Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 3:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Po co to komu? 
Autor Wiadomość

katolicy w boga Maryje

Kłamstwa też nie załatwiają sprawy..

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 13, 2009 16:44

N wrz 13, 2009 16:49

Johnny, we wszystkim się z Tobą zgadzam tylko daj mi już spokój.

N wrz 13, 2009 16:50

R6, a czym ja Cię męczę ? Ja zacząłem ten wątek ? Dlaczego Ty nie dasz nam spokoju ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N wrz 13, 2009 16:54
zbanowany na stałe

A moglbys zdradzic maraskin, gdzie znalazles to super-oryginalne i niezafalszowane wydanie Biblii, ktore mowi sama prawde i nie mozna jej tekstu zrozumiec blednie? Bo w takim razie musialoby by byc mnostwo osob, ktore tak jak ty, kazdy (ale to kazdy) fragment z Biblii interpretuja identycznie. Bo jezeli ktos zrozumie cos inaczej, to pech - znowu nowe wyznanie.

Tzn tak osobiście czytam nowe wydanie Biblii Poznańskiej , która opiera się na przekładach ks. Jakuba Wujka oraz późniejszej modernizacji z Wulgaty. Natomiast ta Biblia posiada całą masę usuniętych lub nieisnitjeących fragmentów że aby ją uzupełnić muszę sięgać do przekładów Biblii Brytaniki oraz starego wydania Bibli Króla Jakuba. Wcześniej czytałem katolickie wydanie greckie Biblii oparte na A. Merku ( Novum Testamentum Graece, Romae 1936) z uwzględnieneim łacińskiej wulgaty. Wydanie Warszawskie z 1990 r.

Nowe wyznanie? A kilkadziesią miliardów ludzi musiało się mylić :D. Z pewnością o to nie chodziło Bogu. Natomiast jestem przekonania że P.Ś należy interpretować dosłownie. Rzeźba to rzeźba, królowa niebios to kólowa niebios, szabat to szabat. Inaczej może się dziać w przypadku wizji porfetycznych które są zapisane za pomocną symboli, których znaczenie także można znaleść w Piśmie np. Bestia którą widziałeś to owe Królestwo...; wiatr, trąba to wojna; woda to ludy, narody języki, kobieta to Kościół a nierządnica w wizjach?

N wrz 13, 2009 17:04

Natomiast ta Biblia posiada całą masę usuniętych lub nieisnitjeących fragmentów że aby ją uzupełnić muszę sięgać do przekładów Biblii Brytaniki oraz starego wydania Bibli Króla Jakuba.

A skąd wiesz, że one też nie zawierają usuniętych lub nieistniejących fragmentów ? Skąd usuniętych, i gdzie nieistniejących ? Bo jeżeli coś nie istnieje, to przede wszystkim oryginalne teksty Pisma Świętego. Nie ma ani jednego skrawka. Ani jedno słowo Pisma Świętego nie zachowało się w oryginale. Przykro mi.

N wrz 13, 2009 17:08

Już nic złego tu nie napiszę o katolikach. Twoja bezpardonowa obrona wiary skutecznie zniechęciła mnie do dalszych ataków. Wychwalać ich tez nie mam zamiaru bo jeszcze mi kto zarzuci, że czynię to nieudolnie. Zresztą zmywam się stąd bo już niczego tu się nie nauczę. Cóż, taki los tępego niedowiarka niezdolnego do obcowania z ludźmi będącymi na wyższym poziomie. Nie dla świni perły.

N wrz 13, 2009 17:11
zbanowany na stałe

Ogólnie wiele jest spekulacji na temat tego która Biblia jest obecnie najbardziej bliska swojemu orginałowi. Było wiele dróg. Ogólnie 3 źródła. Jeżeli chcesz to mogę poszukać analizy na ten temat. Natomiast z tego co się dowiedziałem to najlepsze wydanie Biblii to przekaz bezpośrednio z hebrajskiego - Biblia Króla Jakuba, Kings James Biblie. Jest to biblia protestancka. Natomiast jej dzisiajesze wydanie jest już bardzo pozmieniane. Więc najlepiej byłoby mieć wersję z XVI wieku:/.

N wrz 13, 2009 17:11
czyli jezeli ktos to interpretuje tak, jak akurat ty to rozumiesz, to dobrze (dla niego i dla ciebie), a jezeli uwaza, np na podstawie badan nad Biblia w jezykach oryginalnych, tudziez kontekstem historycznym, ze mialo to inne znaczenie, to juz co? Na pewno sie myli? I poznales juz mentalnosc semicka, zeby wyluskac z ich tekstow to, o co w ich opowiesciach chodzilo? Czy wg naszej zachodniej mentalnosci probujesz na mapie narysowac wedrowke Izraelitow przez pustynie i umiejscowic Ogrod Eden?
I co to znaczy "doslownie"? Czyli rozumiesz to tak, jak jest napisane, a "drugiego dna" nie ma? To skad wiesz, ze pewne fragmenty, ktore przywoluja np Ewangelisci, mowily o Jezusie jako Mesjaszu, a nie tylko doslownie o faktach wspolczesnych tekstowi? I tez sobie odetniesz reke, bo prowadzi do zlego?

N wrz 13, 2009 17:15

Jeżeli chcesz to mogę poszukać analizy na ten temat.

Bardzo chętnie przeczytam. Nareszcie zaczynasz pisać z sensem.

N wrz 13, 2009 17:16
zbanowany na stałe

Cytuj:
Natomiast ta Biblia posiada całą masę usuniętych lub nieisnitjeących fragmentów że aby ją uzupełnić muszę sięgać do przekładów Biblii Brytaniki oraz starego wydania Bibli Króla Jakuba.

A skąd wiesz, że one też nie zawierają usuniętych lub nieistniejących fragmentów ? Skąd usuniętych, i gdzie nieistniejących ? Bo jeżeli coś nie istnieje, to przede wszystkim oryginalne teksty Pisma Świętego. Nie ma ani jednego skrawka. Ani jedno słowo Pisma Świętego nie zachowało się w oryginale. Przykro mi.

Ok może masz racje. Lecz wertują pare Biblii, chociażby najnowszą 1000 latke , twierdzam że w identyczny sposób rozumiem inaczej napisane wersety. Natomiast denerwuje mnie jak w Bibliach katolickich usuwa się nazwy Chrystus, w zdaniach co umniejsza potem Jego znaczeniu. Na tym forum pojawiło się pytanie. Czy Chrystus jest Bogiem i rzeczywiście jeżeli ktoś nie posiada pełnych fragmentów zdań, może gdybać że tak nie jest.
Z resztą w najnowszym wydaniu Biblii jaką posiadam niektóre zdania są zaznaczone w nawiasy. Ma to nam sugerować że w kolejnym wydaniu będą one usunięte. np II przykazanie. Jeżeli to cie nie porusza i uważasz że kościół K. w dalsztym ciągu może sobie usuwać fragmenty lub usuwać poszczególne słowa z Pisma to naprawdę jesteś niespełna rozumu. Ja na coś takiego się nie zgadzam. Pisma nie można zmieniać. Nawet kropki, świadomie.
A na katechizmy się raczej nie przerzuce, wole Słowo Boże a nie przeredagowane pismo człowieka.

N wrz 13, 2009 17:23

Natomiast denerwuje mnie jak w Bibliach katolickich usuwa się nazwy Chrystus

W których i gdzie ?

Cytuj:
Z resztą w najnowszym wydaniu Biblii jaką posiadam niektóre zdania są zaznaczone w nawiasy. Ma to nam sugerować że w kolejnym wydaniu będą one usunięte

Co to konkretnie za wydanie, i skąd informacja, co nawias ma nam sugerować ?

N wrz 13, 2009 17:29
zbanowany na stałe

czyli jezeli ktos to interpretuje tak, jak akurat ty to rozumiesz, to dobrze (dla niego i dla ciebie), a jezeli uwaza, np na podstawie badan nad Biblia w jezykach oryginalnych, tudziez kontekstem historycznym, ze mialo to inne znaczenie, to juz co? Na pewno sie myli? I poznales juz mentalnosc semicka, zeby wyluskac z ich tekstow to, o co w ich opowiesciach chodzilo? Czy wg naszej zachodniej mentalnosci probujesz na mapie narysowac wedrowke Izraelitow przez pustynie i umiejscowic Ogrod Eden?
I co to znaczy "doslownie"? Czyli rozumiesz to tak, jak jest napisane, a "drugiego dna" nie ma? To skad wiesz, ze pewne fragmenty, ktore przywoluja np Ewangelisci, mowily o Jezusie jako Mesjaszu, a nie tylko doslownie o faktach wspolczesnych tekstowi? I tez sobie odetniesz reke, bo prowadzi do zlego?

Nie mieszaj wydarzeń, historii, przykazań, nakazów z mową w przypowieściach. Jezus opowiadał ludziom w przypowieściach. Aby nie rozumieli. A branie tych przypowieści dosłownie wpędzało ludzi w zakłopotanie:). np. Oczekiwali przyjścia Królestwa Bożego za czasów życia Jezusa na Ziemii itd.

N wrz 13, 2009 17:34

Maraskin, coś tak zamilkł ? Masz te informacje na temat usuwania z przyszłych wydań Biblii tekstów w nawiasach czy nie masz ?

N wrz 13, 2009 18:01
zbanowany na stałe

Cytuj:
Natomiast denerwuje mnie jak w Bibliach katolickich usuwa się nazwy Chrystus

W których i gdzie ?

Cytuj:
Z resztą w najnowszym wydaniu Biblii jaką posiadam niektóre zdania są zaznaczone w nawiasy. Ma to nam sugerować że w kolejnym wydaniu będą one usunięte

Co to konkretnie za wydanie, i skąd informacja, co nawias ma nam sugerować ?
[/quote]

Wykłady są w języku angielskim, są także wykłady z lektorem natomiast są one notorycznie usuwane:(

http://video.google.com/videoplay?docid ... 026696207#

http://video.google.com/videoplay?docid ... 145130004#

Jeżeli bedziesz chciał to postaram się zamieścić je na Youtubie za jakis czas. Bo rzeczywiście ze zrozumieniem niektórych rzeczy można mieć problemy.

http://video.google.com/videoplay?docid ... ent=opera#

Tego filmu nie ma z lektorem, natomiast z pewnością nie bedziesz miec problemów ze zrozumieniem ,jej większość zmian w Piśmie została przedstawniona na poszczegółnych zestawieniach.

N wrz 13, 2009 18:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 104 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona