Bóg daje wolność ? Według mnie zniewolenie ...
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Bóg daje wolność ? Według mnie zniewolenie ...
zephyr7 napisał(a): Taką umowę "zawiera" z Tobą np. państwo polskie. Jesteś chroniony m.in. prawami człowieka, prawami wynikającymi z bycia dzieckiem, uczniem, kobietą, mężczyzną, obywatelem polskim, itp.
Bóg mi podał na tacy zbawienie, a od momentu chrztu jestem Jego dzieckiem. A skoro dzieckiem, to również dziedzicem. Fajnie, prawda?
Niech mi ktoś wytłumaczy, w jakim sensie Bóg zniewala człowieka? Czy chodzi o samo chodzenie do kościoła??? Bog absolutnie nie zniewala człowieka. Człowiek ma całkowicie wolna wole ( w przeciwieństwie do tego co twierdzą niektóre wspólnoty kalwińskie i baptystyczne)
|
So maja 14, 2011 22:02 |
|
|
|
 |
agape777
|
Oczywiście kolega Libertyn, skoro nie godzi się na Pana Boga i na te wszystkie brednie co to wolność naszą ograniczają, to ja się uprzejmie pytam co w zamian? Rozumiem, że wolność ma być nieograniczona, ale tylko dla Libertyna. No bo jak tu inaczej wolność naszą można sobie pomyśleć. Jeżeli markiz de Sade (którego Libertyn cytatem się szczyci) kogoś sponiewierał, życia pozbawił albo mówiąc eufemistycznie uszkodził, to już z całą pewnością ów ktoś taką jak Markiz w onym czasie wolnością cieszyć się nie mógł. Można oczywiście wyobrazić sobie stan zawieszenia przykazań co to sobie religijni fanatycy na górze Synaj wymyślili, ale skromnie postuluję aby kolega Liberty pierwszy tego doświadczył i na sobie przetestował. Wolność dla wszystkich? tylko jaka? w jakich ilościach i zakresie? Ostatnio trafiłem na dramat pt ,,Najpierw przemówią kamienie"-oto naukowcy odkryli grób Jezusa i dowodzą faktu Jego niezmartwychwstania. Główna bohaterka w klimacie tych wydarzeń toczy filozoficzny dialog z diabłem, który naigrywa się z kondycji moralnej swoich ofiar. Dramat jakby skrojony na poruszany tutaj wątek
|
So maja 14, 2011 22:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Taką umowę "zawiera" z Tobą np. państwo polskie. Państwo polskie nie zawarło ze mną żadnej umowy. Postawiło mnie tylko przed faktem dokonanym-prawem stanowionym, za którego złamanie grożą mi jakieś tam sankcje karne Podobnie zrobił twój Bóg z Tobą. Cytuj: Bóg mi podał na tacy zbawienie , Niczego Ci nie podał. Dostąpisz zbawienia pod warunkiem,że podporządkujesz się Bogu i jego nakazom.I to jest jeden, dobitny przykład na to w jaki sposób cię zniewolił. Cytuj: a od momentu chrztu jestem Jego dzieckiem. A skoro dzieckiem, to również dziedzicem. Fajnie, prawda?
No fajnie  na razie odziedziczyłeś tylko grzech pierworodny...( ale to po adamie, nie bogu) Czy po Bogu coś odziedziczysz? -w to ja wątpię. W końcu Bóg jest "nieśmiertelny", a dziedziczy się po zmarłych  Cytuj: Człowiek ma całkowicie wolna wole( w przeciwieństwie do tego co twierdzą niektóre wspólnoty kalwińskie i baptystyczne) Postawiłeś tezę-to ją teraz udowodnij.
|
So maja 14, 2011 22:12 |
|
|
|
 |
zephyr7
|
drogi Apriori, wyjeżdżasz z twierdzeniem w stylu "na złość matce, odmrożę sobie uszy". Jak zapinasz pas bezpieczeństwa, pozbawiasz się jakiejś części "wolności" na rzecz własnego bezpieczeństwa. Kiedy wyrywasz ząb w narkozie, dajesz się lekarzom uśpić, małe dzieci wkłada się do łóżeczka z kratami, żeby nie włożyły palców do kontaktu, rozumiesz porównanie? twierdzenia w stylu "Bóg zniewala", są równie na miejscu, co pretensje pięciolatka, że mu nie wolno obsługiwać spawarki!!! Bóg mówi jedynie: tak działa świat, tak go zaprojektowałem, skutkiem tego jest to, a tamtego tamto. Chcesz, żeby ci było dobrze, to rób tak. A chcesz, żeby ci było źle, to rób tak. Jeśli już chcesz narzekać, zapytaj, dlaczego Bóg zaprojektował świat właśnie w taki sposób - czemu stworzył go tak, że tylko pewien rodzaj postępowania jest dla człowieka korzystny. Dlaczego złożył mu "propozycję nie do odrzucenia". Ale to by było trochę tak jak pretensje glinianego garnka wobec garncarza. Łatwo zarzucać Bogu różne rzeczy, dopóki nie pomyślimy, jak stworzony przez niego wszechświat jest skomplikowany. Jeśli gubię się, próbując zrozumieć jego materialną strukturę, zgłębiając np. właściwości głupiej cyfry 5 http://math.ucr.edu/home/baez/numbers/5.pdfA co dopiero mówić o całym istniejącym wszechświecie, ontologii, socjologi, itp. Dlatego moja dyskusja z Bogiem przypominałaby pretensję operatora kopaczki krótkiej, wyrywającego buraki we wsi Doły Głębokie, względem naukowców z CERNu, o to że w sposób niewłaściwy szukają bozonu Higgsa i dałoby się to zrobić lepiej. Na przykład przy pomocy kopaczki....
|
So maja 14, 2011 23:01 |
|
 |
scooter2010
zbanowana na stałe
|
zephyr7 napisał(a): Co do tej "umowy": zawarł, zawarł. Nie mógł, bo człowiek jest ułomny. Ludzki mózg ogranicza sam w sobie poznanie, blokując wewnętrznie dowolność logiki myślenia, pomimo, iż obiektywnie, nie powinno być błędów w myśleniu, jeśli jakakolwiek logika jest zachowana. Problem jest w tym, że mechanizm ludzkiego mózgu zakłada, że logika musi być jednotorowa. Blokada rozumowania pojawia się w momencie próby weryfikacji czegoś, co zdefiniowane zostało uprzednio, a przyczyną blokady jest zapewne fakt, że pierwotna definicja była wyznacznikiem do dalszych rozważań. Kierując się tym tokiem myślenia, jeśli ponowne rozważanie czegoś jest potrzebne, oznacza to, że cały szablon myślowy wypracowany w dalszej kolejności był niewłaściwy. Jednak taka świadomość powoduje straty emocjonalne, nakłaniając jednocześnie ludzi do parcia do przodu bez łatwej możliwości zastanowienia się nad popełnianymi błędami - dlatego ludzie są z natury egoistami. Powoduje też ograniczenie możliwości analizy uwarunkowań podświadomych - co sprawia, że ludzie są bardziej podatni na oszustwa i emocjonalne szantaże. Ten defekt mózgu można ominąć na ziemi tylko w jeden sposób - pisząc w dużym skrócie - ucząc się przebijać myślami przez niezrozumienie/nieświadomość - innymi słowy, wchodzić w "świadomy sen" - który to termin gdzieniegdzie na ziemi jest używany. Taka technika umożliwia myślenie w sposób wielotorowy (choć zarazem odmienny od ziemskiego, standardowego), może wymagać wielu lat ćwiczeń, ale może Ci się uda...
_________________ Wyjaśnimy Ci, jak prowadzić interakcję z kobietami, aby Twoje akcje ciągle rosły i uświadomimy dlaczego kobieta nie ma racji, gdy mówi "Mogłeś się domyśleć" odnośnie czegoś, o czym nie masz pojęcia.
|
N maja 15, 2011 6:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jak zapinasz pas bezpieczeństwa, pozbawiasz się jakiejś części "wolności" na rzecz własnego bezpieczeństwa. Wielu osobom udaje się przeżyć wypadek właśnie dlatego. że mieli nie zapięte pasy. W jaki sposób Twój Bóg chroni bezpieczeństwo noworodka , który kona na nowotwór? Chodzi pewnie o to, że jak taki noworodek umrze, to w ten sposób zaoszczędzi mu innych cierpień , które potencjalnie mogły by go spotkać w życiu. Ale skoro On taki "troskliwy", to po cholerę pozwolił, że by ten noworodek w ogóle się urodził. Cytuj: twierdzenia w stylu "Bóg zniewala", są równie na miejscu, co pretensje pięciolatka, że mu nie wolno obsługiwać spawarki!!! Albo w stylu ,człowieka , który nie prosił się np. o cierpienie,a musi cierpieć bo twój bóg miał taką "zachciołkę". Cytuj: Jeśli już chcesz narzekać, zapytaj, dlaczego Bóg zaprojektował świat właśnie w taki sposób - czemu stworzył go tak, że tylko pewien rodzaj postępowania jest dla człowieka korzystny Nie prawda,że jest tylko jeden sposób postępowania korzystny( czyżby two Bóg był utylitarystą?) dla człowieka.Co traci złodziej gdy kogoś okrada? Cytuj: Dlaczego złożył mu "propozycję nie do odrzucenia". Skoro to propozycja nie do odrzucenia, to jak ma się do tego rzekoma wolność człowieka?
|
N maja 15, 2011 7:01 |
|
 |
scooter2010
zbanowana na stałe
|
apriori napisał(a): Cytuj: Cytuj: twierdzenia w stylu "Bóg zniewala", są równie na miejscu, co pretensje pięciolatka, że mu nie wolno obsługiwać spawarki!!! Albo w stylu ,człowieka , który nie prosił się np. o cierpienie,a musi cierpieć bo twój bóg miał taką "zachciołkę". Ja to z kolei odbieram od strony bardziej "dźwiękowej". Analizując przez dłuższy czas naturę i rozmaite dźwięki otoczenia, stwierdziłem, że człowiek znajduje się w niewoli emocjonalnej poprzez nieskoordynowane emocjonalnie dźwięki otoczenia, bez przerwy próbując się automatycznie do nich dostroić. Najmniej inwazyjne są dźwięki natury, a największą władzę nad ludzkimi emocjami mają głosy dzieci, z racji tego, że są one najczystsze. Aby się jednak do nich dostroić, należy się poczuć jak dziecko. Ponieważ dorośli jednak nigdy nie czują się tak lekko i swobodnie jak dzieci, głosy dzieci sprawiają im podświadomy ból, co w dodatku nie jest przez świadomość poprawnie interpretowane. Problemu by nie było, gdyby dorośli czuli się jak dzieci, a - przynajmniej w teorii - powinno tak być.
_________________ Wyjaśnimy Ci, jak prowadzić interakcję z kobietami, aby Twoje akcje ciągle rosły i uświadomimy dlaczego kobieta nie ma racji, gdy mówi "Mogłeś się domyśleć" odnośnie czegoś, o czym nie masz pojęcia.
|
N maja 15, 2011 7:13 |
|
 |
ArturP
|
Dla jednych Bóg zniewala dla innych Szatan omamia i zniewala. Bóg w przeciwieństwie do szatana dotrzymuje słowa w każdym swoim postanowieniu. Jest jeszcze sfera którą jako ludzie wolnej woli możemy wybrać poprostu odrzucenie tego co oferuje Bóg życia wiecznego, łask. Nie musimy być tym zainteresowani. Nie chcemy zbawienia, życia wiecznego i .
Zephyr pisze jak świat jest skomplikowany, bo jest siła która powołała świat do życia jest dla nas niezrozumiała. Bóg nazywa nas dziećmi. Raczkujemy ledwo wychlamy się poza ziemię o ciele ludzkim jeszcze nie wiemy wszystkiego. I ta wiara rzecz duchowa? Wiara się opiera na ufności a Bóg wymaga ufności. " Nie za pomyślność w pracy ale za cierpienie wynagradzam" tak mówił Jezus do Św. Faustyny
Jezus tez cierpiał, ludzie cierpią w cierpieniu, cierpliwości jest największa tajemnica.
Dlaczego Bóg milczy gdy cierpią niewinni?
Bóg dał nam wolność On czeka i milczy (to zbyt długa refleksja abym ją rozwijał)...Ci którzy cierpią i mają pretensję do Boga i pytają dlaczego milczy. Bóg nie ma obowiązku rozmawiać z każdym chorym człowiekiem. Jeżeli cierpiący poprosi o cierpliwość, to przypuszczam że ją otrzyma. Jeżeli pros o pociechę Ducha Świętego, również ją dostanie. Jednak nie będzie masowych uzdrowień.
Dzisiaj cierpi coraz więcej dzieci.. To jest po prostu zło tego swata. Dzieci są częścią całej ludzkość. Całe zło ludzkie dotyczy starszych i dzieci.
Czy Bóg może manipulować wolną wolą człowieka?
Może, ale działając jedyne urokiem pokazując urok dobra. Pewien zakonnik wypowiedział się w prost jeżeli urok Boga przemija odsłania się urok świata - pieniędzy czy szczęścia doczesnego.
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
N maja 15, 2011 9:23 |
|
 |
scooter2010
zbanowana na stałe
|
ArturP napisał(a): Czy Bóg może manipulować wolną wolą człowieka? Nic o tym nie wiem, ale zakładam, że ziemia musi być w jakiś sposób administrowana, tak samo jak forum internetowe. Przypuszczam, że każdy z założycieli dużych religii swoje "cudowne możliwości", musiał sobie sam wypracować na drodze dedukcji podczas medytacji w takiej bądź innej formie. Nie wydaje mi się, że Chrystus nie miał pojęcia jak to się dzieje, że chodzi po wodzie. Nie podejrzewam również, żeby działo się to przypadkiem, stąd i moje przypuszczenie, że ktoś o to dba, żeby Ziemia się efektywnie rozwijała, na tyle na ile pozwalają na to możliwości życia na tej planecie. To jest to, co jest mi bliskie. Nie przypuszczam jednak, że "deal" mógł być zawarty z osobą, która nie ma pojęcia o tym, że jest manipulowana.
|
N maja 15, 2011 9:28 |
|
 |
Johnny99
|
apriori napisał(a): A czy ja wiem, że nie istnieją Dobrze, to na jakiej podstawie wierzysz, że nie istnieją?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N maja 15, 2011 9:29 |
|
 |
ArturP
|
scooter2010 napisał(a): ArturP napisał(a): Czy Bóg może manipulować wolną wolą człowieka? Nic o tym nie wiem, ale zakładam, że ziemia musi być w jakiś sposób administrowana, tak samo jak forum internetowe. Przypuszczam, że każdy z założycieli dużych religii swoje "cudowne możliwości", musiał sobie sam wypracować na drodze dedukcji podczas medytacji w takiej bądź innej formie. Nie wydaje mi się, że Chrystus nie miał pojęcia jak to się dzieje, że chodzi po wodzie. Nie podejrzewam również, żeby działo się to przypadkiem, stąd i moje przypuszczenie, że ktoś o to dba, żeby Ziemia się efektywnie rozwijała, na tyle na ile pozwalają na to możliwości życia na tej planecie. To jest to, co jest mi bliskie. Nie przypuszczam jednak, że "deal" mógł być zawarty z osobą, która nie ma pojęcia o tym, że jest manipulowana. Ktoś zapoczątkował to wszystko ja zawsze się zastanawiałem jak coś się może zacząć (-nieskończoność) jeżeli nigdy się nie zaczęło i nigdy się nie skonczy (+nieskończoność) a jednak istnieje (teraźniejszość). Tego chyba nie zrozumiemy za szybko?
_________________ "Aż do śmierci stawaj do zapasów o prawdę, a Pan Bóg będzie walczył o ciebie" (Syr 4,28) "na podstawie słów twoich będziesz uniewinniony i na podstawie słów swoich będziesz potępiony” (Mt 12, 34-37).
|
N maja 15, 2011 10:06 |
|
 |
scooter2010
zbanowana na stałe
|
ArturP napisał(a): Ktoś zapoczątkował to wszystko ja zawsze się zastanawiałem jak coś się może zacząć (-nieskończoność) jeżeli nigdy się nie zaczęło i nigdy się nie skonczy (+nieskończoność) a jednak istnieje (teraźniejszość). Tego chyba nie zrozumiemy za szybko? No tak, ale idąc tym trybem, to możemy stwierdzić, że życie jest projekcją, wszechświat jest jedną z wielu możliwości, a Bóg jest nieskończonością. I co nam to w rzeczywistości daje?
|
N maja 15, 2011 10:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): apriori napisał(a): A czy ja wiem, że nie istnieją Dobrze, to na jakiej podstawie wierzysz, że nie istnieją? Nie rozumiesz, ja nie wiem w ogóle co to jest krasnoludek. Czy mógłbyś mi wyjaśnić co to jest krasnoludek? Wtedy spróbuję się odnieść do tego. Cytuj: Bóg w przeciwieństwie do szatana dotrzymuje słowa w każdym swoim postanowieniu. Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli.Wtedy rzekł wąż do niewiasty: «Na pewno nie umrzecie! 5 Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło». A wtedy otworzyły się im obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli więc gałązki figowe i zrobili sobie przepaski. I co stało się to co mówił Bóg czy Szatan.Umarli na skutek zjedzenia tego owocu?Oczywiście ,że nie.Mam przypomnieć co Bóg obiecał np. po potopie? Podaj jeden przykład kiedy Szatan nie dotrzymał słowa w postanowieniu?.Cytuj: Pewien zakonnik wypowiedział się w prost jeżeli urok Boga przemija odsłania się urok świata - pieniędzy czy szczęścia doczesnego. To zupełnie tak samo jak z niektórymi duchownymi.
|
N maja 15, 2011 10:52 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Nie rozumiesz, ja nie wiem w ogóle co to jest krasnoludek. Każde dziecko wie, a ty nie wiesz?? A wiesz, co to Święty Mikołaj? Dla ułatwienia: KrasnoludekŚwięty Mikołaj
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N maja 15, 2011 14:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 A tak się jakoś złożyło, że nie wiem. Czyli co?Krasnoludek, to facet z brodą ,który ubrał się w czerwony kubraczek i czapkę?tak?Czy może to plastikowa(?) figurka przedstawiająca takowego?
|
N maja 15, 2011 14:35 |
|
|
|