Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Komunia Św. Na stojąco czy klęcząco?
~amadeus35, forum jak najbardziej jest do dyskutowania, lecz byłoby uczciwiej, gdybyś się jasno określił, że jesteś świadkiem Jehowy bądź zielonoświątkowcem, ale chcesz mieć wpływ na to, w jaki sposób katolicy przyjmują Ciało Pańskie, w którego obecność w Komunii Św. wierzą. Zakrawa to cokolwiek na lekką paranoję, bo o wtrącaniu się katolików w sprawy kultu praktykowanego przez inne wyznania nie może być mowy. Gdybyś się określił, byłoby przynajmniej uczciwiej.
~~Elbrus, Ty zdeklarowałeś się jako osoba niewierząca, jeśli dobrze pamiętam, lecz wyedukowana na protestanckim wykładzie Pisma Świętego. Nie czynię Ci z tego zarzutu, lecz przypominam o tym dla większej przejrzystości dyskusji. Jeśli to nie uchybi Twoim zasadom, to... czy mógłbyś mi odpowiedzieć na pytanie: Czy Ty wszystko naprawdę odrzuciłeś, czy poszukujesz, czy może jest to wersja nr. 3 ? Wybacz mi to pytanie, ale wszedłeś w temat bardzo ważny dla katolików.
|
Pn sty 10, 2011 23:41 |
|
|
|
 |
atryda
|
amadeus35 napisał(a): widze w twoich wypowiedziach czysta demagogie nie podparta zadna Boza miloscia tylko wyuczone na pamiec regulki zapoznaj sie z Pismem Swietym zrozum przesylany przekaz i zapraszam do dyskusji.... pozdrawiam i przesylam Blogoslawienstwo Boze  Zdumiewa mnie taka wolta od Komunii Św. w duchu przed soborowym po dyskusję o całościowym przekazie, jakie niesie PŚ. Otóż w tym miejscu i teraz dyskutujemy o tym pierwszym, fakt temat powinien może być umieszczony w dziale katolickim i nie mielibyśmy by tu problemu. Wracając do Biblii nie wiem jak bez autorytetu Kościoła, bez doświadczenia Doktorów Kościoła, Jego Świętych i bez Ducha Świętego można przyjmować, a jednocześnie rozumieć to, co do nas mówi Bóg. Oczywiście można czytać PŚ na poziomie literackim, historycznym, ale od czasu do czasu jest coś w człowieku, że i na poziomie mistycznym się zdarzy  Więc może, kiedy indziej i gdzie indziej, a tu i teraz zostawmy dla tematu, który jest w tytule tego wątku. Z harcerskim zawołaniem, ale też i Św. Jana „Czuj duch”.
|
Pn sty 10, 2011 23:59 |
|
 |
Elbrus
|
oleksa57 napisał(a): Wybacz mi to pytanie, ale wszedłeś w temat bardzo ważny dla katolików. Nie napisałem nic, co by przeczyło nauce Kościoła, z czym zgadza się w swoich wypowiedziach wielu innych katolików z forum. //coby OT nie robić odpiszę ci w PM
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt sty 11, 2011 0:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Elbrus napisał(a): oleksa57 napisał(a): Wybacz mi to pytanie, ale wszedłeś w temat bardzo ważny dla katolików. Nie napisałem nic, co by przeczyło nauce Kościoła, z czym zgadza się w swoich wypowiedziach wielu innych katolików z forum. //coby OT nie robić odpiszę ci w PM ~Elbrus, niczego takiego Ci nie zarzucałam. Dyskusje na forum prawdopodobnie na bieg omawianych spraw mają znikomy wpływ, niemniej sprawy ważne zawsze takimi pozostają. Moje szczególne uwrażliwienie na charakter dyskusji o sprawach Kościoła ma swoje źródło w tym, że w ostatnim czasie ton tym dyskusjom usiłują nadawać media i środowiska jawnie wrogie Kościołowi. A to uważam za niedopuszczalne .Poza tym dyskusję uważam za interesującą i postaram się nie przeszkadzać.
|
Wt sty 11, 2011 2:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Także co do pragnień i woli Papieża oraz Episkopatu Polski zdania są podzielone ze wskazaniem. Przytaczasz komentarze, opinie, dokumenty z 1980r, jakbyś nie zauwazyła, że mamy 2011r, a Kościół nie zatrzymał się 30 lat temu. A ja zadałam proste, konkretne pytanie.....czy Jan Paweł II nie pojmował obecności Chrystusa w Najświętszym Sakramencie? Ty bombardujesz tym zarzutem, wątpisz czy osoby nie postrzegające Komunii na rękę, sa aby naprawdę katolikami. Więc odpowiedz w 2-3 zdaniach na konkretne pytanie. Cytuj: Tajemnicą poliszynele jest to, że na szereg elementów obecnej Mszy Św. mieli spory wpływ masoni. Ciekawe kto jest właścicielem tego "poliszynela", bo wychodzi, że gdy ktoś ma jakieś obiekcje, to najczęściej argumentuje obecnością masonów w Kościele..... Gdyby oni mieli taki przemożny rzeczywisty wpływ na Kościół, to przez ponad 200 lat spowodowaliby, że KRK zostały co najwyzej w formie małej sekty. Jezusowi tez zarzucano, że dokonuje cudów mocą szatana.....
|
Wt sty 11, 2011 11:05 |
|
|
|
 |
margerita
|
Co parafia to melodia, co parafia to zwyczaj i tak to juz jest,ze trzeba sie jakos dopasowac.NAJWAZNIEJSZE jest to co dzieje sie w sercu osoby przyjmujacej JEZUSA!
|
Wt sty 11, 2011 12:57 |
|
 |
ArturP
|
Nie dajmy się zwieść jest na forum kilku takich co "cudują" i sieją zamęt. Niektóre dyskursie są niepotrzebne w tym temacie!!
"Nie to, co wchodzi do ust, czyni człowieka nieczystym, ale co z ust wychodzi, to go czyni nieczystym". 12 wtedy przystąpili do Niego uczniowie i rzekli: "Wiesz, że faryzeusze zgorszyli się, gdy usłyszeli to powiedzenie?" 13 On zaś odrzekł: "Każda roślina, której nie sadził mój Ojciec niebieski, będzie wyrwana. 14
Zostawcie ich! To są ślepi przewodnicy ślepych. Lecz jeśli ślepy ślepego prowadzi, obaj w dół wpadną".
Dla nas chrześcijan ważna jest Prawda. Przypominam że tematem przewodnim jest Komunia Święta na stojąco czy klęcząco a może do ręki?.
Niektórym to obojętne? A czy Panu Jezusowi to obojętne?
Cyt. sam siebie - W Piśmie św. czytamy, żeby na imię Jezus zginało się wszelkie kolano, istot niebieskich, ziemskich i podziemnych. /Fil.2,10./ Nawet istot niebieskich, to cóż mówić o ziemskich? Przez Izajasza, Bóg mówił do nas: „Tak, przede Mną zegnie się wszelkie kolano.” /Iż. 45,23./ Trzej mędrcy upadli na twarz przed Bogiem Dziecięciem. /Mt.2,11./
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
Wt sty 11, 2011 21:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Cyt. sam siebie - [i]W Piśmie św. czytamy, żeby na imię Jezus zginało się wszelkie kolano, istot niebieskich, ziemskich i podziemnych. /Fil.2,10./ Ale nie dowodzisz, że apostołowie, uczniowie chodzili przed Jezusem i za Jezusem na klęczkach? A ostatnią wieczerze spożywali wzorem ówczesnej tradycji w pozycji półleżącej.
|
Wt sty 11, 2011 22:02 |
|
 |
Eovina
|
Fajna jest symbolika przyjmowania Pana do rąk. Składam dłonie w kształt krzyża. Wychodzi z tego taki bardziej podobny do krzyża św Andrzeja. Moje ręce, mój krzyż(całe moje życie, cierpienie, ból) i Pan przychodzący prosto na ten krzyż łącząc ten mój ze swoim.Dawca życia. Ułamek sekundy(niestety) żeby Go adorować na tym właśnie krzyżu. Cieszę się że Kościół przywrócił tę starożytną praktykę. I zgadzam się że trzeba przygotowywać i wyjaśniać a nie tylko stwierdzić od dziś można.
|
Wt sty 11, 2011 22:13 |
|
 |
ArturP
|
Alus napisał(a): Cytuj: Cyt. sam siebie - [i]W Piśmie św. czytamy, żeby na imię Jezus zginało się wszelkie kolano, istot niebieskich, ziemskich i podziemnych. /Fil.2,10./ Ale nie dowodzisz, że apostołowie, uczniowie chodzili przed Jezusem i za Jezusem na klęczkach? A ostatnią wieczerze spożywali wzorem ówczesnej tradycji w pozycji półleżącej. -Ale nie dowodzisz ? -a dowodzę? POSTAWY KATOLIKÓW WOBEC OBECNOŚCI BOGA ZASTANÓWMY SIĘ.... Bóg pierwszy nas umiłował (1 J 4,10) „i ta miłość Boga objawiła się pośród nas, stała się widzialna, ponieważ On «zesłał Syna swego Jednorodzonego na świat, abyśmy życie mieli dzięki Niemu» (1 J 4,9). [...] W historii miłości, którą opowiada Biblia, Bóg wychodzi nam naprzeciw, próbuje nas zdobyć – aż do Ostatniej Wieczerzy, aż do Serca przebitego na krzyżu, aż do objawień Zmartwychwstałego i wielkich dzieł za pośrednictwem których, poprzez działanie Apostołów, przewodził rodzącemu się Kościołowi.
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
Wt sty 11, 2011 22:37 |
|
 |
merkaba
|
ta praktyka na rękę była stosowana tylko w czasie prześladowań
|
Wt sty 11, 2011 22:41 |
|
 |
Elbrus
|
merkaba napisał(a): ta praktyka na rękę była stosowana tylko w czasie prześladowań Toż to sami mówicie, że Kościół teraz wielce prześladowany. Dalej, już - przyjmójcie na rękę! A tak swoją drogą, to w jakich latach według ciebie te prześladowania występowały, żebyśmy mieli jasność 'od' kiedy 'do' kiedy tak właśnie chrześcijanie Komunię Św. przyjmowali 
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Wt sty 11, 2011 23:17 |
|
 |
AMA
|
Zastanawiam się, czy jest rzeczą istotną rozpatrywanie w jakiej pozycji przyjmujemy komunię. Czy nie najważniejszą rzeczą jest postawa naszego serca, nasze uczucia z tym związane i treść naszych myśli jakie płyną do Boga? Większości ludzi potrzebna jest jednak manifestacja zewnętrzna.Sama przez pewien czas nie mogłam uklęknąć, byłam po dwóch operacjach, i ksiądz mnie pominął, było mi niezmiernie przykro.Czy nie można zaufać ludzkiemu sercu, zamiast wymagać kornej postawy?? Czy ważniejsza jest forma od treści??
|
Śr sty 12, 2011 0:05 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
@Ama, jesli ksiadz odmawia udzielenia Komunii sw. tylko dlatego, ze ktos chce ja przyjmowac na stojaco to jest to rzecz karygodna,nie do zaakceptowania i swiadczy to nie o jego zlej woli ale o jego ignorancji.
W instrukcji "Redemptionionis Sacramentum" z 25 marca 2004 roku w punkcie 91 czytamy, ze nie wolno omowic udzielenia Komunii sw. wierzacemu tylko dlatego , ze on chcialby przyjac ja stojac lub kleczac. Jest to przypomnienie rzeczy juz nie nowej, ze Komunie sw. mozna przyjmowac rowniez na stojaco.
Pozwole sobie zacytowac kilka innych dokumentow, ktore mowia o sposobie przyjmowania Komunii sw.
III. NAUCZANIE BISKUPÓW O LITURGII Wskazania Episkopatu Polski po ogłoszeniu nowego wydania Ogólnego wprowadzenia do Mszału Rzymskiego
(przyjęte na 331. Zebraniu Plenarnym Konferencji Episkopatu Polski dnia 9 marca 2005 r.)38. Zaleca się procesyjne podchodzenie do przyjęcia Komunii świętej (zob. OWMR 44, 86 i 160). Ciało Pana jest bowiem pokarmem na drodze do życia wiecznego. Komunię świętą można przyjąć w postawie klęczącej lub stojącej. Postawę stojącą należy zachować zawsze, gdy Komunii świętej udziela się pod obiema postaciami. Wierni przyjmujący Ciało Pańskie w postawie stojącej wykonują wcześniej skłon ciała lub przyklękają na jedno kolano.
Instrukcja "Redemptionis Sacramentum"90. „Wierni przyjmują Komunię świętą w postawie klęczącej lub stojącej, zgodnie z postanowieniem Konferencji Episkopatu”, zaaprobowanym przez Stolicę Apostolską. „Jeśli przystępują do niej stojąc, zaleca się, aby przed przyjęciem Najświętszego Sakramentu wykonali należny gest czci, który winien być określony tym samym postanowieniem”176.
Instrukcja "Eucharisticum Mysterium"
34. SPOSÓB PRZYSTĘPOWANIA DO KOMUNII ŚW. a) Wedle zwyczaju Kościoła można udzielać Komunii św. wiernym w pozycji stojącej lub klęczącej. Trzeba wybrać jeden lub drugi sposób wedle wskazań ustalonych przez Konferencję Episkopatu, zważywszy różne okoliczności, głównie rozkład lokalny i liczbę komunikujących. Niech wierni chętnie idą za sposobem wskazanym przez pasterzy, żeby Komunia św. była rzeczywiście znakiem braterskiej jedności między wszystkimi uczestnikami tego samego Stołu Pańskiego.
b) Jeżeli wierni przyjmują Komunię św. klęczące, nie wymaga się od nich innego znaku czci dla Najświętszego Sakramentu, bo samo klęczenie wyraża uwielbienie. Gdy zaś komunikują stojąco, usilnie się zaleca, by podchodząc procesjonalnie, składali oznakę czci przed przyjęciem Sakramentu w stosownym miejscu i czasie, tak by nie zakłócać podchodzenia i odchodzenia wiernych. Instrukcja "Inaestimabile Donum" 11. Kościół zawsze żądał od wiernych szacunku i czci wobec Eucharystii w chwili, gdy ją przyjmują. Gdy chodzi o sposób przystępowania do Komunii św., wierni mogą ją przyjmować zarówno w postawie klęczącej jak i stojącej, stosownie do norm ustalonych przez konferencję Episkopatu. Kiedy wierni przyjmą Komunię św. klęcząc, nie wymaga się od nich żadnego innego znaku czci wobec Najświętszego Sakramentu, ponieważ samo klęczenie wyraża akt uwielbienia. Kiedy natomiast przyjmują Komunię św. na stojąco winni - podchodząc procesjonalnie do ołtarza - uczynić akt czci zanim przyjmą Najświętszy Sakrament; powinni to uczynić w odpowiednim miejscu i w taki sposób, by nie zakłócić porządku w przystępowaniu do Komunii św. Słowo Amen, które wierni wypowiadają podczas przyjmowania Komunii św. , jest aktem osobistej wiary w obecność Chrystusa.
Zostawmy wiec te spiskowe teorie o masonach w Kosciele. I nie podejrzewajmy ludzi przyjmujacych Komunie sw. na stojaco i na reke o brak poboznosci bo wedlug mnie jest to faryzejstwo w czystej postaci.
Komunia sw. przyjmowana na stojaco lub/i na reke nie jest czyms nowym. Tak bylo w czasach apostolskich i pozniejszych. Kosciol wracajac do zrodel powrocil do tej praktyki.
|
Śr sty 12, 2011 10:16 |
|
 |
amadeus35
|
bramin...... czy twoim zdaniem wskazania Episkopatu maja byc instrukcja jak powinna wygladac komunia swieta ? Czy Jezus udzielil wskazan w Bibli jak powinno to sie czynic na jego pamiatke poprzez podanie Ostatniej Wieczerzy???
w tym wszystkim czyli twoich wypowiedziach za duzo teologi i religi a za malo Bibli i szczerej wiary 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
Śr sty 12, 2011 15:25 |
|
|
|