Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 11:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 191 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona
 I znów Bóg się popisał 
Autor Wiadomość

Post Re: I znów Bóg się popisał
Ładnie naśladujesz Jezusa, którzy unikał grzeszników bo nie chciał się zbrukać. Przecież oni nie potrzebują lekarza... Dopiero teraz się obraziłem

Bez wiary w Boga da się przeżyć. A głupie to jest wg mnie i nie absolutyzuje swoje opinii. Nie lubię narzucających swojej religii ludzi. A takich mam w rodzinie.

Pn kwi 12, 2010 10:34
zbanowany na stałe

Cytuj:
Wierzę, że oni wszyscy juz tego doświadczają.

Przypomina to placz nad Antkiem, ktory wyjechal z wioski do Warszawy, po odebraniu 1 000 000$ spadku. "Wyrazy wspolczucia Antku!".
Jedna z cech ludzi wiary jest niezdecydowanie. Raz cos dobrze, raz zle. To "dobrze" staje sie "zle" i na odwrot, w zaleznosci od pogody .
Cytuj:
Ech, kończe to, bo nie wypada w obecnym czasie brukać sobie palce dyskusjami na poziomie ateistycznym..

Ile inteligencji musi drzemac w czlowieku ktory na forum internetowym rozmawia na migi? No chyba, ze pod brukaniem palcy mamy na mysli klawiature obsikana przez naszego pieska. Wymyc i po klopocie! :)

Pn kwi 12, 2010 10:36

Fakt, że czasem trzeba wierzyć bo nie ma się lepszego wyjścia. Ale czy jest tak w przypadku wiary w istnienie Boga? Czy muszę w tak ważnej kwestii kierować się wiarą? Nie. Bez tego ani nie umrę ani nie jestem nieszczęśliwy. Może to i lepiej że mam wątpliwości bo inaczej być może stał bym się butny i odpychający z tą własną, niezachwianą i pełną pogardy wiarą.

Pn kwi 12, 2010 10:43

ziele_force napisał(a):
nie odpowiada na pytanie czy Bóg zadziałał w smoleńsku (czy w jakimkolwiek innym wydarzeniu) czy nie
Możliwe nawet, że dla Boga nie ma to większego znaczenia - samolot mógł się rozbić, ale nie musiał.
To wydarzenie żadnych planów Bogu nie zawaliło, a mogło otworzyć nowe "możliwości".
Trzeba przyjąć życie takim jakie jest, a nie jakie mogłoby być i oceniać to jako niepowetowaną stratę, kiedy może to przynieść zysk - po co oceniać coś, o czym mało wiemy...
R6 napisał(a):
Bez tego ani nie umrę
Dla chrześcijanina najgroźniejsza jest śmierć duszy.
R6 napisał(a):
ani nie jestem nieszczęśliwy
Czasami bycie szczęśliwym może powodować uczucie zakłopotania - np. podczas dzisiejszej żałoby narodowej.

Warto "unieszczęśliwić się" chwilą przemyśleń również nad własną (nie)wiarą.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Pn kwi 12, 2010 11:27

Proszę też nie mylić szczęścia z bezrefleksyjną radością głupca.

Pn kwi 12, 2010 11:36
R6 napisał(a):
. Może to i lepiej że mam wątpliwości bo inaczej być może stał bym się butny i odpychający z tą własną, niezachwianą i pełną pogardy wiarą.

Niezachwiana i pełna pogardy to żadna wiara...

Pn kwi 12, 2010 11:50

Peter napisał(a):
Dlaczego nie po prostu zgodnie z prawdą, że wytłukł za jednym zamachem ok. setki ludzi?

Czy masz na myśli pilota?
Podobno źle ocenił wysokość z powodu gęstej mgły. Jednak nie pisałbym ,że pilot wytłukł ,być może był to jego błąd ,fatalny zresztą w skutkach. Prawa fizyki są nieubłagane ,a cuda nie zdarzają się na zawołanie.

Pozdrawiam

Pn kwi 12, 2010 11:50
zbanowany na stałe

Cytuj:
,a cuda nie zdarzają się na zawołanie.

Dlugo czekac nie musialem. U tego katolika mamy pogode pochmurna, cuda sa nie na zawolanie. Wystarczy, ze przyjmie oplatek i ten w CUDOWNY sposob zmieni sie w cialo, pogoda sloneczna i cud na zawolanie jest faktem.
Jako ateista moge rowniez zapytac o sens takich ceremonii jak poswiecenie i wspolne modly. W Polsce swieci sie wszystko, wiec i samolot MUSIAL byc poswiecony.
A jak wytlumaczyc fakt nieskutecznosci ksiezy-generalow? Czy myslicie, ze przed startem nie bylo "Boze, pozwol nam wyladowac szczesliwie"?
Sumujac, jesli przyjmiemy udzial Boga w wypadku za prawdziwy, musi byc bardzo nieprzychylny dzisiejszemu Kosciolowi i to calemu!

Pn kwi 12, 2010 12:39

Ktoś pisał, że Bóg ich zabrał, bo być może wypełnili już "plan". Te słowa brzmią wyjątkowo źle kiedy weźmie się pod uwagę np, wiek jednej ze stewardes - 24 lata.

Nigdy nie ufaj maszynom... i kobietom.

Pn kwi 12, 2010 12:46

Mi się wydaje, że gdy nagle dzieje się coś strasznego, szokującego ludzie szukają w tym jakiegoś celu, bo przeraża ich przypadkowość świata. Oczywiście myślenie w tem sposób może prowadzić do absurdów bo czy Bóg chciał np. holocaustu albo zbrodni Pol Pota? Czy Kaczyński został ukarany za swój nadmierny konserwatyzm czy odwrotnie za zbyt łagodne stanowisko wobec aborcji a może chodziło o kogoś z lewicy jak to ustalić?

Pn kwi 12, 2010 12:58

Dural napisał(a):
Sumujac, jesli przyjmiemy udzial Boga w wypadku za prawdziwy, musi byc bardzo nieprzychylny dzisiejszemu Kosciolowi i to calemu!

Nie Duralu - Bóg po prostu nie ma względu na osoby.

Pn kwi 12, 2010 13:11

Bóg tak kochał Pol Pota, że pozwolił mu robić co on chciał. Pewnie ofiary Pol Pota też kochał ale nie pomógł im przeżyć.

Pn kwi 12, 2010 13:22
R6 napisał(a):
Bóg tak kochał Pol Pota, że pozwolił mu robić co on chciał. Pewnie ofiary Pol Pota też kochał ale nie pomógł im przeżyć.

Przeżyli w życiu doczesnym ile było im dane, i nie ma znaczenia czy ktoś ma 90; 24 lat, czy pół roku.
Śmierć ciała nie kończy życia.
Pol Pot, Hitler, Stalin stanowią namacalny obraz kim może stać się człowiek gardzący Bogiem i ludźmi.

Pn kwi 12, 2010 14:32

Alus napisał(a):
Przeżyli w życiu doczesnym ile było im dane, i nie ma znaczenia czy ktoś ma 90; 24 lat, czy pół roku.

Tylko w sytuacji w której życie doczesne nie ma żadnego znaczenia.

Pn kwi 12, 2010 14:57

R6 napisał(a):

Dlaczego pozwolił ? Bóg nakazał nie zabijać .Inna sprawa że PolPot Boga nie słuchał . No ale według R6 winny jest Bóg . Jeśli teoretyczne dzieci R6 popełnią przestępstwo mimo zakazów i nawoływań R6, winny jest R6 . Tym samym skazany powinien być R6 .:-(

Pn kwi 12, 2010 18:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 191 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 13  Następna strona