Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 2:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy bez wiary (w odniesieniu do Boga) można żyć?? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy bez wiary (w odniesieniu do Boga) można żyć??
Johnny99 napisał(a):
apriori napisał(a):
Jasiu, jeśli twierdzisz, że nie zawsze to podaj kontrprzykład( w odniesieniu do moralnosci) i będziesz mieć problem z głowy.

Klebestift, patrz, apriori też dyskutuje jak Wuj Zbój :D Przecież podałem przykłady, nie zauważyłeś?

Ja ich nie widzę.Powtórz mi je . Czy to takie trudne dla Ciebie?

Pt sty 07, 2011 17:34

Jumik też ci podawał. Jego przykładów też nie widzisz? To się przypatrz, apriori, one tam są. OBIEKTYWNIE :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 07, 2011 17:48
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
O które "tylko" Ci chodzi, bo znów wyrwałeś coś z jakiegoś zdanie.

O każde, którego używasz by powiedzieć, że cokolwiek jest "tylko" w moralności subiektywnej.

Cytuj:
dla złodzieja w spojrzeniu subiektywnym kradzież to coś dobrego, bo dzięki niej może się wzbogacić.

No i gdzie tu kontrprzykład? Kiedy wzbogacenie dla złodzieja stanie się czymś złym?

O to chodzi że nigdy.Bo wzbogacenie to tylko cel, środek to była kradzież-to ona obiektywnie patrząc jest czymś zawsze złym.Ale złodziej patrzył subiektywnie, i z jego perspektywy była czymś dobrym.

Johnny99 napisał(a):
To, o czym było już wcześniej - że subiektywizm jest przed obiektywizmem.

Co to znaczy twoim zdaniem że subiektywizm jest przed obiektywizmem.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Ale przecież Himmler też budował obozy śmierci w dobrym celu.Tylko, że celu subiektywnie dobrym.

Ale ja nie rozumiem co to zmienia. To, że Himmler budował obozy śmierci w dobrym (subiektywnie) celu nie zmienia faktu, że dla oceny czynu cel ma znaczenie.

Owszem intencje są ważne, ale same intencje nie zmienią tego, że mordowanie Żydów to coś złego, chyba, że uważasz inaczej?

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Nie wiem czy sobie zdajesz sprawę, ale podstawą istnienia "systemu karnego" jest założenie o istnieniu obiektywnych norm moralnych.

A skąd się te normy biorą? .Kto czyni takie założenie? Czy to założenie również "istnieje obiektywnie"?
Prawdopodobnie z etyki się to wszystko bierze.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
A co to jest podstawowe zło?

Proste, często i przez wszystkich doświadczane itp.

A choroba to jest podstawowe zło twoim zdaniem?

Pt sty 07, 2011 17:51
Johnny99 napisał(a):
Jumik też ci podawał. Jego przykładów też nie widzisz? To się przypatrz, apriori, one tam są. OBIEKTYWNIE :D

Czyli nie możesz ich ponownie przytoczyć,powtórzyć?Kopiuj, wklej -to za trudne dla Ciebie?
Skoro nasza rozmowa ma polegać na tym że "będziesz rżnął tu głupa"to szkoda twojego i mojego czasu, więc sobie daruj.
A ja ,zdaje się, po prostu zacznę ignorować twoje wypowiedzi.

Pt sty 07, 2011 17:56

apriori napisał(a):
O to chodzi że nigdy.

Właśnie!

Cytuj:
Co to znaczy twoim zdaniem że subiektywizm jest przed obiektywizmem.

To znaczy, że wszyscy najpierw mamy swój subiektywizm i dopiero stąd bierze się wszelki obiektywizm. Mówię o tym szerzej w wątku o powstaniu ad nihilum.

Cytuj:
Owszem intencje są ważne, ale same intencje nie zmienią tego, że mordowanie Żydów to coś złego, chyba, że uważasz inaczej?

W porządku, ale to jest tylko jeden i to celowo drastyczny przykład. Czy uważasz, że ból nie jest czymś złym?

Cytuj:
Prawdopodobnie z etyki się to wszystko bierze.

A etyka skąd się bierze?

Cytuj:
A choroba to jest podstawowe zło twoim zdaniem?

Mniej podstawowe niż ból, ale należy do najbardziej podstawowych.

Cytuj:
Skoro nasza rozmowa ma polegać na tym że "będziesz rżnął tu głupa"to szkoda twojego i mojego czasu, więc sobie daruj.

Jeśli ktoś tu rżnie głupa to raczej ty, przekonując z uporem, że nie czytasz moich postów i nie zamierzasz tego robić, tylko ja mam na twoje życzenie ci wszystko wklejać. Jeżeli tak, to faktycznie szkoda naszego czasu.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 07, 2011 18:06
Johnny99 napisał(a):

Czyli dopuszczasz istnienie rzeczywistości obiektywnej?
Czekam cierpliwie na te przykłady.

Pt sty 07, 2011 19:42
Johnny. Na każdy czyn moralny można spojrzeć zarówno subiektywnie jak i obiektywnie.Tyle, że w takiej sytuacji spojrzenie obiektywne będzie nadrzędne( nadrzędne=bardziej uzasadnione( uzasadnienie masz podane poniżej:#), ale niekoniecznie pierwsze jesli chodzi o czas jego powstania) wobec subiektywnego.Gdy subiektywista mówi "kradzież jest zła" ma na myśli tyle,że kradzież mu się nie podoba.W tej samej chwili inny subiektywista moze stwierdzić: "kradzież jest dobra, co bedzie znaczyło tyle, że ona mu sie podoba.Wówczas cała dyskusja o moralności sprowadza się do dyskusji o gustach.
#Gdyby przyjąć, że zasada "Cel uświęca środki jest słuszna"lub że spojrzenie subiektywne na moralność nadrzędne wobec obiektywnego, doprowadziło by to do kompletnej anarchii etycznej w społeczeństwie.Każdy może robić to co mu się podoba.
Anarchia etyczna=wyginięcie społeczeństwa.

Sformułowanie "tylko w znaczeniu subiektywnym"znaczy tyle, że w znaczeniu obiektywnym jest przeciwnie.

Cytuj:
A etyka skąd się bierze?

Zródłem etyki jest filozofia.

Cytuj:
W porządku, ale to jest tylko jeden i to celowo drastyczny przykład. Czy uważasz, że ból nie jest czymś złym?
O jaki ból Ci chodzi?

Pt sty 07, 2011 19:54

apriori napisał(a):
Na każdy czyn moralny można spojrzeć zarówno subiektywnie jak i obiektywnie.

W jaki sposób uzyskasz spojrzenie "obiektywne" pomijając spojrzenie "subiektywne"? Sam się zgodziłeś, że tego się nie da zrobić. I tak więc każde spojrzenie obiektywne (niezależnie co przez to rozumiesz) sprowadzi się do subiektywnego.

apriori napisał(a):
Gdyby przyjąć, że zasada "Cel uświęca środki jest słuszna"

Nikt tu nie postuluje czegoś takiego. Postulowane jest twierdzenie, że nie zawsze jest niesłuszna.

Cytuj:
doprowadziło by to do kompletnej anarchii etycznej w społeczeństwie.Każdy może robić to co mu się podoba.

Ależ mylisz się. Dlatego, że to, co się komuś podoba nie pozostaje bez związku z tym, co podoba się innym. Nie pamiętasz, co napisałem o "resocjalizacji" złodzieja? A co np. gdybym powiedział, że przyjmuję "obiektywne normy etyczne" dlatego, że mi się tak podoba?

(przy okazji: ty aby na pewno jesteś ateistą?)

Cytuj:
Zródłem etyki jest filozofia.

Ależ apriori, domyślasz się chyba, jakie będzie następne pytanie?

Cytuj:
O jaki ból Ci chodzi?

O ból ogólnie.

So sty 08, 2011 9:21
Cytuj:
I tak więc każde spojrzenie obiektywne (niezależnie co przez to rozumiesz) sprowadzi się do subiektywnego.

Spojrzenie obiektywne( w znaczeniu moralnym) to wypadkowa spojrzeń subiektywnych.

Cytuj:
Nikt tu nie postuluje czegoś takiego. Postulowane jest twierdzenie, że nie zawsze jest niesłuszna.

Postulowane jest takie:"zawsze niesłuszna w spojrzeniu obiektywnym"
"Zawsze"-to w tym zdaniu zwrot oznaczający pewną obiektywną regułę, która pozostanie prawdziwa, pomimo istnienia domniemanych prze Ciebie subiektywnych wyjatków od tej reguły.( czekam na te wyjątki)
To trochę tak jak w polskiej ortografii: wiemy o istnieniu reguły ortograficznej,że "Rz" piszemy po pewnych spółgłoskach(p, b, t, d, k, g, ch, j, w,)ale od tej reguły istnieja pewne wyjątki: pszczoła, kształt.Wyjątki nie przekreślają jednak obiektywnej reguły.

Cytuj:
Ależ mylisz się. Dlatego, że to, co się komuś podoba nie pozostaje bez związku z tym, co podoba się innym.

No właśnie, dlatego w społeczeństwie konieczne jest istnienie norm obiektywnych, bo ludzie często mają sprzeczne ze sobą prywatne interesy.

Czy ty uważasz, że obiektywizm moralny istnieje?

So sty 08, 2011 11:15
Cytuj:
A co np. gdybym powiedział, że przyjmuję "obiektywne normy etyczne" dlatego, że mi się tak podoba?

wówczas nie byłyby to już normy obiektywne, bo zalezne od twoich upodobań prywatnych upodobań( mi się tak podoba).
Obiektywizm- «przedstawianie i ocenianie czegoś w sposób zgodny ze stanem faktycznym, niezależnie od własnych opinii, uczuć i interesów

Obiektywizm to postawa człowieka w ocenie zjawisk, ludzkich zachowań i systemów wartości, oparta na równoważeniu pierwiastka racjonalnego i emocjonalnego, na kierowaniu się racjami zarówno dobra ogólnego, jak i własnego.( więc nie wyklucza istnienia spojrzenia subiektywnego)

Obiektywista będzie twierdził ,że z dwóch sądów moralnych: Kradzież jest zła, kradzież jest dobra tylko jeden jest prawdziwy.

Zródłem filozofii- myśl, myśli-umysł, umysłu -materia,materii-energia, energii-materia.

Ja bólu nie lubię w żadnej postaci-to lubią masochiści.A ty?
Ból sam sobie nie jest kategoria moralną jak np. kradzież, ale celowe sprawianie bólu ,nawet po
to by osiągnąć dobry cel- już tak.
Jeśli pytasz co sądzę (w kategoriach moralnych),na temat celowego sprawiania bólu: myślę, że jest to złe.

So sty 08, 2011 11:34

apriori napisał(a):
Spojrzenie obiektywne( w znaczeniu moralnym) to wypadkowa spojrzeń subiektywnych.

Dajmy na to! Czy możemy więc twierdzić, że wypadkowa jest przed tym, z czego się wyekstrapolowała?

Cytuj:
"Zawsze"-to w tym zdaniu zwrot oznaczający pewną obiektywną regułę

No dobrze, ale czy ta reguła nie jest przypadkiem również "wypadkową spojrzeń subiektywnych"?

Cytuj:
No właśnie, dlatego w społeczeństwie konieczne jest istnienie norm obiektywnych, bo ludzie często mają sprzeczne ze sobą prywatne interesy.

Ale skąd się te normy biorą? Odnoszę wrażenie, że nie zwróciłeś uwagi na to, co napisałem.

Cytuj:
Czy ty uważasz, że obiektywizm moralny istnieje?

Nie wiem. Nie używam w ogóle takich sformułowań.

Cytuj:
wówczas nie byłyby to już normy obiektywne

To na jakiej zasadzie się przyjmuje normy obiektywne?

Cytuj:
Obiektywista będzie twierdził ,że z dwóch sądów moralnych: Kradzież jest zła, kradzież jest dobra tylko jeden jest prawdziwy

Przecież złodziej z twojego przykładu nie twierdzi inaczej. A skąd obiektywista wie, że kradzież jest zła?

Cytuj:
Zródłem filozofii- myśl, myśli-umysł, umysłu -materia,materii-energia, energii-materia.

Czyli jesteśmy w domu - każdy z nas sprowadza się do energo-materii (tak mam to rozumieć?), więc normy moralne biorą się z nas samych. Jak więc można mówić, że obiektywizm jest tu przed subiektywizmem?

Cytuj:
ale celowe sprawianie bólu ,nawet po to by osiągnąć dobry cel- już tak.

Dentysta nie sprawia ci bólu po to, by sprawić ci ból, tylko po to, by osiągnąć dobry cel w postaci wyleczenia twojego zęba. Czy zgodzisz się więc, że uzyskaliśmy tutaj kontrprzykład do tezy "zasada 'cel uświęca środki' jest zawsze zła" w postaci "zasada 'cel uświęca środki' może nie być zła, o ile celem dokonania złego czynu nie jest uczynienie zła jako takie"?

So sty 08, 2011 12:45
Cytuj:
Dajmy na to! Czy możemy więc twierdzić, że wypadkowa jest przed tym, z czego się wyekstrapolowała?

Tak, to jest logiczna konsekwencja z tym ,że ja wyraźnie piszę, że w znaczeniu moralnym.
Do innych znaczeń nie zamierzam sie odnosić , bo to nie przedmiot dyskusji w tym temacie.

Cytuj:
Ale skąd się te normy biorą?

Normy obiektywne to wypadkowa norm subiektywnych.

Cytuj:
To na jakiej zasadzie się przyjmuje normy obiektywne

Cytuj:
Przecież złodziej z twojego przykładu nie twierdzi inaczej.

Złodziej z tego przykładu to subiektywista,który kieruje się tylko swoim upodobaniem.

Cytuj:
A skąd obiektywista wie, że kradzież jest zła?

Przy założeniu, że istnieją obiektywne normy moralne,oraz pod warunkiem, że zapoznał się z nimi, może okreslić Który z dwóch sądów moralnych przeciwstawnych sobie jest zgodny z zasadami dobra i zła w świetle obiektywnego spojrzenia moralnego.

So sty 08, 2011 13:28
Cytuj:
Czyli jesteśmy w domu - każdy z nas sprowadza się do energo-materii (tak mam to rozumieć?), więc normy moralne biorą się z nas samych.

Tak, normy moralne(zarówno te subiektywne jak i obiektywne) biorą się z nas samych, a my jesteśmy energo-materią.

Cytuj:
Jak więc można mówić, że obiektywizm jest tu przed subiektywizmem?

W znaczeniu moralnym- piszę po raz kolejny-jest przeciwnie:spojrzenie subiektywne, powstaje wcześniej ,w sensie czasowym ,od spojrzenia obiektywnego.

Cytuj:
Dentysta nie sprawia ci bólu po to, by sprawić ci ból, tylko po to, by osiągnąć dobry cel w postaci wyleczenia twojego zęba.

Gdy poprosisz o znieczulenie- dylemat moralny w tej sytuacji znika.

Cytuj:
Czy zgodzisz się więc, że uzyskaliśmy tutaj kontrprzykład do tezy "zasada 'cel uświęca środki' jest zawsze zła" w postaci "zasada 'cel uświęca środki' może nie być zła, o ile celem dokonania złego czynu nie jest uczynienie zła jako takie"?

Nie :o ile celem dokonania złego czynu nie jest uczynienie zła jako takie"?
Tylko :Pod warunkiem, że ja się na ten ewentualny ból i zabieg dobrowolnie i świadomie zgodzę.

Co to jest zło jako takie twoim zdaniem?

So sty 08, 2011 13:45

apriori napisał(a):
Tak, to jest logiczna konsekwencja z tym ,że ja wyraźnie piszę, że w znaczeniu moralnym.

Nie rozumiem, gdzie jest "logiczna konsekwencja" w tym, że coś, co jest wypadkową różnych rzeczy, miałoby być przed tymi rzeczami. Czy nie muszą najpierw być te rzeczy, a później dopiero z nich powstać ich wypadkowa?

Cytuj:

Chcesz powiedzieć, że normy obiektywne przyjmuje się SUBIEKTYWNIE? :)

Cytuj:
Złodziej z tego przykładu to subiektywista

Nie zmienia to faktu, że twierdzi to samo, co obiektywista.

Cytuj:
Przy założeniu, że istnieją obiektywne normy moralne,oraz pod warunkiem, że zapoznał się z nimi

No to gdzie jest ta "obiektywna norma moralna" głosząca, że "kradzież jest zła", żebym mógł się z nią "zapoznać".

Cytuj:
W znaczeniu moralnym- piszę po raz kolejny-jest przeciwnie:spojrzenie subiektywne, powstaje wcześniej ,w sensie czasowym ,od spojrzenia obiektywnego.

Nic z tego nie rozumiem - to jest przeciwnie czy nie??

Cytuj:
Gdy poprosisz o znieczulenie- dylemat moralny w tej sytuacji znika.

Teraz to już wymyślasz. Mam dwóch znajomych dentystów i zapewniam cię, że nie mają żadnych wydumanych i nie wiadomo skąd wziętych dylematów moralnych - zwłaszcza wtedy, gdy pacjent sam prosi, by leczyć go bez znieczulenia, bo np. szkoda mu na nie kasy, albo po prostu uważa, że znieczulenie jest dobre dla dzieci. Albo bardziej drastyczny przykład - nastawianie skomplikowanego złamania. Z pewnych niejasnych dla mnie (nie znam się na tym) powodów lekarze nie stosują wtedy znieczulenia, a ból jest taki, że borowanie to przy tym małe piwo. Gdybyś zapytał takiego lekarza, czy ma "dylemat moralny" bo zadaje ból, to by cię wyśmiał i zapytał: "panie, pan chcesz być zdrowy czy pan nie chcesz? bo jak pan chcesz, to pan mi tu nie wydziwiaj".

Cytuj:
Pod warunkiem, że ja się na ten ewentualny ból i zabieg dobrowolnie i świadomie zgodzę.

Jak wolisz. Więc mamy kontrprzykład?

Cytuj:
Co to jest zło jako takie twoim zdaniem?

Nie chodziło mi akurat o "zło jako takie" tylko o wyrządzenie zła jako takie - czyli wyrządzenie zła w celu wyrządzenia zła (np. biję żonę, bo chcę, żeby cierpiała).

Co to jest "zło"? Kiedyś się nad tym długo zastanawiałem i doszedłem do wniosku, że zło jest niezgodnością stanu takiego, jaki rzeczywiście jest, ze stanem, jaki powinien być.

So sty 08, 2011 14:04
Cytuj:
Nie rozumiem, gdzie jest "logiczna konsekwencja" w tym, że coś, co jest wypadkową różnych rzeczy, miałoby być przed tymi rzeczami. Czy nie muszą najpierw być te rzeczy, a później dopiero z nich powstać ich wypadkowa?

Oczywiście miało być nie "przed" a "po"-mój błąd.Sorry,źle mi się przeczytało.

Cytuj:
Chcesz powiedzieć, że normy obiektywne przyjmuje się SUBIEKTYWNIE? :)

Tak mi się zasadniczo wydaje. Przy załozeniu, że te normy nie zostały genetycznie wbudowane w mózg ludzki.Tj,mózg nie został "zaprogramowany" w tej kwestii genetycznie .

Cytuj:
No to gdzie jest ta "obiektywna norma moralna" głosząca, że "kradzież jest zła", żebym mógł się z nią "zapoznać".

Widzisz, rzecz w tym ,że ja Ci nigdzie nie piszę ,że "obiektywna norma moralna" głosi, że "kradzież jest zła",Tylko piszę:Obiektywista będzie twierdził ,że z dwóch sądów moralnych: Kradzież jest zła, kradzież jest dobra tylko jeden jest prawdziwy.
Piszę też wyraźnie, że obiektywista czyni założenie że normy obiektywne istnieją.
W kraju takim jak np. Polska może to uczynić, gdyż istnienie prawa karnego sugeruje istnienie norm obiektywnych.Jeśli chcesz się z nimi zapoznać to odsyłam Cię do Kodeksu prawa karnego.

Ostatnio edytowano So sty 08, 2011 16:04 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So sty 08, 2011 15:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 86 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona