Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 19, 2025 23:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
 Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejsca! 
Autor Wiadomość
Post Re: Słowa i czyny Jezusa z Ewangelii - NIGDY nie miały miejsca!
Radogost napisał(a):
O te same o które wszystkim w tym wątku , z wyjątkiem Ciebie.

Ping-pong?? :D ....czyli jako rzecze greg "Po co wierzyć w coś co jest fałszem?".
Po co komu historyczny Jezus jeśli odrzuci się, zaneguje, Jego słowa i czyny????

So lut 27, 2010 15:53

Alus napisał(a):
Ping-pong?? :D ....czyli jako rzecze greg "Po co wierzyć w coś co jest fałszem?".
Po co komu historyczny Jezus jeśli odrzuci się, zaneguje, Jego słowa i czyny????

No właśnie ! Odpowiedź zawarta w pytaniu - gratuluję.

So lut 27, 2010 16:07
Radogost napisał(a):
No właśnie ! Odpowiedź zawarta w pytaniu - gratuluję.

Właśnie....to czemu piszesz o sądzie Piłata nad Jezusem....wierzysz w fałsz?

So lut 27, 2010 16:22

Szanowni Państwo,

jeśli bibliści dochodzą do przekonania i w zasadzie zgadzają się z tym, że wiele wydarzeń i słów Jezusa przedstawionych w Ewangeliach nie miało miejsca w rzeczywistości

to nie twierdzą, że Jezus nic nie czynił, czy też nic nie mówił.

Twierdzą zaś, że te opisane w Ewangeliach raczej na pewno nie miały miejsca, zaś pod koniec I wieku słowa i czyny Jezusa były na nowo formułowane.

========================================================
Kim był Jezus, co mówił czy co czynił - nadal pozostaje otwartą kwestią!!!!

Wielu zobaczyło w nim Mesjasza, z którego w tamtych czasach wiele osób podawało się.
Inni zobaczyli w Jezusie Boga Jahwe.

[b]Czytaj inne moje posty[/b]
http://forum.wiara.pl/search.php?author_id=21063&sr=posts

So lut 27, 2010 23:11
x25 napisał(a):
Szanowni Państwo,

jeśli bibliści dochodzą do przekonania i w zasadzie zgadzają się z tym, że wiele wydarzeń i słów Jezusa przedstawionych w Ewangeliach nie miało miejsca w rzeczywistości

to nie twierdzą, że Jezus nic nie czynił, czy też nic nie mówił.

Twierdzą zaś, że te opisane w Ewangeliach raczej na pewno nie miały miejsca, zaś pod koniec I wieku słowa i czyny Jezusa były na nowo formułowane.

Wielu zobaczyło w nim Mesjasza, z którego w tamtych czasach wiele osób podawało się.
Inni zobaczyli w Jezusie Boga Jahwe.

"WIELE nie miało miejsca" a ogólnie "słowa i czyny nigdy nie miały miejsca" to zmienia diametrialnie sens Twojej wypowiedzi.
Gdyby ewangeliści sformułowali fikcyjne fakty i ospisali tylko swoje wymysły, to jak powiedział uczony Gamailel chrześcijaństwo dawno by już znikło.
A ono wbrew tryufującym wieszczom laickiej wypasionej Europy przezywa rozkwit.

N lut 28, 2010 9:35
x25 napisał(a):

.

@x25 napisalam ci, ze rozni specjalisci co najwyzej moga sobie pisac teorie. Jakie byly fakty, to zapewniam ciebie, ze oni wiedziec nie moga. Ale jezeli sie upierasz... to kilka pytan.

1. Kiedy wg twoich specjalistow spisano Ewangelie?
2. Jakie sa dowody na to, ze zmanipulowano je po ich spisaniu?
Cytuj:
Twierdzą zaś, że te opisane w Ewangeliach raczej na pewno nie miały miejsca

3. Kto twierdzi, co konkretnie twierdzi, ktore wydarzenia nie mialy miejsca? Jakie maja na to dowody, ze na pewno nie mialy miejsca? Przekonanie sceptycznych materialistow, ze czego sami nie widzieli, to tego nie bylo?

N lut 28, 2010 10:06

Kamala napisał(a):
x25 napisalam ci, ze rozni specjalisci co najwyzej moga sobie pisac teorie. Jakie byly fakty, to zapewniam ciebie, ze oni wiedziec nie moga. Ale jezeli sie upierasz... to kilka pytan.

1. Kiedy wg twoich specjalistow spisano Ewangelie?
2. Jakie sa dowody na to, ze zmanipulowano je po ich spisaniu?
Cytuj:
Twierdzą zaś, że te opisane w Ewangeliach raczej na pewno nie miały miejsca

3. Kto twierdzi, co konkretnie twierdzi, ktore wydarzenia nie mialy miejsca? Jakie maja na to dowody, ze na pewno nie mialy miejsca? Przekonanie sceptycznych materialistow, ze czego sami nie widzieli, to tego nie bylo?

Jestem realistą i raczej opieram się na faktach historycznych i archeologicznych ( takie zboczenie zawodowe ) i ja na te pytania odpowiem tak . Ewangelia została spisana w drugiej połowie I wieku ale co do dokładnej daty nikt nie jest pewien , bo na ten temat do dziś są gdybania. Nie ma żadnych dowodów na zmanipulowanie słów Ewangelii ale też nie ma żadnych dowodów na ich potwierdzenie oprócz oczywiście faktów historycznych czy odkryć archeologicznych , które potwierdzają istnienie człowieka o imieniu Jezus i to że został ukrzyżowany. Nie ma jednak żadnych innych dowodów na cuda , które niby to czynił i słowa jakimi przekonywał ludzi ( i to jest właściwy temat tego wątku ) oprócz słów z Ewangelii. Faktem jest to , że jeśli sam wizerunek krzyża został zmieniony dla potrzeb religijnych , to może i coś zostało zagmatwane w prawdziwym wizerunku Jezusa ( to są tylko przypuszczenia ) .

N lut 28, 2010 11:05

.

W odpowiedzi dodaję nowy wątek
viewtopic.php?f=27&t=24264

Jednak trzeba odnieść się do źródeł i wymienić się wzajemnie źródłami.
Nie ma sensu "gdybać".

[b]Czytaj inne moje posty[/b]
http://forum.wiara.pl/search.php?author_id=21063&sr=posts

N lut 28, 2010 16:39
Widzisz i juz z ta druga polowa I wieku na dzien dzisiejszy juz takiej pewnosci nie ma... To wlasnie niektorzy specjalisci od badan historyczno-krytycznych uwazali, ze tak musialo byc, bo jest tam mowa o zburzeniu Jerozolimy (jedyny argument), ktore mozna bylo (wg nich) zapisac wtedy, kiedy juz nastapilo. Innymi slowy, Jezus nie mila mozliwosci tego przewidziec, a uczniowie doipisali to sobie niejako po fakcie.
Ze jednak chrzescijanie opuscili Jerozolime i uciekli do Pelli w Jordanii w roku 64 i jako jedyni mogli wrocic do Jerozolimy po jej zburzeniu, bo nie brali udzialu w powstaniu, to juz uwadze tych specjalistow umyka.

Dzieje Apostolskie tez rozni datowali do niedawna na lata 70, albo pozniej. Jako, ze naturalna koleja rzeczy musialy zostac spisane po Ewangelii sw Lukasza, a ta musiala byc spisana (wg specjalistow= po Ewangelii sw. Marka, a ta musiala byc itd.

Tyle, ze co niektorzy zaczynaja miec watpliwosci, chocby z jednego powodu (ale nie jedynego): Lukasz opisuje bardzo szczegolowo zycie i dzialalnosc sw. Pawla i przy okazji tez sw. Piotra. A konczy na 1-2 lata, albo wiecej przed ich smiercia. Czyzby przy calej sklonnosci do detali, tak wazny "szczegol" przeoczyl? Nie dowiedzial sie?

I dlatego polecam ksiazki K.Bergera i C.P. Thiede, bo oni dochodza wspolczesnie, tez na podstawie badan interdyscyplinarnych (np literatury w Rzymie) do innych wnioskow. Zreszta przeczytalam tez opinie, dlaczego tak trudno dzis "przedatowac" Ewangelie na wczesniejszy okres, choc coraz wiecej faktow o tym swiadczy, ze Marek mogl swoja spisac juz w latac 40-tych: zbyt duzo doktoratow i habilitacji powstala na bazie pozniejszego datowania....

N lut 28, 2010 16:52

Nigdy nie wnikałem w to kiedy została spisana Ewangelia , bo mnie to nie interesowało , ale czytałem różne cuda na ten temat i spotkałem się nawet z tezą o pierwszej połowie II wieku , ale jak na razie przyjęta jest teza druga połowa I wieku i nie nam to zmieniać .

N lut 28, 2010 17:58

@Alus

I kto tu siedzi w jednym stawiku :D ....cytujewsz G. Vermes, który napisał kilka książek o historycznym Jezusie, nigdy nie kwestionując Jego istnienia, a jednocześnie uznajesz, że Dobrą Nowinę za fałsz.
To jak w końcu wygląda rzeczywistość?

Alus, Ty udajesz blondynkę z niepochlebnych kawałów czy jesteś nią w rzeczywistości? ;-)

Nikt tu nie kwestionuje tego, że istniał taki człowiek jak Jezus. Istotą tego wątku jest to, które z jego słów i czynów miały miejsce w rzeczywistości, a które stanowią wymysł autorów ewangelii.

À propos Vermesa. Mam na półce trzy jego książki. I przeczytałem je od deski do deski. Znam więc dobrze jego poglądy. Czy przeczytałaś choć jedną książkę tego autora? A może szczyt Twoich możliwości to wkleić link z apologetycznymi bajędami? :)

A jak wygląda rzeczywistość? Tzw. „Dobra Nowina” to bajka wymyślona przez Pawła z Tarsu. Tak, jest fałszem. Wiem, nie zaakceptujesz tego. :)

Aha. I Gamaliel, który gdzieś się tam przewinął w Twoich wypowiedziach był faryzeuszem. I to nie byle jakim. A w myśl Twoich poglądów stronnictwo faryzeuszy nienawidziło Jezusa i jego nauki.

A antycznych źródeł nieprzychylnych chrześcijaństwu jest tyle co kot napłakał nie dlatego, że ich nie było. Po prostu zostały przez chrześcijan zniszczone (vide „Prawdziwe Słowo” Celsusa) po triumfie Twojej religii.

A chrześcijaństwo rozkwita, owszem, nie zaprzeczam. Tyle, że w Afryce. W Europie zanika. Powoli, acz nieuchronnie. Przynajmniej tak mówią liczby.

N lut 28, 2010 21:20

greg(R) napisał(a):
Nikt tu nie kwestionuje tego, że istniał taki człowiek jak Jezus. Istotą tego wątku jest to, które z jego słów i czynów miały miejsce w rzeczywistości, a które stanowią wymysł autorów ewangelii.

A jak wygląda rzeczywistość? Tzw. „Dobra Nowina” to bajka wymyślona przez Pawła z Tarsu. Tak, jest fałszem. Wiem, nie zaakceptujesz tego. :)

Cuda Jezusa i Dobra Nowina może być prawdą i wie o tym każdy ateista. Wiem że z trudem musisz to akceptować.

Pozdrawiam

N lut 28, 2010 21:33

Seweryn napisał(a):
Cuda Jezusa i Dobra Nowina może być prawdą i wie o tym każdy ateista.

Stworzenie świata przez Światowida może być prawdą i wie o tym każdy katolik.

N lut 28, 2010 21:39

Witold napisał(a):
Seweryn napisał(a):
Cuda Jezusa i Dobra Nowina może być prawdą i wie o tym każdy ateista.

Stworzenie świata przez Światowida może być prawdą i wie o tym każdy katolik.

Oczywiście że tak, jednak z powodu słabych argumentów przemawiających za tym, jest to tak mało prawdopodobne, że nikt temu wiary nie daje. Pomijam tutaj chorych umysłowo.

N lut 28, 2010 21:48

Seweryn napisał(a):
Oczywiście że tak, jednak z powodu słabych argumentów przemawiających za tym, jest to tak mało prawdopodobne, że nikt temu wiary nie daje. Pomijam tutaj chorych umysłowo.

Sugerujesz że większość dawnych Słowian była chora umysłowo?

Skoro tak to ja mogę równie dobrze to samo powiedzieć o chrześcijanach.

N lut 28, 2010 21:59
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 150 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona