Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr lis 12, 2025 21:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona
 Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę 
Autor Wiadomość

[

Za nic na świecie, żaden egzegeta czy teolog-biblista, nie napisał by że demony " wierzą w Boga" Takie naciąganie świętego tekstu pachnie sekciarstwem i nie zrozumieniem Biblii.

no tak
Pewnie Jakub byl sekciarzem wedlug egzegetow skoro tak napisal.
Moze egzegeci zmienia to co im nie pasuje w Biblii do ich tlumczenia i po sprawie ?
To juz ich sprawa czy zgadzaja sie z Biblia czy nie.
Jesli zaprzeczaja Biblii to wlasnie na nich sprawdzaja sie slowa :
26) Przeto przypatrzcie się, bracia, powołaniu waszemu! Niewielu tam mędrców według oceny ludzkiej, niewielu możnych, niewielu szlachetnie urodzonych. (27) Bóg wybrał właśnie to, co głupie w oczach świata, aby zawstydzić mędrców, wybrał to, co niemocne, aby mocnych poniżyć; (28) i to, co nie jest szlachetnie urodzone według świata i wzgardzone, i to, co nie jest, wyróżnił Bóg, by to co jest, unicestwić, (29) tak by się żadne stworzenie nie chełpiło wobec Boga. (
(1 list do Koryntian 1:1-31, Biblia Tysiąclecia)

2:5 aby wiara wasza opierała się nie na mądrości ludzkiej, lecz na mocy Bożej. (6) A jednak głosimy mądrość między doskonałymi, ale nie mądrość tego świata ani władców tego świata, zresztą przemijających. (7) Lecz głosimy tajemnicę mądrości Bożej, mądrość ukrytą, tę, którą Bóg przed wiekami przeznaczył ku chwale naszej, 8 tę, której nie pojął żaden z władców tego świata; gdyby ją bowiem pojęli, nie ukrzyżowaliby Pana chwały;

3:18 Niechaj się nikt nie łudzi. Jeśli ktoś spośród was mniema, że jest mądry na tym świecie, niech się stanie głupim, by posiadł mądrość. (19) Mądrość bowiem tego świata jest głupstwem u Boga. Zresztą jest napisane: On udaremnia zamysły przebiegłych (20) lub także: Wie Pan, że próżne są zamysły mędrców.

i ostatni
18 Ja świadczę każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księgi: jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze. (19) A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa, to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia i w Mieście Świętym - które są opisane w tej księdze. (
(Apokalipsa (Objawienie) 22:1-21, Biblia Tysiąclecia)

jak widac madrosci ludziu sa glupstwem u Boga.Takze tych egzegetow jesli zaprzeczaj Pismu Swietemu
A za dopisywanie do slow Pisma Swietego lub zminiane tresci tegoz Pisma nie ujdzie kary

Cytuj:
Rz 10: 17 BT
"Przeto wiara rodzi się z tego, co się słyszy, tym zaś, co się słyszy, jest słowo Chrystusa."

A ja sądzę co innego, zresztą nie tylko ja bracie.

To musisz zmienic Chrystusa.
On nakazal nam to co jest w Biblii
A jesli ty sadzisz co innego noz Mowil Chrsytus to juz Twoja sprawa i Twoja religia.
I twoje konsekwencje za zmiany

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Pn maja 09, 2005 11:52

Ja w Biblii nic nie zmieniam, i odczytuję Ją w całości, a nie sekciarskimi sposobami, więc zastanów się .....

Czy demon może wierzyć w Boga, (jak sugerujesz) ?.[size=12]

I co by z tego wynikało dla Uczniów Jezusa :o :D Skoro żyją tylko Ci, którzy wierzą że w Jezusie mają swe zmartwychwstanie.

Dalsza rozmowa - nie ma żadnego sensu, bo nie wiesz czym jest wiara.

Pn maja 09, 2005 13:33

Rozumiem R6 bo sama kiedys tak szukałam i poniekąd nadal szukam. I też sobie układałam takie przeciwieństwa żę wszyscy twierdzą że mają rację i że trzeba wybierac. Poniekąd tak ale nie do końca. Podam przykład. Zmyślony.

Mam przyjaciela któremu ufam, wiem że nogdy mnie nie okłamał i nie okłamie. Tymczasem oskarżono go o kradzież jakiejś drobnej sumy pieniędzy. Znaleźli się nawet tacy którzy twierdzili że widzieli go z tymi pieniedzmi. Układali różne scenariusze wydarzen - jak i kiedy ta kradziez miala miec miejsce. No i oczywiscie mieli swoje argumenty na poparcie swoich teorii. Argumenty bardzo wiarygodne i pod względem logigi nic nie można było im zarzucic. Ja jednak nie wierzyłam w ani jedno słowo tych ludzi, bo wystarczyło mi słowo mojego przyjaciela który przyrzekł mi że jest niewinny.

Jak to się ma do tematu? Już tłumaczę...

Piszesz że nie masz sił by rozważac wszystki argumenty różnych religii. Czy uwazasz ze byloby to w porzadku gdybym zamiast wierzyc mojemu przyjacielowi rozpatrywala argumenty wszystkich jego przeciwnikow? A gdzie zaufanie? To nie chodzi o to kto ma mocniejsze argumnty, ale o to kto jest bardziej godny zaufania. Zawsze wszzstko sprowadza sie do wiary nie tylko W COS, ale do wiary KOMUS. Jako katoliczka powiem ze wszystko sprowadza sie do pytania czy wierzysz Jezusowi czy nie. Uwazam tez ze to jest wlasciwsza kolejnosc poszukiwan by nie szukac najpierw odpowiedzi na pytanie czy Bog jest czy nie bo bez Jezusa to bedzie tylko filozofowanie na temat Pana Boga czyli wlasnie poslugiwanie sie tylko argumentami, wiara tylko wlasnemu poznaniu. A wlasne poznanie moze byc omylne. Dobrze wiec oprzec je na wiarygodnej osobie. Uwazasz ze Jezus jest wiarygodny?

A fanatyzm? Czy wiara przyjacielowi we wszystkim jest fanatyzmem? Nikt w Kosciele nie twierdzi albo nie powinien twierdzic ze posiada prawde. Prawdy sie nie posiada. Jednak Jezus znal prawde i on duza czesc tej prawdy ludziom powiedzial, objawil. Ja nie twierdze ze sama jestem taka madra ze doszlam do prawdy. Ja po prostu wierze ze Jezus mnie nie oklamal i ze Jego slowa sa prawda. Tylko albo az tyle.

Pn maja 09, 2005 13:53

Ja w Biblii nic nie zmieniam, i odczytuję Ją w całości, a nie sekciarskimi sposobami, więc zastanów się .....
Czy demon może wierzyć w Boga, (jak sugerujesz) ?.[size=12]

skoro tak napisano to moze
Moze po prostu zle interpretujesz slowo 'wierzyc'
Wedlug Biblii wiara to pewnosc a wedlug Ciebie to cos abstrakcyjnego i tyle
I demon w tym kontekscie ma pewnosc ze Bog istnieje(bo go widzial) ,a ja mam pewnosc ze Bog istenieje (mimo ze Go nie widzialem) na podstawie obserwacjii i Biblii(czyli wiedzy o Bogu)

Cytuj:
I co by z tego wynikało dla Uczniów Jezusa :o :D Skoro żyją tylko Ci, którzy wierzą że w Jezusie mają swe zmartwychwstanie.

Czyli zyja tylko ci co sa pewni ze Jezus jest synem bozym i oddal za nicg zycie
Cytuj:
Dalsza rozmowa - nie ma żadnego sensu, bo nie wiesz czym jest wiara.

powiedzial medrzec ktory mysli ze wie czym jest wiara
Ale nie chce innym tego wyjawic

Pn maja 09, 2005 15:00

Post Re: Tylko mój Kościół głosi całą Prawdę
R6 napisał(a):
"Mój pogląd na świat jest słuszny. Tylko mój Kościół głosi całą prawdę" itp. - tak mówią katolicy, prawosławni, prostestanci, świadkowie Jehowy, muzułmanie itd. I zawsze znajdują jakiś ich zdaniem niezatapialny "argument" na poparcie swoich słów, wszyscy mają się za logicznych itp.... Ludzie, ratujcie, bo oszaleję!!! :boje:

Jeszcze jedno. Nie głosimy "swoich" poglądów, tzn. one są nasze ale tylko dlatego że je za swoje przyjęlismy. Przejęliśmy je ale nie od nas one pochodzą. Chrześcijaństwo dopóty jest silne, dopóty głosi naukę Jezusa, a nie własne poglądy.

Oczywiście można rozpatrywac różne argumenty za i przeciw chrześcijaństwu. Trochę to męczące, wiem, bo to robiłam. Skutkiem jest to że widzę że moja wiara jest logiczna.

Jeśli ktos uważa się za posiadacza prawdy, to rzeczywiście jest śmieszny. Prawdą jest Jezus. Prawda jest Osobą. A Chrystusa można znac (a raczej poznawac) ale przeciez nie posiadac...

"Bądźcie dumni z prawdy, ale bez pychy" - św.Augustyn

Pn maja 09, 2005 16:08

Ostatni raz zapytam, wobec tego jaka jest różnica między...

1. Wiarą w Boga
a
2. Wierzyć Bogu.

I czy jest to tożsame. I jeszcze Jedno Jezus Chrystus jest Bogiem jak byś nie wiedział.

Pn maja 09, 2005 16:11

Rozmiawiałem kiedyś z pewną osobą ktora stwierdziła, że boi sie filozofowania bo przez to mogła by stracić wiarę.
A kim był Jan Paweł II? Co napisał we wstępie "Fides et ratio"?

Tak w skrócie - napisał że wiara nie boi się rozumu i że w żadnym punkcie nie są sprzeczne. Wiara i rozum wzajemnie się przenikają i uzupełniają.

Pn maja 09, 2005 16:12

. Ja po prostu wierze ze Jezus mnie nie oklamal i ze Jego slowa sa prawda. Tylko albo az tyle.
[...]Chrześcijaństwo dopóty jest silne, dopóty głosi naukę Jezusa, a nie własne poglądy.
....

zgadzam sie prawie w calosci z calym twoim postem

Pn maja 09, 2005 16:34

1. Wiarą w Boga
a
2. Wierzyć Bogu.

I czy jest to tożsame. I jeszcze Jedno Jezus Chrystus jest Bogiem jak byś nie wiedział.

To napisala Olgaa.Przeczytaj i zastanow sie.
Chrześcijaństwo dopóty jest silne, dopóty głosi naukę Jezusa, a nie własne poglądy.
co do pytania
1 wiara w Boga to pewnosc ze On istnieje , ze dziala ze nas stworzyl ze stworzyl aniolow , ze kazal spisac Biblie

2 Wierzyc Bogu to miec przekonanie i pewnosc ze to Bog obiecal to spelni

3 Chrystus jest Synem Bozym jakbys nie wiedzial .
Tak mowi Biblia. I Twoje interpretacje tego nie zmienia

Juz jest o tym mnostwo watkow wiec tam poczytaj i pisz

Pn maja 09, 2005 16:39

Skoro , dla ciebie Jezus nie jest Bogiem, to ja nie mam nic więcej do powiedzenia, a raczej polecał bym, prześledzenie wiary Ojców Kościoła -w tej materii. Ale pewnie i oni się mylili w/g ciebie :o :D co?.

Biblia co innego "mówi", a ty nie powiedziałeś dalej kim jesteś, czyli do jakiej wiary się przyznajesz?.

Pewnie to tajemnica - co?.

Pn maja 09, 2005 19:20

Wojtek37 napisał(a):

1. Wiarą w Boga
a
2. Wierzyć Bogu.

To napisala Olgaa.Przeczytaj i zastanow sie.
Chrześcijaństwo dopóty jest silne, dopóty głosi naukę Jezusa, a nie własne poglądy.
co do pytania
1 wiara w Boga to pewnosc ze On istnieje , ze dziala ze nas stworzyl ze stworzyl aniolow , ze kazal spisac Biblie

2 Wierzyc Bogu to miec przekonanie i pewnosc ze to Bog obiecal to spelni

]

Nie jestem w stanie, już dłużej znosić Twą indolencię w temacie. Powiedz gdzie Bóg Jahwe kazał napisać Biblię, i kto zaakceptował kanon NT ? Jak nie pierwsi Ojcowie Kościoła.[/list]

Pn maja 09, 2005 19:24

Chciałem tylko wspomnieć, że Kartezjusz był PEWIEN, że dusza znajduje się w szyszynce. Czy to że był PEWIEN oznacza, ze znał prawdę?

Pn maja 09, 2005 19:25

[
Skoro , dla ciebie Jezus nie jest Bogiem, to ja nie mam nic więcej do powiedzenia, a raczej polecał bym, prześledzenie wiary Ojców Kościoła -w tej materii. Ale pewnie i oni się mylili w/g ciebie :o :D co?.

?.

oczywiscie ojcowie kosciola sie nie mylii
napisali Biblie
A jako ze jest ona natchniona przez Boga zawiera wszystko co Bog chcial zebysmy wiedzieli
Tazke o Jego Synu

Pn maja 09, 2005 19:54

[Nie jestem w stanie, już dłużej znosić Twą indolencię w temacie. Powiedz gdzie Bóg Jahwe kazał napisać Biblię, i kto zaakceptował kanon NT ? Jak nie pierwsi Ojcowie Kościoła.[/list]

gdzie kazal czy komu kazal?
np tu
(5) I rzekł Zasiadający na tronie: Oto czynię wszystko nowe. I mówi: Napisz: Słowa te wiarygodne są i prawdziwe.
(Apokalipsa (Objawienie) 21:5, Biblia Tysiąclecia)

ktoz to zasiada na tronie?
Czyz nie Bog

albo tu

(4) Ty jednak, Danielu, ukryj słowa i zapieczętuj księgę aż do czasów ostatecznych. Wielu będzie dociekało, by pomnożyła się wiedza.
[...]
Ja wprawdzie usłyszałem, lecz nie zrozumiałem; powiedziałem więc: Panie, jaki będzie ostateczny koniec tego? (9) On zaś odpowiedział: Idź, Danielu, bo słowa zostały ukryte i obłożone pieczęciami aż [b]do końca czasu. (1[/b]0) Wielu ulegnie oczyszczeniu, wybieleniu, wypróbowaniu, ale przewrotni będą postępować przewrotnie i żaden z przewrotnych nie zrozumie tego, lecz roztropni zrozumieją.
[...]
Ty zaś idź i zażywaj spoczynku, a powstaniesz, by otrzymać swój los przy końcu dni.
(Ks. Daniela 12:1-13, Biblia Tysiąclecia)

jak widzisz slowa byly zakryte do czasu konca(a przeciez nie bylo konca 100 ,200, czy 1000 lat temu ) wiec nikt wczesniej nie rozumial ich wlasciwie

albo

16) Całe Pismo przez Boga jest natchnione i pożyteczne do nauki, do wykrywania błędów, do poprawy, do wychowywania w sprawiedliwości, (17) aby człowiek Boży był doskonały, do wszelkiego dobrego dzieła przygotowany.
(2 List do Tymoteusza 3:1-17, Biblia Warszawska)

cale Pismo Swiete jest natchnione przez Boga.
I dlatego nie nauki ''ojcow kosciola'' lecz Biblia to Slowo Boze i tego nalezy sie trzymac.

oto niektore nauki ojcow kosciola
jest ich wiecej
593 r. - Papiez Grzegorz I wprowadzil wiare w czysciec, dla uzdrowienia finansow kurii rzymskiej poprzez sprzedaz odpustow od kar czysccowych.

600 r. - Wprowadzenie "godzinki" do M.B. oraz lacine do liturgii.
715 r. - Wprowadzono modlitwy do Marii Panny oraz swietych.
726 r. - W Rzymie zaczeto czcic obrazy.
783 r. - Nastal zwyczaj calowania nog papieza.
813 r. - Ustanowiono Swieto Wniebowziecia N.M.P

a to tylko kilka z kilkuset wymyslow
Dlatego to ojcowie kosciola niejednokrotnie klamia dla wlasnych celow lub myla sie i nie sa autorytetem .
Biblia natomiast takim aytorytetem dla mnie jest.
Jesli Ty wierzysz bardziej ''ojcom kosciola'' to juz Twoja sparwa

Pn maja 09, 2005 20:14

Chciałem tylko wspomnieć, że Kartezjusz był PEWIEN, że dusza znajduje się w szyszynce. Czy to że był PEWIEN oznacza, ze znał prawdę?

a moze wiesz na jakiej podstatwie byl pewien?
i gdzie o tym napisano?

Pn maja 09, 2005 20:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 249 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 17  Następna strona