskim

Wiec dochodzimy do osobistych definicji i zrozumienia co do konkretnych zwrotów. I dobrze, bo jest w zasadzie jest wiele zwrotów i wyrażeń które kazdy pojmuje trochę odmiennie. Ja swoje pojmowanie wszechmocy i wszechmożności wyjasniłem.
Jednak zanim sie zacznie dysputę o kwadratach dobrze doprecyzować pojecia ;-)

Wt sty 06, 2009 22:16
My mamy inne rozbieżne pojęcia, a Kościół może mieć jeszcze inne ;)

Tak czy inaczej wszechmoc będę uważał zawsze według znaczenia budowy tego słowa :)

Wt sty 06, 2009 22:28

Seweryn widzę, że lecimy tą samą śpiewką. Specjalnie dla Ciebie przykład:

A: "Potrafię zjeść wszystko"
B: "Zjedz sam siebie"
A: "To jest nielogiczne"
B: "Mówiłeś, że wszystko"

Łapiesz o co chodzi?

Kwadrat o dwóch bokach to nie jest wszystko.

Ps nie wymagam odpowiedzi.

Wt sty 06, 2009 22:40

Wt sty 06, 2009 22:52

Kwadrat o dwóch bokach to nie jest wszystko.

Ale wchodzi w skład wszystkiego. Jeśli to wykracza poza możliwości Boga, to znaczy że Bóg nie może zrobić wszystkiego. Zresztą jak już mówiłem - słaby ten wasz Bóg, że wymyślone przez ludzi definicje stanowią dla niego barierę nie do przejścia.

Przy okazji, na fali tej dyskusji o omnipotencji i tak dalej, aż mnie inwencja naszła żeby trochę więcej o tym napisać, czego efekty można zobaczyć na moim świeżo powstałym niedawno, blogu. Jak to cechy Boga, same są argumentem przeciwko jego istnieniu.
http://kryt-ow.blog.onet.pl/2,ID358118152,DA2009-01-07,index.html

Taaa, wiem, bezczelna reklama... Ale nie chce mi się całego tekstu wrzucac tutaj.

Śr sty 07, 2009 0:42
http://kryt-ow.blog.onet.pl/2,ID3574390 ... index.html
- Witek gratuluję tego tematu, rozbawił mnie niesamowicie :D

Śr sty 07, 2009 1:14

Post Re: Dowód braku logiki ateistów?
Wyciągasz wniosek że :

Witold napisał(a):

Logika wykazuje, że pojęcie "wszechmogący" jest wewnętrznie sprzeczne, oraz że inne cechy Boga również są sprzeczne.

Twierdzisz tak na podstawie np. tego zdania:

Witold napisał(a):

Czy Bóg może narysować kwadrat o trzech bokach?

Mam jedno pytanie? Czy według Ciebie zdanie powyższe jest sensowne ,logiczne i racjonalne ? Jeśli nie to znaczy, że wyciągasz wnioski na podstawie bezsensownego zdania , a takie wnioski mogą być tylko bezsensowne .

Śr sty 07, 2009 10:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 77 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona