Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 11:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Wolna wola… 
Autor Wiadomość

Post Re: Wolna wola…
To ja w takim razie się wtrącę i zwrócę wam na coś uwagę. Liam, mówisz że bóg posiada wiedzę na temat poczynań ludzi. Wtedy w porządku, można uznać tutaj wolną wolę nie zakłóconą przez boga. Jednak kiedy mówi się o przeznaczeniu bardziej ma się na myśli to że życie człowieka z góry zostało ustalone, a to już nie jest tylko wiedza nt. tego życia a konkretne jego ułożenie. Deist napisał że wyklucza się wolna wola i przeznaczenie w jednym momencie. W tym miał rację. Ty na to odpowiedziałeś że się nie wyklucza bo bóg ma całkowitą wiedzę nt. życia ludzkiego. Mam wrażenie że Deist nie zrozumiał Cię do końca a Ty się zagalopowałeś w negowaniu przeznaczenia ( jeśli się mylę to mnie popraw). Wydaje mi się że chodziło Ci tylko i wyłącznie o tą wiedza boga a ingerencja w postaci zaplanowania życia przed jego urodzeniem nie ma miejsca, tak ?

Pn sie 23, 2010 20:05

czy wyklucza się wolna wola i przeznaczenie?..czy ja wiem?--jeśli Bóg powoła kogoś do kapłaństwa..i ktoś to kapłaństwo podejmie,to oki..znaczy że dobrze odczytał wolę Boża..ale czy to kapłaństwo będzie w pełni oddane Jemu?..to już zależy od człowieka,i jego woli--tak samo w małżeństwie ..ingerencja w postaci zaplanowania?..raczej właśnie określone powołanie człowieka-które to można przyjać,albo nie-można się z niego w pełni wywiązać..albo nie

Pn sie 23, 2010 20:39
zbanowany na stałe

Doskonałość a wolna wola. Powyższe informacje pomagają zrozumieć, jak to było możliwe, że doskonałe stworzenia Boga wypowiedziały Mu posłuszeństwo. Kiedy ktoś twierdzi, jakoby bunt był nie do pogodzenia z doskonałością, ignoruje znaczenie terminu „doskonałość” i opiera się na osobistych poglądach, które nie znajdują uzasadnienia w faktach. Obdarzając swe rozumne stworzenia wolną wolą, Bóg powierzył im nie tylko przywilej swobodnego wyboru drogi życiowej, ale też związane z tym obowiązki (Pwt 30:19, 20; Joz 24:15). Wyraźnie to widać na przykładzie dwojga pierwszych ludzi, poddanych próbie lojalności wobec Boga (Rdz 2:15-17; 3:2, 3). Jehowa, jako ich Twórca, dobrze wiedział, czego od nich oczekuje, a z Pisma Świętego jasno wynika, że nie wymagał ślepego, bezmyślnego posłuszeństwa, lecz czci i służby płynącej z serca i umysłu pobudzanego szczerą miłością (por. Pwt 30:15, 16; 1Kn 28:9; 29:17; Jn 4:23, 24). Gdyby Adam i Ewa nie potrafili dokonać takiego wyboru, wówczas rzeczywiście nie odpowiadaliby Jego wymaganiom, nie byliby zupełni, doskonali w myśl Jego kryteriów.
Trzeba pamiętać, że doskonałość człowieka ma charakter względny, jest ograniczona do ludzkiego wymiaru. Chociaż Adam został stworzony doskonałym, nie mógł przekraczać granic wyznaczonych mu przez Stwórcę — nie mógł bez poniesienia szkody jeść piasku, żwiru czy drewna, a gdyby próbował oddychać pod wodą, to by utonął. Tak samo karmienie umysłu i serca niewłaściwymi myślami prowadziłoby do rozwinięcia złych pragnień, a w końcu do grzechu i śmierci (Jak 1:14, 15; por. Rdz 1:29; Mt 4:4).
Rzecz jasna, decydujące znaczenie ma wolna wola i osobisty wybór danego stworzenia. Czy założenie, iż człowiek doskonały nie mógł powziąć błędnej decyzji w kwestii moralnej, nie kazałoby też przyjąć, że niedoskonałe stworzenie nie jest zdolne do dokonania w takiej sprawie słusznego wyboru? Tymczasem niektóre niedoskonałe stworzenia potrafią podjąć dobre decyzje, np. postanawiają okazywać Bogu posłuszeństwo, a nawet wybierają prześladowanie zamiast kompromisu — choć są też inne, które rozmyślnie robią to, o czym wiedzą, że jest złe. A zatem nie każdy zły czyn można usprawiedliwić ludzką niedoskonałością. Rozstrzygające znaczenie ma wolna wola i osobisty wybór danej jednostki. Na tej samej zasadzie doskonałość pierwszego człowieka nie dawała gwarancji, że zawsze będzie postępował właściwie. Istotne było to, czy korzystając ze swej wolnej woli i swobody wyboru, będzie się kierował miłością do swego Boga i do tego, co prawe (Prz 4:23).

Pn sie 23, 2010 21:09
zbanowany na stałe

Ale każdy jest doświadczany, gdy go pociąga i nęci jego własne pragnienie. Potem pragnienie, gdy stanie się płodne, rodzi grzech; z kolei grzech, gdy zostanie popełniony, wydaje śmierć.
Jakuba 1;14,15
 Bo słowo Boże jest żywe i oddziałuje z mocą, i jest ostrzejsze niż wszelki miecz obosieczny, i przenika aż do rozdzielenia duszy i ducha, a także stawów i ich szpiku, i jest zdolne rozeznać myśli i zamiary serca. Hebrajczyków 3;12

Pn sie 23, 2010 21:17
zbanowany na stałe

Albowiem co człowiek sieje, to będzie też żąć;  bo kto sieje ze względu na swe ciało, ten z ciała żąć będzie zepsucie, ale kto sieje ze względu na ducha, ten z ducha żąć będzie życie wieczne.
Galatów 6;8

Pn sie 23, 2010 21:20

Niedoskonały napisał(a):
To ja w takim razie się wtrącę i zwrócę wam na coś uwagę. Liam, mówisz że bóg posiada wiedzę na temat poczynań ludzi. Wtedy w porządku, można uznać tutaj wolną wolę nie zakłóconą przez boga. Jednak kiedy mówi się o przeznaczeniu bardziej ma się na myśli to że życie człowieka z góry zostało ustalone, a to już nie jest tylko wiedza nt. tego życia a konkretne jego ułożenie. Deist napisał że wyklucza się wolna wola i przeznaczenie w jednym momencie. W tym miał rację. Ty na to odpowiedziałeś że się nie wyklucza bo bóg ma całkowitą wiedzę nt. życia ludzkiego. Mam wrażenie że Deist nie zrozumiał Cię do końca a Ty się zagalopowałeś w negowaniu przeznaczenia ( jeśli się mylę to mnie popraw). Wydaje mi się że chodziło Ci tylko i wyłącznie o tą wiedza boga a ingerencja w postaci zaplanowania życia przed jego urodzeniem nie ma miejsca, tak ?

Sprawnie napisane, tylko on tego i tak nie zrozumie bo ma swoje "lepsiejsze' przekonania, ale cieszy mnie że są tutaj i bystrzejsi forumowicze aniżeli większość, potrafiący czytać ze zrozumieniem i wyciągać trafne wnioski z wpisów innych.

archibald2007 napisał(a):
Wyraźnie to widać na przykładzie dwojga pierwszych ludzi, poddanych próbie lojalności wobec Boga (...) Gdyby Adam i Ewa nie potrafili dokonać takiego wyboru, wówczas rzeczywiście nie odpowiadaliby Jego wymaganiom, nie byliby zupełni, doskonali w myśl Jego kryteriów.
Trzeba pamiętać, że doskonałość człowieka ma charakter względny, jest ograniczona do ludzkiego wymiaru. Chociaż Adam został stworzony doskonałym, nie mógł przekraczać granic wyznaczonych mu przez Stwórcę...

OMFG
Jeżeli Ty swoje wnioski i wszelkie argumenty opierasz na mitach i historyjkach czysto symbolicznych, nie mających żadnego zwiąku z rzeczywistością, nie będę nawet zaczynał żadnego tematu tylko proszę, zachowaj choć odrobinę przyzwoitości i nie rób tego więcej.
Btw. coś tam było aby nie umieszczać swoich wpisów jeden pod drugim, a miast tego skorzystać z opcji edytowania, tak tylko zasłyszałem :p

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Pn sie 23, 2010 21:59

Życie jest tylko drogą, podczas której Bóg sprawdza, czy zasłużyliśmy na wejście do raju. Kiedy przyjdzie śmierć, dowiemy się wszystkiego.

Cz sie 26, 2010 22:53
zbanowany na stałe

Cytuj:
Życie jest tylko drogą, podczas której Bóg sprawdza, czy zasłużyliśmy na wejście do raju.

W takim razie wszyscy, co do jednego, katolicy powinni siedziec w domu, modlic sie i wegetowac. Grzechow by nie bylo, nawet zlych mysli, a co dopiero uczynkow. Nam innym rowniez by sie lepiej zylo, wiec zaslugi dla Was. Czemu tak nie robicie? :)

Pt sie 27, 2010 9:40
Dural napisał(a):
W takim razie wszyscy, co do jednego, katolicy powinni siedziec w domu, modlic sie i wegetowac. Grzechow by nie bylo, nawet zlych mysli, a co dopiero uczynkow. Nam innym rowniez by sie lepiej zylo, wiec zaslugi dla Was. Czemu tak nie robicie? :)

Bo Chrystus takie zachowanie uznał za naganne (Mt 25,14-30 )

Pt sie 27, 2010 10:55

Cytuj:
W takim razie wszyscy, co do jednego, katolicy powinni siedziec w domu, modlic sie i wegetowac. Grzechow by nie bylo, nawet zlych mysli, a co dopiero uczynkow. Nam innym rowniez by sie lepiej zylo, wiec zaslugi dla Was. Czemu tak nie robicie?

Cytuj:
Bo Chrystus takie zachowanie uznał za naganne (Mt 25,14-30 )

Ogólnie rzecz biorąc w katolicyzmie wszystko jest grzeszne, działasz - grzeszysz, nic nie robisz - grzeszysz.
Jest to parodyjna doktryna w której już same narodziny są grzeszne, ale jeszcze nic straconego gdyż istnieje rozwiązanie aby tego pierworodnego grzechu się pozbyć - wystarczy dołączyć do katolików poprzez chrzest!
:D :brawo:

www.ebiznesman.pl ---> Zacznij zarabiać przez internet, zobacz jakie to proste. Uzyskaj wolność finansową.

Pt sie 27, 2010 11:18
deist napisał(a):
Ogólnie rzecz biorąc w katolicyzmie wszystko jest grzeszne, działasz - grzeszysz, nic nie robisz - grzeszysz.
Jest to parodyjna doktryna w której już same narodziny są grzeszne, ale jeszcze nic straconego gdyż istnieje rozwiązanie aby tego pierworodnego grzechu się pozbyć - wystarczy dołączyć do katolików poprzez chrzest!
:D :brawo:

Tak rozumuję tylko ci, którzy usilnie nie chcą pojąć lub nie potrafią pojąć chrzescijaństwa.

Pt sie 27, 2010 11:26

Tak, oczywiście w takim razie proszę poprawić w którym miejscu napisałem nieprawdę.
Poza tym dzisiejszy katolicyzm niewiele wspólnego ma z początkami chrześcijaństwa z nurtu z którego wyewoluował, lecz ciemnogród, który tworzy kościół katolicki nie interesuje się genezą doktryny w którą ślepo wierzy, a ślepa wiara wywodzi się właśnie z niewiedzy, pisałem o tym w innym wątku, nie ma potrzeby aby każdemu z osobna robić identyczne wykłady.

Pt sie 27, 2010 12:11
zbanowany na stałe

Alus Mt 25,14-30 zrozumialem. :)
W takim razie, tym bardziej w dzisiejszych czasach, najwygodniej, najbezpieczniej dla wierzacego, jest jednak siedziec w domu i rozmnazac talenty przez internet, chocby forum. Niekoniecznym jest defilowanie, ze smutna facjata katolika, wsrod rozbawionych ateistow na ulicach.
Macie dobry przyklad. Widzialas kiedys biskupa placacego w kasie za proszek do prania? A taki biskup dzien w dzien tlumami nowe owieczki do stada zapedza, mozna powiedziec - wirtualnie. :D

Pt sie 27, 2010 12:21
deist napisał(a):
Tak, oczywiście w takim razie proszę poprawić w którym miejscu napisałem nieprawdę.
Poza tym dzisiejszy katolicyzm niewiele wspólnego ma z początkami chrześcijaństwa z nurtu z którego wyewoluował, lecz ciemnogród, który tworzy kościół katolicki nie interesuje się genezą doktryny w którą ślepo wierzy, a ślepa wiara wywodzi się właśnie z niewiedzy, pisałem o tym w innym wątku, nie ma potrzeby aby każdemu z osobna robić identyczne wykłady.

Nieprawdą jest, że osoby wierzące pozbawione są wiedzy i jedynie ślepo przyjmują doktryny.
Osoby, które tak postrzegają wierzących, ujawniają swój brak wiedzy i posługiwanie się sloganami.
Dural napisał(a):
Alus Mt 25,14-30 zrozumialem. :)
W takim razie, tym bardziej w dzisiejszych czasach, najwygodniej, najbezpieczniej dla wierzacego, jest jednak siedziec w domu i rozmnazac talenty przez internet, chocby forum. Niekoniecznym jest defilowanie, ze smutna facjata katolika, wsrod rozbawionych ateistow na ulicach.
Macie dobry przyklad. Widzialas kiedys biskupa placacego w kasie za proszek do prania? A taki biskup dzien w dzien tlumami nowe owieczki do stada zapedza, mozna powiedziec - wirtualnie. :D

A i owszem wygodnie, ale nie znaczy, że bezgrzesznie.....wkurzę się na Ciebie i już mam grzech :) ....ale mam obowiązek pamiętać przestrogę św. Pawła: "niech nad waszym gniewem nie zachodzi słońce".
Grzeszyć można wszędzie ....myślą, mową i uczynkiem.....nie jest możliwe zupełne uniknięcie grzechu.
Należy tylko nie tworzyć okazji do grzechu.

Pt sie 27, 2010 12:58

deist napisał(a):

........................................................................
Bardzo ciekawa wypowiedz i rowniez jestem tego samego zdania .... z tylko jednym wyjatkiem nie nazwal bym ludzi ciemnogrodem ...... a ludzmi biednymi ktorzy dali sie przez lata poprzez wymyslona religie zmanipulowac ..przy odrobinie wlasnych checi gdyby ci ludzie zajrzeli do Bibli ich spojrzenie na wiare i kosciol stalo by sie calkowicie inne ...bardziej swiadome i pelne tej prawdziwej wiary ... :) polecam czytac Pismo Swiete :)

N sie 29, 2010 11:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5