Warto wierzyć w Pana Boga
Autor |
Wiadomość |
WIST
|
 Re: Warto wierzyć w Pana Boga
W historii, co nie trudno zobaczyć, nieraz szczęście daje przewagę. Wiele narodów miało szczęście, bo wszystko mogło się potoczyć zupełnie inaczej i o ile to wszystko co ów autor napisał, to aż dziwne że tak łatwo podważyć jego przekonanie że ktoś okazał się gorszy... Grecy w starciu z Persami, Japończycy w starciu z Mongołami, konkwistadorzy z Indianami, czy Brytyjczycy w starciu z Niemcami w okresie Bitwy o Anglię... wszyscy mieli szczęście, a nie byli lepsi. To szczęście to oczywiście korzystny zbieg okoliczności, warunki naturalne, wykorzystanie jakichś miejscowych stosunków społecznych, czy po prostu wytrwałość i poświęcenie. Aż dziwi mnie nadal, że można tak myśleć jak Ty. Na siłę chcesz udowodnić że murzyn to jakiś skazany na porażkę jest. Ja też nie lubię poprawności politycznej, ale tutaj widzę już przegięcie w drug stronę. Jesteś pewny że Ty i Twój cytowany ekspert nie macie problemów z teoriami rasowymi?
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Wt cze 03, 2014 16:01 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rozpiszę się nocką bladą, na razie tylko zasygnalizuję, że Twoje podejście jest niemoralne i wręcz pogańskie. Dlaczego? Bo idzie w poprzek maksymy "każdy jest kowalem swojego losu". Nie, to Los, Fatum jakieś dyktuje ludziom swoje warunki. Ty nazywasz je szczęściem... w nazewnictwie cała różnica.
|
Wt cze 03, 2014 16:24 |
|
 |
julika30
Dołączył(a): So maja 31, 2014 17:03 Posty: 3 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Witam z Katowic. Ale odpowiedzi mam.Super. Warto wierzyć w Pana Boga, w życie """"""""""""""""""""po śmierci""""""""" - to mi dodaje sensu życia na naszej planecie.
|
Wt cze 03, 2014 16:24 |
|
|
|
 |
WIST
|
Ergo, jeśli chcesz t stwórz nowy temat, ale jak na razie nie napisałeś nic przekonującego,więc rozpisz się, ale bądź gotów na mocą krytykę.
Julika, jeśli przeczytałaś te super wypowiedzi to zauważyłaś że na wiele trzeba coś odpowiedzieć. Zrób to w wolnej chwili.
WIST
|
Wt cze 03, 2014 16:33 |
|
 |
julika30
Dołączył(a): So maja 31, 2014 17:03 Posty: 3 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
|
Śr cze 04, 2014 8:30 |
|
|
|
 |
jano57
|
Czy ktoś wytłumaczy mi co to znaczy - warto wierzyć? Albo - opłaca się wierzyć? Czy to tak jak na giełdzie - warto kupować akcje kiedy są tańsze? Albo węgiel w lecie? Czy skoro nikt z was nie zadał takiego pytania to wszyscy uważacie wiarę za towar, który kupuje się aby czuć się dobrze? Przede wszystkim zwracam się do @julika30 która założyła temat.
_________________ ... lecz ludzi dobrej woli jest więcej ...
|
Cz cze 05, 2014 18:24 |
|
 |
WIST
|
I ja kiedy tylko Julka będzie miał chwilę, chętnie poznam odpowiedz. Warto wierzyć powie wierzący, a ktoś inny już będzie się zastanawiał. Co zatem z tego wynika? Chyba tylko tyle że autorka podzieliła się swoją radością, ale to nie jest ani argument, ani konkretne świadectwo. Jeszcze gorzej gdy mówimy opłaca się wierzyć, bo tu już liczymy na korzyści. Gdy warto, to ja rozumiem, że jest to po prostu lepsze. Gdyby obiektywnie uznać że Bóg jest to tak, warto, ale że to sfera wiary, to tylko wierzący wierzy że warto. Takie trochę masło maślane i nic z tego nie wynika dla wielu ludzi.
WIST
|
Cz cze 05, 2014 18:47 |
|
 |
andej
|
julika30 napisał(a): :-o Serdecznie witam z Krakowa. Rano jadę do Katowic, gdzie studiuję. Napisałam- warto wierzyć. Wierzący ma przewagę wielką nad ateistą, bo wierzy w życie po """"śmierci". Dla mnie życie nie mialoby sensu, gdyby nic nie było po śmierci.  Wierzyć warto, jadnak nie po to, bo dostać cukierka, ale by lepiej żyć. Łatwiej jest iść pod opieką Ojca. Łatwiej trafić, gdy idzie się w kierunku Światła. Łatwiej żyć kochając.
|
So cze 07, 2014 21:31 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Łatwiej trafić, gdy idzie się w kierunku Światła. Szkoda tylko, że to światło tak bardzo oślepia wielu ludzi, że świata nie widzą poza nim...
|
So cze 07, 2014 22:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
andej napisał(a): Wierzyć warto, jadnak nie po to, bo dostać cukierka, ale by lepiej żyć. Łatwiej jest iść pod opieką Ojca. Łatwiej trafić, gdy idzie się w kierunku Światła. Łatwiej żyć kochając. Sama prawda. Do tego pięknie powiedziana. Ujęło mnie zdanie: "Łatwiej żyć kochając"...i ten kontekst miłości bezinteresownej..."nie po to by dostać cukierka".Whispernight napisał(a): Szkoda tylko, że to światło tak bardzo oślepia wielu ludzi, że świata nie widzą poza nim... Co takiego się stało, że nie możesz patrzeć na Światło? Musi być Ci ciężko...trudno jest żyć bez Miłości.
|
N cze 08, 2014 6:13 |
|
 |
Nazarej
|
Cytuj: Jezus Chrystus mówi: "Ja jestem drogą prawdą i życiem..." Zatem, prawdy należy szukać w Jego życiu => w Nowym Testamencie. Tak z kobiecego punktu widzenia. Pozdrawiam serdecznie  Z mojego męskiego też 
|
Wt cze 10, 2014 21:45 |
|
|
|