Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 13:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 26  Następna strona
 Absurdalność istnienia piekła 
Autor Wiadomość

Post Re: Absurdalność istnienia piekła
popieram karinke ,jej obawy są jak najbardziej uzasadnione ,piekła nie powinno w ogóle być lub też powinno być tymczasowe ale wy zawsze znajdziecie jakieś z chmury wyjęte uzasadnienie istnienia piekła

Cz paź 24, 2013 19:11
Jak narazie nie słuchasz i wskazania na dobrą drogę zbijasz jakimiś heretyckimi "prawdami" wyszukanymi w internecie.
Jak mniemam, skoro i na takie głupoty znalazłaś czas, żeby je czytać, to i tym bardziej zgłebiłaś co na ten temat mówi Kościoł katolicki, prawda?
Od nas nie dowiesz się niczego więcej.
Możesz tylko próbowac zrozumieć:
http://mateusz.pl/ksiazki/js-sd/Js-sd_19.htm - tekst jakby pisany specjalnie dla ciebie.

Cz paź 24, 2013 19:14

Istnienie piekła przeczy nieskończonemu miłosierdziu bożemu. Jedno z drugim współistnieć zwyczjanie nie może. To elementarne.

Cz paź 24, 2013 20:09

karinka245 napisał(a):
Czyli uważacie, że np.jak ktoś kradł całe życie warzywa komuś z ogródka, to należy mu się kara w postaci palenia wiecznego?A dlaczego w spółczesnym sądownictwie nie stosuje się kary palenia żywcem za wszelkie przestępstwa?A te porównanie matki ostrzegającej przed wodą jest bezsensu, bo matka ta nie ma zamiaru topić tego dziecka za nieposłuszeństwo.Wiadomo, ze każdy ma wybór ale wybór ma być podyktowany szczerą chęcią, a nie strachem.Nikt nie wyjaśnił mi dlaczego w tym piekle diabły się nie męczą, omineła ich kara?

Wiem ze to trudne, ale dokladnie tak. Zasluguje on na pieklo.
Bo to nie jego grzech zaprowadzi go do piekla, ale brak zycia w nim, brak Chrystusa, ktory jest zyciem zoe. Nie ma zycia w sobie czyli Chrystusa wiec nie moze wejsc do nieba. W niebie nie ma wstepu zaden grzech zadne zlo, klamstwo, gorycz.
A skad to zalozenie ze diably sie nie mecza w piekle? To przeciez rowniez kara dla nich. Biada tym, ktorzy tam trafia majac nad soba diabla, ktory zionie nienawiscia i agresja i jego najwieksza radoscia jest sprawianie bolu innym.

Cz paź 24, 2013 20:16

karinka245 napisał(a):
A czy rodzic by chciał aby dziecko go kochało ze strachu, no chyba nie.Wiadomo, że człowiek ma szanować Boga i jego przykazania.Jan Paweł II powiedział, że piekło to jest metafora i nie dotyczy męczarni fizycznych ale stany duch, który jest oddzielony od Boga.

A dlaczego Bogu ktos mialby sluzyc ze strachu? A z milosci nie mozna?
Malo jest powodow by kochac Boga ? Malo dla nas uczynil? Poswiecil?

Cz paź 24, 2013 20:20

karinka245 napisał(a):
A co się stanie z ateistą, który zawsze stosował się do zasad moralnych i był dobrym człowiekiem?

ano pojdzie do piekla.

Cz paź 24, 2013 20:21

karinka245 napisał(a):
Ja po prostu nie jestem w stanie zaakceptować istnienia piekła i nie dlatego że uważam, że grzechy są nieistotne tylko o fakt tego, że to trafia w moje uczucia.Czy ktoś z Was cieszyłby się szczęsciem bycia w raju gdyby wiedział, że jest w piekło w którym okrutnie męczą się ludzie i błagają o litość?Aż łzy się cisną do oczu na samą myśl.

Dokaldnie tak, to prawda, ze to trudne na sama mysl. Ale wlasnie dlatego nasza rola i odpwowiedzialnosc jest taka wielka! Musimy glosic im Chrystusa, nie religie, ale by uczynili Go swoim Panem i Zbawicielem.
Mandat juz od Niego otrzymalismy:
" Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego, (20) ucząc je przestrzegać wszystkiego, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami po wszystkie dni aż do skończenia świata. "

Cz paź 24, 2013 20:23

Znany egzorcysta Gabriel Amorth powiedział, że podczas egzorcyzmy Szatam powiedział mu, że to nie Bóg stworzył piekło i nawet o tym nie myślał.

Cz paź 24, 2013 20:25
Cytuj:
Istnienie piekła przeczy nieskończonemu miłosierdziu bożemu. Jedno z drugim współistnieć zwyczjanie nie może. To elementarne.

Zacznijmy od tego, że przede wszystkim nie wiesz czym jest Boże Miłosierdzie. Przyjąłeś jakąś spaczoną definicje, która nijak się ma do tego czym jest w istocie.
Na kalkulatorze to możesz ewentualnie raty kredytu obliczyć... .

Cz paź 24, 2013 20:28

Jajko napisał(a):

Wrecz odwrotnie. Gdyby piekla nie mialo byc to by oznaczalo, ze nie istnieje cos takiego jak Boza Sprawiedliwosc oraz, ze grzech nie ma znaczenia.

Cz paź 24, 2013 20:30

majanovak napisał(a):
Jajko napisał(a):

Wrecz odwrotnie. Gdyby piekla nie mialo byc to by oznaczalo, ze nie istnieje cos takiego jak Boza Sprawiedliwosc oraz, ze grzech nie ma znaczenia.

A jeżeli to nie Bóg stworzył piekło?Słyszał ktoś o wypowiedzi egzorcysty Gabriela Amortha?

Cz paź 24, 2013 20:34
Po pierwsze - Majanovak to protestantka, więc uważaj...
Po drugie - Abstrahując od tego kto je stworzył... . Czy nie uważasz, że z tego zdania, którym sie podpierasz wynika jasno, że piekło jednak istnieje?

Cz paź 24, 2013 20:41

karinka245
I dowiedziałaś się, a pomimo tego stawiasz prowokacyjne pytanie i zbaczasz z głównego tematu. Więc to tylko mój apel, przecież to nie ja rozmydlam swoją własną dyskusje.

DrzewoMalinowe napisał(a):
popieram karinke ,jej obawy są jak najbardziej uzasadnione ,piekła nie powinno w ogóle być lub też powinno być tymczasowe ale wy zawsze znajdziecie jakieś z chmury wyjęte uzasadnienie istnienia piekła

Ty to już popierasz każdego, byle tylko prowokować, ale robisz to marnie.

Cz paź 24, 2013 21:09

Po prostu miłosierdzie Boże staje się piekłem dla tego, kto je odrzuca.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz paź 24, 2013 21:15

1. Skazanie na wieczne męki bez szansy na poprawę to nie jest sprawiedliwość. To nieustanna tortura.
2. Prawdziwie kochający ojciec NIGDY nie odtrąci syna nie dając mu szansy na poprawę.

Bóg w takim wydaniu jest niemoralny.

Cz paź 24, 2013 21:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 379 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 26  Następna strona