Bóg jest wymysłem człowieka
Autor |
Wiadomość |
freeghost
|
 Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Cytuj: Tyle tylko, ze mozna sie przyczepic, ze efekt tego doswiadczenia to inny rozklad, nie spelnia definicji Kolmogorowa, lub wrecz jest niematematyczny. Przecież nie chodzi o czepianie się tylko o precyzyjne używanie pojęcia prawdopodobieństwa tak jak to definiuje rachunek prawdopodobieństwa będący działem matematyki. Szczególnie jeśli używa się tego terminu w odniesieniu do zagadnień fizycznych. Każdy oczywiście ma prawo używać tego pojęcia w sposób swobodny zgodnie z jakimiś prywatnymi odczuciami ale wtedy z matematyką ma to na ogół niewiele wspólnego. Można oczywiście twierdzić, że: ,,żaden rachunek prawdopodobieństwa nie wyjaśni fenomenu powstania Wszechświata i życia" ale pojawia się wtedy pytanie czy ktoś to w jakiś sposób udowodnił czy też jest to tylko czyjaś prywatna intuicja? Pozdrawiam
|
Pt sty 23, 2015 23:29 |
|
|
|
 |
Eubulides
|
Whispernight napisał(a): Wszystko zostało obalone. Mówiąc wprost, cały ST to stek bzdur. Obelga pod adresem wiary współrozmówców świadczy bardziej przeciw tobie niż nam wierzącym. Whispernight napisał(a): Istnienie Adama i Ewy to tylko alegoria. Ciekawe. Nigdy nie było pierwszych reprezentantów homo sapiens? To co? Homo sapiens od razu pojawił się w tysiącach? Whispernight napisał(a): Plagi i kataklizmy to nie kary Boże, ale zwykłe naturalne zjawiska. Jedno drugiego nie wyklucza. Naturalne zjawisko, tez może posłużyć za środek. Whispernight napisał(a): Ludzie nie stąpają po wodzie, i nie zamieniają wody w wino... Dlatego, też Chrystus nie był " tylko" człowiekiem, ale był (jest!) także i Bogiem. Whispernight napisał(a): Kilku ludzi nie jest w stanie wybudować "kontenerowca", aby ocalić z globalnego kataklizmu "wszystkie" gatunki zwierząt.  Jak się zdaje niektórzy jeszcze nic nie słyszeli o gatunkach literackich w Biblii i o analizie historyczno-krytycznej. Ignorancja odnośnie do interpretacji tekstów starożytnych. Tekst pięcioksięgu powstał lekko 2500 lat temu, może nawet wcześniej, a niektórzy podchodzą do niego tak jakby pochodził z dzisiejszych czasów. Whispernight napisał(a): To wszystko drogi kolego, to nic innego jak zwykłe idiotyzmy. I to własnie jest początkiem i podstawą dla NT. Taki oto własnie fundament. Kolejna obelga. Whispernight napisał(a): A co do powstania wszechświata, to sam zauważ co powiedziałeś przyjacielu. Powiedziałeś "Nie mamy pojęcia", a to oznacza, że nie wiadomo! Widzisz, czasu nie cofniesz, jak i słów. I gdybyś był przekonany o tym, że Bóg stworzył wszechświat, to powiedziałbyś: że Bóg stworzył wszechświat... ale tak nie powiedziałeś. Wniosek wyciągnij sam! Może zaszło zwykłe nieporozumienie? Może kolega rozumiał, że prosisz o to aby powiedział JAK powstał wszechświat. Sądzę, że gdyby dopytać się trochę dalej, powiedziałby - Bóg.
_________________ Cogito ergo credo. / Dei servitus vera libertas.
|
Pt sty 23, 2015 23:39 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Eubulides napisał(a): Whispernight napisał(a): Wszystko zostało obalone. Mówiąc wprost, cały ST to stek bzdur. Obelga pod adresem wiary współrozmówców świadczy bardziej przeciw tobie niż nam wierzącym. Możesz to nazwać obelgą, ja natomiast staram się nie uprawiać poprawie politycznego obłudnego bełkotu. Eubulides napisał(a): Whispernight napisał(a): Istnienie Adama i Ewy to tylko alegoria. Ciekawe. Nigdy nie było pierwszych reprezentantów homo sapiens? Tak, byli... ale nie było drzewa poznania, węża i złamania zakazu Boga. Dostrzegasz subtelna różnicę? Eubulides napisał(a): Whispernight napisał(a): Ludzie nie stąpają po wodzie, i nie zamieniają wody w wino... Dlatego, też Chrystus nie był " tylko" człowiekiem, ale był (jest!) także i Bogiem. Wiesz, inni mówią że prawdziwym Bogiem był Hare Kriszna. A gdyby iść drogą większości, to zdecydowana większość mieszkańców ziemi twierdzi, że tylko Allah jest Bogiem, a Twój Chrystus nie! Eubulides napisał(a): Whispernight napisał(a): Kilku ludzi nie jest w stanie wybudować "kontenerowca", aby ocalić z globalnego kataklizmu "wszystkie" gatunki zwierząt. Jak się zdaje niektórzy jeszcze nic nie słyszeli o gatunkach literackich w Biblii i o analizie historyczno-krytycznej. Ignorancja odnośnie do interpretacji tekstów starożytnych... Alegorie, bajdurzenia, wymysły, sprzeczności i wręcz idiotyzmy prymitywnych ludów... Może kiedyś zrozumiesz, że "ich majaki", mają się do rzeczywistości tak, jak pięść do nosa. Eubulides napisał(a): Whispernight napisał(a): A co do powstania wszechświata, to sam zauważ co powiedziałeś przyjacielu. Powiedziałeś "Nie mamy pojęcia", a to oznacza, że nie wiadomo! Może zaszło zwykłe nieporozumienie? Może kolega rozumiał, że prosisz o to aby powiedział JAK powstał wszechświat. Sądzę, że gdyby dopytać się trochę dalej, powiedziałby - Bóg. Pismo nie wyjaśnia powstania wszechświata, a jedynie ukazuje jakąś tam wizję. Nie daje to prawa do twierdzenia, że ta wizja jest słuszna. A to oznacza, że nadal nie wiadomo, a nie że jakiś tam Bóg cokolwiek stworzył... to po pierwsze. To że wszechświat powstał z niczego jest nielogiczne, ale że Bóg w ogóle nie powstał bo był, jest, i będzie wiecznie, to już nie jest nielogiczne? Gdybyś tak na chwilę spojrzał neutralnie na własnego Boga, zobaczyłbyś, jak bardzo jest on nielogiczny... niemniej niż wszystko inne.
|
So sty 24, 2015 12:28 |
|
|
|
 |
magda68
|
W wyrazie "hare kryszna", tylko "kryszna" jest nazwą własną bóstwa, "hare" to przymiotnik. A i podobno nawet "kryszna", w tłumaczeniu to "pan", jeśli wierzyć krysznowcom. "Allah" po arabsku "pan". Allah nie jest imieniem w takim rozumieniu, ale arabską wersją słowa "pan".
Także gratuluję religioznawczej, "wielce specjalistycznej" wiedzy "whispernight".
|
So sty 24, 2015 13:02 |
|
 |
JedenPost
|
Eubulides napisał(a): Whispernight napisał(a): Istnienie Adama i Ewy to tylko alegoria. Ciekawe. Nigdy nie było pierwszych reprezentantów homo sapiens? Nie było pierwszej pary, od której miałaby pochodzić cała reszta. magda68 napisał(a): "Allah" po arabsku "pan". Nie "pan" lecz "Bóg".
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sty 24, 2015 13:20 |
|
|
|
 |
freeghost
|
JedenPost napisał(a): magda68 napisał(a): "Allah" po arabsku "pan". Nie "pan" lecz "Bóg". ,,Arabskie słowo Allāh (alif-lam-lam-ha [ALLH]) oznacza: "Bóg Jedyny". Składa się z dwóch słów: al – będące rodzajnikiem określonym, ilāh – które znaczy bóg, całe zaś słowo Allāh – oznacza Boga w rozumieniu monoteistycznym. Słowo ilâh oznacza jakiegokolwiek boga, bóstwo, cokolwiek co jest czczone. Odpowiednikiem arabskiego ilâh jest hebrajskie słowo eloh (alef-lamed-he, w liczbie mnogiej Elohim). Napisane w pierwotnej formie paleohebrajskiej bądź aramejskiej czy w piśmie nabatejskim wymówić można na kilka różnych sposobów." (wikipedia)
|
So sty 24, 2015 14:23 |
|
 |
Eubulides
|
Whispernight napisał(a): Możesz to nazwać obelgą, ja natomiast staram się nie uprawiać poprawie politycznego obłudnego bełkotu. Nie rozmawiamy o polityce... Apeluję jedynie o szacunek do współrozmówców. Za duże wymagania? Whispernight napisał(a): Tak, byli... ale nie było drzewa poznania, węża i złamania zakazu Boga. Dostrzegasz subtelna różnicę? Trzeba było zatem napisać tak, aby ta różnica została uwydatniona. Dalej, wypowiedź Twoja mówi tylko tyle, że Ty nie wierzysz w to co jest w biblii napisane, ale dlaczego ja miałbym zgodzić się z takim poglądem? Moja sytuacja egzystencjalna wielokrotnie przekonała mnie o tym, że Bóg chrześcijan jest prawdziwy. A mojego osobistego doświadczenia raczej nie podważysz. Oczywiście ja Cię również nim nie przekonam, bo wszystko można wytłumaczyć "sugestią" albo "psychologią". Na co jednak chcę zwrócić uwagę: nie wystarczy tylko powiedzieć, że Biblia to fałsz, bo za tym zdaniem nic więcej nie stoi. Whispernight napisał(a): Wiesz, inni mówią że prawdziwym Bogiem był Hare Kriszna. A gdyby iść drogą większości, to zdecydowana większość mieszkańców ziemi twierdzi, że tylko Allah jest Bogiem, a Twój Chrystus nie! Zerknąłem szybko do pierwszej lepszej strony która podaje jakieś dane. Tako rzecze Wikipedia ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Religia#Pr ... C5.9Bwiata): Religie i ludność: 1. Chrześcijaństwo - 2,3 mld 2. Islam - 1,6 mld 3. Hinduizm - 950 mln 4. Buddyzm - 450 mln 5. Sikhizm - 24 mln 6. Judaizm - 14,5 mln 7. Bahaizm - 7-7,5 mln 1,6 mld to "zdecydowana większość mieszkańców ziemi"? Masz jakieś inne dane? Whispernight napisał(a): Alegorie, bajdurzenia, wymysły, sprzeczności i wręcz idiotyzmy prymitywnych ludów... Może kiedyś zrozumiesz, że "ich majaki", mają się do rzeczywistości tak, jak pięść do nosa. Ciągle wychodzą jeszcze to ahistoryczne podejście. Łatwo się ocenia wcześniejsze epoki z naszej perspektywy. Nieprawdaż? Aby tamtych ludzi zrozumieć, potrzeba pewnego wysiłku intelektualnego, na którego niestety nie wszystkich stać. Whispernight napisał(a): To że wszechświat powstał z niczego jest nielogiczne, ale że Bóg w ogóle nie powstał bo był, jest, i będzie wiecznie, to już nie jest nielogiczne? Wszechświat nie powstał "sam" z niczego, ale stworzył go Bóg z swojej nieprzymuszonej woli. Oczywiście nie z "odwiecznej materii", ani z niczego innego "zewnętrznego" dla Boga. Po prostu użył swej mocy i nie ma w tym nic nielogicznego. To, że Bóg istnieje odwiecznie, tez nie jest nielogiczne. Whispernight napisał(a): Gdybyś tak na chwilę spojrzał neutralnie na własnego Boga, zobaczyłbyś, jak bardzo jest on nielogiczny... niemniej niż wszystko inne. Jakiś konkret może? Co jest takiego nielogicznego w Bogu? JedenPost napisał(a): Nie było pierwszej pary, od której miałaby pochodzić cała reszta. Uważasz, że dla Boga byłoby niemożliwe zabezpieczyć w początkowej fazie rozwoju ludzi przed genetycznymi obciążeniami? Jak najbardziej wyobrażam sobie możliwość obdarzenia ludzi długą żywotnością na początku aby miele dużo potomstwa. To dla Boga byłoby możliwe, czyż nie? Nie wiem w jaki sposób ludzie się rozmnożyli na ziemi, ale nie widzę w monogenezie (zakładając interwencję Boga) jakiejś sprzeczności. Proszę zwrócić uwagę na tę wypowiedź Piusa XII z Humani generis (Pkt. 30): Cytuj: Co się zaś tyczy natomiast hipotezy, tzw. poligenizmu, synom Kościoła wspomniana wyżej swoboda bynajmniej już nie przysługuje. Nie wolno bowiem wiernym Chrystusowym trzymać się takiej teorii, w myśl której przyjąć by trzeba albo to, że po Adamie żyli na ziemi prawdziwi ludzie nie pochodzący od niego, drogą naturalnego rodzenia, jako od wspólnego wszystkim przodka, albo to, że nazwa „Adam" nie oznacza jednostkowego człowieka ale jakąś nieokreśloną wielość praojców. Już zaś zupełnie nie widać jakby można było podobne zdanie pogodzić z tym, co źródła objawionej prawdy i orzeczenia kościelnego Nauczycielstwa stwierdzają o grzechu pierworodnym, jako pochodzącym z rzeczywistego upadku jednego Adama i udzielającym się przez rodzenie wszystkim ludziom, tak iż staje się on grzechem własnym każdego z nich. Z powyższej wypowiedzi wynika (Przypominam, że jest to ENCYKLIKA, a więc oficjalne nauczanie Kościoła), że Kościół wyraźnie preferuje monogenezę, a przyjmując istnienie Boga i nie wykluczając jego interwencji, można tę teorię obronić. Oczywiście dla scientystycznie zorientowanych ateistów, jest ona nie do przełknięcia, za to jednak naturalizm i wynikający z niego determinizm jest jak najbardziej przyjmowany.
|
So sty 24, 2015 14:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
magda68 napisał(a): Także gratuluję religioznawczej, "wielce specjalistycznej" wiedzy "whispernight". Wypada jedynie powiedzieć, dziękuję. A dla Twojej niewiedzy, słowo Allah to nie "pan", i nawet nie Bóg, jak zaznaczył kolega powyżej, ale Bóg Jedyny! http://pl.wikipedia.org/wiki/AllahCo do boga Hindusów, to również nie żaden "pan", ale Bóg najwyższy. http://pl.wikipedia.org/wiki/WisznuCiekawy aspekt z tą "Trójcą", hmmm, to takie znajome, co nie? Kriszna jest jak Twój Chrystus... W starożytnym Egipcie, Ozyrys był jak Twój Chrystus... Uważasz, że "ich" religie są idiotyczne, fałszywe, nielogiczne? A jedynie Twoja religia, jest prawdziwa, bo oparta jest o Pisma, które są tak logiczne i inne od tych pism innowierców? Widzisz, jeśli się przyjrzysz bliżej Magda86, to zobaczysz, że Wasze religie, są niemal takie same. Schematy, dogmaty, prawdy i objawienia... To wszystko już było.
|
So sty 24, 2015 14:31 |
|
 |
Eubulides
|
Whispernight napisał(a): Widzisz, jeśli się przyjrzysz bliżej Magda86, to zobaczysz, że Wasze religie, są niemal takie same. Schematy, dogmaty, prawdy i objawienia... To wszystko już było. Ateizm, też ma swoje "dogmaty", "prawdy". Takimi ateistycznymi dogmatami jest: naturalizm, scjentyzm, światopogląd immanentny, determinizm, swoista metafizyka. Ateizm zakłada, że "Nie istnieje nic ponad to co materialne" (wszelka transcendencja jest przecież odrzucana), ale takie założenie jest metafizycznym założeniem, przyjmowanym "z góry", bez żadnego dowodu. Trzeba się po prostu opowiedzieć za takim światopoglądem. Twój wybór jest podobny do naszego - ludzi którzy opowiedzieli się za tym, że jednak coś "więcej" jest.
|
So sty 24, 2015 14:39 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Whispernight napisał(a): Istnienie Adama i Ewy to tylko alegoria. Alegoria to wygodny wykręta dla teistów. Autorzy Biblii bynajmniej nie uważali ze tworzą alegorię.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So sty 24, 2015 16:18 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Eubulides napisał(a): Whispernight napisał(a): Wszystko zostało obalone. Mówiąc wprost, cały ST to stek bzdur. Obelga pod adresem wiary współrozmówców świadczy bardziej przeciw tobie niż nam wierzącym. Nie przesadzalbytm z tą obelgą, jako że wielu wierzącch też tak uważa (choc moze nie wyraża tegoi tak dosadnie), co widać nawet na tym forum. Whispernight napisał(a): Istnienie Adama i Ewy to tylko alegoria. Cytuj: Ciekawe. Nigdy nie było pierwszych reprezentantów homo sapiens? To co? Homo sapiens od razu pojawił się w tysiącach? Oczywiscie ze tak własnie było, w tysiącach. Przejście od gatunku poprzedzajacego było płynne, jak wszystko w ewolucji.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
So sty 24, 2015 16:24 |
|
 |
JedenPost
|
Whispernight napisał(a): magda68 napisał(a): Także gratuluję religioznawczej, "wielce specjalistycznej" wiedzy "whispernight". Wypada jedynie powiedzieć, dziękuję. A dla Twojej niewiedzy, słowo Allah to nie "pan", i nawet nie Bóg, jak zaznaczył kolega powyżej, ale Bóg Jedyny! Sądziłem, że pisząc z dużej litery wyraźnie zaznaczyłem, że chodzi o Boga monoteizmu, z definicji "jedynego". 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
So sty 24, 2015 16:33 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Eubulides napisał(a): Ateizm zakłada, że "Nie istnieje nic ponad to co materialne" (wszelka transcendencja jest przecież odrzucana), ale takie założenie jest metafizycznym założeniem, przyjmowanym "z góry", bez żadnego dowodu. To się nazywa odwracaniem kota do góry ogonem. Ateizm nie potrzebuje niczego zakladać, uznawanie ze istnieje tylko to co da się stwierdzic (doswiadczalnie) nie jest właśnie zadnym zalozeniem. Jest nim dopiero postulowanie istnienia tego, czego sie stwierdzic nie da, i to wymaga dowodów. Taki postulat nazywa sie mnozeniem bytów ponad potrzebę. Ateizm jest - mozna powiedzieć- ekologiczny  , naturalny. Załozenia teistyczne są nienaturalne.
|
So sty 24, 2015 16:37 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Whispernight, za następną obrazę pod adresem wiary chrześcijan, będzie ostrzeżenie. I nie sądzę, aby minimum uprzejmości wobec wiary rozmówców było tożsame z poprawnością polityczną. Poza tym zważ, że te teksty musiały być zrozumiałem w pierwszej kolejności dla ludzi tamtych czasów i kultury. Dlatego współczesny czytelnik powinien zachować odpowiedni dystans. Eubulides napisał(a): Nie wiem w jaki sposób ludzie się rozmnożyli na ziemi, ale nie widzę w monogenezie (zakładając interwencję Boga) jakiejś sprzeczności. Zgodność koncepcji monogenizmu z naturą mogłaby wyglądać w ten sposób, że pierwsi ludzie żyli pośród istot człekopodobnych. I dusza ludzka rozprzestrzeniła się poprzez zrodzenie po całej populacji, na podobnej zasadzie jak korzystna mutacja. Nie jest wykluczone, że np. pojawiła się mutacja zwiększająca zdolność rozumowania i wszyscy, którzy ją mieli, zostali też obdarzeni duszą nieśmiertelną (a inni po prostu zmarli). Eubulides napisał(a): Wszechświat nie powstał "sam" z niczego, ale stworzył go Bóg Obecnie coraz powszechniej uważa się, że prawdopodobnie istnieje wiele wszechświatów i powstają one spontanicznie dzięki prawom natury. Dlatego myślę, że bardziej klarowne byłoby zwykłe określenie "świat" albo określenie, które akurat mnie najlepiej odpowiada, czyli "rzeczywistość materialna".
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
So sty 24, 2015 17:03 |
|
 |
robaczek2
|
freeghost napisał(a): Cytuj: Tyle tylko, ze mozna sie przyczepic, ze efekt tego doswiadczenia to inny rozklad, nie spelnia definicji Kolmogorowa, lub wrecz jest niematematyczny. Przecież nie chodzi o czepianie się tylko o precyzyjne używanie pojęcia prawdopodobieństwa tak jak to definiuje rachunek prawdopodobieństwa będący działem matematyki. Oj zeby to bylo takie proste. A nie jest bo ktos mi kiedys powiedzial, ze sprawa prostych rownoleglych to nie jest takie oczywiste jak mi sie wydawalo. I twierdzil, ze wszystko zalezy od tego co sie przyjmie jako pierwotne itd. Mnie od tego boli glowa ale wydaje mi sie, ze Twoje :"precyzyjne używanie pojęcia prawdopodobieństwa tak jak to definiuje rachunek prawdopodobieństwa będący działem matematyki" nie musi byc takie jednoznaczne. Wracajac do tematu moje twierdzenie, ze prawdopodobienstwo tego, ze akurat trafie na liczbe siedem jest rowne zeru jak i stwierdzenie Equuleussa, ze ,,żaden rachunek prawdopodobieństwa nie wyjaśni fenomenu powstania Wszechświata i życia" aczkolwiek oparte na intuicji sa bardzo zblizone do Prawdy. Pozostaje pytanie Pilata - coz to jest Prawda? Odpowiedz na ktore to pytanie jezeli sie nie przyjmuje odpowiedzi Zbawiciela stwarza pole do popisu wszystkim, ktorzy uwazaja, ze wiedza lepiej. W odroznieniu od tych ktorzy naprawde wiedza lepiej.
|
So sty 24, 2015 19:39 |
|
|
|