Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 14:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
 Debata - Ateizm w Polsce 
Autor Wiadomość
zbanowana na stałe

Pytanie, czy Ty w niej jesteś? :o Udowodnij to Bracie. Chyba żeś fatamorganą.

Pn sie 31, 2009 17:30

http://chomikuj.pl/Bronzar/Filozofia/Ka ... ozofii.doc

Odsyłam do pierwszej medytacji Kartezjusza, tam dowiesz się co jest pewne.

Reszta to już tylko racjonalizm :)

Pn sie 31, 2009 17:34
zbanowana na stałe

Czy potrafisz samodzielnie myśleć Drogi Epikurosie? :D

Pn sie 31, 2009 17:36
zbanowana na stałe

Pn sie 31, 2009 17:38

Popatrz co zrobiłeś z tą dyskusją (tutaj proszę moderatora o wydzielenie osobnego wątku) - opierasz ją na nie do końca jasnych pytaniach, a nie odnosisz się do moich wypowiedzi.

A moje istnienie jest dla mnie całkowicie niepodważalne i pewne :)

Pn sie 31, 2009 17:39

Udowodnij sam sobie, że w Twoim pokoju nie ma niewidzialnego różowego słonia Very Happy

Ja nie mówiłem nic o tym, że on jest niewidzialny.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 31, 2009 17:49
zbanowana na stałe

Taka jest Twoja dyskusja w innych wątkach i taka argumentacja. I to jest patologia i z nią walczę.

Uważam, że TY i Witold jesteście tu tylko w celu `mieszania`. Twierdzę, że wcale nie poszukujecie BOGA, każdą dyskusję która nie toczy się Waszym torem rozumowania rozmydlacie, albo wyszydzacie. Jak ktoś jest inteligentniejszy starasz się o jego zaufanie, by `zbić` jego kontrargumentację.

Pokazuję Ci na przykładzie `bóg urojony` , że sposób argumentacji tam reprezentowany jest błędny. Błędny jest tok myślenia. Ty mu uległeś. I to mnie smuci.

Na przykładzie tej pozycji zrozumiałem jaką `papkę` dla mało inteligentnych …

Wsze3lka Argumentacja w tej książce nie ma sensu bo tą drogą można zanegować wszystko. Dosłownie wszystko,

Pn sie 31, 2009 17:51

Ja nie mówiłem nic o tym, że on jest niewidzialny.

Wiem wiem :) Tutaj trzeba zrobić rozróżnienie: jeśli mamy wytyczoną objętość przestrzenną zakresu poszukiwań i normalny przedmiot, to można udowodnić nieistnienie :)

Cytuj:
Taka jest Twoja dyskusja w innych wątkach i taka argumentacja.

I oczywiście przykłądu mi nie podasz ;)

Cytuj:
Uważam, że TY i Witold jesteście tu tylko w celu `mieszania`. Twierdzę, że wcale nie poszukujecie BOGA, każdą dyskusję która nie toczy się Waszym torem rozumowania rozmydlacie, albo wyszydzacie. Jak ktoś jest inteligentniejszy starasz się o jego zaufanie, by `zbić` jego kontrargumentację.

Tak - loża szyderców :)

Nigdy nie twierdziłem, że jestem tutaj "w poszukiwaniu Boga".

Cytuj:
Pokazuję Ci na przykładzie `bóg urojony` , że sposób argumentacji tam reprezentowany jest błędny. Błędny jest tok myślenia. Ty mu uległeś. I to mnie smuci.

Nie pokazujesz. Rzuciłeś kilka zdań jakie to ułomne argumenty są, a nie podparłeś tego żadnym cytatem i jego konstruktywną krytyką.

Cytuj:
Na przykładzie tej pozycji zrozumiałem jaką `papkę` dla mało inteligentnych …

Wsze3lka Argumentacja w tej książce nie ma sensu bo tą drogą można zanegować wszystko. Dosłownie wszystko,

Jak wyżej :)

Pn sie 31, 2009 18:02
zbanowana na stałe

Dziękuję, że się przyznałeś. No i na pewno cechuje Cię znacznie wyższa kultura osobista od Witolda.

A teraz do rzeczy, jaką tezę głoszoną przez Ciebie mam Ci zanegować, by wykazać absurdalny tok Twego rozumowania?

Mogę zanegować Ci wszystko, nie wymaga to żadnej inteligencji, wystarczy poziom `piaskownicy`

Pn sie 31, 2009 18:10

Tutaj trzeba zrobić rozróżnienie: jeśli mamy wytyczoną objętość przestrzenną zakresu poszukiwań i normalny przedmiot, to można udowodnić nieistnienie Uśmiech...

No właśnie, więc nie powtarzajmy więcej twierdzenia: " nie udowadnia się nieistnienia ", tak, jakby miało rangę uniwersalnego aksjomatu ;) Nieistnienia Boga, takiego jak rozumieją Go np. chrześcijanie, rzeczywiście nie da się udowodnić, i się nie udowadnia - ale też wierzący niczego innego nie twierdzą. Oczywiście, niefalsyfikowalne teorie nie mają sensu - ale to Dawkins twierdzi, że istnienie Boga jest " teorią naukową ", nie ja. Zatem to jego problem, nie mój.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 31, 2009 18:11

Zaneguj to, że widzę właśnie monitor.

Pn sie 31, 2009 18:11
zbanowana na stałe

A to w ogóle jesteś Ty. skąd ta pewność. Czy wiesz czym jest materia?

Jakie wymienisz mi filmy o fizyce kwantowej?

Pn sie 31, 2009 18:16

Cytuj:
Tutaj trzeba zrobić rozróżnienie: jeśli mamy wytyczoną objętość przestrzenną zakresu poszukiwań i normalny przedmiot, to można udowodnić nieistnienie Uśmiech...

No właśnie, więc nie powtarzajmy więcej twierdzenia: " nie udowadnia się nieistnienia ", tak, jakby miało rangę uniwersalnego aksjomatu ;) Nieistnienia Boga, takiego jak rozumieją Go np. chrześcijanie, rzeczywiście nie da się udowodnić, i się nie udowadnia - ale też wierzący niczego innego nie twierdzą. Oczywiście, niefalsyfikowalne teorie nie mają sensu - ale to Dawkins twierdzi, że istnienie Boga jest " teorią naukową ", nie ja. Zatem to jego problem, nie mój.

To udowadnianie nieistnienia ma ukryte założenie (i według mnie podstawne), że mówimy o istnieniu w ogóle, a nie istnieniu w jakiś tam ramach przestrzennych - i wtedy rzeczywiście jest to aksjomat.

------------------------

co do tej teorii naukowej - albo coś mi umkneło, albo wszystkich wypowiedzi Ryśka nie znam, ale mógłbyś mi podać jakiś cytat, źródło czy cokolwiek o tym świadczącego?

Pn sie 31, 2009 18:18
Post ...
Ateiści w Polsce powinni zostać WYTĘPIENI jak się zielsko pleni. To wszystko parnoiki chore umysłowo. Na przykład w rodzinie mojego brata jest gość (ateista) który mnie prześladuje. Jest żałosny z tego powodu - to raz. A dwa jak , dlaczego i PO CO leśnik LEŚNIK POLSKI powtarzam gada od rzeczy, że komuna była dobra. To wariat paranormalny. Jeszcze żeby był inżynierem dróg i moastów. LEŚNIK - co waćpan lasu nie miałeś przed rewolucją? Zwierzyny tam i wódki na stole? WARIAT normalny :(

Jak dla mnie oczywiście.

Pn sie 31, 2009 18:22

A to w ogóle jesteś Ty. skąd ta pewność. Czy wiesz czym jest materia?

Jakie wymienisz mi filmy o fizyce kwantowej?

Mogę wątpić we wszystko, a skoro wątpie to myślę, skoro myślę, to podmiot myślenia jest konieczny, a jestem nim ja :) Niepodobna mi wątpić w to, że wątpie :) Stąd istnienie mojej osoby nie ulega dla mnie wątpliwości :)

A ocb z filmami o kwantach?

Pn sie 31, 2009 18:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 138 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona