Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 30, 2025 8:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Jestem agnostykiem i chciałbym podyskutować. 
Autor Wiadomość

Metalik napisał(a):
jakoś napisał(a):
jakoś cuda z odrośnięciem ręki się nie zdażają

Skąd wiesz? Jesteś pewien, może się zdarzył, widzisz cały świat, znasz wszystkich ludzi?

gdyby taki cud kiedykolwiek się zdarzył to w tvn by o tym dawno mówili.

Skoro dla ciebie odrośnięcie kończyny jest szczytem możliwości Boga to współczuję :D

Wiesz jaki cud jest największy? Nawrócenie grzesznika, to by było na tyle :razz:

"Możesz upaść siedem razy, byłeś powstał osiem".

Wt lip 28, 2009 9:50

Wiesz jaki cud jest największy? Nawrócenie grzesznika, to by było na tyle :razz:

poważnie.. gdzie tu masz jakiś cud??

Wt lip 28, 2009 15:21
zbanowana na stałe

frater napisał(a):
Dwudziestotrzyletniemu Miguelowi Juanowi Pellicerowi w sposób cudowny przywrócona została amputowana prawa noga.

Owoce wieloletnich poszukiwań i badań historycznych dokumentów dotyczących tego miezwykłego wydarzenia zostały opublikowane w książce zatytułowanej II Miracolo (Cud), napisanej przez słynnego pisarza i dziennikarza włoskiego Vittoria Messoriego.

http://adonai.pl/cuda/?id=36

Jest to Cud uznany przez Kościół Katolicki

dobre.
niestety tvn-u tam nie było wiec możemy opowiedzieć nawet o sierotce Marysi i królewnie śnieżce.
KK uznaje nawet że Maria zawsze była dziewicą.
Niestety to fizycznie niemozliwe

Niechciałbym Cię stresować, ale w moim odczuciu jeżeli jakieś liberalne media mówią coś np o o. Rydzyku to w głównie - żeby `dokopać`. Stąd ta treść czepia się niektórych sensacjonistów, którzy przekazują dalej wyssane `z palca` brednie, jako świetlistą prawdę.

Wt lip 28, 2009 21:57
zbanowany na stałe

Niechciałbym Cię stresować, ale w moim odczuciu jeżeli jakieś liberalne media mówią coś np o o. Rydzyku to w głównie - żeby `dokopać`. Stąd ta treść czepia się niektórych sensacjonistów, którzy przekazują dalej wyssane `z palca` brednie, jako świetlistą prawdę.

ale przynajmniej zobaczylibyśmy jak odrasta ta ręka.

Śr lip 29, 2009 18:54

ale przynajmniej zobaczylibyśmy jak odrasta ta ręka.

Eee tam. Zaraz byłaby dyskusja, gdzie obstalowano te efekty specjalne i że w jakimś tam filmie były lepsze itp.

Śr lip 29, 2009 19:00

No tak, prawdziwym cudem jest odrośnięcie kończyny. A potem wszyscy się nawrócą :-D :razz: Najlepiej w obecności kamer TVNu :lol:

Cz lip 30, 2009 8:27

maro110 napisał(a):

No tak, prawdziwym cudem jest odrośnięcie kończyny. A potem wszyscy się nawrócą :-D :razz: Najlepiej w obecności kamer TVNu :lol:

a co w tym złego?? gdyby coś takiego sie stało to wtedy wielu by uwierzyło..
cieszył byś się czy martwił??

Cz lip 30, 2009 9:19

Metalik napisał(a):
maro110 napisał(a):

TVN to szatańska telewizja! tylko TV Trwam zapewne ma prawo do transmisji z cudów :)

Cz lip 30, 2009 9:24

Po pierwsze, cudów wydarzyło się co niemiara w każdym zakątku świata i żadnego ateisty to nie przekonało. Na odrost ręki też by patrzył sceptycznie. Taka jego natura.
Po drugie, Pan Jezus powiedział wyraźnie: Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli (J 20,29).

Pt lip 31, 2009 12:49

Jezus powiedział wyraźnie: Błogosławieni którzy nie widzieli a uwierzyli (J 20,29).

Krytyczna analiza tekstu wyklucza, że Jezus to powiedział. O ile interesowałbyś się kiedykolwiek third quest (które to badania były prowadzone przez chrześcijan) to wiedziałbyś, że wyszło im, że zaledwie kilkanaście procent wypowiedzi Jezusa można uważać, za faktycznie wypowiedziane przez niego. Wracając zaś do third quest to projekt został przerwany. Ciekawe - dlaczego?

So sie 01, 2009 7:12

1) " krytyczna analiza tekstu " nie jest w stanie niczego " wykluczyć ", i każdy rozsądny człowiek widzi to od razu.
2) akurat badania w ramach third quest były prowadzone głównie przez niechrześcijan ( przede wszystkim Żydów ). Pomyliło Ci się z second quest.
3) third quest nie jest żadnym " projektem ", i nie został on nigdy " przerwany ". Third quest to nie jest coś, co ktoś kiedyś formalnie rozpoczął, żeby później móc to przerwać. To po prostu nazwa pewnego nurtu w egzegezie biblijnej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sie 01, 2009 8:08

1) " krytyczna analiza tekstu " nie jest w stanie niczego " wykluczyć ", i każdy rozsądny człowiek widzi to od razu.

Oczywiście. Jest natomiast w stanie określić co jest bardziej prawdopodobne a co mniej prawdopodobne. Co faktycznie mogło się wydarzyć a co mogło zostać wymyślone.

2) akurat badania w ramach third quest były prowadzone głównie przez niechrześcijan ( przede wszystkim Żydów ). Pomyliło Ci się z second quest.

Ok, masz rację. Przepraszam za wprowadzenie innych forumowiczów w błąd. Wiedziałem, że byli tam Żydzi ale gdzieś mi po głowie chodziło, że protestanci też tam byli. Sprawdziłem teraz dokładnie – pomyliłem się.

3) third quest nie jest żadnym " projektem ", i nie został on nigdy " przerwany ". Third quest to nie jest coś, co ktoś kiedyś formalnie rozpoczął, żeby później móc to przerwać. To po prostu nazwa pewnego nurtu w egzegezie biblijnej.

Niestety nie pamiętam skąd zaczerpnąłem tę informację o przerwaniu third quest więc niestety nie podam źródła. Być może było to źródło tendencyjne – choć bardzo staram się takich unikać. Aczkolwiek na pewno czytałem, że third quest zostało przerwane. Jeśli uda mi odnaleźć źródło to je podam i wtedy ocenimy jego wiarygodność.

So sie 01, 2009 12:16

Oczywiście. Jest natomiast w stanie określić co jest bardziej prawdopodobne a co mniej prawdopodobne. Co faktycznie mogło się wydarzyć a co mogło zostać wymyślone.

Do tego nie potrzeba krytycznej analizy tekstu. O tym, co faktycznie mogło się wydarzyć, decydują głównie, w przypadku takich tekstów, poglądy danego człowieka. Według Ciebie chodzenie po wodzie nie mogło się wydarzyć, więc zostało wymyślone - a według mnie niekoniecznie. I podobnie jest z całą resztą.

Cytuj:
Wiedziałem, że byli tam Żydzi ale gdzieś mi po głowie chodziło, że protestanci też tam byli.

Oczywiście, nawet katolicy tam byli ( J.P. Meier np. ). Ale jednak nie przeważali. Cała główna idea third quest jest oparta generalnie na założeniu, że Jezusa trzeba umieszczać przede wszystkim w kontekście żydowskim.

Cytuj:
Aczkolwiek na pewno czytałem, że third quest zostało przerwane.

No więc mówię - third quest nie jest jakąś organizacją, czy choćby sformalizowaną grupą badaczy. To nazwa nadana wtórnie pewnemu nurtowi w egzegezie ( tak zresztą było także z first quest i second quest ), mającemu początek gdzieś w latach 50-tych ubiegłego wieku. Ktoś po prostu zauważył, że część badaczy zaczyna pracować według analogicznych założeń, i nazwał to third quest. " Przerwanie " może więc oznaczać co najwyżej tyle, że nurt ten zaczyna powoli wygasać. Osobiście nic o tym nie wiem, ale faktem jest, że prace nie są już chyba tak intensywne jak kiedyś. Szczególnie mało aktywni są egzegeci niemieccy, na czoło wysunęli się badacze z krajów anglojęzycznych. Może dlatego ktoś u nas odniósł takie wrażenie.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sie 01, 2009 12:42
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5