| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Wolna wola, wiara, nauka
MARIEL napisał(a): akruk napisał(a): Ale rozumiesz, że chodzi o to, czy konkretnie NA SOBORZE EFESKIM uchwalono dogmat, że Maria to matka Boga? A nie o to: czy w ogóle w kościele istnieje lub istniała taka opinia albo czy taki dogmat sformułowano na innym soborze lub został ogłoszony przez papieża? Naprawdę? Bo z tej wypowiedzi wynika raczej, że masz wątpliwości, czy wogóle można ją nazwać Matką Boga: akruk napisał(a): Matką człowieka. Bóg nie ma matki, istnieje od zawsze, a przynajmniej tak mówią. To jest SWOJĄ DROGĄ, bo od tego się zaczęła rozmowa. Ale Johnny jako kontrargument na to stwierdzenie powołał się na dogmat - twierdząc, że to dogmat soboru efeskiego. Kapewu?
|
| Śr lip 04, 2012 11:06 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Katechizm nie jest żadnym "soborem efeskim", ignorancie. A kto twierdzi, że jest? Naucz się czytać ze zrozumieniem. Cytuj: A może być tak sam rozplątywał własne sprzeczności logiczne? A może byś tak przestał dyskutować z własnymi wymysłami? Cytuj: No to się pytam cały czas: DLACZEGO Bóg wybrał akurat Marię - czy dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego? TAK CZY NIE? PRZEZ KOGO miałaby być pozbawiona grzechu pierworodnego, zanim zostałaby (z tego powodu) wybrana przez Boga??
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr lip 04, 2012 11:15 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): Cytuj: No to się pytam cały czas: DLACZEGO Bóg wybrał akurat Marię - czy dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego? TAK CZY NIE? PRZEZ KOGO miałaby być pozbawiona grzechu pierworodnego, zanim zostałaby (z tego powodu) wybrana przez Boga?? A skąd mam wiedzieć? To twój problem. Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? TAK czy NIE? Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? Z jakiego powodu została wybrana?A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd?
|
| Śr lip 04, 2012 11:19 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): A skąd mam wiedzieć? To twój problem. Chyba jednak twój, skoro kolejny raz zadajesz bzdurne pytanie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Śr lip 04, 2012 11:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): A skąd mam wiedzieć? To twój problem. Chyba jednak twój, skoro kolejny raz zadajesz bzdurne pytanie. Nie, nie mój, ponieważ to nie ja twierdzę, że Bóg wybrał Marię. To twój problem, ponieważ to TY twierdzisz, że ją wybrał, ale uparcie unikasz odpowiedzi na proste pytanie: na czym polegał ten wybór? DLACZEGO ją wybrał, jakie były KRYTERIA, że nie wybrał kogoś innego? Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? TAK czy NIE? Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? Z jakiego powodu została wybrana?A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd?
|
| Śr lip 04, 2012 12:25 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Nie, nie mój, ponieważ to nie ja twierdzę, że Bóg wybrał Marię. To twój problem, ponieważ to TY twierdzisz, że ją wybrał, ale uparcie unikasz odpowiedzi na proste pytanie: na czym polegał ten wybór? DLACZEGO ją wybrał, jakie były KRYTERIA, że nie wybrał kogoś innego? Zaczekaj, zadzwonię tylko do Pana Boga i zapytam. Cytuj: Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? TAK czy NIE? PRZEZ KOGO była pozbawiona grzechu pierworodnego? Przez "absolutną i niezależną od Boga Etykę"?
|
| Śr lip 04, 2012 13:30 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Nie, nie mój, ponieważ to nie ja twierdzę, że Bóg wybrał Marię. To twój problem, ponieważ to TY twierdzisz, że ją wybrał, ale uparcie unikasz odpowiedzi na proste pytanie: na czym polegał ten wybór? DLACZEGO ją wybrał, jakie były KRYTERIA, że nie wybrał kogoś innego? Zaczekaj, zadzwonię tylko do Pana Boga i zapytam. Jestem pewien, że masz numer na komórkę do Pana Boga, bo inaczej skąd byś wiedział, że Maria była bez grzechu pierworodnego? Do jutra będziesz miał odpowiedź, czy może akurat Pan Bóg jest czasowo poza zasięgiem, bo na urlop wyjechał na Marsa? Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? TAK czy NIE? PRZEZ KOGO była pozbawiona grzechu pierworodnego? Przez "absolutną i niezależną od Boga Etykę"? A skąd mam wiedzieć? To twój problem. Czy Bóg wybrał tę kobietę dlatego, że była pozbawiona grzechu pierworodnego, więc nie miała skłonności do grzechu? TAK czy NIE? Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? Z jakiego powodu została wybrana akurat ona?A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd?
|
| Śr lip 04, 2012 16:47 |
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Jestem pewien, że masz numer na komórkę do Pana Boga, bo inaczej skąd byś wiedział, że Maria była bez grzechu pierworodnego? Nie wiem, tylko wierzę. Jest to prawda objawiona. Cytuj: A skąd mam wiedzieć? To twój problem. Nie mój, bo ja ani tak nie uważam, ani nie zadaję idiotycznego pytania: "czy Bóg wybrał Maryję dlatego, że ktoś/coś innego pozbawiło ją grzechu pierworodnego". A może ktoś ją przed narodzeniem ochrzcił? Cytuj: Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? Z jakiego powodu została wybrana akurat ona? Tego nie wiem. Myślę, że dla Boga było cokolwiek wszystko jedno, kto to będzie. Cytuj: A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd? Cytowałem Katechizm?
|
| Cz lip 05, 2012 7:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Johnny99 napisał(a): akruk napisał(a): Jestem pewien, że masz numer na komórkę do Pana Boga, bo inaczej skąd byś wiedział, że Maria była bez grzechu pierworodnego? Nie wiem, tylko wierzę. Jest to prawda objawiona. Przez KOGO objawiona i kiedy? Czy ten ktoś na pewno miał numer na komórkę do PB? Johnny99 napisał(a): A może ktoś ją przed narodzeniem ochrzcił? O ile wiem, to doktryna mówi, że chrzest zmazuje grzech pierworodny dopiero od czasu, kiedy Jezus "umarł za nasze grzechy". O ile wiem, to doktryna mówi, że Maria była pozbawiona grzechu pierworodnego "od pierwszej chwili swego poczęcia", więc ten "ktoś" musiałby ją ochrzcić nie tylko "przed narodzeniem", ale w momencie, kiedy powstała jako zygota, misiu słodki. Johnny99 napisał(a): Cytuj: Czy została wybrana z jakiegoś innego powodu? Z jakiego powodu została wybrana akurat ona? Tego nie wiem. Myślę, że dla Boga było cokolwiek wszystko jedno, kto to będzie. I całkiem przypadkowo akurat ta wybrana spośród setek tysięcy innych kobiet okazała się tą jedną jedyną kobietą, która od samego początku tak całkiem przypadkiem była pozbawiona grzechu pierworodnego? Nie licząc Ewy. Johnny99 napisał(a): Cytuj: A może wcale nie została wybrana i mówienie, że "została wybrana przez Boga" to wprowadzanie w błąd? Cytowałem Katechizm? Cytowałeś. Katechizm to po prostu taka książka. Kto powiedział, że nie może wprowadzać w błąd?
|
| Cz lip 05, 2012 9:46 |
|
 |
|
Johnny99
|
akruk napisał(a): Przez KOGO objawiona i kiedy? Przez Boga, w ciągu 2000 lat tradycji Kościoła. Cytuj: O ile wiem, to doktryna mówi, że chrzest zmazuje grzech pierworodny dopiero od czasu, kiedy Jezus "umarł za nasze grzechy". O ile wiem, to doktryna mówi, że Maria była pozbawiona grzechu pierworodnego "od pierwszej chwili swego poczęcia", więc ten "ktoś" musiałby ją ochrzcić nie tylko "przed narodzeniem", ale w momencie, kiedy powstała jako zygota, misiu słodki. No więc czy teraz już widzisz bezsens swojego pytania, czy jeszcze nie? Cytuj: I całkiem przypadkowo akurat ta wybrana spośród setek tysięcy innych kobiet okazała się tą jedną jedyną kobietą, która od samego początku tak całkiem przypadkiem była pozbawiona grzechu pierworodnego? No nie, nie przypadkiem - Bóg najpierw sprawdził, czy niezależna od niego Absolutna Etyka pozbawiła ją tego grzechu Cytuj: Cytowałeś. Katechizm to po prostu taka książka. Kto powiedział, że nie może wprowadzać w błąd? Co do nauczania Kościoła nie może wprowadzać w błąd, ponieważ jest oficjalną wykładnią tego nauczania - nie ma innego nauczania Kościoła niż to, którego naucza.. Kościół.
|
| Cz lip 05, 2012 10:24 |
|
 |
|
Andy72
|
Bóg zaplanował i stworzył Maryję jako najdoskonalsze stworzenie.
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
| Wt lip 10, 2012 18:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): Bóg zaplanował i stworzył Maryję jako najdoskonalsze stworzenie. "zaplanował" =/= "wybrał" W tym rzecz. Johnny jak zwykle udaje Greka i nie chce przyznać, że nie chodziło o żaden wybór. Bo musiałby przyznać, że uzasadnienie jest kołowe: Bóg wybrał Marię spośród innych kobiet, bo była wzorowa i bezgrzeszna, a była wzorowa i bez grzeszna, bo przyszła na świat bez grzechu pierworodnego, a dlatego Bóg spowodował, że akurat ona jedna od samego poczęcia nie miała grzechu pierworodnego, bo?... bo ją wybrał?...
|
| Śr lip 11, 2012 11:30 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Wcześniej myślałem, że żartujesz  Bóg ją wybrał do danej roli, więc uczynił ją bezgrzeszną, aby mogła tę rolę pełnić. To tak, jak Ty potrzebowałbyś dziewczyny o niebieskich włosach, więc ufarbował jakiejś głowę. Albo lepiej - odpowiednio zmienił kod DNA zygoty.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr lip 11, 2012 12:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Wcześniej myślałem, że żartujesz  Bóg ją wybrał do danej roli, więc uczynił ją bezgrzeszną, aby mogła tę rolę pełnić. Przecież nie mógł jej wybrać przed jej poczęciem, bo wtedy jeszcze NIE ISTNIAŁA. Nie możesz wybierać spośród innych czegoś, czego w ogóle nie ma.
|
| Śr lip 11, 2012 13:10 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Za tydzień nadejdzie do Ciebie paczka z trzema figurkami mamutów w różnych kolorach. Ale już dziś możesz zdecydować, którą postawisz na biurku.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| Śr lip 11, 2012 14:19 |
|
|
|