Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 06, 2025 17:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona
 co sie stalo z drugim przykazaniem? 
Autor Wiadomość

a moze by tak przy okazji przesledzic wszystkie przykazania jak to wyglada w tym katolickim kraju (ponoc 97%)

Śr mar 16, 2005 11:13

Teraz to już chyba nie rozumiem o czym jest wątek?
- o tym że KK zniósł przykazanie?
- czy o tym że ludzie w ogóle przykazań nie zachowują?
bo to dwie zupełnie rózne kwestie.
Pierwsza jest bzdurą
Z drugą niestety muszę się po części zgodzić

Śr mar 16, 2005 12:13

jak radził sobie Kościół przez parę ładnych lat, kiedy nie miał jeszcze Pisma
Pismo nie oznacza kartek paieru, na których jest zapisana Biblia, tylko Słowo Boże. A to było zwiastowane przez apostołów wszędzie, gdzie poszli. I w tym kontekście Jezus zostawił nam Biblię :) Bo, to, ze spisane zostało później, to nei znaczy, zę przed spisaniem nikt go nie słyszał :)

Cytuj:
I jeszcze jedno, skoro nie tylko pisma świętych i męczenników pierwszych wieków ale i sam tekst liturgii eucharystycznej, która jest sakramentem Kościoła nazywasz śmieciami , to czy naprawdę zasługujesz na miano chrześcijanina?

Chrześcijaństwo nie równa się katolicyzm, nie mylmy pojęć.

Nasze dyskusje zawsze odbiegają od tematu głównego, nei wiem jak to się dzieje :D A inna sprawa, ze juz drugi raz chyba dyskusja weszła na temat słuszności działań KK :D

Dorzucę jeszcze swoje 3 grosze...
Agniulka troszeczkę przeczysz sama sobie :)
Agniulka napisał(a):
rahelix napisał:
czy mozesz mi powiedziec ze jestes dzieckiem bozym

Oczywiście
Ochrzczonym i włączonym w Mistyczne Ciało Chrystusa

Agniulka napisał(a):
Interpretacja jest tam poprawna, gdzie jest przekazywana od autora natchnionego w nieprzerwanym ciągu sukcesji

Przecież będąc dzieckiem Boga sama masz Ducha Świętego, wiec chyba nie zaprzeczysz, że jesteś natchniona. Bo przecież On nie mieszka w tobie, bo mu tam wygodnie, tylko, zeby cię wsperać i uczyć :) No chyba, zę źle rozumiem "nieprzerwaną sukcesję", wtedy przepraszam i prosze o wytłumaczenie tego zwrotu :)

Ja również jestem zdania, zę tylko Pismo się liczy. Zwóćcie uwagę, że w Starym Testamencie Bóg wyraźnie podał Żydom w jaki sposób mają go czcić. Cyz gdyby chciał dokłądnie takiego, a nie innego sposobu uwielbienia, to nie zawarłby tego w również w Nowym Testamencie? Wydaje mi się, że podstawą chrześcijaństwa jest wiara i Bóg specjalnie nie narzucił nam jakiegoś sposobu oddawania mu czci, zeby nie koncentować się nad formą, ale nad treścią. Poza tym, ja szczerze wątpię, żeby pierwsi chrześcjanie (z których tradycji czerpie Kościół Katolicki) zachowywali się tak jak dzisiejsi Katolicy i w ten sam sposób oddawali mu cześć.

Acha i jeszcze jedno. Zgadzam sie z tym, zę Duch Swięty uczy nas jak interpretować Biblię, ale nie zgadzam się z tym, ze mówi ludziom jakieś dodatkowe rzeczy, na przykład na temat form oddawania czci.

Pt mar 18, 2005 13:33

Chrześcijaństwo nie równa się katolicyzm, nie mylmy pojęć

Rzeczywiście z powodu grzechu ludzi nastąpił rozłam w Kościele. Na początku tak nie było. Chrystus założył jeden Kościół Katolicki.
Cytuj:
No chyba, zę źle rozumiem "nieprzerwaną sukcesję", wtedy przepraszam i prosze o wytłumaczenie tego zwrotu :)

Sukcesja dotyczy Apostołów i ich następców - biskupów.
Cytuj:
Cyz gdyby chciał dokłądnie takiego, a nie innego sposobu uwielbienia, to nie zawarłby tego w również w Nowym Testamencie?

Pismo Święte jest literackim zapisem Słowa Bożego a nie instrukcją liturgiczną.
Cytuj:
Poza tym, ja szczerze wątpię, żeby pierwsi chrześcjanie (z których tradycji czerpie Kościół Katolicki) zachowywali się tak jak dzisiejsi Katolicy i w ten sam sposób oddawali mu cześć.

Zamiast wątpić, sięgnij do źródeł historycznych.

Pt mar 18, 2005 15:27

Chrystus założył jeden Kościół Katolicki.

odp ;moze pokazesz mi w ktorym to miejscu chrystus zalozyl kosciol katolicki bo ja z histori wiem ze powstal on w 3 albo 4 wieku

Sukcesja dotyczy Apostołów i ich następców - biskupów.

odp ;to tez prosze potwierdzic cytatem

Pt mar 18, 2005 20:40

Cytat co do sukcesji ? "Kto was słucha, Mnie słucha" - słowa skierowane tylko do Apostołów (to o wyłączności nauczania), analogicznie słowa o odpuszczaniu grzechów również tylko do Apostołów (to o wyłączności sprawowania sakramentu), z kolei wiemy że chodzi o Apostołów i ich następców, bo Jezus kazał głosić i odpuszczać aż do Jego powtórnego przyjścia, a jak wiemy żaden Apostoł nie był nieśmiertelny :D Zresztą również Apostołowie (którzy bądź co bądź wiedzieli co Jezus im mówił bezpośrednio) taką praktykę praktykowali - wyświęcali swoich następców do głoszenia i sprawowania sakramentów - patrz Dzieje i Listy

Pt mar 18, 2005 20:51

1. O założeniu Kościoła przez Chrystusa jest w Ewangelii
2. Niezależnie od tego kiedy zaczęto używać słowa "katholikos" Kościół od początku był katolicki to znaczy powszechny. Z niczego się nie wydzielił, to od niego się odłączyli niektórzy

Pt mar 18, 2005 20:53

Z tego co ja wiem, to apostołowie byli tymi, którzy widzieli Jezusa zmartwychwstałego (to był warunek konieczny) i było ich dwunastu. A cytat, który podałaś z Ewangelii Łukasza (10:16) nie odnosił się do apostołów, bo po pierwsze był powiedziany jeszcze za życia Jezusa, a po drugie Jezus mówił te słowa do 72 swoich uczniów, wśród których może i byli późniejsi apostołowie, ale to chyba chyba nie tylko, bo 72>12 ;)

"A potem wyznaczył Pan innych, siedemdziesięciu dwóch, i rozesłał ich po dwóch przed sobą do każdego miasta i miejscowości, dokąd sam zamierzał się udać." (Łuk 10:1)

Zgadza sie, zę w Bibli jest słowo katholikos, ale dokładnie jak napisałaś w znaczeniu powszechny. Chrystus nie miał na myśli instytucji Kościół Katolicki, który jak twierdzi rahelix została założona w 3, albo 4 wieku (niestety nie mogę teraz sprawdzić tej informacji). A jak najbardziej inni się odłączyli, bo chyba przyznasz, że na przykłąd odpusty są żeczą absolutnie sprzeczną z Pismem Świętym (szczegolnie, że kasa spływała do kieszeni księży, którzy przed Bogiem ślubowali ubóstwo). No wiesz w takiej sytuacji, to ja się nie dziwię, że ludzie, którzy zaczęli studiować Biblię się zbuntowali. Nie mówie, że oni wszycy byli idealni, bo też mieli wady, ale z historia dostarcza nam dużo faktów kompromitujacych uwczesny kościół katolicki, który stał sie instytucją dbającą o zyski, prowadzącą machloiki polityczne itp zamiast trzymać się głoszenia Chrystusowej ewangelii.

Pt mar 18, 2005 22:35

. Niezależnie od tego kiedy zaczęto używać słowa "katholikos" Kościół od początku był katolicki to znaczy powszechny. Z niczego się nie wydzielił, to od niego się odłączyli niektórzy

nowy testament mowi o kosciele chrystusowym ito jest wlasciwe pojecie glowa tego kosciola jest chrystus a tworza go wszyscy nowozrodzeni a zbudowany jest na mocnym ipewnym gruncie
Mt 16:16
16. Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego.
(BT)

1 Kor 10:4
4. i pili ten sam duchowy napój. Pili zaś z towarzyszącej im duchowej skały, a ta skała - to był Chrystus.
(BT)
Ef 2:20
20. zbudowani na fundamencie apostołów i proroków, gdzie kamieniem węgielnym jest sam Chrystus Jezus.(BT)

i jeszcze jedno przesledzilem dzieje i listy i nic ozadnym wyswiecaniu nie wyczytalem

So mar 19, 2005 17:23

tess sprawiasz wrazenie jakbys wogole nie kojarzyl oco w tym wszystkim cchodzi

Kto czego innego szuka niz TYLKO Boga i zbawienia swojej duszy znajdzie tylko udreke i bol

masz taki ladny p.s,czy znalazles juz jezusz jako sweg zbawiciela i zbawienie swojej duszy?

Kojarze dokladnie rahelix a poniewaz czytam Pismo Swiete i Tradycje Kosciola to jestem w Kosciele w przeciwienstwie do ciebie, ktory zagalopowales sie na manowce wiary z dala od Domu Dobrego Ojca i sadzisz, ze ty jeden tylko znasz wykladnie Pisma Swietego.

Podpis mam ladny i wyrazajacy gleboka modrosc a PAN JEZUS jest moim PANEM i ZBAWICIELEM mojej duszy.

Pozdr. :-D

Pozdrawiam :)

So mar 19, 2005 17:44

Chrystus nie miał na myśli instytucji Kościół Katolicki, który jak twierdzi rahelix została założona w 3, albo 4 wieku

Hmmm... Przez kogo? :hahaha: Pierwsze słyszę żeby się zakładało coś, co istnieje od 400 lat :hahaha:
Cytuj:
bo chyba przyznasz, że na przykłąd odpusty są żeczą absolutnie sprzeczną z Pismem Świętym

Możesz to jakoś udowodnić?
Cytuj:
(szczegolnie, że kasa

Odpusty jakoś istnieją do dziś i to w wielkiej liczbie, jakoś nie znalazłam wśród nich żadnego za który by się płaciło, ale oczywiście te fakty z historii, w których chodziło o kasę to wszyscy pamiętają, inne przepadają w ciemnych mrokach niepamięci :D
No i nie wiedziałam, że budowa kościołów dla ludzi to jest kasa dla księży... Chyba mamy trochę różne postrzeganie pewnych spraw :D
Cytuj:
księży, którzy przed Bogiem ślubowali ubóstwo

Kurcze, już trochę tę teologię studiuję i dopiero teraz się dowiaduję że święcenia kapłańskie zawierają w sobie ślub ubóstwa...
Cytuj:
No wiesz w takiej sytuacji, to ja się nie dziwię, że ludzie, którzy zaczęli studiować Biblię się zbuntowali

Zbuntowali się na zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" :D W imię Ewangelii postanowili wyrzucić połowę Pisma Świętego, sakramentów i innych źródeł łask, które Bóg w Kościele zostawił... No... skoro to się nazywa "wracanie do korzeni" i "szukanie pełni" :D

So mar 19, 2005 19:30

a zbudowany jest na mocnym ipewnym gruncie
Mt 16:16
16. Odpowiedział Szymon Piotr: Ty jesteś Mesjasz, Syn Boga żywego.
(BT)

Następne zdanie wygodniej było pominąć :)
Cytuj:
i jeszcze jedno przesledzilem dzieje i listy i nic ozadnym wyswiecaniu nie wyczytalem

To czytaj jeszcze raz. Zapewniam cię że jest

So mar 19, 2005 19:31

Może dla pewności weź Pismo Święte nie "poprawione" przez wydawców "strażnicy"

So mar 19, 2005 19:32

Hmmm... Przez kogo? :hahaha: Pierwsze słyszę żeby się zakładało coś, co istnieje od 400 lat :hahaha:
Nie widzisz różnicy między instytucją, a kościołem, który stanowi grupa wiernych? Mówimy o instytucji, która w czasach średniowiecza prowadziła działalność polityczną :) BTW: śmianie się z rozmówcy w czasie dyskusji jest rzeczą dziwną... Bo zdaje mi się, ze po to dyskutujemy, żeby dzielić się poglądam, a nie, żeby okazaywać swoją wyższość :)

Agniulka napisał(a):
KRunch napisał(a):
bo chyba przyznasz, że na przykłąd odpusty są żeczą absolutnie sprzeczną z Pismem Świętym
Możesz to jakoś udowodnić?
Chyba wyraziłem się jasno, że mówię o odpustach za pieniądze (czyli takich, które były w średniowieczu. teraz nie wiem jak jest, ale jeśli już to zniesiono, to się cieszę :) ) Skoro mówimy o reformacji, to chyba jasne, że mówię o śreniowieczu/renesansie :) A chcesz dowodu, zę są sprzeczne? Proszę bardzo, Chrystus nigdy nie mówił o zbawieniu za pieniądze, a wręcz przeciwnie:
"Łatwiej bowiem wielbłądowi przejść przez ucho igielne, niż bogatemu wejść do Królestwa Bożego." (Łukasza 18:25)
"A Piotr rzekł do niego: Niech zginą wraz z tobą pieniądze twoje, żeś mniemał, iż za pieniądze można nabyć dar Boży." (Dzieje Apostolskie 8:20)
Co innego są ofiary na kościół. Jednak te nigdy nie są skłądane, z myślą o tym, że "dam, odpuszczą mi grzechy", tylko w celu wspomożenia kościoła.

Agniulka napisał(a):
No i nie wiedziałam, że budowa kościołów dla ludzi to jest kasa dla księży... Chyba mamy trochę różne postrzeganie pewnych spraw
No cóż, a najłatwiej puścić w niepamięć historie księży, którzy żyli ponad stan.

Agniulka napisał(a):
Kurcze, już trochę tę teologię studiuję i dopiero teraz się dowiaduję że święcenia kapłańskie zawierają w sobie ślub ubóstwa...
To przepraszam, zwracam honor jeśli nie ma takich ślubów... Może pomyliło mi się z zakonnikami, albo po prostu słyszałem to z niewiarygodnego źródła :) Aczkolwiek księża, który powołując się na ciebie są następcami apostołów chyba powinni żyć tak jak oni :)

Agniulka napisał(a):
Zbuntowali się na zasadzie "na złość mamie odmrożę sobie uszy" :D W imię Ewangelii postanowili wyrzucić połowę Pisma Świętego, sakramentów i innych źródeł łask, które Bóg w Kościele zostawił... No... skoro to się nazywa "wracanie do korzeni" i "szukanie pełni" :D
Nie rozumiem tego porównania z uszami :) Jaką połowę pisma porzucili? A Bóg swojemu kościołowi zostawił Pismo Święte i Ducha Świętego. Zwróć uwagę na to, zę żaden apostoł nigdy nie nauczyał czegoś innego niż Pisma.

Tess napisał(a):
Kojarze dokladnie rahelix a poniewaz czytam Pismo Swiete i Tradycje Kosciola to jestem w Kosciele w przeciwienstwie do ciebie, ktory zagalopowales sie na manowce wiary z dala od Domu Dobrego Ojca i sadzisz, ze ty jeden tylko znasz wykladnie Pisma Swietego.
Prosiłem już kiedyś, żebyśmy nie osądzali siebie nawzajem, bo nie wiem (i nie chcę wiedzieć) na jakiej podstawie piszesz, że rahelix "zagalopował się na manowce wiary", bo to jest tylko Twoja opinia, bo dla mnie na przykłąd On nie przedstawia sie jako wyrocznia, tylko po prostu odpowiada cytatami z Pisma, bo skąd indziej ma czerpać wiedzę o Bogu jak nie z Biblii? Każdy może mieć swoje zdanie na ten temat, ale niech trzyma je dla siebie, bo nikt poza Bogiem nie wie na 100%, kto z nas ma rację. Przedstawiajmy swoje poglądy a nie oceniajmy siebie nawzajem, bo inaczej zaczniemy się po prostu kłócić, a z kłótni nic nie wynika. Zresztą wszyscy jesteśmy braci w Chrystusie, więc po co się kłócić? Tylko wtedy dojdziemy do porozumienia, jeśli będziemy ze sobą zdrowo dyskutować i przekonywać się argumentami, a nie obelgami, że "to ja jestem prawdziwie wierzący, a nie ty". A myślę, zę to właśnie współpracy oczekuje od nas Chrystus :) Mam nadzieję, że się ze mną zgodzicie :)

Agniulka napisał(a):
Może dla pewności weź Pismo Święte nie "poprawione" przez wydawców "strażnicy"
Patrz powyższy komentarz, a poza tym zdaje mi sie, że rahelix mówił, ze korzysta z Biblii Tysiąclecia :)

So mar 19, 2005 23:16

moze jeszcze pare cytatow dla uzupelnienia

wiedzac ze nie rzeczami znikomymi srebrem albo zlotem zostaliscie wyku pieni od marnego postepowania waszego przez ojcow wam przekazanego lecz droga krwia chrystusa jako baranka niewinnego i nieskalanego
1 piotr.1,18

przeciez brata zadnym sposobem nie wykupi czlowiek ani tez nie da za niego okupu bogu
bo okup za dusze jest zbyt drogi i nie wystarczy nigdy
ps.49,8

N mar 20, 2005 17:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 201 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 14  Następna strona