Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 0:19

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 JUZ WIEM JAK JEST W NIEBIE ! 

czy wierzycie w objawienia prywatne?
TAK 50%  50%  [ 24 ]
NIE 42%  42%  [ 20 ]
NIE MAM ZDANIA 8%  8%  [ 4 ]
Liczba głosów : 48

JUZ WIEM JAK JEST W NIEBIE ! 
Autor Wiadomość
Łotr uwierzył na krzyżu, zapewne nie znał nauki Chrystusa - więc trudno wymagać aby ją zachowywał.
Uwierzył, bo widział niespotykaną, nadprzyrodzoną rzecz - Jezus przebacza swoim oprawcom i modli się za nich.
My znamy Dobrą Nowinę i testament Jezusa:"To czyńcie na moją pamiatkę" - nikt tych słów nie wykreślił, nie wyrzucił - to tylko człowiek zgnorował, zinterpretował wg własnego przekonania.

Pt mar 25, 2005 21:44

Cytuj:
to dobry znak, ze zaczynasz rozumowac poprawnie.

odp:bynajmniej

cytat z ew,jana juz raz pisalem ze nie mowi o pamiatce smierci pana jezusa gdyz byla ona ustanowiona pozniej

Jn 6:35
35. Odpowiedział im Jezus: Jam jest chleb życia. Kto do Mnie przychodzi, nie będzie łaknął; a kto we Mnie wierzy, nigdy pragnąć nie będzie.(BT)[/b]

Zapomniales, ze w przypadku ewangelii Jana, inaczej niz u synoptykow, wlasnie rozdzial szosty mowi o Eucharystii, dlatego ewangelista nie wraca juz do tego w czasie opisu Ostatniej Wieczerzy.
I jeszcze jedno: usprawiedliwieniu przez wiare w Jezusa Chrystusa, zgadza sie, ale przez wiare w Jezusa Chrystusa, ktory zaprasza na uczte, (gdzie wymagana jest odpowiednia szata - czytaj: laska) i sam staje sie pokarmem, a wiec jednak zaprasza do zycia sakramentalnego: w tym przypadku sakrament pojednania - w ktorym odzyskujemy godnosc dzieci Bozych i Eucharystia.

So mar 26, 2005 0:10

Wt mar 29, 2005 20:12

slowa ktore pan jezus powiedzial przy rozdzielaniu chleba ikielicha ,podaja znaczenie tych symboli .to jest cialo moje i to jest krew moja .to sa synbole bardzo proste symbole ,nic wiecej ale symbole o glebokim znaczeniui i niezbadanej donioslosci chleb za ktory dziekujemy jest chlebem,jaki lamiemyi z ktorego jemy .nie zachodzi zadna transsubstncjacja ani konsubstancjacja to wymyslil religijny czlowiek,sklonny wciaz do rytualizmu pan jezus powiedzial prosto"to jest cialo moje"jesli pokaze komus zjecie mojej zony i powiem to jest moja zona to kazdy wie ze nie chodzi o ten papier tylko ze on pprzedstawia moja zone .io to wlasnie chodzi

Śr mar 30, 2005 15:44

to sa synbole bardzo proste symbole ,nic wiecej

A to jest WYŁĄCZNIE TWOJA PRYWATNA INTERPRETACJA
No chyba że trzymasz w zanadrzu jakieś nagranie albo maila od Pana Jezusa "słuchajcie te słowa mają sens symboliczny a nie dosłowny" :biggrin: ... to pochwal się w końcu tym "dowodem" a skończ z tym pustosłowiem opartym tylko na twoim widzimisię

Śr mar 30, 2005 18:14
Wszystko by to mogło być prawdą co piszesz o "symbolu" - gdyby...nie zaistniały na przestrzeni 2 tys. lat 132 przypadki "Cudów Eucharystycznych".
http://andrzej.kai.pl/ekai/serwis/?MID=2334

Śr mar 30, 2005 18:22
Wszystko by to mogło być prawdą co piszesz o "symbolu" - gdyby...nie zaistniały na przestrzeni 2 tys. lat 132 przypadki "Cudów Eucharystycznych".
http://andrzej.kai.pl/ekai/serwis/?MID=2334
Przepraszam, "uciekło mi" za wcześnie.
Zdjęcia opisanego cudu w obecności Jana Pawła II.
www.cuda.of.pl
Dodatkowe informacje:
http://www.nasza-arka.pl/2002/numer.php?numer=6

Śr mar 30, 2005 18:27

A to jest WYŁĄCZNIE TWOJA PRYWATNA INTERPRETACJA

i wzajemnie

Śr mar 30, 2005 20:37

Ja naśladuję Chrystusa w pokorze i posłuszeństwie, a On nakazał słuchać w tej kwestii Apostołów i ich następców.
Ty opierasz się na zaufaniu w nieomylność własnego rozumu więc nie wiem, na kim wzorujesz się w tej pysze.

Śr mar 30, 2005 23:23

Ja naśladuję Chrystusa w pokorze i posłuszeństwie, a On nakazał słuchać w tej kwestii Apostołów i ich następców.

1. sluchac apostolow owszem ale o nastepcach pismo sw.nic nie mowi

2. pismo sw.zacheca nas tez do samodzielnego rozwazania

2 Tym. 2:7
7. Rozważ, co mówię, a Pan da ci właściwe zrozumienie wszystkiego.
(BW)

Dz.Ap. 17:11
11. Którzy byli szlachetniejszego usposobienia niż owi w Tesalonice; przyjęli oni Słowo z całą gotowością i codziennie badali Pisma, czy tak się rzeczy mają.(BW)

3. duch swiety naucza nas wszystkiego tyko trzeba mu ufac i dac sie pouczyc oczywiscie przez swoich slug ale przez tych ktorzy tego ducha sw. maja

Jan. 14:26
26. Lecz Pocieszyciel Duch Święty, którego Ojciec pośle w imieniu moim, nauczy was wszystkiego i przypomni wam wszystko, co wam powiedziałem.(BW)

nasladowanie chrystusa w pokorze i posluszenstwie to wlasnie trwanie w tym co jezus uczyl anie ludzie

1 Jan. 2:24
24. To, co słyszeliście od początku, niech pozostanie w was. Jeżeli pozostanie w was to, co od początku słyszeliście, i wy pozostaniecie w Synu i w Ojcu.
(BW)

mozna rowniez wspolnie slowo boze rozwazac

Judy 1:3
3. Umiłowani! Zabierając się z całą gorliwością do pisania do was o naszym wspólnym zbawieniu, uznałem za konieczne napisać do was i napomnieć was, abyście podjęli walkę o wiarę, która raz na zawsze została przekazaną świętym.(BW)

tutaj pisze ze wiara ta zostala przekazana swietym a nie kosciolowi katolickiemu
co znaczy swietym w zrozumieniu biblijnym to juz duzo pisalem

Cz mar 31, 2005 11:16

Cz mar 31, 2005 11:31

Ja nie widzę w tym nic naciąganego... Wyraźnie jest powiedziane, że Duch Święty będzie nas nauczał i przypominał o tym co powiedział Jezus, czyli o Śłowie Bożym. Jasne, ze sami nie umiemy poprawnie zinterpretować Pisma, ale z Duchem Świętym jak najbardziej :)

Cz mar 31, 2005 18:13

Ja nie widzę w tym nic naciąganego... Wyraźnie jest powiedziane, że Duch Święty będzie nas nauczał i przypominał o tym co powiedział Jezus, czyli o Śłowie Bożym. Jasne, ze sami nie umiemy poprawnie zinterpretować Pisma, ale z Duchem Świętym jak najbardziej :)

No to przypomnę ci o tych ponad 200 odmianach protestantyzmu, z których każda twierdzi, że interpretuje z rzekomą pomocą Ducha Świętego a dochodzą teilweise do kompletnie sprzecznych wniosków... Więc jak to jest z tym Duchem Świętym ? Jednemu każe interpretować tak a drugiemu dokładnie odwrotnie ? To samo Słowo Boże ? Ten sam Jego fragment ? ?

Cz mar 31, 2005 18:57

Może tak jest... Może wszystkie są poprawne, tylko jedna przemawia do jednej grupy ludzi, a druga do innej, przez co coraz więcej osób kocha Chrystusa? Oczywiście jeśli ktoś powie, że Biblia kazała mu zabijać, to łamie podstawowe przykazanie Jezusa, które ciężko zinterpretować inaczej... Ale przecież kościoły protestanckie nie różnią się tak bardzo... Może Bóg dopuszcza różne formy kultu, byle tylko opierały się na miłości i Piśmie Świętym? Wiem, że to teoria oparta tylko na moich przemyśleniach, ale w sumie wierzymy w tą samą niezaprzeczalną prawdę, że Jezus Chrystus jest Synem Boga, z miłości do ludzi umarł na krzyżu i zmartwychwstał oraz pozostawił nam nakaz miłości do innych. Przecież gdyby chciał konkretnej formy kultu, to by o niej powiedział tak jak zrobił to w Starym Testamencie mówiąc dokłądnie co jak i kiedy, podczas gdy w Nowym Testamencie znajdujemy ogólniki. Na przykład:
Mówił o łamaniu się chlebem, o spożywaniu ciała, ale tak naprawdę nie ustalił jak należy przeprowadzać komunię w trakcie zgromadzeń. Jedyne co wiemy, to to, ze należy to robić z czcią i pełną świadomością. Więc, czy opłatek poda ksiądz, czy tak jak w Kościele Zielonoświatkowym każdy odłamie sobie kawałek z całości krążcej po sali w złotym naczyniu, to chyba nie ma znaczenia prawda?

No nie wiem, możecie się nie zgadzać i pewnie duża część sie nie zgodzi, ale tak mi się wydaje, że pewne rzeczy nie mają znaczenia, tak jak napisałem na przykładzie komunii.

Cz mar 31, 2005 19:21

A taka kwestia jak nierozerwalność małżeństwa ?
Miłość może być tylko w Prawdzie
Nie mówimy tu o kosmetycznych różnicach tylko o czasem zupełnie przeciwstawnych zdaniach na pewne tematy moralne i dogmatyczne.
Jeżeli jedna grupa mówi, że Jezus jest fizycznie obecny w Eucharystii a druga że to jest TYLKO symbol to tylko jedna z tych teorii może być prawdziwa. Obie nie mogą równocześnie pochodzić od Ducha Świętego, bo On nie jest duchem zamętu tylko Prawdy.
I jedności a nie sprzeczności.
Świadkowie Jehowy twierdzą że Jezus nie był Bogiem i też popierają się własną interpretacją Pisma Świętego.
To też jest pochodzące od Ducha Świętego "urozmaicenie" w Kościele ?
Kalwin twierdził że człowiek od urodzenia jest z góry skazany albo na potępienie albo na zbawienie i w sumie nie może w tym nic zmienić, choćby na głowie stanął...
To wszystko są "urozmaicenia" ? Które przymnażają tych którzy kochają Jezusa ?
Kochać można tylko w Prawdzie...
Jak się laska zakocha nie w w facecie jaki jest naprawdę tylko w swoim zupełnie nierealnym wyobrażeniu o nim to nazwiesz to głupotą a nie miłością, a na pewno nie miłością tej konkretnej prawdziwej osoby.

Cz mar 31, 2005 22:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 89 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona