Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karze?
Autor |
Wiadomość |
Toshe36
|
 Re: Wierzysz w to,że bóg za dobro wynagradza, a za zło karze
Soul33 napisał(a): Toshe36 napisał(a): Ciebie nie interesuje encyklopedia kilka tysięcy lat później, a mnie nie interesują tłumacze Pisma kilka tysięcy lat później (bo sfałszowali istotne w nim treści). W takim razie, skoro nie znamy wymowy (i już nie poznamy), to może chociaz trzeba by oryginalnym alfabetem? No ale tego chyba też nie znamy... Poza skąd wiesz, co jest ważniejsze - brzmienie i wygląd liter, czy też może jednak znaczenie? Ja nie wiem dlatego pytam, ale skoro wycofujemy Jahwe z Pisma to bądźmy konsekwentni i wycofajmy też z pieśni AlleluJah. Jak nie wolno po imieniu, to nie wolno.
_________________ Pod przykrywką wiary fanatyzm różnych szaleńców nazywa się wolą bożą. Pod przykrywką wiary widziałem zbyt wielu morderców. To czego pragnie Bóg jest w Twoim sercu i tylko Ty możesz zdecydować, że będziesz dobrym człowiekiem... lub złym.
|
N lis 20, 2011 17:41 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Toshe36 napisał(a): Wyjaśniłeś dlaczego "jestem który jestem" a nie JHWH, rozumiem. A powiedz mi jeszcze czy śpiewając Alleluja (Hallel-Jah, wysławiajcie Jahwe lub Jehowę), czy też zmienimy to na "Pan" - AlleluPan, czy może zaśpiewamy "AlleluJesteś Który Jesteś"? W końcu śpiewając zwracamy się do Boga więc nie wypada po imieniu. ... bądźmy konsekwentni i wycofajmy też z pieśni AlleluJah. Jak nie wolno po imieniu, to nie wolno Tak, to jest pewna niekonsekwencja być może wynikający z pewnego kompromisu. Idąc dalej tym tropem trzeba by zmienić wiele imion z Jehoszua/Jezus włącznie (Jehoszua = "Jahwe zbawieniem"). Jestem pewien, że 99% ludzi na pytanie co znaczy "alleluja" odpowie "chwalmy Pana". Nikt nie kojarzy, że jest tam człon zawierający imię Pana, a i sami Żydzi tez do tego tak nie podchodzili. Jezus/Jehoszua nie jest jedynym (popularnym ówczas) imieniem żydowskim zawierającym imię Pana w swym członie, podobnie jest także z (do dziś chyba najpopularniejszym) imieniem Jan/Jochanan - "Jahwe jest łaskaw". Tak więc żydzi uważali za święte samo imię niejako wzywające, wskazujące Boga ale nie już nazwy, wezwania czy określenia od Jego imienia pochodzące. Tą samą tradycją kierują się zwolennicy zastępowania JHWH w tłumaczeniach.
|
N lis 20, 2011 18:07 |
|
 |
dimko
|
Po za tym, warto by było się zapoznać dlaczego papież tak postąpił. (zastępując JHWH), wychodzą najlepiej od samego sposobu powstania księgi, w której jest napisane Imię Boga.
Nie odbyło się to na zasadzie, że przyszedł anioł i powiedział, tak się pisze Imię Boga. Raczej jest to sposób rozumienia Kim On Jest. Imię Jezus, nie budzi kontrowersji a przecież nie tak się powinno wymawiać.
|
N lis 20, 2011 18:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dimko napisał(a): Po za tym, warto by było się zapoznać dlaczego papież tak postąpił. (zastępując JHWH), wychodzą najlepiej od samego sposobu powstania księgi, w której jest napisane Imię Boga.
Nie odbyło się to na zasadzie, że przyszedł anioł i powiedział, tak się pisze Imię Boga. Raczej jest to sposób rozumienia Kim On Jest. Imię Jezus, nie budzi kontrowersji a przecież nie tak się powinno wymawiać. Rozwiń twoją myśl, bo w świetle wcześniejszej dyskusji wydaje mi się nieco koślawa. Jaka to kontrowersja jest w określeniu "Jahwe"?
|
N lis 20, 2011 18:24 |
|
 |
dimko
|
Nie mam w tej pozycji w domu. Postaram się do jutra to odnaleźć. Chodzi o to, że co najmniej 400 lat dzieli wyjście z Egiptu od spania pierwszych tekstów pisanych. Co najmniej parę tysięcy lat od Adama i Ewy. Pismo Święte nie jest księgą dyktowaną, tylko spisaną pod natchnieniem, tzn, człowiek pod wpływem Ducha Świętego pisze ją, ale wykorzystuje do tego swoją wiedzę i swoje umiejętności. Dlatego jest tyle gatunków literackich. Imię dla współczesnych tamtym wydarzeniom, określało Kim Jest ta osoba.
Natomiast B16 nie chodzi o wycofanie, tylko o powrót do tradycji żydowskiej, żeby JHWH czytać jako Adonai (Pan).
|
N lis 20, 2011 22:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dimko napisał(a): Natomiast B16 nie chodzi o wycofanie, tylko o powrót do tradycji żydowskiej, żeby JHWH czytać jako Adonai (Pan). To już wyjaśniam od kilku dni. Natomiast nadal aktualne jest pytanie, czy taka zamiana w tłumaczeniach jest uprawomocniona tradycją wymowy/czytania. Żydzi jednak zachowali imię JHWH i właśnie do tego imienia nawiązuje Jezus. Doskonale wytłumaczyliśmy sobie dlaczego najczęściej podmienia się imię JHWH w Biblii. Pozostają wątpliwości j.w. Osobiście bardzo bym chciał dysponować polskim dobrym przekładem w którym zachowano "JHWH".
|
N lis 20, 2011 23:42 |
|
 |
Elbrus
|
Kozioł napisał(a): Osobiście bardzo bym chciał dysponować polskim dobrym przekładem w którym zachowano "JHWH". http://www.maratonbiblijny.pl/?pp=bibliapoznanska
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn lis 21, 2011 0:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cóż, przyznam, że chodziło mi o przekład ponaddenominacyjny, z katolickich jest choćby i Warszawsko-Praska.
|
Pn lis 21, 2011 0:37 |
|
 |
Krzysiek881022
|
Bóg poprzez wypowiedzenie swego "imienia" nie uwzględnia jego znaczenia fonetycznego. Określenie Jestem Który Jestem nie uwzględnia wcale imienia Boga lecz jego jestestwo. Bóg w tym stwierdzeniu nie akcentuje swego imienia ale jego znaczenie. Chodzi o Kogoś nieskończonego Kto był jest i będzie zawsze. Judaizm zapożyczył to gdyż jest to religia opierająca się często na dosłowności. A z doświadczenia dobrze wiemy że Pisma Św. nie traktujemy dosłownie. Weźmy prostą sytuację że Bóg istniał od zawsze i wtedy gdy nie było języków a nawet ludzi. Dziwne jest stwierdzenie że Bóg nieskończenie dawno przed powstaniem świata pomyślał że jego imię będzie w języku jidysz,polskim lub angielskim etc.
|
Pn lis 21, 2011 0:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli judaizm zapożyczył, to skąd? Albo twierdzimy, że imię zostało objawione albo, ze zapożyczone z ... właśnie: skąd? Przypomnę także, że ST został przez chrześcijan wzięty z judaizmu, Jezus i Apostołowie to byli żydzi, a także ze pierwsi chrześcijanie to byli żydzi, wspomnę także o Marii tak ważnej dla katolików: żydówka. Uważam, że sens "Jestem Który Jestem" wspaniale oddaje boskość. Nie ma większego uzasadnienia zmiany w piśmie akronimu JHWH na słowo Bóg czy tez Pan. Tradycja żydowska dotyczyła tylko wymawiania imienia Boga a i tak były chwile gdy od tego się nie uchylano. P.s.Dziwne jest stwierdzenie, ze Bóg mógł kiedyś o czymś nie pomyśleć, czegoś nie przewidzieć. Czyzbysmy zaskoczyli Boga?  Przypomnę, ze sam się przedstawił: "Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: JESTEM, KTORY JESTEM. I dodał: Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was. Mówił dalej Bóg do Mojżesza: Tak powiesz Izraelitom: JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia." Nawet jezeli przyjmiesz, ze to tylko opis Boga, to w imię czego zastepowac go w tłumaczeniu innymi okresleniami?
|
Pn lis 21, 2011 1:25 |
|
|
|