Wiara bez dowodów najwspanialszą z cnót
| Autor |
Wiadomość |
|
Johnny99
|
 Re: Wiara bez dowodów najwspanialszą z cnót
Acro napisał(a): Czyli przestaje być wszechmocny (może być z incydentu, niewyspania czy czegokolwiek, powtarzam - nie wnikam w przyczyny i formę). Ma naturę wszechmocną, ale jej - przepraszam za wyrażenie - nie implementuje, czyli nie jest bytem wszechmocnym (chociaz mógłby być, gdyby chciał, nieważne). Jest bytem wszechmocnym z istoty, może stać się bytem nie-wszechmocnym z incydentu, na mocy własnej decyzji. Ok?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz kwi 05, 2012 11:40 |
|
|
|
 |
|
tanie_wino
|
Acro napisał(a): Oczywiście że może. My nie o tym, czy może czy nie, tylko czy w efekcie takiego ograniczenia będzie dalej wszechmocny. A byt ograniczony nie jest wszechmocny - z definicji. Trzeba było mój post doczytać do końca. Johnny99 napisał(a): Nie ma rozumowania bez logiki. O ile więc tylko teologia przeprowadza rozumowania, o tyle kieruje się logiką. A teologia nie jest niczym innym, jak tylko prowadzeniem rozumowań na podstawie danych Objawienia. Według chrześcijan męka Chrystusa ma służyć przebłaganiu Boga Ojca za grzechy ludzi, których sam Bóg Ojciec stworzył niedoskonałymi. O co tu chodzi? Gdzie tu sens? Otóż w teologii nie ma zbyt wiele logiki, są za to dogmaty, dominacja fideizmu. Może i jest to jakaś specyficzna logika, bazująca na niesprawdzalnych założeniach i zupełnie oderwana od racjonalizmu.
_________________ pajacyk.pl
|
| Cz kwi 05, 2012 12:12 |
|
 |
|
Johnny99
|
tanie_wino napisał(a): Według chrześcijan męka Chrystusa ma służyć przebłaganiu Boga Ojca za grzechy ludzi, których sam Bóg Ojciec stworzył niedoskonałymi. O co tu chodzi? Gdzie tu sens? Z Biblii jasno wynika, że fakt, iż człowiek jest niedoskonały wcale nie oznacza, że musiał zgrzeszyć. Bóg nie stworzył człowieka do grzechu, tylko do życia wiecznego. Cytuj: Może i jest to jakaś specyficzna logika, bazująca na niesprawdzalnych założeniach, zupełnie oderwana od racjonalizmu. Każda logika bazuje na niesprawdzalnych założeniach. Dlaczego uważasz, że jest zupełnie oderwana od racjonalizmu?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Cz kwi 05, 2012 12:20 |
|
|
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Acro, mylisz wszechmoc z robieniem wszystkiego. To, że możesz wyskoczyć z okna albo rozbić głową monitor nie oznacza, że to zrobisz. Bóg po prostu może wszystko, podobnie jak Ty możesz wiele różnych rzeczy ale nie wszystko robisz.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Cz kwi 05, 2012 12:33 |
|
 |
|
Acro
|
tanie_wino napisał(a): Acro napisał(a): Oczywiście że może. My nie o tym, czy może czy nie, tylko czy w efekcie takiego ograniczenia będzie dalej wszechmocny. A byt ograniczony nie jest wszechmocny - z definicji. Trzeba było mój post doczytać do końca. . Sorki, wyszło tak, jakbym z Tobą polemizował - a ja tylko doprecyzowałem. Wiem, że się zgodziłeś.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz kwi 05, 2012 12:55 |
|
|
|
 |
|
Acro
|
Soul33 napisał(a): Acro, mylisz wszechmoc z robieniem wszystkiego. To, że możesz wyskoczyć z okna albo rozbić głową monitor nie oznacza, że to zrobisz. Bóg po prostu może wszystko, podobnie jak Ty możesz wiele różnych rzeczy ale nie wszystko robisz. Rozumiem, masz rację, ale ta ucieczka nic nie daje. Tylko że w tym momencie podważasz miłosierdzie Boże - Bóg może, ale nie robi tego - ergo, nie zależy mu, nie kocha itd. I to jest ten dylemat: nie możesz mieć równocześnie Boga miłosiernego i wszechmocnego wobec powszechności zła.
_________________ Religia to para kul potrzebnych jedynie tym, którzy mają słabe nogi (Denis Diderot)
|
| Cz kwi 05, 2012 12:58 |
|
 |
|
Acro
|
Johnny99 napisał(a): Acro napisał(a): Czyli przestaje być wszechmocny (może być z incydentu, niewyspania czy czegokolwiek, powtarzam - nie wnikam w przyczyny i formę). Ma naturę wszechmocną, ale jej - przepraszam za wyrażenie - nie implementuje, czyli nie jest bytem wszechmocnym (chociaz mógłby być, gdyby chciał, nieważne). Jest bytem wszechmocnym z istoty, może stać się bytem nie-wszechmocnym z incydentu, na mocy własnej decyzji. Ok? OK. Z mocy własnej decyzji, czy z niemocy poimprezowej, bez znaczenia są przyczyny - jest bytem nie-wszechmogącym. CBDU.
|
| Cz kwi 05, 2012 13:01 |
|
 |
|
Johnny99
|
Jak wolisz. Ale nie zmienia to faktu, że co do istoty pozostaje bytem wszechmogącym.
|
| Cz kwi 05, 2012 13:04 |
|
 |
|
tanie_wino
|
Johnny99 napisał(a): Z Biblii jasno wynika, że fakt, iż człowiek jest niedoskonały wcale nie oznacza, że musiał zgrzeszyć. Bóg nie stworzył człowieka do grzechu, tylko do życia wiecznego. Ale żeby ludziom za łatwo nie było, łaskawy Bóg szatanowi dał ziemię w posiadanie i cierpliwie czeka na przeciskających się przez ciasną bramę. A reszta ludzi? Czort z resztą!  Słabi byli, grzeszni, nie uwierzyli, niech idą w p..... Cytuj: Każda logika bazuje na niesprawdzalnych założeniach. Żeby zbudować poprawne i logiczne zdanie pytające, wszystkie jego założenia muszą być prawdziwe, czyli sprawdzone. W teologii nic nie jest sprawdzone. Cytuj: Dlaczego uważasz, że jest zupełnie oderwana od racjonalizmu? Chociażby z uwagi na dogmaty i zasadę falsyfikacji.
|
| Cz kwi 05, 2012 13:05 |
|
 |
|
Johnny99
|
tanie_wino napisał(a): Ale żeby ludziom za łatwo nie było, łaskawy Bóg szatanowi dał ziemię w posiadanie i cierpliwie czeka na przeciskających się przez ciasną bramę. A reszta ludzi? Czort z resztą!  Słabi byli, grzeszni, nie uwierzyli, niech idą w p..... Raj nie był w posiadaniu szatana. Sam człowiek zdecydował, że nie chce w nim dalej przebywać. Bóg chce zbawienia wszystkich ludzi (2 P 3, 9) - więc nie ma żadnego "czort z resztą". Ale nikogo do zbawienia nie wciąga przymusem. Cytuj: Żeby zbudować poprawne i logiczne zdanie, wszystkie jego założenia muszą być prawdziwe, czyli sprawdzone. Ależ gdzie tam. Poprawne logicznie mogą być zarówno zdania fałszywe, jak i zdania, których elementów w ogóle nie da się ocenić pod kątem prawdziwości i fałszywości. Cytuj: W teologi nic nie jest sprawdzone. A co ty właściwie wiesz o teologii, że wygłaszasz tak kategoryczne sądy? Cytuj: Chociażby z uwagi na dogmaty i zasadę falsyfikacji. Na czym polega związek między oderwaniem od racjonalizmu a istnieniem dogmatów?
|
| Cz kwi 05, 2012 13:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Acro napisał(a): OK. Z mocy własnej decyzji, czy z niemocy poimprezowej, bez znaczenia są przyczyny - jest bytem nie-wszechmogącym. CBDU. Przyczyna ograniczenia jest w tym przypadku superważna, bo stanowi o istocie atrybutu. Jeśli przyczyna jest z zewnątrz niezależna od bytu, to znaczy, że dany byt nigdy wszechmocny nie był. Samoograniczenie nie wyklucza wszechmocy, ograniczenia z zewnątrz-tak. Pytanie do wszystkich: Jeśli kierowca najszybszego auta na świecie ( dla potrzeb przyjmuję Bugatti Veyron ) jadąc po mieście kontroluje prędkość samochodu, czyli ogranicza jego możliwości to czy - poprzez fakt czasowej kontroli mocy - Bugatti przestaje być najszybszym autem świata?
|
| Cz kwi 05, 2012 13:38 |
|
 |
|
tanie_wino
|
Johnny99 napisał(a): Raj nie był w posiadaniu szatana. Sam człowiek zdecydował, że nie chce w nim dalej przebywać. Ja na ten przykład o tym nie zdecydowałem, przynajmniej nic takiego nie pamiętam  Szkoda, że Bóg stosuje odpowiedzialność zbiorową. Cytuj: Bóg chce zbawienia wszystkich ludzi (2 P 3, 9) - więc nie ma żadnego "czort z resztą". Ale nikogo do zbawienia nie wciąga przymusem. Niech więc przymusem nie skazuje na wieczne męki w piekle. Jak sprawiedliwość będzie wymagać, to niech zada grzesznikowi pokutę, po czym niech uśmierci go na wieczność. Po co Bogu wieczni cierpiętnicy? Na pamiątkę swojej porażki, swojego okrucieństwa, czy braku wszechmocy? Cytuj: Ależ gdzie tam. Poprawne logicznie mogą być zarówno zdania fałszywe, jak i zdania, których elementów w ogóle nie da się ocenić pod kątem prawdziwości i fałszywości. Miałem na myśli pytanie, o, nawet zdążyłem poprawić. Cytuj: A co ty właściwie wiesz o teologii, że wygłaszasz tak kategoryczne sądy? Choćby to, że istnienie Boga jest mocno wątpliwe, pomijając, że dowodów za Jego istnieniem nie ma wcale, więc sens tej dyscypliny jest co najmniej dyskusyjny. Sprawdził ktoś, czy Jezus naprawdę zmartwychwstał? Udowodnił ktoś tą chrześcijańską oczywistość? Cytuj: Na czym polega związek między oderwaniem od racjonalizmu a istnieniem dogmatów? Dogmaty mówią o czymś czego rzeczowo potwierdzić się nie da, i są w sprzeczności do racjonalnego myślenia, doświadczenia i nauki. Ot. np. zmartwychwstanie Jezusa.
|
| Cz kwi 05, 2012 14:10 |
|
 |
|
tanie_wino
|
MARIEL napisał(a): Pytanie do wszystkich: Jeśli kierowca najszybszego auta na świecie ( dla potrzeb przyjmuję Bugatti Veyron ) jadąc po mieście kontroluje prędkość samochodu, czyli ogranicza jego możliwości to czy - poprzez fakt czasowej kontroli mocy - Bugatti przestaje być najszybszym autem świata? Nadal byłoby najszybszym autem świata. Lecz jeżeli Bóg dobrowolnie na stałe pozbawił się wszechmocy w jakimś zakresie, to wszechmogący od tej chwili nie jest. To coś jakby delikwent kupił sobie nowego Veyrona i dobrowolnie, bezpowrotnie przerobił go na tzw. gaz 
|
| Cz kwi 05, 2012 14:20 |
|
 |
|
Johnny99
|
tanie_wino napisał(a): Ja na ten przykład o tym nie zdecydowałem, przynajmniej nic takiego nie pamiętam Człowiek nie zbawia się sam, tylko we wspólnocie z innymi ludźmi. W tym sensie wszyscy jesteśmy "Adamem i Ewą". Nie jesteś monadą, niezależną od reszty ludzkości. Jesteś za ludzkość odpowiedzialny, a ludzkość jest odpowiedzialna za ciebie. Cytuj: Niech więc przymusem nie skazuje na wieczne męki w piekle. No i nie skazuje nikogo przymusem. Cytuj: Miałem na myśli pytanie, o, nawet zdążyłem poprawić. I co za różnica? Cytuj: Choćby to, że istnienie Boga jest mocno wątpliwe, pomijając, że dowodów za Jego istnieniem nie ma wcale, więc sens tej dyscypliny jest co najmniej dyskusyjny. Na istnienie Boga jest mnóstwo dowodów, a to, czy jego istnienie jest "mocno wątpliwe", zależy od subiektywnego odczucia. Gdyby istnienie tej dyscypliny nie miało sensu, to by ona nie istniała. Cytuj: Sprawdził ktoś, czy Jezus naprawdę zmartwychwstał? Udowodnił ktoś tą chrześcijańską oczywistość? To nie jest oczywistość, tylko przedmiot wiary. Oczywistości to są u ateistów. A jeśli chodzi o sprawdzenie, czy Jezus zmartwychwstał - tak, sprawdzano to od wieków i na wiele sposobów. Polecam na początek publikacje Josha McDowella. Cytuj: Dogmaty mówią o czymś czego rzeczowo potwierdzić się nie da Nieprawda. Każdy dogmat jest ogłaszany wraz z uzasadnieniem, czyli omówieniem tego, co potwierdza jego treść. Cytuj: i są w sprzeczności do racjonalnego myślenia, doświadczenia i nauki. Nie są w sprzeczności z racjonalnym myśleniem ani doświadczeniem. To natomiast, że coś stoi w sprzeczności z nauką, nie oznacza jeszcze, że jest oderwane od racjonalizmu (no chyba, że dla kogoś nauka jest ostateczną instancją Prawdy - ale np. dla mnie nie jest).
|
| Cz kwi 05, 2012 14:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): MARIEL napisał(a): Pytanie do wszystkich: Jeśli kierowca najszybszego auta na świecie ( dla potrzeb przyjmuję Bugatti Veyron ) jadąc po mieście kontroluje prędkość samochodu, czyli ogranicza jego możliwości to czy - poprzez fakt czasowej kontroli mocy - Bugatti przestaje być najszybszym autem świata? Nadal byłoby najszybszym autem świata. Lecz jeżeli Bóg dobrowolnie na stałe pozbawił się wszechmocy w jakimś zakresie, to wszechmogący od tej chwili nie jest. To coś jakby delikwent kupił sobie nowego Veyrona i dobrowolnie, bezpowrotnie przerobił go na tzw. gaz  Podasz jakiś w miarę sensowny powód dlaczego Bóg miałby się zachować jak idiota, który kupuje najszybsze auto świata po to, żeby w nim założyć gaz?
|
| Cz kwi 05, 2012 14:45 |
|
|
|