Niszczenie Wiary od podszewki
| Autor |
Wiadomość |
|
WIST
|
 Re: Niszczenie Wiary od podszewki
Nie, to był atak personalny. Odpowiedz na jej cytat była by np taka "ok, pomyliłem się, faktycznie sama Biblia mówi, że odpowiedzialność zbiorowa nie jest zgodna z bożym zamysłem".
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
| Pt gru 13, 2013 14:31 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie, nauka o cudzych grzechach mówi że możemy ponosić też odpowiedzialność za grzechy innych. Biblia też mówi że odpowiedzialność zbiorowa może być bożym zamysłem, mówią to też objawienia jak i to o którym piszemy.
|
| Pt gru 13, 2013 14:36 |
|
 |
|
panMK
|
Panie WIST przez to że widzę że pan dzieli bynajmniej mam taką nadzieję że się mylę ludzi na tych którzy mają się dostać do NIEBA i tych którzy na to nie zasługują ,to mogę powiedzieć że się pan myli.Bo uważa pan że ci którzy będą chcieli chodzić na spotkania czy religię gdzie indziej nisz szkoła to fajnie a reszta niech lata samopas.Taki przesiew to nie po CHRZEŚCIJAŃSKU ,każdy nawet największy grzesznik a tu mówimy o szkołach więc o niewinnych dzieciach ,pan nie przejmuje się tym że mogą nie mieć wyboru czy w BOGA wierzyć czy nie bo religia daje taki wybór KRZYŻ pokazuję drogę a brak tych rzeczy w świecie niejako nie daje młodemu człowiekowi wyboru jaką drogę wybrać jest przez ten CHORY system zniszczony.A BOGA chcą włożyć między bajki.Owszem będą ludzie i rodziny które nie pozwolą aby w ich dzieciach WIARA WYGASŁA ale każdy zasługuje na wybór a oni go ludziom chcą odebrać.A jeśli chodzi o nachalność z mojej strony to raczej jej unikam bo uważam że na siłę nikt nikogo nie ZBAWI , modlę się co dzień aby tym ludziom JEZUS WLAŁ W ZATWARDZIAŁE SERCA WIARĘ CZYSTĄ I SZCZERĄ.
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
| Pt gru 13, 2013 14:37 |
|
|
|
 |
|
WIST
|
Quas napisał(a): Nie, nauka o cudzych grzechach mówi że możemy ponosić też odpowiedzialność za grzechy innych. Tak, dokładnie w tym kontekście w jakim pisałeś, a nie w tym w jakim my tu dyskutujemy. A dyskutujemy o odpowiedzialności którą mają ponieść zupełnie niewinni,niezwiązani, którzy nie są odpowiedzialni za dany stan rzeczy. Quas napisał(a): Biblia też mówi że odpowiedzialność zbiorowa może być bożym zamysłem, mówią to też objawienia jak i to o którym piszemy. Tak, mówi to co zacytowała Alus. Nie trać z oczu kontekstu dyskusji. PanMK Mam problem ze zrozumiem o co chodzi. Byłoby łatwiej jakbyś odniósł się do konkretnych wypowiedzi. Powtórzę tylko - nauka religii w szkole nie przynosi spodziewanych efektów, czy pogłębienia wiedzy, a sama w sobie nie ma nawet za zadanie budować wiary. Wiarę buduje bycie w Kościele, Słowo Boże, modlitwa, wspólnota, rodzina itp. Wiary nie ocenia się ocenami, jedynie wiedzę. A wiedzę można zdobywać nie tylko w szkole.
WIST
|
| Pt gru 13, 2013 14:48 |
|
 |
|
pspeterx
|
panMK napisał(a): każdy zasługuje na wybór a oni go ludziom chcą odebrać. W takim razie do szkół powinno się wprowadzić nauczanie wszystkich religii łącznie z naukowym sposobem myślenia, dlaczego wybór ma być ograniczony tylko do twojej religii ?
|
| Pt gru 13, 2013 16:01 |
|
|
|
 |
|
olijula
|
quas napisał(a): Nauka o cudzych grzechach kiedy ktoś wspiera mordowanie dzieci, może być niewygodna kiedy ktoś udaje że tej nauki nie ma. W odpowiedzi do Alus, nie napisałem nic nie prawdziwego, ale napisanie prawdy dla kogoś może być brzydkim zachowaniem. To była odpowiedz na jej cytat. No cóż wiele ludzi przyjmuje ze słowa Bożego to coo im wygodne a co niewygodne to odrzuca bo po co się wysilić czy poświęcić. Ale to chyba każdy z nas ma taką tendencję żeby odpychać to co nam nie pasuje. Prawdziwa wiara przyjmuje wszystko ze wszystkimi jej konsekwencjami nawet takimi które dla nas są trudne i niewygodne. I o taką wiarę się modlę......
|
| Pt gru 13, 2013 16:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
panMK napisał(a): Panie WIST przez to że widzę że pan dzieli bynajmniej mam taką nadzieję że się mylę ludzi na tych którzy mają się dostać do NIEBA i tych którzy na to nie zasługują ,to mogę powiedzieć że się pan myli.Bo uważa pan że ci którzy będą chcieli chodzić na spotkania czy religię gdzie indziej nisz szkoła to fajnie a reszta niech lata samopas.Taki przesiew to nie po CHRZEŚCIJAŃSKU ,każdy nawet największy grzesznik a tu mówimy o szkołach więc o niewinnych dzieciach ,pan nie przejmuje się tym że mogą nie mieć wyboru czy w BOGA wierzyć czy nie bo religia daje taki wybór KRZYŻ pokazuję drogę a brak tych rzeczy w świecie niejako nie daje młodemu człowiekowi wyboru jaką drogę wybrać jest przez ten CHORY system zniszczony.A BOGA chcą włożyć między bajki.Owszem będą ludzie i rodziny które nie pozwolą aby w ich dzieciach WIARA WYGASŁA ale każdy zasługuje na wybór a oni go ludziom chcą odebrać.A jeśli chodzi o nachalność z mojej strony to raczej jej unikam bo uważam że na siłę nikt nikogo nie ZBAWI , modlę się co dzień aby tym ludziom JEZUS WLAŁ W ZATWARDZIAŁE SERCA WIARĘ CZYSTĄ I SZCZERĄ. Drogi@panieMK. Ile panMk ma lat? Za "moich czasow" religia byla w salkach i obecnosc byla prawie 100%. Fakt religii w szkole nikogo nie zbawi. Nawet fakt chodzenia na religie w szkole niewiele pomoze, co widzimy na wlasne oczy po 20 latach owej religii wszkole. A wprowadzenie PRZYMUSOWEJ religii wszkole skoczy sie reowlucja. I zerowa obecnoscia. Polska to kraj ludzi, kotrzy nienawidza przymusow. WISTowi nie chodzi o "latanie samopas", ale o powrot do sprawdzonych rozwiazan z czasow socjalizmu. quas napisał(a): ,,(KKK 1868) Grzech jest czynem osobistym; co więcej, ponosimy odpowiedzialność za grzechy popełniane przez innych, gdy w nich współdziałamy: – uczestnicząc w nich bezpośrednio i dobrowolnie; – nakazując je, zalecając, pochwalając lub aprobując; – nie wyjawiając ich lub nie przeszkadzając im, mimo że jesteśmy do tego zobowiązani; – chroniąc tych, którzy popełniają zło. Czyli musisz wspoldzialac w cudzmy grzechu, zeby byc z aniego odpowiedzialnym. Wedlufg twojego rozszerzonego pojmowania odpowiedzialnosci mozna smialo powiedziec, ze jezeli nie bronisz czynnie zycia poczetego, np wylapujac wszystkie kobiety chcace dokonac aborcji i pomagajac im, zeby tego nie dokonaly, jestes wspolwinny tejze aborcji. Czujesz sie winny?
|
| Pt gru 13, 2013 17:45 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
quas napisał(a): Nauka o cudzych grzechach kiedy ktoś wspiera mordowanie dzieci, może być niewygodna kiedy ktoś udaje że tej nauki nie ma. W odpowiedzi do Alus, nie napisałem nic nie prawdziwego, ale napisanie prawdy dla kogoś może być brzydkim zachowaniem. To była odpowiedz na jej cytat. Pozostawianie wyboru nigdy nie jest wspieraniem - nikt nie zmusza do aborcji, in vitro. Nic nie poradzę, że Ty nie potrafisz oddzielić "prawa do" od "obowiązku". Cytuj: No cóż wiele ludzi przyjmuje ze słowa Bożego to coo im wygodne a co niewygodne to odrzuca bo po co się wysilić czy poświęcić. Ale to chyba każdy z nas ma taką tendencję żeby odpychać to co nam nie pasuje. Prawdziwa wiara przyjmuje wszystko ze wszystkimi jej konsekwencjami nawet takimi które dla nas są trudne i niewygodne. I o taką wiarę się modlę...... Ale nigdy nikogo nie zmusisz, aby przyjmowali wszystko, w tym Ewangelię. Prawem państwowym także. Jezus świadom tego zwracał się Jeśli chcesz Mnie naśladować, to wybierzesz nakaz ewangeliczny, co nie znaczy, że będziesz innych zmuszał do wybrania Ewangelii.... nie zrobisz dobrego pracownika z niewolnika.
|
| Pt gru 13, 2013 19:00 |
|
 |
|
panMK
|
Fakt nikt kto do czegokolwiek będzie przymuszony nie będzie tego tolerował a wręcz z tym walczył,lata prlu są najlepszym tego przykładem.Ja nikomu nie nakazuję lub tak czy tak po prostu swoim życiem swoją osobą chcę pokazać jak należy postępować aby być blisko BOGA.Ale " każdy sobie rzepkę skrobie" i ja w żaden sposób nie mogę wpłynąć na inną osobę jak tylko dawać niejako przykład. Nie których to drażni ale to ich wybór i ich droga jaką obrali ja za nich się nie będę się spowiadał przed BOGIEM.
|
| Pt gru 13, 2013 20:29 |
|
 |
|
11sprawiedliwy
|
Skoro wiadomo że szatan przegra, a Bóg i tak zatriumfuje, po co stać po stronie z góry przegranego? Dla grzechu, władzy ,sławy, tymczasowych uciech, nie warto...
|
| Pt gru 13, 2013 22:00 |
|
 |
|
panMK
|
Tak nie warto , o tym wiem ja o tym wiesz ty ale oni nie wiedzą bądź nie chcą wiedzieć.Bardziej obstaję przy tym że nie chcą wiedzieć i żyją a raczej bym powiedział egzystują tylko tym się karmiąc co jest tu i teraz a co dalej będzie to nie ich broszka .
|
| Pt gru 13, 2013 22:17 |
|
 |
|
brunero
|
panMK napisał(a): Tak nie warto , o tym wiem ja o tym wiesz ty ale oni nie wiedzą bądź nie chcą wiedzieć.Bardziej obstaję przy tym że nie chcą wiedzieć i żyją a raczej bym powiedział egzystują tylko tym się karmiąc co jest tu i teraz a co dalej będzie to nie ich broszka . OK, tylko proszę mi powiedzieć, kto to są ci "oni", a kim pan jest panieMK, bo rozumiem, że pan jest w opozycji do "nich"?
_________________ laudare benedicere praedicare
|
| Pt gru 13, 2013 22:22 |
|
 |
|
WIST
|
PanMK napisał(a): Tak nie warto , o tym wiem ja o tym wiesz ty ale oni nie wiedzą bądź nie chcą wiedzieć.Bardziej obstaję przy tym że nie chcą wiedzieć i żyją a raczej bym powiedział egzystują tylko tym się karmiąc co jest tu i teraz a co dalej będzie to nie ich broszka . Jak wiemy Szatan jest ojcem kłamstwa. Swoich zwolenników te okłamuje, inaczej nieliczni, jeśli ktokolwie, pozostali by przy nim. Świat nie dzieli się na dobrych i złych, ale na tym którzy nie dali się zwieść, oraz tych którzy się dali. Przy czym pychą jest sądzić że sami z siebie nie daliśmy się zwieść, bo zły duch jest od nas mądrzejszy i sprytniejszy. To nie tak, że wszyscy poza nami są złośliwi i celowo wybierają takie działanie jakie podejmują. Inna sprawa że świat nie jest czarno-biały. Nie każdy kto chce ściągnąć krzyż, chce walczyć z całym chrześcijaństwem. Jest tu jeszcze duża przestrzeń np do swoistego rozumiwania rozdziału Kościoła od państwa, co nie oznacza wyniszczenia wszelkiej religii.
WIST
|
| Pt gru 13, 2013 23:16 |
|
 |
|
panMK
|
|
| So gru 14, 2013 1:01 |
|
 |
|
JedenPost
|
panMK napisał(a): .Bo uważa pan że ci którzy będą chcieli chodzić na spotkania czy religię gdzie indziej nisz szkoła to fajnie a reszta niech lata samopas.Taki przesiew to nie po CHRZEŚCIJAŃSKU ,każdy nawet największy grzesznik a tu mówimy o szkołach więc o niewinnych dzieciach ,pan nie przejmuje się tym że mogą nie mieć wyboru czy w BOGA wierzyć czy nie bo religia daje taki wybór KRZYŻ pokazuję drogę a brak tych rzeczy w świecie niejako nie daje młodemu człowiekowi wyboru jaką drogę wybrać jest przez ten CHORY system zniszczony. Mam wrażenie, że osiągnąłeś tu szczyt iście szatańskiej przewrotności: dobrowolność nazywasz pozbawianiem wyboru, podczas gdy a za "wyborem" ma stać system, gdzie w szkołach prowadzone są zajęcia z jednej (Twojej) religii... brawo 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
| So gru 14, 2013 5:58 |
|
|
|