Konsekwencje wiary w Boga przy jednoczesnej niewierze Bogu
Autor |
Wiadomość |
tredje
|
 Re: Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinac
Alus- odpowiadam po raz kolejny- moje porzednie posty zniknely. Ja sie tylko grzecznie pytam, co z tymi cytatami, ktore wkleilam. Bo nigdy i nigdzie nie znalazlam wytlumaczenia. Otoz mamy dwie mozliwosci - jest to prawdziwe slowo Boze, dokladnie to, co nam chcial przekazac. Wtedy jest problem - wyglada na to,, ze pojecie zla i dobra jest calkiem inne niz nasze. Wiec mamy to, co jest dyskutowane w innym watku - Bog moze dzialac wg, innej moralnosci, lub wbrew naszej moralnosci. Wiec np, mozemy otrzymac kare w miejsce nagrody, mozemy byc po prostu oszukani. -jest to wtret dodany przez czlowieka, nieprawdziwy. Tj, niezgodny z boza intencja. Co oznacza, ze w Pismie Sw, sa bledy, rzeczy nieprawdziwe. Pytanie, jak to odroznic. Trertium non datur
|
Śr lis 13, 2013 10:34 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
 Re: Wasz stosunek do pogańskich tradycji, w waszych rodzinac
tredje napisał(a): Alus- odpowiadam po raz kolejny- moje porzednie posty zniknely. Ja sie tylko grzecznie pytam, co z tymi cytatami, ktore wkleilam. Bo nigdy i nigdzie nie znalazlam wytlumaczenia. Otoz mamy dwie mozliwosci - jest to prawdziwe slowo Boze, dokladnie to, co nam chcial przekazac. Wtedy jest problem - wyglada na to,, ze pojecie zla i dobra jest calkiem inne niz nasze. Wiec mamy to, co jest dyskutowane w innym watku - Bog moze dzialac wg, innej moralnosci, lub wbrew naszej moralnosci. Wiec np, mozemy otrzymac kare w miejsce nagrody, mozemy byc po prostu oszukani. -jest to wtret dodany przez czlowieka, nieprawdziwy. Tj, niezgodny z boza intencja. Co oznacza, ze w Pismie Sw, sa bledy, rzeczy nieprawdziwe. Pytanie, jak to odroznic. Trertium non datur Jest jeszcze tertium: dokształcamy się, a zwłaszcza tredje z biblistyki zamiast pisac posty w stylu: co mały Kazio z przedszkola sądzi o konstrukcji Ipoda....
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Śr lis 13, 2013 11:22 |
|
|
|