Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 13:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Nadprzyrodzony cynizm 
Autor Wiadomość
Post Re: Nadprzyrodzony cynizm
medieval_man napisał(a):
atheist napisał(a):
Dziękuję Asparagus a te wstawki z tacą rzeczywiście mogłem sobie darować.

Dzięki
Widzisz: tak jak ów biskup powiedział coś, co Tobie nie spodobało się (choć nie miał złych intencji) tak i Ty napisałeś coś, co było (przynajmniej) niezręczne.
Pozostańmy więc przy tym, że były to niezręczności a nie cynizm (u biskupa i u Ciebie)?

medieval_man, nie żartuj. Moja wypowiedź na małym forum internetowym a wypowiedź oficjalna biskupa... proszę Cię... Gdybym swoją wypowiedź przygotowywałbym dla mediów, czy nawet mówił coś po prostu na jakiejś konferencji to przemyślałbym ją dużo lepiej i dobierałbym argumenty i słowa bardziej starannie niż w dość emocjonalnym poście. Poza tym uważam, choć może to subiektywne, że w mojej wypowiedzi nie było cynizmu a tylko zbyt zgeneralizowane i uproszczone oskarżenie. No i wreszcie ja napisałem w pierwszym poście, że "żeby użyć takiej argumentacji trzeba nie mieć albo rozumu albo godności". Mogę więc przyjąć, że ten biskup popełnił aż taką niezręczność w tak drażliwej sprawie i wówczas należy założyć pierwszą z ewentualności, o których pisałem.

N lip 03, 2011 23:13
Zoll napisał(a):
Albo czegoś nie wiem, albo nie rozumiesz zasad dogmatu o nieomyślności papieża. Chyba to drugie, bo nie słyszałem o dogmacie o zakazie uzywania prezerwatyw.

Dogmat o nieomylności mówi, że nieomylność papieża dotyczy wypowiedzi ex cathedra w sprawach wiary i moralności. JP II wypowiadał się w sprawie zakazu używania prezerwatyw przez kobiety gwałcone w Serbii, więc sądzę, że ta wypowidź podlega pod ten dogmat, ale mogę się mylić. Nie zmienia to zupełnie mojej wypowiedzi - gdzie był Duch Święty, podpowiadajacy mu nieomylnie wszystko co głosił w sprawach wiary i moralności kiedy jego najbliżsi współpracownicy tuszowali pedofilię w Kościele? To tak jakby szef firmy miał doradcę finansowego światowej klasy, który podpowiadałby mu jak najtaniej kupić bilety na koncert, ale nie dostrzegłby, że firma bankrutuje. Do bani z takim doradcą!

N lip 03, 2011 23:27
Moderator

atheist napisał(a):
Zoll napisał(a):
Albo czegoś nie wiem, albo nie rozumiesz zasad dogmatu o nieomyślności papieża. Chyba to drugie, bo nie słyszałem o dogmacie o zakazie uzywania prezerwatyw.

Dogmat o nieomylności mówi, że nieomylność papieża dotyczy wypowiedzi ex cathedra w sprawach wiary i moralności. JP II wypowiadał się w sprawie zakazu używania prezerwatyw przez kobiety gwałcone w Serbii, więc sądzę, że ta wypowidź podlega pod ten dogmat, ale mogę się mylić. Nie zmienia to zupełnie mojej wypowiedzi - gdzie był Duch Święty, podpowiadajacy mu nieomylnie wszystko co głosił w sprawach wiary i moralności kiedy jego najbliżsi współpracownicy tuszowali pedofilię w Kościele? To tak jakby szef firmy miał doradcę finansowego światowej klasy, który podpowiadałby mu jak najtaniej kupić bilety na koncert, ale nie dostrzegłby, że firma bankrutuje. Do bani z takim doradcą!

1. dowiedz się jeszcze co znaczy ex cathedra - nie wszystkie wypowiedzi papieża mają charakter dogmatu. Jak do tej pory, od ustanowienia dogmatu o nieomylności, były ich chyba dwie...
2. Duch Święty nie jest szklaną kulą
3. sprawa tak zwanego "tuszowania" pedofilii nie jest aż tak prosta jak Ci się wydaje: postępowanie kanoniczne nie zastępuje postepowania karnego, ma zupełnie co innego na celu tak odnośnie do ofiar jak i sprawców, a sam Kościół nie ma prawa skazywać sprawców na inne kary niż te o charakterze duchowym

N lip 03, 2011 23:50
Zobacz profil WWW

Cytuj:
były ich chyba dwie...

Z pewnoscią dwie po 1870 r.

Cytuj:
3. sprawa tak zwanego "tuszowania" pedofilii nie jest aż tak prosta jak Ci się wydaje: postępowanie kanoniczne nie zastępuje postepowania karnego, ma zupełnie co innego na celu tak odnośnie do ofiar jak i sprawców, a sam Kościół nie ma prawa skazywać sprawców na inne kary niż te o charakterze duchowym

No tak, ale np. kodeks posepowania karnego w Polsce zabrania przesłuchiwania księdza co do faktów objętych tajemnicą spowiedzi; wystarczy wiec, że biskup wie, że inny kapłan dopuścił się pedofilskiego czynu i może odmówić składania zeznań w tej sprawie...

Pn lip 04, 2011 0:30
Zobacz profil WWW
Asparagus napisał(a):
Atheist ma dużo racji w tym co pisze (choć te wstawki o tacy, mógłbyś sobie darować, w kontekście takiego poważnego problemu). Kto powinien świecić najlepszym przykładem jak nie Kościół, a w szczególności kapłani? Ten ksiądz nie chciał powiedzieć niczego złego, ale powiedział to w sposób delikatnie mówiąc nieroztropny. Biorąc pod uwagę tak poważny problem, trzeba naprawdę zastanowić się co się mówi. Wy jesteście przekonani, mocni w swoim przywiązaniu do Kościoła, ale pomyślcie o tych wszystkich, którzy się wahają, mają problemy z wiarą, itd. Dla nich taka wypowiedź może świadczyć o bucie Kościoła - mogą tę wypowiedź zrozumieć na zasadzie: "To cud, robimy tyle dziadostwa, a nadal istniejemy". Moim zdaniem w tych sprawach trzeba mówić jak najmniej tylko robić jak najwięcej aby oczyścić Kościół z tych, którzy popełniali te niegodziwości...

Świadczy o prawdzie - gdyby istnienie Koscioła zależało tylko od ludzi, to różne dziadostwa dokonywane na przestrzeni wieków zmiotłyby go z powierzchni ziemi juz przed wiekami.
Tuszowanie też by nie pomogło, bo nie istnieje ukryta sprawa, którą ktoś wcześniej czy później nie ujawnił.
Cudem istnienia Kościołą pomimo tylu dziadostw jest moc Chrystusa.

Pn lip 04, 2011 7:43
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):

Raczej zwykły bilans zysków i strat.
Nikt nie chce stracić kury znoszącej złote jaja.

"Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X

Pn lip 04, 2011 11:44
Moderator

waldix napisał(a):
Alus napisał(a):

Raczej zwykły bilans zysków i strat.
Nikt nie chce stracić kury znoszącej złote jaja.

"Patrzcie, co bajka o Jezusie Chrystusie dla nas zrobiła". Papież Leon X

Tyle razy juz spotkałem osoby przytaczające ten cytat.
Żadna nie wskazała jego źródła (oprócz fantastycznych przypuszczeń, że ten zapis został przez kogoś, kiedyś, wykradziony z tak zwanych tajnych archiwów watykańskich).
Może będziesz pierwszy?

Pn lip 04, 2011 11:59
Zobacz profil WWW
zbanowany na stałe

medieval_man napisał(a):
Może będziesz pierwszy?

To mało istotne czy on to wypowiedział czy nie. Ważne, ze oddaje prawdę.
McDonald's ma hamburgery. A czy Ty wiesz co jest hamburgerem w K.K.?

Pn lip 04, 2011 12:27
Moderator

Tego nawet nie ma sensu komentować.

Pn lip 04, 2011 12:34
Zobacz profil WWW

[quote="Alus']Świadczy o prawdzie - gdyby istnienie Koscioła zależało tylko od ludzi, to różne dziadostwa dokonywane na przestrzeni wieków zmiotłyby go z powierzchni ziemi juz przed wiekami.
Tuszowanie też by nie pomogło, bo nie istnieje ukryta sprawa, którą ktoś wcześniej czy później nie ujawnił.
Cudem istnienia Kościołą pomimo tylu dziadostw jest moc Chrystusa.[/quote]

Czy Kościół jest jedyną instytucją/wspólnotą istniejącą pomimo popełniania błędów? Jeszcze parę innych równie starych i starszych od KK, można wskazać. Jak dla mnie, to oczekiwałbym innego świadectwa obecności mocy Chrystusa, niż trwanie Kościoła pomimo niegodziwości popełnianych przez jego reprezentantów (mam tu na myśli przede wszystkim osoby sprawujące funkcje kierownicze w KK).

Pn lip 04, 2011 14:58
waldix napisał(a):
medieval_man napisał(a):
Może będziesz pierwszy?

Jesli prawda jest mało istotna - to jaki jest sens dyskusji - rozmowa o kłamstwach?????
Cytuj:
Czy Kościół jest jedyną instytucją/wspólnotą istniejącą pomimo popełniania błędów? Jeszcze parę innych równie starych i starszych od KK, można wskazać. Jak dla mnie, to oczekiwałbym innego świadectwa obecności mocy Chrystusa, niż trwanie Kościoła pomimo niegodziwości popełnianych przez jego reprezentantów (mam tu na myśli przede wszystkim osoby sprawujące funkcje kierownicze w KK).

Nie jedyną, ale jedną z niewielu (hinduizm, judaizm, buddyzm), większość upadła, zaginęła w mroku.
Innych świadectw obecności Chrystusa jest mnóstwo, a ten ukazuje, że moc Chrystusa przewyższa ohydę grzechu pederastii kapłanów.

Pn lip 04, 2011 16:19
Pederastia nie jest pedofilią. Grzech też ma chyba inną wagę. Nie usprawiedliwiam żadnego.

Pn lip 04, 2011 18:39
Liza napisał(a):
Pederastia nie jest pedofilią. Grzech też ma chyba inną wagę. Nie usprawiedliwiam żadnego.

Dzięki :) - pomyliłam.

Pn lip 04, 2011 18:50
zbanowany na stałe

Alus napisał(a):
waldix napisał(a):

Jesli prawda jest mało istotna - to jaki jest sens dyskusji - rozmowa o kłamstwach?????

Czytamy ze zrozumieniem droga Alus. Jeżeli nie rozumiesz prostego zdania, to śmiem wątpić czy cokolwiek rozumiesz ze swojej "świętej księgii"

Pn lip 04, 2011 19:36
waldix napisał(a):
Czytamy ze zrozumieniem droga Alus. Jeżeli nie rozumiesz prostego zdania, to śmiem wątpić czy cokolwiek rozumiesz ze swojej "świętej księgii"

Ja zrozumiałam, że znów pragnąłeś błysnąć elokwencją, ale nie wyszło. Postaraj się jednak wspomóc atheistę, pozostał tu sam ze sforą wilków w owczej skórze i jedną niedodziałaną owcą. :-D

Pn lip 04, 2011 19:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona