Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr sie 13, 2025 16:49

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Materializm. Religia. Życie. 
Autor Wiadomość
Post Re: Materializm. Religia. Życie.
kaos napisał(a):
:JA, JA i tylko JA! Reszta się nie liczy1

Mieszasz facet. JA to cecha rozpoznawcza neurotyka, no i egoisty.

Pt sty 13, 2012 16:35
kaos napisał(a):
W końcu wsród katolików najwiecej jest właśnie neurotyków i egoistów, dla których liczy się tylko własne JA.

A przedstawisz nam wyniki rzetelnych badań naukowych na okoliczność stawiania tej tezy? Czuję po kościach, że jeszcze nawet nie potrafiłbyś poszukać. :-D Na mój węch to dopiero porzuciłeś foremki i zacząłeś grać w nogę. ;)
kaos próbuje czynić chaos na forum? :)

Pt sty 13, 2012 17:03

Maluczki !

Całe moje wywody sprowadzały się do wniosku właśnie że można albo patrzeć na świat , albo tego patrzenia odmawiać nurzając się w solipsystycznych urojeniach .
Moje stanowisko już znasz .

Pozdrawiam.

Pt sty 13, 2012 17:30

Kris65 napisał(a):
Cytuj:
Będzie bardziej cierpieć po śmierci. Nie można przerwać cierpienia (możemy skutecznie ograniczać ból), bo ono zawsze dotyczy grzeszności. Cierpienia ziemskie są nieporównywalnie mniejsze od tych, które nastąpią później. Dotyczą każdego człowieka niezależnie od wiary/niewiary.

Wasz Bóg jest naprawdę miłosierny :lol:

Inkwizycyjna mentalność przetrwała wieki. No i dobrze by było, gdyby można było skutecznie ograniczać ból w każdym wypadku. Za taki wynalazek można by Nobla dostać.

Pt sty 13, 2012 17:49
kaos napisał(a):
Maluczki napisał(a):
Wy materialiści, dla których liczy się tylko własne JA (sama pycha i egoizm)

Maluczki napisał(a):
:JA, JA i tylko JA! Reszta się nie liczy1

To jak u katolików.
Katolik tak przyzwyczaił się do w łasnego JA że nawet po śmierci musi ono trwać.
Nic się nie liczy poza JA, JA JA
To JA muszę iść do nieba po śmierci - bo zasługuję na nie jak mało kto !
To Jezusa należy zamordować bym JA został zbawiony.
Pycha i egoizm

Gdy ktoś głosi poglądy inne niz katolik, JA katolika czuje się zaatakowanwe, wówczas katolik obraża wszystkich wokół.

JA katolika jest też nieszczęśliwe, gdy stosy nie płoną.

A jakże nieszczęśliwy może być ktoś, kto po śmierci dowie się, że jednak JA trwa nadal....

Pt sty 13, 2012 19:22

Cytuj:
Widać że jesteś młodym człowiekiem. Zastanawianie nad celem życia zacznie Cię dopiero dotykać, gdy dotkną Cię bardziej problemy życia codziennego. Jest mało prawdopodobne że tego unikniesz.

Tak,tak mam dopiero 46 latek i prawdę mówiąc, jak bym miał na nowo układać sobie życie,to miałbym z tym spore problemy.Chodzi mi np. o wybór zawodu. Cenię sobie za to wolny stan i zrównoważony styl życia. Najważniejsze to się nie przejmować ;)

Pt sty 13, 2012 19:29

Niestety, po śmierci nie spodziewam się niczego :-D

Pt sty 13, 2012 19:30

Jakie nieszczęśliwe musi być życie człowieka, który je poświęcił dla ułudy szczęścia po śmierci i strachu przed piekłem. Jeśli na tym świecie nie doświadczysz radości, to nigdy już jej nie doświadczysz, jeśli tu nie zaznasz miłości to już nigdy nie dowiesz się czym jest naprawdę, jeśli tu nie będziesz szczęśliwy, to już nigdy i nigdzie.

Pt sty 13, 2012 20:31
kaos!

Nie wiesz co to jest egoizm?
Dla egoisty jest tylko jedno co się liczy, czyli własne JA, które jest ponad wszystkim i wszystkimi, czyli samoubóstwienie.
Cechą główną katolika jest miłość, która jest aktem dobrej woli i składa się z dwóch elementów: Ze sprawiedliwości i miłosierdzia.
Sprawiedliwość jest to oddawanie każdemu tego, co mu się należy, a miłosierdzie jest dawanie ze swojego potrzebującemu. Potrzebujący to taki, który nie jest w stanie zaspokoić swoich niezbędnych potrzeb.
W takim układzie, ja miłującego, jest na tym samym poziomie, co wszystkich innych ludzi.
Po takim wytłumaczeniu widzisz już chyba różnicę pomiędzy JA materialisty i ja katolika.

Pt sty 13, 2012 20:43
danbog!

Życzę Ci takiego patrzenia na świat, jaki ja mam przez całe życie.
Poza tym: Czy chociaż raz zacytowałem Ci "mądrości" jakiegoś darmozjada, który całe życie przeżył za wymyślanie dyrdymałów?
Z jednej strony podziwiam was. Trzeba mieć dużo samozaparcia, żeby dać radę zabijać sobie głowę jakimiś fanaberiami, pamiętać to i jeszcze tym żonglować. Naprawdę, trzeba mieć duże zdolności. Żal tylko że się tak marnują.

Pt sty 13, 2012 20:54

Cytuj:
Dla egoisty jest tylko jedno co się liczy, czyli własne JA, które jest ponad wszystkim i wszystkimi, czyli samoubóstwienie.

To także dotyczy chyba... Wszechmogącego :roll:

Pt sty 13, 2012 21:16
Necromancer napisał(a):
Jakie nieszczęśliwe musi być życie człowieka, który je poświęcił dla ułudy szczęścia po śmierci i strachu przed piekłem. Jeśli na tym świecie nie doświadczysz radości, to nigdy już jej nie doświadczysz, jeśli tu nie zaznasz miłości to już nigdy nie dowiesz się czym jest naprawdę, jeśli tu nie będziesz szczęśliwy, to już nigdy i nigdzie.

A Ty masz poczucie humoru i jesteś naprawdę szczęśliwy? Ja już wiem. A Ty masz wgląd w siebie?
Na jakiej podstawie rzutujesz na wierzących cierpiętnictwo? Chcesz wykład na temat optymistycznego spoglądania na świat? On zależy w dużej mierze od wyższej aktywności lewego płata czołowego niż prawego. Takie osoby mają pogodne usposobienie i cieszą się wszystkim. Szybko dochodzą do siebie po porażkach i niepowodzeniach. Cieszą ich kontakty z innymi i to co przynosi im życie. Są pewni siebie. Raczej nie zagraża im depresja i inne zaburzenia emocjonalne. O wierzących pisujecie, że Bóg jest Zapchajdziurą. Sami natomiast tworzycie radosną twórczość na temat wierzących bez jakiejkolwiek wiedzy fachowej na temat psychiki człowieka.
I jeszcze jedno. Już św. Paweł pisał, że ogromnym grzechem przeciwko drugiemu człowiekowi jest odbieranie mu nadziei. Wiara daje nadzieję, więc ludzie wierzący są bardziej szczęśliwi. Wiele badań naukowych potwierdza to, że ludzie wierzący szybciej powracają do zdrowia, jest w nich bowiem więcej nadziei. Potwierdzi to też każdy mądry lekarz.

Pt sty 13, 2012 21:24

Cytuj:
On zależy w dużej mierze od wyższej aktywności lewego płata czołowego niż prawego. Takie osoby mają pogodne usposobienie i cieszą się wszystkim. Szybko dochodzą do siebie po porażkach i niepowodzeniach. Cieszą ich kontakty z innymi i to co przynosi im życie. Są pewni siebie. Raczej nie zagraża im depresja i inne zaburzenia emocjonalne.

A jak to jest u leworęcznych,a zwłaszcza u tych ,którzy wbrew swojej woli musieli nauczyć się pisać prawą ręką ?

Pt sty 13, 2012 23:56

Liza napisał(a):
I jeszcze jedno. Już św. Paweł pisał, że ogromnym grzechem przeciwko drugiemu człowiekowi jest odbieranie mu nadziei. Wiara daje nadzieję, więc ludzie wierzący są bardziej szczęśliwi. Wiele badań naukowych potwierdza to, że ludzie wierzący szybciej powracają do zdrowia, jest w nich bowiem więcej nadziei. Potwierdzi to też każdy mądry lekarz.

http://kobieta.wp.pl/kat,49400,title,Zd ... caid=1c870
http://wiadomosci.onet.pl/nauka/wiara-p ... omosc.html
http://religia.onet.pl/publicystyka,6/w ... ,5106.html

So sty 14, 2012 0:04
Kris65 napisał(a):
Cytuj:
On zależy w dużej mierze od wyższej aktywności lewego płata czołowego niż prawego. Takie osoby mają pogodne usposobienie i cieszą się wszystkim. Szybko dochodzą do siebie po porażkach i niepowodzeniach. Cieszą ich kontakty z innymi i to co przynosi im życie. Są pewni siebie. Raczej nie zagraża im depresja i inne zaburzenia emocjonalne.

A jak to jest u leworęcznych,a zwłaszcza u tych ,którzy wbrew swojej woli musieli nauczyć się pisać prawą ręką ?

To inny mechanizm. Dziś uważa się, że dzieci nie należy na siłę uczyć nauki pisania prawą ręką, ponieważ to nie jest defekt. Nauka pisania prawą ręką jest wygodna. Stajesz się oburęczny. Mamy dodatkowe neurony i do 14 r.ż możemy je swobodnie wykorzystywać. Potem jest już gorzej, połączenia są słabsze i np terapie psychologiczne mniej trwałe.

So sty 14, 2012 0:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 135 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona