Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 17:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
 Żal mi wielu z Was... 
Autor Wiadomość

Cztam Wasze posty i normalnie żal ściska WoooW
Mam wrażenie, że zapominacie kim jest Bóg Crying or Very sad dlaczego przypisujecie Bogu przywary ludzkie jak złość, karanie, osądzanie Shocked KOSZMAR Shocked

moze dlatego,ze bog jest stworzony przez czlowieka na jego obraz i podobienstwo dlatego przypisujemu mu ludzkie przywary jak zlosc karanie i osadzanie a religia jest takim instrumentem, ktory pomaga ludziom w jakis sposob zracjonalizować swój pobyt na Ziemi :? ?

Pn paź 08, 2007 18:31

Według mnie sprawiedliwośc u Boga nie jest ludzką przywrą, tam gdzie sprawieliwośc mamy sąd. Jeśli Bóg sprawiedliwy nie jest dla nas doskonały, to jaki jest ten doskonały?

Pt paź 12, 2007 20:17

Mam wrażenie, że nie całkiem zrozumieliście co Lilo chciała przekazać.
Wg mnie kwinesencją tego przekazu jest to o czym od dziecka się uczyliśmy na religii : "Bóg jest miłością..." Czyli może należy wnioskować, że Bóg to poprostu nasze dobre uczynki i miłość do wszystkich dookoła....
To ma sens.
Reszta być może rzeczywiście to już nadinterpretacja ludzka.
Jeżeli do tego dodamy, że Pismo Święte pisali niezbyt rozgarnięci i przesądni przypadkowi bajkopisarze, których zadaniem było zobrazowanie naszej wiary i ukształtowanie takich poglądów u cztelnika, żeby podporządkowal się kapłanom, to juz wiadomo po co ta kara za grzechy w niebie, bo na ziemi tylko może je anulować ksiądz.
Jeszcze nie tak dawno odpust zupełny kupowało się za kasę u proposzcza a do dzisiaj płacimy we Wszystkcih Świętych za tzw. "zalecki".
Zresztą w Kościele płacimy za wszystko (chrzest, msza za kogoś, ślub, pogrzeb, 10-20% za postawienie pomnika na cmentarzu itp.)

Tak więc, jeżli odrzucilibyśmy tą całą zbędną oprawę jaką jest Kościół i postępowali tylko i wyłącznie tak, że miłością obdarzalibyśmy bliźnich, żyłoby nam się lepiej.

Co do kary, to mam nadzieję, że nikt już nie wierzy w obtaczanie ciała po smierci w smole przez diabłów :D

Pn paź 22, 2007 23:57

Bog może i kara... ale trzeba się zastanowić... Czy ma powody??

Jeśli ma to o co chodzi??

Bog chce nas nawrócić... czy myślicie że ludzie żli którzy się nigdy nie przejechali sami się nawrócą??

BÓG NAS KOCHA.... JEST DOBRYM PASTERZEM KTÓRY SIĘ O NAS TROSZCZY!!

Wt paź 23, 2007 11:45

Racjonalista ja zrozumiałem wypowiedz autorki całego tego tematu jako stwierdzenie że my tutaj wszyscy wierzący (poza samną autorką) źle rozumiemy Boga, to jak Go widzimy jest błędne. W końcu Bóg to miłość, ale według mnie autorka ma poprostu jakiegoś swojego boga którego wyznaje, którego sama sobie uksztłtowała. Dlaczego tak uważam? Bo nie opiera tego co pisze na Biblii, ale na jednym tylko założeniu, że co by nie było Bóg jest taką wielką miłością że nawet Jezus mylił się mówiąc o zbawieniu i o potępieniu. Nie wiem na czym się opiera, ale dla mnie to już jest jej religia, gdzie sama ustala jaki jest jej Bóg.

Podobno przypisujemy Bogu emocje ludzkie, ale może to by przejawiamy właśnie boże uczucia. Kto powiedział że dane ludzie uczucia czy emocje są złe same z siebie? Czy sprawiedliwość nie jest doskonałym przymiotem Boga? Czy miłosierdzie takim czymś nie jest?

Wt paź 23, 2007 19:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5