| Autor |
Wiadomość |
|
lokis
|
 Re: Szatan - dlaczego zły
Na takie dictum trudno odpowiedziec. Po pierwsze Biblia moze klamac - slusznie. Slowa Boga moga byc w "Dzienniczkach". Po drugie, stricte "Nie zabijaj" moze byc intrepotowane roznie. Ale tylko przez idiote, idiotow ewentualnie. Po trzecie, Bog dal 10 przykazan, proste jak drut. Co w nich do interpretacji? Skoro interpretacja moze byc natchniona, podaj cel zagmatwanych slow Boga. Kaprys mial?
|
| So sty 25, 2014 14:50 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
lokis napisał(a): Po pierwsze Biblia moze klamac - slusznie. Slowa Boga moga byc w "Dzienniczkach". Albo Boga może w ogóle nie być. Wszystko być może.. Cytuj: Po drugie, stricte "Nie zabijaj" moze byc intrepotowane roznie. Ale tylko przez idiote, idiotow ewentualnie. Dlaczego niby? Cytuj: Po trzecie, Bog dal 10 przykazan, proste jak drut. Co w nich do interpretacji? Wszystko. Jeżeli w ogóle pojąłeś znaczenie np. słów "nie zabijaj", to znaczy, że już dokonałeś ich interpretacji. Cytuj: Skoro interpretacja moze byc natchniona, podaj cel zagmatwanych slow Boga. Kaprys mial? Biblia jest zagmatwana, bo człowiek jest zagmatwany. Nie da się nic z tym zrobić, jeżeli człowiek ma posiadać autonomię woli.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So sty 25, 2014 15:08 |
|
 |
|
lokis
|
Cytuj: Biblia jest zagmatwana, bo człowiek jest zagmatwany. Najbardziej gmatwasz ty. Prawdopodobnie jestesmy podobnych pogladow z tym, ze tobie moje sie nie podobaja. Szukasz dziury w calym, napisz mi rozsadnie czemu mialbym sklonic sie do wiary katolikow. Tylko bez tego, bo tak.
|
| So sty 25, 2014 15:23 |
|
|
|
 |
|
Johnny99
|
Temu, by osiągnąć zbawienie. Ni mniej, ni więcej.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| So sty 25, 2014 15:46 |
|
 |
|
lokis
|
Krotka,zrozumiala odpowiedz na niezrozumiane pytanie.  Teraz mam problem, czy aby to "zbawienie" nie wrzuca mnie do tzw. piekla? W takim razie dziekuje, obejdzie sie. 
|
| So sty 25, 2014 16:09 |
|
|
|
 |
|
Magdalena_i
|
lokis napisał(a): Krotka,zrozumiala odpowiedz na niezrozumiane pytanie.  Teraz mam problem, czy aby to "zbawienie" nie wrzuca mnie do tzw. piekla? W takim razie dziekuje, obejdzie sie.  Może ciut Wasze zrozumienia otarły się o " rozdwojenie "  spojrzenia hmm. Zbawienie nie jest skutkiem wiary katolickiej tylko wiary w Chrystusa
_________________ " Wolność w Miłości należy do Ciebie "
|
| So sty 25, 2014 16:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Whispernight napisał(a): A zatem czytaj między wierszami... przyjacielu. Tam jest to ujęte bardzo wyraźnie  Albo uzasadnij, czemu wiara "z definicji" nie podlega logice (i wyjaśnij to np. Tomaszowi z Akwinu, który najwyraźniej tego nie rozumiał) albo sobie daruj głodne kawałki. Cytuj: Ewa okazała nieposłuszeństwo wobec Boga, i brak skruchy... tak jak mówisz. Jednak Bóg jak widać umiłował ludzkie stworzenie, i daje mimo to obietnice. Problem polega na tym, że to co zrobił Wąż, również jest "jedynie" nieposłuszeństwem... ale jak widać, owe "wężowate" stworzenie na żadne względy Boga liczyć nie może. DLACZEGO ? Dlatego, że wąż trwa dobrowolnie w swoim buncie. Teoretycznie mógłby uzyskać przebaczenie, ale tego nie chce. Cytuj: Szatan jest złem... Szatan nie jest złem. Cytuj: dlaczego zatem Bóg nadal przyjmuje Szatana na audiencji (Księga Hioba) i zezwala na krzywdzenie Hioba ? Po to, aby go doświadczyć i dać mu jeszcze większą nagrodę za swoją wierność. Cytuj: Bóg miłosierdzia obdarowuje nieszczęściami[/u](pośrednio) swojego najwierniejszego sługę Hioba, w imię czego ? Oczekuje bezwzględnej lojalności, która jest najlepiej uwidoczniona w cierpieniu ? Nie o samo cierpienie chodzi, ale o wiarę mimo odjęcia ziemskiego błogosławieństwa. Cytuj: BorsukTatarski napisał(a): "Nie dlatego wierzymy w Chrystusa, że mówi nam o Nim Pismo Święte, ale dlatego Biblia jest dla nas Pismem Świętym, że wynika to z naszej wiary w Chrystusa, Syna Bożego.". Czy zdajesz sobie sprawę, jak bardzo nielogicznie i idiotycznie to brzmi ? Zastanów się kolego. I опять. Uważasz, że BorsukTatarski gada nielogicznie i idiotycznie to mu to uzasadnij. Wbrew temu co Ci się wydaje pojęcie "nielogiczny" jest bardzo precyzyjne. Jeśli coś jest nielogiczne, to można to zawsze jednoznacznie wykazać, bo logika to nauka ścisła i formalna.
|
| So sty 25, 2014 16:26 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Magdalena_i napisał(a): Zbawienie nie jest skutkiem wiary katolickiej tylko wiary w Chrystusa No ale wiesz: u nas w Polszcze jest tylko katolicyzm i wściekli ateiści. Reszta wyznań nie istnieje, nawet jeśli istnieje. (Co mnie zresztą bawi niemożebnie, kiedy po raz n-ty dowiaduję się, że "wierzący" jest synonimem katolika.)
|
| So sty 25, 2014 16:31 |
|
 |
|
Johnny99
|
lokis napisał(a): Krotka,zrozumiala odpowiedz na niezrozumiane pytanie.  Teraz mam problem, czy aby to "zbawienie" nie wrzuca mnie do tzw. piekla? W takim razie dziekuje, obejdzie sie.  Skądże. To brak zbawienia wrzuca cię do piekła. Magdalena_i napisał(a): Zbawienie nie jest skutkiem wiary katolickiej tylko wiary w Chrystusa To jest jedno i to samo. ErgoProxy napisał(a): No ale wiesz: u nas w Polszcze jest tylko katolicyzm i wściekli ateiści. Reszta wyznań nie istnieje, nawet jeśli istnieje. Tzn. kto tak twierdzi, bo musiałem przegapić?
|
| So sty 25, 2014 16:37 |
|
 |
|
Magdalena_i
|
ErgoProxy napisał(a): Magdalena_i napisał(a): Zbawienie nie jest skutkiem wiary katolickiej tylko wiary w Chrystusa No ale wiesz: u nas w Polszcze jest tylko katolicyzm i wściekli ateiści. Reszta wyznań nie istnieje, nawet jeśli istnieje. (Co mnie zresztą bawi niemożebnie, kiedy po raz n-ty dowiaduję się, że "wierzący" jest synonimem katolika.) Może się mylę, ale tutaj właśnie uwidacznia się " Miłość do bliźniego swego " Jeden człowiek powie - że jest granica ustanowiona dla Zbawienia i tej zasady w imię prawa będzie się trzymał a drugi człowiek nie powie nic tylko wyciągnie rękę do ateisty nie mówiąc kompletnie nic..
|
| So sty 25, 2014 16:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I dostanie bluzgiem między oczy. Rzeczywiście, wielka szkoda, że Lem nie zadbał o wychowanie sobie jakiegoś następcy.
Ale w zasadzie racja: jeden po prostu wierzy w Zbawiciela, a drugi wyznaje - za przeproszeniem - jakieś doczesne konstrukty uzurpujące sobie monopol na zbawienie. Kyrk na cółkach.
|
| So sty 25, 2014 16:47 |
|
 |
|
Johnny99
|
Tzn. kto wierzy w to, że zbawiają jakieś "doczesne konstrukty", bo musiałem przegapić?
|
| So sty 25, 2014 16:50 |
|
 |
|
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Whispernight napisał(a): Ewa okazała nieposłuszeństwo wobec Boga, i brak skruchy... tak jak mówisz. Jednak Bóg jak widać umiłował ludzkie stworzenie, i daje mimo to obietnice. Problem polega na tym, że to co zrobił Wąż, również jest "jedynie" nieposłuszeństwem... ale jak widać, owe "wężowate" stworzenie na żadne względy Boga liczyć nie może. DLACZEGO ?
Pisaliśmy o tym w innych wątkach. Nieposłuszeństwo bytów duchowych ma miejsce poza czasem. Decyzja aniołow o nieposłuszeństwie jest decyzją nieodwołalną i niezmienną. Błędne jest więc wysuwanie wniosków, że "wężowate" na żadne względy Boga liczyć nie mogą, bo Bóg tego nie chce. "Wężowate" tkwią przez wieczność w nieposłuszeństwie, co wyklucza możliwość powrotu do posłuszeństwa. Whispernight napisał(a): Szatan jest złem... dlaczego zatem Bóg nadal przyjmuje Szatana na audiencji (Księga Hioba) i zezwala na krzywdzenie Hioba ?
Skąd przypuszczenie, że przyjmowanie Szatana na audiencji ma miejsce w czasie, a nie w wieczności? A więc jeszcze przed decyzją upadłych "wężowatych" o nieposłuszeństwie? Whispernight napisał(a): Bóg miłosierdzia obdarowuje nieszczęściami(pośrednio) swojego najwierniejszego sługę Hioba, w imię czego ? Oczekuje bezwzględnej lojalności, która jest najlepiej uwidoczniona w cierpieniu ? Ale wiem, wiem... to Szatan jest zły, a Bóg miłosierny. Przecież tak mówi teologia.
Księga Hioba nie jest księga historyczną i nie przedstawia reporterskiego zapisu z życia jakiegoś człowieka zwanego Hiobem, ale alegorycznie opisuje dolę ludzkości, która straciła pierwotne szczęście z powodu Szatana i będąc wiernym Bogu to szczęście odzyskała. Ta wierność Bogu i posłuszeństwo ludzkości ujawniło się w Synu Bożym, który poprzez Wcielenie stał się solidarny ww wszystkim, także w cierpieniu z człowiekiem/ludzkością. Akt zbawczy Syna Bożego został mesjanistycznie zarysowany w Księdze Hioba. Obraz ludzkości dostepującej zbawienia i wywyższenia w Chrystusie mogł doprowadzić do buntu części aniołów nie zgadzających sie na to, by stworzenie niższe w kategorii bytów osiągnęło szczęście aniołów. Tak więc w wieczności, poza czasem, aniołowie podważają Boży plan przyprowadzenia ludzkości do Boga w Jezusie (Księga Hioba) i upadają (Iz 14), a w konsekwencji swojego upadku (nienaprawialnego nieposłuszeństwa wynikającego z pychy) doprowadzają z zawiści (Mdr 2,23-24) do upadku także człowieka.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
| So sty 25, 2014 19:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
zefciu napisał(a): "Albo uzasadnij, czemu wiara "z definicji" nie podlega logice albo..." Przyjacielu, wiara to nic innego, jak uznawanie za "prawdziwe" nieuzasadnionego twierdzenia. Jest uzasadnieniem nieuzasadnionego. Jednoczesne uzasadnienie, i jego brak nie determinuje prawdziwości lub fałszywości "treści" wiary. Wiara NIE PODLEGA LOGICE ! zefciu napisał(a): Szatan nie jest złem. Fajnie. Nie zapomnij tylko podzielić się swoim odkryciem, w najbliższej parafii. BorsukTatarski napisał(a): "Nie dlatego wierzymy w Chrystusa, że mówi nam o Nim Pismo Święte, ale dlatego Biblia jest dla nas Pismem Świętym, że wynika to z naszej wiary w Chrystusa, Syna Bożego.". Nieprawda. Podstawą wiary (Chrześcijańskiej) jest Biblia ! Czytasz i uznajesz za prawdę, bądź nie... tak to wygląda w rzeczywistości. Gdyby pozostawić samą drugą część powyższego tekstu, byłaby jasna i zrozumiała. Ale kiedy czytasz całość, czyli łącznie z pierwszym zdaniem powyższego tekstu to wychodzi zwykły pseudofilozoficzny bełkot. Przykro mi, że tak to ująłem, ale sam tego chciałeś. Johnny99 napisał(a): Po pierwsze: gdzie są te "słowa Boga" i skąd wiadomo, że właśnie tam, a nie gdzie indziej? Oto drugi powód braku logiki w wierze. Judaizm, Chrześcijaństwo, Islam, Hinduizm... a może Buddyzm ? Gdzie jest słowo Boże ? Tylko proszę nie mówcie że wszędzie po trochu, bo wtedy ów brak logiki zamieni się miejscami z idiotyzmem, a sam Bóg byłby wtedy sprawcą odwiecznego ludobójstwa. A jeśli tylko jedno wyznanie jest "słowem" Bożym, to Bóg okazałby się wielkim niesprawiedliwym i wielkim niemiłosiernym Bogiem, wybierając i faworyzując "naród wybrany" z pośród całego świata. Natomiast szukać Boga, nie oznacza przyjmować na wiarę tego, co Ci pod nos zostało podane, ale szukać. Szukać wszędzie ! A szukanie Boga na pewno nie jest ani złem, ani grzechem. Johnny99 napisał(a): Albo Boga może w ogóle nie być. Wszystko być może... O właśnie... zapomniałem tego dodać  Johnny99 napisał(a): Temu, by osiągnąć zbawienie. Ni mniej, ni więcej. Myślę, że Buddysta stoi pierwszy w kolejce do zbawienia, na dużo, dużo przed Katolikami... mimo że w samego Boga nie wierzy  Przezabawne twierdzenie, co nie ? Magdalena_i napisał(a): Zbawienie nie jest skutkiem wiary katolickiej tylko wiary w Chrystusa Ekhm, Magdalena_i, niezupełnie. Nie sami Chrześcijanie po świecie chodzą. Przy czym muszę dodać, że samo słowo "zbawienie", wybitnie mi się nie podoba... żeby nie powiedzieć brzydko. ErgoProxy napisał(a): No ale wiesz: u nas w Polszcze jest tylko katolicyzm i wściekli ateiści. Reszta wyznań nie istnieje, nawet jeśli istnieje. (Co mnie zresztą bawi niemożebnie, kiedy po raz n-ty dowiaduję się, że "wierzący" jest synonimem katolika.) Tak ErgoProxy... to jest tragedia. medieval_man napisał(a): Skąd przypuszczenie, że przyjmowanie Szatana na audiencji ma miejsce w czasie, a nie w wieczności? A więc jeszcze przed decyzją upadłych "wężowatych" o nieposłuszeństwie ? Bo podstawą wiary Chrześcijańskiej jest Biblia. A w Biblii NIE MA NIC NA TEMAT NIEPOSŁUSZEŃSTWA, BUNTU I UPADKU "WĘŻOWATYCH" !
|
| N sty 26, 2014 1:06 |
|
 |
|
Magdalena_i
|
Cytuj: Magdalena_i napisał(a): Zbawienie nie jest skutkiem wiary katolickiej tylko wiary w Chrystusa Whispernight Cytuj: Ekhm, Magdalena_i, niezupełnie. Nie sami Chrześcijanie po świecie chodzą. Przy czym muszę dodać, że samo słowo "zbawienie", wybitnie mi się nie podoba... żeby nie powiedzieć brzydko. Zdaje sobie sprawę z tego , iż po świecie nie chodzą wyłącznie Chrześcijanie. Wiara Chrześcijańska jednak wyraźnie mówi o Zbawieniu poprzez wiarę w Jezusa Chrystusa . ( I tutaj zamyka się kościół w jednym wielkim dogmacie ) Mogę o tym mówić, mogę o tym być przekonana, nie mogę jednak wiedzieć jaki plan względem KAŻDEGO człowieka na ziemi ma Bóg. Jeżeli Chrystus przyszedł dla każdego człowieka na ziemi i nie zrobił od tego wyjątku to tylko Bóg wie na jakiej zasadzie wygląda Prawdziwe zbawienie i " wieczność życia " My możemy poświęcać całe lata , wertując tysiące książek i studiując Biblie i nie jesteśmy w stanie założyć nawet w jednym ułamku tego co miał na myśli Bóg. Każdy z nas tutaj na ziemi chciałby poznać Prawdę, zaspokoić swoje pragnienie wiedzy - JEST czy NIE MA? Istnieje Dobro I zło ? A Może to człowiek jest bogiem i skupia wszystkie pierwiastki w sobie , toczy walkę dobra ze złem w swoim własnym cielesnym wszechświecie , próbując oddzielić jedno od drugiego bądź deptać na przemian jedno i drugie.Tylko czy człowiek będzie kiedykolwiek zdolny do takiej Miłości jak Bóg? wątpię. Jeżeli tak jest w istocie to tylko Bóg wie jak będzie wyglądało zbawienie KAŻDEGO człowieka. My mamy tylko to co zdołaliśmy w naszych umysłach pojąć.
|
| N sty 26, 2014 2:11 |
|
|
|