orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: orędzie Pana Jezusa dotyczące aborcji
bris napisał(a): widzę temat strasznie zboczył.
moje pytanie odnośnie orędzia. czy mógłby mi ktoś podać kościelną definicję 'orędzia', gdyż ja do tej pory to mogę pokusić się o stwierdzenie (właściwie to jestem 'święcie' przekonany i głęboko w to wierzę), że ktoś zaczyna słuchać ludzi, którzy z jakiegoś nieznanego powodu nie znajdują się w zakładzie zamkniętym (czyt. psychiatryk).
przy okazji będąc i widząc dyskusję odnośnie samej aborcji i kwestii boga - czy on kiedykolwiek poruszał ten temat? znaczy się bóg? coś mi tam świta o zdradach i kamieniowaniach, ale o aborcji chyba nie wspominał. mogę się oczywiście mylić, a wtedy byłbym bardzo wdzięczny za 'nakierowanie'. jeśli się jednak nie mylę, to czy zgodzicie się z tym, że jeśli jest coś niezabronione, to jest to dozwolone? a jeśli tak, to czemu kościół uzurpuje sobie prawo do decydowania za innych - znaczy się zabrania możliwości dokonania wyboru - cały czas trąbi, że bóg dał nam wolną wolę i prawo wyboru, a tu nagle 'zonk'. Bóg dał nam wolną wolę i prawo wyboru. Nigdzie nie jest napisane by Bóg kiedykolwiek wspomniał o aborcji . Przykazanie 5. Nie zabijaj.
|
| Cz lut 14, 2013 3:51 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
bris napisał(a): widzę temat strasznie zboczył.
moje pytanie odnośnie orędzia. czy mógłby mi ktoś podać kościelną definicję 'orędzia', gdyż ja do tej pory to mogę pokusić się o stwierdzenie (właściwie to jestem 'święcie' przekonany i głęboko w to wierzę), że ktoś zaczyna słuchać ludzi, którzy z jakiegoś nieznanego powodu nie znajdują się w zakładzie zamkniętym (czyt. psychiatryk). Nie istnieje kościelna definicja orędzia. Podawane tu "orędzie" pochodzi z nieznanego źródła niby prywatnych objawień, "wizjonerka" mająca ponoć owe objawienia jest osoba anonimową, nie podlega opiece duchowej, nadzorowi Kościoła Katolickiego. Ot ktoś pisze, redaguje i wrzuca do netu. Cytuj: przy okazji będąc i widząc dyskusję odnośnie samej aborcji i kwestii boga - czy on kiedykolwiek poruszał ten temat? znaczy się bóg? coś mi tam świta o zdradach i kamieniowaniach, ale o aborcji chyba nie wspominał. mogę się oczywiście mylić, a wtedy byłbym bardzo wdzięczny za 'nakierowanie'. jeśli się jednak nie mylę, to czy zgodzicie się z tym, że jeśli jest coś niezabronione, to jest to dozwolone? a jeśli tak, to czemu kościół uzurpuje sobie prawo do decydowania za innych - znaczy się zabrania możliwości dokonania wyboru - cały czas trąbi, że bóg dał nam wolną wolę i prawo wyboru, a tu nagle 'zonk'. Jak napisała Magda - aborcja jest zabójstwem i podlega pod 5 przykazania Dekalogu.
|
| Cz lut 14, 2013 8:42 |
|
 |
|
konradgorski
|
A moze "wlasnie zabity niewinny czlowiek" odkrylby lekarstwo na do tej pory nieuleczlna chorobe Twojego ukochanego synka lub córeczki? Czy wazne w jakich okolicznosciach zostal poczety? Czy raczej wazne w jakim duchu wzrasta i w jakiej rodzinie? Czytelniku zostan w pokoju.
|
| Cz lut 14, 2013 9:26 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Magdalena_i napisał(a): Nigdzie nie jest napisane by Bóg kiedykolwiek wspomniał o aborcji .
O aborcji nie, ale Biblia wyranie odróżnia zabicie nienarodzonego od zabicia osoby, nadając mu mniejszą wagę. Wg. Biblii zabicie płodu/dziecka nienarodzonego nie jest zabójstwem.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| Cz lut 14, 2013 10:10 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To moze jakis cytat?
W ST jest duzo takich tematow, ktore dzis wydaja sie nam przynajmnije egzotyczne, a Pan Bog jakos je tolerowal na tamtym etapie rozwoju ludzkosci. Dopoki nie przyszedl Jezus Chrystus i nie doprecyzowal o co w Prawie naprawde chodzi. Np nie ma kilku zon. Maz i zona to jedno cialo.
Ostatnio edytowano Cz lut 14, 2013 10:19 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Cz lut 14, 2013 10:17 |
|
|
|
 |
|
JedenPost
|
Gdyby mężczyźni bijąc się uderzyli kobietę brzemienną powodując poronienie, ale bez jakiejkolwiek szkody, to [winny] zostanie ukarany grzywną, jaką <na nich> nałoży mąż tej kobiety, i wypłaci ją za pośrednictwem sędziów polubownych. 23 Jeżeli zaś ona poniesie jakąś szkodę, wówczas on odda życie za życie, 24 oko za oko, ząb za ząb, rękę za rękę, nogę za nogę, 25 oparzenie za oparzenie, ranę za ranę, siniec za siniec.
Wyrządzenie krzywdy osobie - oko za oko, etc.
Zabicie nienarodzonego - grzywna.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
Ostatnio edytowano Cz lut 14, 2013 10:20 przez JedenPost, łącznie edytowano 2 razy
|
| Cz lut 14, 2013 10:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Nigdzie nie jest napisane by Bóg kiedykolwiek wspomniał o aborcji .
O aborcji nie, ale Biblia wyranie odróżnia zabicie nienarodzonego od zabicia osoby, nadając mu mniejszą wagę. Wg. Biblii zabicie płodu/dziecka nienarodzonego nie jest zabójstwem. Prawisz błędnie. Biblia postrzegała płód jako człowieka - podskoczyło niemowlę w jej łonie(Łk 1,41); podskoczyło radośnie niemowlę w łonie mym (Łk 1,44); Walczyły dzieci w jej łonie (Rdz 25,22); czyż mam jeszcze w łonie synów? (Rut 1,11). Zawsze jest to dziecko, a zabicie dziecka niczym nie różniło się od zabicia dorosłego.
|
| Cz lut 14, 2013 10:19 |
|
 |
|
JedenPost
|
Jak widać wyżej - różniło się.
|
| Cz lut 14, 2013 10:20 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No wiec gdzie konkretnie sie roznilo JedenPost, oswiec nas.
|
| Cz lut 14, 2013 10:26 |
|
 |
|
JedenPost
|
W traktowaniu obu sytuacji przez zawarte w Biblii prawo.
Dziecko nienarodzone jak widać liczy się (wg. ST) daleko mniej, niż osoba dorosła. W zasadzie - mniej niż siniak.
|
| Cz lut 14, 2013 10:27 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Jak widać wyżej - różniło się. Objaśnienie w Biblii hebrajskiej wskazuje (Izaak Cylkow), że słowa bez żadnej szkody odnoszą się do kobiety. Wers 23 wyraźnie wskazuje Jeżeli zaś onaponiesie jakąś szkodę. Kwestia tylko co stanowiło ową "szkodę".
|
| Cz lut 14, 2013 10:48 |
|
 |
|
JedenPost
|
Siniak, oparzenie, rana... spowodowanie poronienia jest tu najwyraźniej odrębną kwestią, w szkodę nie wliczaną.
|
| Cz lut 14, 2013 10:55 |
|
 |
|
Andy72
|
"Odpowiedział im: Przez wzgląd na zatwardziałość serc waszych pozwolił wam Mojżesz oddalać wasze żony, lecz od początku tak nie było." - podobnie z zabiciem płodu
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Cz lut 14, 2013 10:55 |
|
 |
|
wizytka
|
Dla mnie zabicie płodu jest ciężkim grzechem. To przecież zrozumiałe! Właśnie nasunęło mi się takie porównanie: to tak, jakby zniszczyć rozkwitającą pąkówkę kwiatu, najmniejszą cząsteczkę jego...  u zarania rozwoju - to jest logiczne! To nie może podobać się Bogu, wręcz przeciwnie, to woła o pomstę do Nieba!!! Pan Bóg upomni się o te maleństwa- prędzej czy póżniej.... 
Ostatnio edytowano Cz lut 14, 2013 12:48 przez wizytka, łącznie edytowano 1 raz
|
| Cz lut 14, 2013 12:46 |
|
 |
|
JedenPost
|
W Biblii jakoś się - jak widać wyżej - nie upomina.
|
| Cz lut 14, 2013 12:48 |
|
|
|