Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 16:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg jest ograniczony prawami własnego świata
formek1 napisał(a):
Pomyłka w twoim rozumowaniu.
To nie była żadna sankcja.
To była konsekwencja wyboru.

Chyba nie dojdziemy z tym do ładu. Przypominam tylko, że wolną wolą uzasadniałeś ułomnośc pierwszych ludzi, podczas gdy ja twierdziłem, że Bóg ich stworzył jako nie za bardzo udanych.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz maja 02, 2013 16:53

Val napisał(a):
Jesteś zwolennikiem tezy, wedle której każde ograniczenie prawne wobec jednostki, oznacza że robiąc co się chce, ale ponosząc ewentulane konsekwencje, ma się ograniczoną wolną wolę?
Tylko w chaosie jest 100% wolnej woli?

Mnie pojęcie wolnej woli nie jest do niczego potrzebne, a mówię o tym tylko dlatego, ze wyszło w dyskusji. Pisałem w innych postach- komu i po co jest to pojęcie potrzebne.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz maja 02, 2013 16:57
Jest tu na forum opcja edycji: prawy górny róg Twojego posta, przez 30 minut widnieje "edytuj".

Nie wiem, jakie masz zdanie na ten temat. W tym wątku nic takiego nie zauważyłam, chyba że Twoją odpowiedzią jest: nie wiem, ale mimo to kpisz sobie z przekonania @formka1 na temat wolnej woli. Relatywista?

Cz maja 02, 2013 17:05
Askadtowiesz napisał(a):
Tak się spodziewałem. I ja tez nie wiem jakie jest źródło wolnej woli człowieka w innym sprawach. A Formek1 wiedział: Bóg dopuścił wolną wolę, zakazując spożywania owocu. Takie to są meandry pojęcia wolnej woli. Moze i kierowcy tez Bóg.

Jeżli pytasz o Boga i w związku z nim wolną wole to przykład kierowcy jest zbyt banalny. Wysil się trochę bardziej bo takim banalnym przykładem nikogo nie przekonasz zwłaszcza jeżeli chcesz użyć tego jako argumentu w rozmowie o wolnej woli w sprawach Bożych. Pomijając fakt że ten przykład Ci zaprzecza i jest właśnie o wolnej woli, tyle że chcesz sięgać jej wyższego i głebszego wymiaru odnośnie Boga, a podajesz przykład typu: idzie sobie mrówka czy skręci w lewo czy w prawo i tak nie ma wolnej woli. W rozmowie chcesz sięgać gór a przykład podałeś z samego dna, ale prznajmniej nie spodziwałeś się że napisze Ci, że żródłem wolnej woli mojej ciężkiej nogi na gazie jest Bóg. Zbyt banalny przykład.

Cz maja 02, 2013 17:49

quas napisał(a):
Jeżli pytasz o Boga i w związku z nim wolną wole to przykład kierowcy jest zbyt banalny.

Tak się składa, ze życie składa sie ze spraw i wielkich i banalnych. A ludzie często modlą się do Boga o naprawdę przyziemne i banalne rzeczy. Zaś zasada obowiązująca dla przykładów powaznych powinna być taka sama jak dla banalnych. Którz bowiem wyznaczy granicę?
Dla mnie pojęcie wolnej woli jest w ogóle niepotrzebne.
Niemniej, skoro jest używane, to moze potrafisz wyjaśnić jak i kiedy człowiek uzyskał wolną wolę?

G.C. Lichtenberg

Cz maja 02, 2013 19:25

quas:
"Z checia bym zgwalcil niektore panie z forum. :D
Czy takie zachowanie tego uzytkownika będzie na forum długo jeszcze tolerowane.".
Smutny czlowieku, daj sobie spokoj, wyrazam wolna wole przeciez. :)
"Jeżli pytasz o Boga i w związku z nim wolną wole to przykład kierowcy jest zbyt banalny. Wysil się trochę bardziej bo...".
Sa ludzie do ktorych pewne wypowiedzi nie docieraja. Askadtowiesz nie jest w stanie sie wysilic by quasa przekonac. Quas ma rozum, ale swoj, nieprzecietny mozna powiedziec, odbiegajacy od norm. :)

Cz maja 02, 2013 19:32

Askadtowiesz napisał(a):
formek1 napisał(a):
Pomyłka w twoim rozumowaniu.
To nie była żadna sankcja.
To była konsekwencja wyboru.

Chyba nie dojdziemy z tym do ładu. Przypominam tylko, że wolną wolą uzasadniałeś ułomnośc pierwszych ludzi, podczas gdy ja twierdziłem, że Bóg ich stworzył jako nie za bardzo udanych.

Wskaz mi gdzie mówiłem o ułomności.
Wolna wola to doskonałość a nie ułomność.

Cz maja 02, 2013 19:59

Askadtowiesz napisał(a):
Jeżli pytasz o Boga i w związku z nim wolną wole to przykład kierowcy jest zbyt banalny.
Tak się składa, ze życie składa sie ze spraw i wielkich i banalnych. A ludzie często modlą się do Boga o naprawdę przyziemne i banalne rzeczy. Zaś zasada obowiązująca dla przykładów powaznych powinna być taka sama jak dla banalnych. Którz bowiem wyznaczy granicę?
Dla mnie pojęcie wolnej woli jest w ogóle niepotrzebne.
Niemniej, skoro jest używane, to moze potrafisz wyjaśnić jak i kiedy człowiek uzyskał wolną wolę?

No własnie w momencie stworzenia człowiek dostał od Boga wolna wolę.
Mógł wybrać.
Zjeśc lub nie . Ale człowiek dostał tez informację co sie wiąze z jednym i z drugim .
Juz jaśniej nie mozna było tego luidziom wytłumaczyc.

Uważaj synku jak dotkniesz gorącego pieca to sie oparzysz. Jak nie dotkniesz to nic sie nie stanie.
Na tym polega wolna wola. Możemy robic co chcemy ale potem ponosimy konsekwencje swego działania.
Ty bys chciał aby Bóg stworzył robota ,zaprogramował go aby zawsze człowiek robił prawidłowo jak maszyna.
Tylko wtedy nie mógłbys wyrazic nawet swoich mysli na forum .Bo twój mózg nigdy by tego nie pomyślał bo byłby zaprogramowany na jedynie słuszna myśl.
niestety ale ja wole miec wybór i uwazam że to bardzo dobre że Bóg tak nas stworzył że mozemy wybierac.

Cz maja 02, 2013 20:07

formek1 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
... to moze potrafisz wyjaśnić jak i kiedy człowiek uzyskał wolną wolę?
Cytuj:
No własnie w momencie stworzenia człowiek dostał od Boga wolna wolę.Mógł wybrać.

Zaraz, zaraz, od momentu stworzenia do sformułowania przez Boga tego zakazu upłynął jakiś czas, więc nie można powiedzieć, ze w momencie stworzenia.
Poza tym nie pytałem o wolna wolę odnosnie do owocu, ale w ogóle.
Cytuj:
Ty bys chciał aby Bóg stworzył robota ,zaprogramował go aby zawsze człowiek robił prawidłowo jak maszyna.
Bynajmniej. Chodziło mi o to, że człowiek nie spełnił oczekiwań Boga, a nie o to, ze działał w sposób zróżnicowany. Sprawa owocu to epizad, Bóg miał o wiele więcej pretensji do ludzkości, na tyle dużych, ze postanowił ją zgładzic.

G.C. Lichtenberg

Pt maja 03, 2013 9:08

Askadtowiesz napisał(a):
... to moze potrafisz wyjaśnić jak i kiedy człowiek uzyskał wolną wolę?No własnie w momencie stworzenia człowiek dostał od Boga wolna wolę.Mógł wybrać.
Zaraz, zaraz, od momentu stworzenia do sformułowania przez Boga tego zakazu upłynął jakiś czas, więc nie można powiedzieć, ze w momencie stworzenia.

jaki czas upłynął?
Skad o tym wiesz?
Cytuj:

W ogóle to włąsnie od początku
Cytuj:
Ty bys chciał aby Bóg stworzył robota ,zaprogramował go aby zawsze człowiek robił prawidłowo jak maszyna. Bynajmniej. Chodziło mi o to, że człowiek nie spełnił oczekiwań Boga, a nie o to, ze działał w sposób zróżnicowany. Sprawa owocu to epizad, Bóg miał o wiele więcej pretensji do ludzkości, na tyle dużych, ze postanowił ją zgładzic.

Bóg nie miał pretensji .
Zgładzenie było wynikiem działania człowieka czyli wyboru poprzez wolna wolę.
Ludzie mogli wybrac życ lub zginać.

jak pójdzesz na wojne dobrowolnie to mozesz zginać. I to jest Twój wybór a nie Boga.
jak wejdziesz do lodowatej wody tez twój wybór.
To ze jest zimna woda to pewnie dla ciebie wina Boga .Przeciez mogł ją podgrzać.
tak samo to że ludzie stzrelają do siebie na wojnie to wina Boga?

Pt maja 03, 2013 9:56

O ile dobrze pamietam, nigdy nie chcialem sie urodzic. Podatki, praca - no, rzeczy nieprzyjemne. Gdzie moja wolna wola? :)
A do tego, zycie dorosle. Zone trzeba zaspokoic. A moze mi sie nie chce? Moze kochanke mam? Nie da rady musisz! Pozniej przychodnie wypelnione wycieczonymi mezczyznami. Wolna wola? Wymysl! :D

Pt maja 03, 2013 20:01

formek1 napisał(a):
Cytuj:
jaki czas upłynął?Skad o tym wiesz?

Nie napisano jaki czas, ale po stworzeniu człowieka Bóg wykonywał jeszcze szereg czynności: zasadził ogród, umieścił w nim drzewa, doprowadził do tego, aby wypływały rzeki.
Askadtowiesz napisał(a):

Cytuj:

Gdyby nawet zgodzić sie z tym, ze od początku co do owocu, to wcale nie oznacza to, ze od początku co do wszystkiego. Zjedzenie czy niezjedzenie owocu nie było jedyną treścią życia tych pierwszych ludzi.
Cytuj:
Bóg nie miał pretensji .
No skądże, tylko uznał, ze wielka była ich niegodziwosć i złe usposobiebie, i zasmucił się.
Cytuj:
Gdzie masz cokolwiek o wolnej woli a nawet o tym
jak powinni postępowac a jak nie? (Tylko mi nie pisz o tym owocu bo to sie działo wiele pokoleń później).
Cytuj:
jak pójdzesz na wojne dobrowolnie to mozesz zginać. I to jest Twój wybór a nie Boga.
To ze jest zimna woda to pewnie dla ciebie wina Boga .Przeciez mogł ją podgrzać.

A ja mówiłem o przypadku gdy Bóg sam ich celowo zabił, a nie o tym, ze coś im sie przytrafiło.

G.C. Lichtenberg

Pt maja 03, 2013 20:46

Askadtowiesz napisał(a):
jaki czas upłynął?Skad o tym wiesz?
Nie napisano jaki czas, ale po stworzeniu człowieka Bóg wykonywał jeszcze szereg czynności: zasadził ogród, umieścił w nim drzewa, doprowadził do tego, aby wypływały rzeki.

Gdzie ty to wyczytałes ?

Askadtowiesz napisał(a):
Gdyby nawet zgodzić sie z tym, ze od początku co do owocu, to wcale nie oznacza to, ze od początku co do wszystkiego. Zjedzenie czy niezjedzenie owocu nie było jedyną treścią życia tych pierwszych ludzi.

Oni mogli robic wszystko co chcieli .Tylko nie mogli zjeśc tego owocu.

Cytuj:
Bóg nie miał pretensji .No skądże, tylko uznał, ze wielka była ich niegodziwosć i złe usposobiebie, i zasmucił się.

Mieszasz pojęcia.
Zasmucił sie że ludzie tyle zła robią . Mimo ze zachecał ich do dobra .jakie pretensje tu widzisz?

Cytuj:

Gdzie masz cokolwiek o wolnej woli a nawet o tym
jak powinni postępowac a jak nie? (Tylko mi nie pisz o tym owocu bo to sie działo wiele pokoleń później).

O tym ze człowiek ma oczy i nos tez nigdzie nie jest napisane i jakos z tym nie masz problemu.
O tym że ma nerki , nogi tez nie .
Więc niby czemu nagle miało by pisac że człowiek ma wolną wolę.
Tak został stworzony ............z wolną wolą

Cytuj:
A ja mówiłem o przypadku gdy Bóg sam ich celowo zabił, a nie o tym, ze coś im sie przytrafiło.

To przytocz mi ten przypadek

Pt maja 03, 2013 21:07

formek1 napisał(a):
Gdzie ty to wyczytałes ?
Księga Rodzaju, rozdz. 2, wersety 8-15.
Cytuj:

Niezupełnie. Mogli jeść owoce z innnych drzew, ale nie było powiedziane, ze mogą robić wszystko co chcą.
Cytuj:
Być moze, ale są to tylko domysły. Cały czas chodzi mi o to, że nie jest to nigdzie napisane, a ciągle przy różnych okazjach przywołuje się tę wolną wolę jako argument.
Askadtowiesz napisał(a):
Cytuj:
No przecież cały czas o tym mówimy. Jak już chcesz tak dokłądnie to Rodz.7, wersety 21-23.

G.C. Lichtenberg

So maja 04, 2013 9:16

Askadtowiesz napisał(a):
Gdzie ty to wyczytałes ?Księga Rodzaju, rozdz. 2, wersety 8-15.

Gdyby traktowac te rozdziały jako chronologie to w 1 rozdziale jest powiedzine.
(11) rzekł: Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce, w których są nasiona. I stało się tak. (12) Ziemia wydała rośliny zielone: trawę dającą nasienie według swego gatunku i drzewa rodzące owoce, w których było nasienie według ich gatunków.(19) Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe i wszelkie ptaki powietrzne, Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę istota żywa.
i dalej
(26) A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi! (27) Stworzył więc Bóg człowieka na swój obraz, na obraz Boży go stworzył: stworzył mężczyznę i niewiastę. (28) Po czym Bóg im błogosławił, mówiąc do nich: Bądźcie płodni i rozmnażajcie się, abyście zaludnili ziemię i uczynili ją sobie poddaną; abyście panowali nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi.

Ale Biblia nie ma tutaj chronologii poniewaz
w 19 jest napisane jakby Bóg dopiero co ulepił zwierzęta a przeciez były juz wczesniej.

Po za tym w 1 rodziale jest mowa że stworzył ewe
a dopiero w drugim rozcdziale jest mowa że ją tworzył.
Więc wiadomo że to n ie jest opis chronologiczny .
Cytuj:
Niezupełnie. Mogli jeść owoce z innnych drzew, ale nie było powiedziane, ze mogą robić wszystko co chcą.

Gdfyby cos było zabronione Bóg powiedziłby im o tym tak jak o drzewie.
nawet dzisiaj w prawie jest tak że jeśli cos jest zabronione musi byc o tym powiedzine lub napisane .

Cytuj:
Być moze, ale są to tylko domysły. Cały czas chodzi mi o to, że nie jest to nigdzie napisane, a ciągle przy różnych okazjach przywołuje się tę wolną wolę jako argument.

Nigzie nie jest tez napisane że człowiek ziostał stworzony z oczami a ciągle sie przywołuje że człowiek zobaczył.

Askadtowiesz napisał(a):
No przecież cały czas o tym mówimy. Jak już chcesz tak dokłądnie to Rodz.7, wersety 21-23.

No tak .Wynikało to z ich wolnej woli.
Chcieli postepowac źle wiec zgineli.
(1) A potem Pan rzekł do Noego: Wejdź wraz z całą twą rodziną do arki, bo przekonałem się, że tylko ty jesteś wobec mnie prawy wśród tego pokolenia.

To jest normalne że jak ktos jest morderca to nawet luidzie(nie Bóg) takiego wieszają .takie prawo
A co dopiero Bóg który takich ludzi stworzył dał im wszystko co mają do życia mieszkania a oni robia takie rzeczy.
Przeciez Noe nie zginął .
Dlaczego Bo postepował dobrze.
Tez tak mogli ale nie chcieli.
To widac tez dzis do czego ludzie moga doprowadzic swoim postępowaniem.
ja nie bedąc Bogiem matke ktora zabiaj swoje dzieci i chowa w beczcze tez bym zabił bez prawa do sądu.

So maja 04, 2013 10:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 85 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona