Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 16:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Jasnowiedzenie a wróżenie 
Autor Wiadomość

Post Re: Jasnowiedzenie a wróżenie
Skąd wiem, że wróżenie jest złe, ze źródła - Biblii. Myślałam, że nie będę musiała się do Niej odnosić i szukać cytatów , ale jak widać nie jest to tutaj wcale takie oczywiste.
„Nie będziecie się zwracać do wywoływaczy duchów ani do wróżbitów. Nie wypytujcie ich, bo staniecie się przez nich nieczystymi; Ja, Pan, jestem Bogiem waszym.” Ks. Kapłańska 19,31 (BW)

Bóg może obdarować człowieka darem jasnowidzenia, ale tylko "swojego" człowieka - Dziecko Boże. Jak osoba niewierząca może być "Bożym jasnowidzem"? Nie posiada On Ducha Świętego, który jest dany tylko wierzącym i tylko One mogą zostać przez Niego obdarowane charyzmatami w tym darem prorokowania (I Lst do koryntian).
Może się okazać, że ktoś posiada ten dar, ale nie od Boga:
„A gdyśmy szli na modlitwę, zdarzyło się, że spotkała nas pewna dziewczyna, która miała ducha wieszczego, a która przez swoje wróżby przynosiła wielki zysk panom swoim. Ta, idąc za Pawłem i za nami, wołała mówiąc: Ci ludzie są sługami Boga Najwyższego i zwiastują wam drogę zbawienia. A to czyniła przez wiele dni. Wreszcie Paweł znękany, zwrócił się do ducha i rzekł: Rozkazuję ci w imieniu Jezusa Chrystusa, żebyś z niej wyszedł. I w tej chwili wyszedł.” DZ. AP. 16,16-18 (BW)

A poza tym:
„A gdy wam będą mówić: Radźcie się wywoływaczy duchów i czarowników, którzy szepcą i mruczą, to powiedzcie: Czy lud nie ma się radzić swojego Boga?” IZAJ. 8,19 (BW)

mały_kwiatku tobie też polecam lekturę Pisma Świętego i będziesz ty również wiedziała co na niektóre tematy sądzi Bóg:)

Wiem tylko i wyłącznie z Bibli. TYLKO. Nigdy nie wypowiadam się jeżeli nie jest to oparte na Słowie. Jeżeli zrozumiałaś inaczej, przepraszam. Z pośpiechu nie zamieściłam cytatów.

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Cz sty 06, 2011 22:35
zbanowany na stałe

Co do wróżenia, to w zasadzie się mniej więcej zgadzam.

Jęśli chodzi jasnowidzenie, sama piszesz, że Bóg może takim darem obdarzyć człowieka.
Piszesz nawet, że każdego Bożego, czyli ochrzczonego człowieka.

tuti napisał(a):
Bóg może obdarować człowieka darem jasnowidzenia, ale tylko "swojego" człowieka - Dziecko Boże. Jak osoba niewierząca może być "Bożym jasnowidzem"? Nie posiada On Ducha Świętego, który jest dany tylko wierzącym i tylko One mogą zostać przez Niego obdarowane charyzmatami w tym darem prorokowania (I Lst do koryntian).

To co z nimi?
I dlaczego stawiasz bramki Duchowi Świętemu?
Niby na jakiej podstawie on nie miałby prawa napełniać ludzi nieochrzczonych?
Bo nie maja zasług?
Zastanów się i więcej przemódl, niż przeczytaj, może.

Koleżanka merkaba uważa, ze zarówno wróżenie, jak jasnowidzenie są Darami Szatana, a nie Bożymi. Jakbyś ją przekonała, że jest w błędzie? Ze nie zawsze tak jest?

I na koniec. W dyskusji na temat jasnowiedzenia mówi się o jasnowidzeniu. To są dwie różne sprawy. Warto sobie o tym gdzieś poczytać.

Cz sty 06, 2011 23:44
zbanowana na stałe

Mi 5,11
11 Odejmę czarodziejstwa z twej ręki
i wieszczbiarzy już w tobie nie będzie.

Pwt 18,18-20
18 Wzbudzę im proroka spośród ich braci, takiego jak ty, i włożę w jego usta moje słowa, będzie im mówił wszystko, co rozkażę. 19 Jeśli ktoś nie będzie słuchać moich słów, które on wypowie w moim imieniu, Ja od niego zażądam zdania sprawy. 20 Lecz jeśli który prorok odważy się mówić w moim imieniu to, czego mu nie rozkazałem, albo wystąpi w imieniu bogów obcych - taki prorok musi ponieść śmierć».

Czyli osoba nie będąca pod wpływem DUCHA ŚWIĘTEGO nie może widzieć przyszłości Mocą BOGA TRÓJJEDYNEGO, a okultyści do których mam nadzieję się nie zaliczasz i zgłosisz się do Egzorcysty, uznają JEZUSA tylko za jednego z magów (posiadającego moc tajemną) co jest oszustwem.

Nadto Przyjacielu @maly_kwiatku musisz zrozumieć że reiki jest grzechem przeciw Pierwszemu Przykazaniu Dekalogu i rozpatrując tylko dwa pierwsze stopnie (kursy);

- pierwszy powoduje głównie nieświadomą inicjację demoniczną,
- drugi zaś jest oddaniem się demonowi – czego efektem jest np. demoniczne leczenie na odległość.

Pt sty 07, 2011 4:54

No i tutaj nasze drogi się rozchodzą. Ja nie uważam, że dziecko w wieku niemowlęcym powinno zostać ochrzczone. Dla mnie Dziecko Boże, jest to osoba, która w wieku świadomym oddała swoje życie Jezusowi i na znak swojej wiary została ochrzczona. Taka zostaje wtedy napełniona Duchem Świętym i może otrzymać jego charyzmaty w tym dar prorokowania. Nie chcę jednak wkraczać w nauczanie katolicko - protestanckie.
To nie ja stawiam bramki Duchowi Świętemu. Tak już jest On jest dany ludowi Bożemu nie poganom czy innowiercom. Jest on dany tym, którzy są Jego ludem. Powtarzam to NIE JA stawiam bramki, ale Bóg, w swym Słowie:
„Ja prosić będę Ojca i da wam innego Pocieszyciela, aby był z wami na wieki — Ducha prawdy, którego świat przyjąć nie może, bo go nie widzi i nie zna; wy go znacie, bo przebywa wśród was i w was będzie.” JAN 14,16-17 (BW)
„Jeśli więc wy, którzy jesteście źli, umiecie dobre dary dawać dzieciom swoim, o ileż bardziej Ojciec niebieski da Ducha Świętego tym, którzy go proszą.” ŁUK. 11,13 (BW)
„Lecz nadchodzi godzina i teraz jest, kiedy prawdziwi czciciele będą oddawali Ojcu cześć w duchu i w prawdzie; bo i Ojciec takich szuka, którzy by mu tak cześć oddawali. Bóg jest duchem, a ci, którzy mu cześć oddają, winni mu ją oddawać w duchu i w prawdzie.” JAN 4,23-24 (BW)

Jesteśmy Świątynią Ducha Świętego, a On jako Bóg nie zamieszka w brudzie. Musisz być czysta, oczyszczona krwią baranka. Czyli co jasne musisz być wierząca.

Jak bym ją przekonała? Podała co na ten temat sądzi Ap Paweł i Piotr:
„Nie z woli bowiem ludzkiej zostało kiedyś przyniesione proroctwo, ale kierowani Duchem Świętym mówili od Boga święci ludzie.” 2 PIOTRA 1,21 (BT)
"A w każdym różnie przejawia się Duch ku wspólnemu pożytkowi. (...)Jeszcze inny dar czynienia cudów, inny dar PROROCTWA, inny dar rozróżniania duchów, inny różne rodzaje języków, inny wreszcie dar wykładania języków" 1Kor 10 7, 10

To oczywiste, że są to dwie różne sprawy jednak łączą w sobie jeden piperwiastek - magię. A w tym stanowisko Biblii jest spójne.

Albowiem ja wiem, jakie myśli mam o was - mówi Pan - myśli o pokoju, a nie o niedoli, aby zgotować wam przyszłość i natchnąć nadzieją. Jer 29:11

Pt sty 07, 2011 12:25
zbanowany na stałe

Nasze drogi rzeczywiście się tu rozchodzą.

Duch Święty jest Bogiem, a nie dźinem z butelki który ma prawo chodzić tylko tam, gdzie mu wyznaczył właściciel. Bóg chodzi tam gdzie chce i robi to co chce. Bez ograniczeń.

Przejrzyj na oczy i oprzytomnij, niewiasto :)

Pt sty 07, 2011 17:05

Przykro mi ale to ty właśnie powinnaś przejrzeć. On chodzi DOKŁADNIE tam gdzie chce, a chce tylko tam gdzie są osoby wierzące. Nie rzuca się pereł wśród wieprze.Ja już przejrzałam i chwała Bogu za to! Ty piszesz tak jak uważasz, ja pisze tak jak uważa Pismo. Mojego komentarzu jest tu bardzo mało większość to wersety. Jeżeli uważasz, że się mylę proszę o wersety!
Pozwól, że zacytuje pewnego człowieka: "Każdy, kto szczerze uwierzył w Pana Jezusa, doświadczył działania Ducha Świętego w swoim życiu. Jego duch, czyli wewnętrzny człowiek został przez Niego odrodzony (zob. Tt 3,5) i teraz Duch Święty w nim mieszka (zob. Rz 8,9; 1Kor 6,19). Człowiek ten został „zrodzony z Ducha” (J 3,5)."
"Idźcie na cały świat i głoście ewangelię wszelkiemu stworzeniu. Kto uwierzy i zostanie ochrzczony, będzie zbawiony, a kto nie uwierzy, zostanie potępiony. TYM KTÓRZY UWIERZĄ, będą towarzyszyć takie znaki: w Moje imię będą wyrzucać złe duchy, będą mówić innymi językami węże brać będą, a choćby coś trującego wypili, nie zaszkodzi im. Na chorych ręce kłaść będą, a ci wyzdrowieją. (Mk 16,15-17) (oczywiście jest to zapowiedź również innych darów w tym prorokowania)

Czekam na cytaty potwierdzające twoje stanowisko:)

Pt sty 07, 2011 17:15
zbanowany na stałe

tuti napisał(a):
Przykro mi ale to ty właśnie powinnaś przejrzeć. On chodzi DOKŁADNIE tam gdzie chce, a chce tylko tam gdzie są osoby wierzące. Nie rzuca się pereł wśród wieprze.Ja już przejrzałam i chwała Bogu za to! Ty piszesz tak jak uważasz, ja pisze tak jak uważa Pismo. Mojego komentarzu jest tu bardzo mało większość to wersety. Jeżeli uważasz, że się mylę proszę o wersety!
Pozwól, że zacytuje pewnego człowieka: "Każdy, kto szczerze uwierzył w Pana Jezusa, doświadczył działania Ducha Świętego w swoim życiu. Jego duch, czyli wewnętrzny człowiek został przez Niego odrodzony (zob. Tt 3,5) i teraz Duch Święty w nim mieszka (zob. Rz 8,9; 1Kor 6,19). Człowiek ten został „zrodzony z Ducha” (J 3,5)."
"Idźcie na cały świat i głoście ewangelię wszelkiemu stworzeniu. Kto uwierzy i zostanie ochrzczony, będzie zbawiony, a kto nie uwierzy, zostanie potępiony. TYM KTÓRZY UWIERZĄ, będą towarzyszyć takie znaki: w Moje imię będą wyrzucać złe duchy, będą mówić innymi językami węże brać będą, a choćby coś trującego wypili, nie zaszkodzi im. Na chorych ręce kłaść będą, a ci wyzdrowieją. (Mk 16,15-17) (oczywiście jest to zapowiedź również innych darów w tym prorokowania)

Nie jestem uczony w Piśmie.
Tym bardziej, nie jestem Badaczem Pisma Świętego.

Czytanie Pisma, bez rozmodlonego w czystości pojmowania, może prowadzić do Szatana.
Przed czym Cię, kochana, przestrzegam.

Z miłością
Amen

Pt sty 07, 2011 17:34

Ja też nie jestem żadną badaczką Pisma, ale wiem co mówił apostoła Paweł o czytaniu Słowa. Jak widać ty tego nie robisz i stawiasz swoją wiarę na fundamencie powietrza. Czyli nie zobaczę żadnych cytatów potwierdzających twoją teorie? No cóż szkoda.

Oczywiście, że z miłością w końcu jako chrześcijanie mamy kochać wszystkich, bez wyjątków:)

Pt sty 07, 2011 19:54
zbanowany na stałe

Niech Ci Bóg błogosławi, tuti :) :) :)

Pt sty 07, 2011 20:21

Tobie również życzę wielu błogosławieństw w tym nowym roku:)

Pt sty 07, 2011 20:25

maly_kwiatek napisał(a):
tuti napisał(a):

Nie jestem uczony w Piśmie.
Tym bardziej, nie jestem Badaczem Pisma Świętego.

Czytanie Pisma, bez rozmodlonego w czystości pojmowania, może prowadzić do Szatana.
Przed czym Cię, kochana, przestrzegam.

Z miłością
Amen

..............................................
Nie trzeba byc uczonym w Pismie Swietym ani jego badaczem zeby je indywidualnie zrozumiec co Pan Bog chce nam przekazac :)
wlasnie naczesciej ci ``uczeni`` i ``badacze`` wkladaja nam do glowy swoje przemyslenia
ktore jak mowisz moga prowadzic prosta droga w objecia szatana ...badzcie czujni tak mowi Jezus ....

So sty 08, 2011 13:03
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5