Ateiści będziecie prześladować katolików pod okupantem ??
Autor |
Wiadomość |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
 Re: Ateiści będziecie prześladować katolików pod okupantem ?
Kael napisał(a): Odpowiedzialam ci w twoim stylu, wierzac ze zrozumiesz, bo przeciez piszesz dokladnie tak samo.
Wedlug mnie artykul 15 nic nie mowi o pieniadzach dla Watykanu z panstwowej kasy a jedynie o wspolfinansowaniu przez panstwo wyzszego wyksztalcebia jego obywateli.
Jesli uwazasz ze jest inaczej to powolaj sie na konkretne zapisy w tym artykule, zeby udowodnic swoja teze. Czyli piszemy tak samo i rozumiemy się wzajemnie. I o to chodzi! "Watykan" - synonim rzym.-kat. organizacji kościelnej. Skoro art. 15. mówi o (współ)finansowaniu uczelni katolickich, które bez tego (współ)finansowania musiałby być zamknięte lub finansowane ze środków własnych Kościoła (którego komitet centralny ma siedzibę w Watykanie właśnie), to chyba oznacza to, że Państwo zobowiązało się do udzielania finansowego wsparcia tej instytucji. Zgadzasz się?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
So gru 20, 2014 17:18 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Podsumujmy błędy i przeinaczenia: Jajko napisał(a): "Watykan" - synonim rzym.-kat. organizacji kościelnej. W rzeczywistości Watykan to: Watykan, Państwo Watykańskie (wł. Città del Vaticano, Stato della Città del Vaticano, łac. Status Civitatis Vaticanæ) – miasto-państwo w Europie Południowej, na Półwyspie Apenińskim, enklawa na terytorium Włoch, w Rzymie. Najmniejsze państwo świata pod względem powierzchni[2].Cytuj: Skoro art. 15. mówi o (współ)finansowaniu, uczelni katolickich W rzeczywistości art 15 Konkordatu mówi o dotowaniu Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie i Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, a nie "(współ)finansowaniu". Co do innych szkół i uczelni, to RP może, ale nie musi, ich dotować. Cytuj: Cytuj: Kościoła (którego komitet centralny ma siedzibę w Watykanie właśnie) W Kościele katolickim nie istnieje żaden "komitet centralny". Tym bardziej, chociażby z racji nieistnienia, nie ma on siedziby w Watykanie.  Cytuj: Państwo zobowiązało się do udzielania finansowego wsparcia tej instytucji. Również nie jest to prawda. W Konkordacie nie ma niczego takiego, że RP dotuje Kościół.
|
So gru 20, 2014 17:37 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No niestety, Jajko zaslepione niechecia do katolikow widzi co chce, a nie to co jest. W konkordacie jest mowa o tym, ze panstwo, ktorego (zupelnym przypadkiem) wiekszosc obywateli jest katolikami, bedzie tym katolikom umozliwiac oplacanie uczelni, na ktorych chca sie ksztalcic, a ktore prowadzi Kosciol, czyli oni sami (wyreczajac w tym zreszta panstwo jako takie) z ich wlasnych podatkow. Czyli niczego nie dodaje Watykanowi a jedynie kieruje srodki wypracowane przez wlasnych obywateli tam, gdzie ci obywatele chca je miec.
Tobie sie ciagle w glowinie myla dwie rzeczy: Watykan i Kosciol.
Tak ci sie jakos utrwalilo, ze kazdy musi miec jakas wladze, ktora nim steruje i zgarnia od niego wszystkie profity materialne, ze nie potrafisz zrozumiec, ze istnieja wspolnoty/ stowarzyszenia/ czy jak by to nie nazwac, ktore sa nawet ponadpanstwowe, ale dzialaja na korzysc nie tylko swoja wlasna, ale i innych. Kosciol jest taka wspolnota, ktora ma duchowa stolice w Watykanie, ale tak naprawde zyje na poziomie wspolnot lokalnych. A papiez nie ma zadnych armii, ktore moglyby katolikow zmusic do posluszenstwa, a niekatolikach nie wspominajac.
Komitet centralny to inna bajka. Ale socjalizm niektorych zatrul na cale zycie.
|
So gru 20, 2014 17:43 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Soul33 napisał(a): No właśnie, quas, Twój post jest tak skrajnie stronniczy i odrealniony jak ten link, który podał czuowiek. Popadasz w groteskę. Ja to klasyfikuję jako psychozę religijną. Oczywiscie, ze można wierzyc, a nawet wierzy większość naszych obywateli, ale wszystko powinno byc w granicach rozsądku.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So gru 20, 2014 19:06 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): W czasie okupacji zwykli ludzie nie mają czasu na "walkę z Kościołem", z natarczywymi krzyżami w urzędach, o związki homo, czy kłótnie o PiS.
To tak, jakbyś pytał, czy podczas okupacji ktoś będzie się nadal wykłócał z sąsiadem o to, że gałąź drzewa tego sąsiada przechyla się na stronę jego posesji. To chyba pomyliło Ci się z wojną. Przyłączenie się do wroga w imię walki z Kościołem zwłaszcza kiedy tą walkę prowadziło się i przed wrogiem nie jest kwestią braku czasu. Wróg który będzie musiał uderzać w Kościół do tego celu będzie także werbował ludzi i będą płynęły z tego róże korzyści. Askadtowiesz napisał(a): Soul33 napisał(a): No właśnie, quas, Twój post jest tak skrajnie stronniczy i odrealniony jak ten link, który podał czuowiek. Popadasz w groteskę. Ja to klasyfikuję jako psychozę religijną. Oczywiscie, ze można wierzyc, a nawet wierzy większość naszych obywateli, ale wszystko powinno byc w granicach rozsądku. Co kwalifikujesz konkretnie, o czym konkretnie piszesz. Jak widać w tym wątku wojujących ateistów nie stać nawet na odniesienie się do prostego pytania, zamiast tego puste docinki i zero odniesienia, wręcz uciekanie i uniki....to tylko pokazuje że moje pytania są jak najbardziej uzasadnione, a odpowiedź na nie wcale nie jest oczywista, unikanie jej raczej wskazuje na odpowiedź tą bardziej niewygodną.
Ostatnio edytowano Pn gru 22, 2014 22:24 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz
|
Pn gru 22, 2014 11:47 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): "Watykan" - synonim rzym.-kat. organizacji kościelnej. Skoro art. 15. mówi o (współ)finansowaniu uczelni katolickich, które bez tego (współ)finansowania musiałby być zamknięte lub finansowane ze środków własnych Kościoła (którego komitet centralny ma siedzibę w Watykanie właśnie), to chyba oznacza to, że Państwo zobowiązało się do udzielania finansowego wsparcia tej instytucji. Zgadzasz się? Nie - to wynika z zasady współpracy państwa i Kościoła (nie tylko katolickiego) w realizacji celów, które obydwu podmiotom są wspólne, w tym przypadku w umożliwieniu ludziom studiowania. Na ww. uczelniach można studiować również szereg "świeckich" dyscyplin, a prawo do bycia ich studentem mają nie tylko katolicy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 22, 2014 14:27 |
|
 |
Jajko
|
Niemniej konkordat jako taki zobowiązuje Państwo do łożenia pieniędzy na uczelnie zarządzane przez Kościół, tak czy nie?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Pn gru 22, 2014 14:32 |
|
 |
Johnny99
|
W odniesieniu do Papieskiej Akademii Teologicznej w Krakowie oraz Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego - tak, tj. zobowiązuje państwo do ich dotowania.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn gru 22, 2014 14:35 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Niemniej konkordat jako taki zobowiązuje Państwo do łożenia pieniędzy na uczelnie zarządzane przez Kościół, tak czy nie? Przez wieki kościół powoływał i utrzymywał uczelnie, teraz pora zadośćuczynić.
|
Pn gru 22, 2014 14:36 |
|
 |
Jajko
|
Czyli, de facto, dotuje Kościół.
|
Pn gru 22, 2014 14:37 |
|
 |
Johnny99
|
Czyli de facto nie.
|
Pn gru 22, 2014 14:38 |
|
 |
Jajko
|
Ależ tak. Pieniądze otrzymuje właściciel uniwersytetu z zastrzeżeniem, że mają pokryć wydatki (czyje? owego właściciela czyli KOŚCIOŁA) na prowadzenie uniwersytetu.
|
Pn gru 22, 2014 14:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie ściemniaj, Jajko, bo to nieładnie. Dotacje otrzymuje Uniwersytet, a nie jego "właściciel".
|
Pn gru 22, 2014 14:50 |
|
 |
Jajko
|
Czyli jeśli ja założę jakąś firmę i na tę firmę dostanę dotację, to ja jej nie dostanę tylko moja firma?
No to jaka tu jest różnica??
De facto JA wydam mniej kasy na moją firmę, a więc więcej kasy zostanie mi na inne cele. Tak czy nie?
|
Pn gru 22, 2014 14:52 |
|
 |
Johnny99
|
Jajko napisał(a): Czyli jeśli ja założę jakąś firmę i na tę firmę dostanę dotację, to ja jej nie dostanę tylko moja firma? Bardzo łatwo się o tym, Jajco, przekonać - załóż firmę, wystaraj się o dotację na nią, a następnie całą wydaj na dziwki. Wtedy przekonasz się, na czym polega różnica (uprzedzam, może zaboleć).
|
Pn gru 22, 2014 14:54 |
|
|
|